Règim especial
Requisits
IS - Impost sobre les societats
Número de consulta:
CV0052-2016

Data d'emissió:
24/05/2016

Normativa:

·  Decret legislatiu del 29-4-2015 de publicació del text refós de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre societats.


Consulta

ANTECEDENTS

EXPOSA

Que, d’acord amb el que disposa l’article 65 de la Llei 21/2014, del 16 d’octubre, de Bases de l’Ordenament Tributari i l’article 25 del Reglament de desenvolupament de la mateixa, interessa formular la següent Consulta Tributària, els efectes de la qual serien aplicables en el càlcul de l’Impost sobre Societats de l’any 2016 i següents:

DESCRIPCIÓ DELS FETS

La societat consultant és una empresa del Principat l’objecte social de la qual és, entre altres, la recerca d’oportunitats de representació d’un mandat, com a comissionista, dedicat a posar en contacte compradors i venedors, gestions que es poden desenvolupar tant a Andorra com a l’estranger.

L’exercici d’aquest objecte social, en diverses ocasions comporta la compravenda internacional (o intermediació en la mateixa) de béns immobles, així com la compravenda internacional (o intermediació en la mateixa) d’opcions de compra sobre béns immobles (els immobles es troben ubicats fora d’Andorra).

Es en aquest segon punt, compravenda internacional o intermediació en aquesta compravenda internacional d’opcions sobre béns immobles, on apareix el dubte sobre l’aplicació del règim especial establert en l’article 23 de la Llei de l’IS.

NORMATIVA APLICABLE

-Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’Impost sobre Societats.

ANTECEDENTS APLICABLES

L’article 23 de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre Societats (en endavant, Llei de l’IS), estableix una reducció del 80% de la base de tributació corresponent als ingressos que resultin de concessions o autoritzacions d’ús, cessions o llicències de drets, transmissions d’actius, béns o drets, o prestacions de serveis, entre les quals, l’apartat 1.e) del mateix article inclou “l’activitat de compravenda internacional de mercaderies i de comissionista, agent o intermediari en general en compravendes internacionals de mercaderies i qualsevol altre tipus de béns, inclosos els immobles, situats fora del territori andorrà”.

Tenint en compte el citat article 23 de la Llei de l’IS, entenem que el règim especial regulat en el mateix seria d’aplicació a l’activitat de compravenda o intermediació internacional sobre opcions de compra de béns immobles ubicats a l’estranger, ja que es tracta d’una transmissió internacional de drets sobre béns recollits en l’apartat 1.e) de l’article 23 de la Llei de l’IS (sempre i quan, evidentment, es compleixin els requisits establerts en l’apartat 2 del mateix article 23).

MANIFESTACIÓ EXPRESSA

Es manifesta expressament que al moment de presentació de la present consulta, la societat consultant no té coneixement de que s’estigui tramitant un procediment o recurs administratiu relacionat amb el règim, la classificació o la qualificació tributària que li correspongui al cas aquí plantejat.

QÜESTIÓ PLANTEJADA

Tenint en compte les circumstancies exposades:

1- És correcta la nostra interpretació? És a dir, el règim especial establert en l’article 23 de la Llei de l’IS, és d’aplicació a l’activitat de compravenda internacional d’opcions de compra sobre béns immobles? I a l’activitat d’intermediació en la compravenda internacional d’aquestes opcions de compra sobre béns immobles?

SOL•LICITA

Que, es tingui per presentada aquesta consulta i, previs els tràmits oportuns, procedeixi a la resolució de la mateixa i a la seva posterior notificació a la direcció indicada a l’encapçalament,

Resposta

Amb referència a la vostra consulta, us informem que el Decret legislatiu del 29-4-2015 de publicació del text refós de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre societats, en l’article 23 estableix que:

“Article 23. Règim especial de societats que realitzen explotació internacional d’intangibles o intervenen en el comerç internacional

1. Els obligats tributaris poden beneficiar-se d’una reducció del 80 per cent de la base de tributació corresponent als ingressos que resultin de les concessions o autoritzacions d’ús, cessions o llicències de drets, transmissions d’actius, béns o drets, o prestacions de serveis esmentats a continuació:

a) De qualsevol concessió o autorització d’ús o cessió o llicència de drets sobre patents, dissenys, models i dibuixos industrials, marques, noms de domini i altres signes distintius de l’empresa, així com sobre altres drets de propietat industrial.

b) De qualsevol concessió o autorització d’ús o cessió o llicència de drets sobre plànols, fórmules o procediments secrets, de drets sobre informacions relatives a experiències industrials, comercials o científiques, incloses les tècniques i els mètodes de comercialització empresarial, o la concessió d’ús d’equips industrials, comercials o científics.

c) De qualsevol concessió o autorització d’ús o cessió o llicència de drets d’autor sobre obres literàries, artístiques o científiques, incloses les produccions audiovisuals i els programes, les aplicacions i els sistemes informàtics, així com de drets connexos als drets d’autor. L’activitat d’explotació de drets d’imatge només pot beneficiar-se de l’aplicació d’aquest règim quan sigui desenvolupada per entitats l’activitat principal de les quals sigui la gestió professional dels drets d’imatge de persones físiques no vinculades, en el sentit de l’apartat 4 de l’article 16, i l’activitat es desenvolupi amb els mitjans materials i personals adequats per dur-la a terme.

d) De la transmissió dels béns i drets a què es refereixen les lletres a), b) i c) anteriors.

e) A aquest efecte, s’assimila a la prestació de serveis que es beneficia de la reducció que preveu aquest article l’activitat de compravenda internacional de mercaderies i de comissionista, agent o intermediari en general en compravendes internacionals de mercaderies i qualsevol altre tipus de béns, inclosos els immobles, situats fora de territori andorrà. S’entén per “compravenda internacional de mercaderies” la que es refereix a béns o productes que estiguin fora del territori del Principat d’Andorra, i no hagin estat enviats fora d’aquest territori a fi de beneficiar-se d’aquest règim, i s’alienin a favor de no-residents fiscals al Principat d’Andorra que els emprin per a les finalitats del seu negoci o actuïn com a consumidors finals.

2. L’aplicació de la reducció de la base de tributació que estableix l’apartat anterior està subjecta al compliment dels condicionants següents:

a) En els casos relatius a actius intangibles que esmenta la lletra a) de l’apartat 1, l’obligat tributari ha d’explotar l’actiu de què es tracti en nom propi en el marc de la seva activitat econòmica.

b) Que l’obligat tributari disposi en territori andorrà per realitzar les activitats que esmenta l’apartat 1 d’una persona contractada almenys a mitja jornada i d’un local destinat exclusivament d’una superfície mínima de 20m2.

c) Que el cessionari dels drets d’ús o el prestatari dels serveis utilitzi aquests drets o prestacions en el desenvolupament de qualsevol tipus d’activitat econòmica i que els resultats d’aquesta utilització no es materialitzin en el lliurament de béns o la prestació de serveis per part del cessionari que generin despeses fiscalment deduïbles en l’entitat cedent o prestadora, sempre que, en aquest últim cas, aquesta entitat estigui vinculada amb el cessionari o prestatari.

d) Que el cessionari del dret o el prestatari dels serveis no sigui una entitat o persona física resident fiscal al Principat d’Andorra i el dret o servei no sigui utilitzat directament al Principat. Tampoc no és d’aplicació aquest règim quan el dret cedit o el servei prestat estigui efectivament vinculat amb l’activitat realitzada per una persona o entitat no-resident fiscal que opera a Andorra a través d’un establiment permanent.

3. L’aplicació d’aquest règim ha de ser sol·licitada per l’obligat tributari al ministeri encarregat de les finances a través d’un escrit en què s’identifiquin els sectors d’activitat als quals s’aplicarà i es fonamenti la concurrència dels condicionants que estableixen els apartats anteriors. El ministeri encarregat de les finances, d’acord amb el procediment que s’estableixi reglamentàriament, aprova o denega aquesta sol·licitud. La resolució que posi fi al procediment d’autorització per a l’aplicació d’aquest règim ha de notificar-se en un termini no superior a sis mesos, a comptar de la data en què la sol·licitud hagi tingut entrada en qualsevol dels registres del ministeri encarregat de les finances o des de la data d’esmena d’aquesta sol·licitud a requeriment del ministeri encarregat de les finances. Si transcorre aquest termini sense que s’hagi produït una resolució expressa, la sol·licitud pot entendre’s desestimada. El règim produeix efectes des del mateix període impositiu en què es va presentar la sol·licitud.

Un cop concedida l’autorització inicial, l’obligat tributari que pretengui aplicar-la en períodes impositius posteriors ha de comunicar aquesta circumstància a l’òrgan competent del ministeri encarregat de les finances, allà on es produeixi un canvi substantiu de les circumstàncies en relació amb les que estableix l’autorització inicial. Aquesta comunicació ha de contenir una identificació dels sectors d’activitat als quals s’aplicarà aquest règim i la justificació de la concurrència dels condicionants per a l’aplicació d’aquest règim. El ministeri encarregat de les finances ha d’autoritzar l’aplicació del règim especial a les noves activitats d’acord amb un procediment idèntic al que regula el paràgraf anterior.

L’autorització inicial, igual que les extensions posteriors del règim a altres sectors, que pugui concedir el ministeri encarregat de les finances s’entén sense perjudici de la comprovació administrativa de la concurrència dels requisits d’aplicació d’aquest règim.”

Atès que l’article 23, apartat 1e, de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre societats no estableix l’activitat de compravenda d’opcions de compra sobre béns immobles situats fora del territori andorrà i l’activitat d’intermediació en la compravenda internacional d’aquestes opcions de compra com a activitats assimilables a la prestació de servei que es beneficia de la reducció que preveu l’article esmentat anteriorment, entenem que el règim especial de societats que realitzen explotació internacional d’intangibles o intervenen en el comerç internacional no és aplicable a les activitats en qüestió.