• Introducció

    Amb l’objectiu de protegir la salut pública nacional, és compta amb un sistema nacional de vigilància i control oficial dels establiments que desenvolupen activitats alimentàries, consistent en una determinada freqüència d’inspecció dels establiments per verificar que es compleixen amb els requisits tècnicosanitaris i d’higiene establerts en la normativa sanitària vigent

    Durant aquestes els controls oficials, es duen a terme tota una sèrie d’activitats, consistents en:

    • Inspecció de les condicions sanitàries dels locals, instal.lacions equipaments i estris;
    • Inspecció dels processos d’elaboració, transformació, emmagatzematge, conservació, distribució, transport i venda o servei d’aliments i/o productes alimentaris;
    • Control de la higiene del personal manipulador, verificació de les pràctiques higièniques i de la formació rebuda en matèria de manipulació d’aliments;
    •  Control de la presència de plagues: verificar si els establiments disposen de plans per a prevenir l’aparició i propagació de plagues;
    •  Quan escau, presa de mostres d’aigua, aliments i superfícies a fi d’avaluar la qualitat sanitària dels productes i l’eficàcia dels programes de neteja i desinfecció aplicats.
    •   Registre dels controls sanitaris, emissió de documentació oficial (certificats sanitaris oficials pera a l’exportació d’aliments i/o productes alimentaris, etc.) i comunicació dels resultats de la inspecció a l’autoritat sanitària competent i altres òrgans de l’Administració que puguin estar concernits;

    Conexió amb el Sistema d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos conegut com RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), que és un sistema d’intercanvi ràpid d’informació sobre riscos per a la salut humana relacionats amb els aliments i els pinsos, que constitueix una contribució important a la seguretat dels consumidors.