Consumir peix amb seguretat
El peix és un aliment segur i molt saludable, però si es menja cru o pràcticament cru, sense prendre les mesures necessàries, pot produir una malaltia anomenada ansiakiosi. L'ansiakis és el paràsit que causa aquesta malalatia i es localitza a les visceres d'alguns peixos, però tamñbe es pot trobar a la seva musculatura.
-
Evitar l'Anisakis és fàcil: consells per preparar el peix
- Netegeu bé el peix i traieu-ne les vísceres al més aviat possible, tot i que és recomanable comprar-lo eviscerat.
- Cuineu-lo correctament: les preparacions tradicionals del peix ( cocció, fritura, enfornat, planxa) permeten assolir els 60º a tota la peça , i aicò garanteix la destrucció del paràsit.
- Congeleu el peix que voleu consumir en cru o pràcticament cru un mínim de 24 hores a una temperatura de -20º C. Els equips frigorífics de menys de tres estrelles (***) no són adequats, ja que no assoleixen aquesta temperatura.
-
Aliments que poden presentar Anisakis
Poden transmetre l'anisakiosi si no es congelen o es couen correctament els aliments següents a base de peix:
- Peix marinat o fumat en fred
- Seitó en vinagre
- Arengada crua adobada amb salmorra lleugera
- Sashimi, sushi i altres preparacions crues
- Peix i marisc (excepte bivalves) cuinat insuficientment
-
Aliments que no presenten Anisakis
- Les ostres, els musclos, les cloïsses, i altres mol·luscs bivalves
- Els peixos d'aigua dolça
- Les semiconserves com les anxoves
- Els peixos dessecats salats com el bacallà
Documentació relacionada