• Que són?

    Informació sobre al·lèrgies i intoleràncies alimentàries

    Les al·lèrgies alimentàries són reaccions immunològiques adverses de l’organisme que es produeixen a conseqüència d’un contacte amb un aliment o algun dels seus components després de la seva ingesta. El sistema immune reacciona contra certes substàncies que són presents en els aliments i que reben el nom d'al·lèrgens o al·lergògens.

    Els al·lèrgens són substàncies (normalment proteïnes o glicoproteïnes) presents en els aliments, que estimulen el sistema immunològic d’algunes persones donant lloc a una resposta immunològica excessiva i per conseqüent a una reacció. Els símptomes d’una al·lèrgia poden ser diversos (congestió nasal, inflamació, erupcions a la pell i les mucoses, prurit o picor). En alguns casos poden aparèixer símptomes més greus com ara asma, diarrea o còlics. En els casos més greus pot produir-se un xoc anafilàctic, que compromet seriosament el sistema circulatori amb una caiguda de la pressió arterial i que pot produir la mort de l’individu.

    Les intoleràncies alimentàries són reaccions adverses als aliments que es produeixen a causa d’algun tipus d’alteració que impedeix digerir correctament un aliment o algun dels seus components.

    Poden tenir una simptomatologia similar a la d’algunes al·lèrgies, com ara diarrea o dolor abdominal, però en aquest cas no hi ha una intervenció del sistema immunitari i s’associen a algun tipus d’alteració que impedeix la correcta digestió d’un aliment o d’algun dels seus components.

     

    Principis generals i regulació de la informació que s’ha de posar a l’abast dels consumidors

    Un dels principis generals de la legislació en matèria de seguretat alimentària és regular el dret dels consumidors a poder rebre una informació adequada sobre la composició i substàncies que formen part de l'aliment, incloent els additius i coadjuvants tecnològics que es puguin emprar al llarg de la seva producció, així com també la informació relativa al seu origen i procedència.

    Aquest principi general orienta el marc regulador en matèria d’informació de manera que es garanteixi el dret dels consumidors a poder decidir, amb suficient coneixement de causa, aquells aliments que desitgen adquirir i consumir, així com evitar qualsevol pràctica que pugui induir a generar qualsevol engany o frau que atempti contra els interessos i la salut dels consumidors.

    Amb l’aprovació, el gener del 2017, del Reglament relatiu a la informació alimentària facilitada al consumidor, Andorra s’equiparava als estàndards europeus en matèria d’informació alimentària que s’ha de posar a l’abast dels consumidors. La finalitat principal d’aquest marc normatiu és millorar el nivell de protecció de la salut dels consumidors garantint el seu dret a estar degudament informats prenent en compte que les decisions dels consumidors en relació als aliments que desitgen consumir poden estar influïdes per factors econòmics, mediambientals, socials, ètics, culturals i sanitaris.

    Determinats ingredients o altres substàncies o productes (com els coadjuvants tecnològics), quan s’utilitzen en la producció d’aliments i segueixen estan presents en el producte acabat que es posa a l’abast dels consumidors, poden provocar en algunes persones al·lèrgies o intoleràncies alimentàries.

    Per tant és transcendental que els consumidors que tenen diagnosticada i pateixen d’alguna al·lèrgia o intolerància alimentària puguin tenir accés a rebre una informació veraç i suficient sobre la presència o no d’aquelles substàncies o productes, que en base a l’evidència disponible, se sap que poden produir al·lèrgies o intoleràncies alimentàries i per tant puguin decidir aquelles opcions de consum que siguin més apropiades i segures per a ells en funció del seu estat de salut.

    Substàncies o productes al·lèrgens

    Actualment existeixen 14 substàncies o productes que s’ha reconegut que causen al·lèrgies o intoleràncies:

    1. Cereals que continguin gluten
    2. Crustacis i productes a base de crustacis
    3. Ous i productes a base d’ou
    4. Peix i productes de la pesca
    5. Cacauets i productes a base de cacauets
    6. Soja i productes a base de soja
    7. Llet i els seus derivats
    8. Fruits de clofolla (ametlles, avellanes, nous, anacards, pacanes, nous de Brasil, festucs, nous de macadàmia o nous d’Austràlia)
    9. Api i productes derivats
    10. Mostassa i productes derivats
    11. Grans de sèsam i productes a base de grans de sèsam
    12. Diòxid de sofre i sulfits
    13. Tramussos i productes a base de tramussos
    14. Mol·luscos i productes a base de mol·luscos

    Obligacions de les empreses i drets dels consumidors

    És responsabilitat de les empreses saber quines substàncies o productes al·lèrgens són presents en els aliments que posen a l’abast dels consumidors i aquests darrers tenen el dret a rebre aquesta informació, que ha de ser clara i llegible i ha d’estar disponible a l’etiquetatge: En el cas que un aliment contingui alguna de les substàncies que causen al·lèrgies o intoleràncies aquestes s’han de destacar en la llista d’ingredients mitjançant un presentació tipogràfica que permeti que el consumidor les pugui identificar fàcilment, com ara un tipus de lletra diferent (en cursiva per exemple) o bé un estil de fons diferent (en negreta per exemple). En absència d’una llista d’ingredients s'ha d’incloure la menció “conté”, seguida de la denominació de les substàncies o productes al·lèrgens.

    Quan els aliments són lliurats al consumidor sense envasar, aquesta informació se li pot proporcionar en suports diversos com:

    · Una indicació al menú o a la carta de presentació dels aliments.

    · Una indicació en un rètol, un plafó o un cartell pròxim a l’aliment.

    Altrament aquesta informació també es pot transmetre als consumidors de forma oral. En aquest cas s’ha d’assenyalar en un cartell, plafó, pantalla o similar situat en un lloc ben visible de l’establiment, on i com els consumidors poden obtenir-la. Aquesta informació ha d’estar recollida en un registre escrit que ha d’estar actualitzat i a disposició dels treballadors, sigui en un suport físic o bé digital, de manera que aquests la puguin consultar i transmetre correctament.

    Legislació: Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries

    Recursos

    Més informació

    Associacions