• Ous segurs

    Els ous són un aliment de gran qualitat nutritiva, econòmics i fàcils de preparar. Per la seva estructura, són un aliment segur ja que disposen d'una closca que exerceix de barrera natural que protegeix l'interior de l'ou de la contaminació bacteriana.

    Tot i així, una de les causes més freqüents de toxiinfeccions alimentàries arreu del món està vinculada amb el consum d'ous i els seus derivats, perquè estan contaminats per un bacteri, la salmonel·la.

    La majoria d'aquestes toxiinfeccions alimentàries es poden evitar si prenem les mesures necessàries per tal que la contaminació que és a l'exterior de l'ou no pugui arribar a l'interior, i per això només cal que respectem aquestes premisses bàsiques:

    Comprar i conservar els ous

    • La closca ha d'estar neta, sencera i de color uniforme, i no ha de tenir cap tipus d'esquerda o alteració.
    • Cal evitar comprar ous amb restes visibles d'excrements o un altre tipus de brutícia.
    • No s'han de netejar els ous abans de conservar-los, ja que podem debilitar la closca i facilitar una possible contaminació.
    • Cal prestar atenció a la data de consum preferent en cas de disposar-ne.

    Conservar i preparar els ous i els aliments que contenen ou

    • Quan tinguin etiquetatge, hem de conservar els ous tal com indica el fabricant. Altrament, cal conservar-los a la nevera o en un indret fresc i sec, sempre evitant les oscil·lacions de temperatura.
    • Hem de mantenir els ous separats de la resta d'aliments per evitar contaminacions creuades (a l'ouera de la nevera, per exemple).
    • Ens hem de rentar les mans cada cop que manipulem ous.
    • Els recipients, draps, superfícies de treball o altres estris de cuina que hagin contingut ous o productes que continguin ou s'han de netejar després de fer-los servir.
    • No hem de posar en contacte els aliments ja elaborats o cuinats amb utensilis o recipients que tinguin restes d'ou cru.
    • Hem d'evitar trencar els ous amb el mateix recipient on després s'han de batre, i no separar la clara del rovell amb la closca de l'ou ja que la closca pot ser portadora de bacteris.
    • Hem de preparar amb la mínima antelació possible els aliments que continguin ou.
    • Hem de quallar bé les truites i coure bé els aliments que contenen ou a fi d'assegurar l'eliminació de tots els gèrmens perillosos, i conservar-los a la nevera si no es consumeixen al mateix moment.
    • No hem de deixar els ous ni els aliments que continguin ou més de dues hores a temperatura ambient, ja que són medis idonis per al creixement de bacteris.
    • Les maioneses i altres preparacions elaborades amb ou cru no reben cap tractament de calor que n'elimini els gèrmens; per tant, s'han d'elaborar seguint estrictament aquests consells i cal evitar de conservar-les per a dies posteriors.
  • Salmonel·la

    És un tipus de bacteri que es localitza habitualment als budells dels animals sans, especialment dels ocells, sense provocar-los cap malaltia. Els aliments on es pot trobar són la carn crua de porc i d'aviram, a causa de contaminacions accidentals, i els ous, que es poden contaminar amb salmonel·la en embrutar-se amb els excrements durant la posta.

    El consum d'aliments contaminats amb salmonel·la és la causa més freqüent de patir una salmonel·losi (la malaltia que causa a les persones), que es manifesta amb símptomes com febre, diarrea i rampes abdominals. Pot esdevenir greu en certs casos.

    Una higiene adequada de les mans i dels materials que han estat en contacte amb la carn crua i els ous i, sobretot, assegurar una bona cocció d'aquests aliments són la millor prevenció contra la salmonel·la.