Consulta vinculant en relació a la subjecció a l’impost de les quotes, serveis i lliurament de béns efectuats per una entitat esportiva sense ànim de lucre.
· Decret legislatiu del 16-3-2016 de publicació del text refós de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte.
· Decret del 2-07-2014 pel qual s’aprova el Reglament de l’impost general indirecte.
Consulta
ANTECEDENTS
MANIFESTACIÓ EXPRESA DE LA CONSULTA: Aquesta consulta no té cap relació amb cap procediment o recurs administratiu que s’estigués tramitant.
PERIODE APLICABLE DE LA CONSULTA: El període aplicable d’aquesta consulta és des de el dia 01/01/2016 en endavant
OBJECTE DE LA CONSULTA: Aclariment de la subjecció, exempció i/o tipus de IGI dels diferents serveis prestats per l’obligat tributari, tenint en compte:
- La consultant és una entitat esportiva sense ànim de lucre, autoritzada per Govern. L’objecte social principal és el foment i desenvolupament de tota mena d’activitats, manifestacions i afeccions esportives i culturals en el medi aquàtic.
- Els ingressos anuals del consultant són aproximadament d’uns 55.000€ anuals, des quals aproximadament uns 45.000€ correspon a Quotes de Socis i la resta a diferents conceptes molt variats.
- Els socis i/o destinataris dels serveis són residents fiscals a Andorra.
QÜESTIÓ PLANTEJADA
EXPOSICIÓ DE LA CONSULTA: Tenint en compte les circumstàncies de l’entitat, voldríem demanar si els següents conceptes són subjectes, exempts i/o quin tipus de IGI haurien de repercutir:
1. QUOTES DE SOCI
2. CURSOS PATRÓ COSTA I ALTURA. En aquest és divideix en:
- Formació en aula a Andorra.
- Pràctiques a Espanya
- Material del Curs entregat als socis : llibres, cartes nàutiques i transportador.
3. RENOVACIONS CARNETS PATRÓ COSTA I ALTURA: Cobrament per la gestió de la renovació dels carnets.
4. CONVALIDACIONS TÍTOLS ESPANYA A TÍTOLS ANDORRANS ( en l’àmbit nàutic ) : Cobrament per la gestió e la convalidació dels títols.
5. VENDA PUNTUAL ARTICLES DE ROBA NAÙTICA
6. PUBLICITAT PUNTUAL : En cas, per exemple, que algun dia es fes publicitat a la pàgina web, ....
Resposta
Amb referència a la qüestió sobre les quotes de soci, us informem que el Decret legislatiu del 16-3-2016 de publicació del text refós de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte, en l’article 4 estableix que:
“Article 4. Fet generador
Estan subjectes a l’impost els lliuraments de béns i les prestacions de serveis realitzats en el territori andorrà per empresaris o professionals a títol onerós, amb caràcter habitual o ocasional, en el desenvolupament de la seva activitat econòmica, amb independència de la finalitat o dels resultats perseguits en l’activitat econòmica o en cada operació en particular.”
D’altra banda, el Decret legislatiu del 16-3-2016 de publicació del text refós de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte, en l’article 5 estableix que:
“Article 5. Concepte d’activitat econòmica i d’empresari o professional
1. Són activitats econòmiques les que impliquen l’ordenació per compte propi de factors de producció materials i humans o d’algun d’aquests factors de producció, amb la finalitat d’intervenir en la producció o la distribució de béns o en la prestació de serveis.
L’activitat d’arrendament de béns té la consideració d’activitat econòmica.
2. A l’efecte d’aquesta Llei, es consideren empresaris o professionals les persones físiques o entitats que realitzin activitats econòmiques.
3. S’entenen realitzades en el desenvolupament de l’activitat econòmica les transmissions o cessions d’ús a tercers de la totalitat o part de qualsevol bé o dret que integrin el patrimoni empresarial o professional de l’obligat tributari, fins i tot les efectuades amb motiu del cessament en l’exercici de les activitats econòmiques que determinen la subjecció a l’impost.
4. No tenen la consideració d’empresaris o professionals als efectes d’aquest impost quan l’import dels lliuraments de béns i les prestacions de serveis efectuats no superi la xifra anual de 40.000 euros, excepte que de forma expressa optin per ser considerats com a tals. A l’efecte de determinar l’import anterior, no es tenen en compte les transmissions de béns d’inversió i s’exclou, si escau, l’impost general indirecte. L’import es prorrateja en la part corresponent a l’any natural en cas d’inici d’activitat.
En el cas de les activitats agrícoles i ramaderes, el llindar indicat en el paràgraf anterior se situa en la xifra anual de 150.000 euros.
Els empresaris o els professionals que optin per ser considerats com a tals, ho han de sol·licitar al ministeri encarregat de les finances abans de finalitzar l’any en què hagi de tenir efecte. Una vegada hagin optat per ser considerats empresaris o professionals, s’ha de mantenir aquesta situació durant un termini mínim de tres anys, i per sol·licitar-ne la baixa cal que hi renunciïn comunicant-ho al ministeri encarregat de les finances abans de finalitzar l’any anterior a l’any en què hagi de tenir efecte.
El procediment i la forma de la sol·licitud per ser considerat empresari s’establiran reglamentàriament.”
El Decret legislatiu del 16-3-2016 de publicació del text refós de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte, en l’article 52 estableix que:
“Article 52. Obligats tributaris en els lliuraments de béns i les prestacions de serveis
1. Són obligats tributaris de l’impost:
a) Amb caràcter general, els empresaris o els professionals que realitzen els lliuraments de béns o prestin els serveis subjectes a l’impost.”
Us informem que l’entitat tindrà la consideració d’empresari als efectes de l’impost general indirecte sempre que realitzi activitats econòmiques establertes a l’article 5 de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte, i lliuri béns o prestacions serveis per una xifra anual superior a 40.000 euros. No obstant això, també tindrà la consideració d’empresari als efectes de l’impost si ha optat per considerar-se com a tal.
Atès el que s’ha comentat en el paràgraf anterior, la subjecció o no a l’impost dependrà de si l’entitat consultant té la consideració d’empresari als efectes de l’impost general indirecte i de si l’entitat en qüestió cobra la quota per prestar un servei o lliurar un bé. El tipus de gravamen dependrà del tipus de servei prestat per l’entitat consultant i/o del tipus de bé lliurat.
Pel que fa a la qüestió referent a la subjecció a l’impost i al tipus de gravamen aplicable al curs de patró de costa i altura, us informem que el Decret legislatiu del 16-3-2016 de publicació del text refós de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte en l’article 43 estableix que:
“Article 43. Lloc de realització de les prestacions de serveis. Regles generals
1. Les prestacions de serveis s’entenen realitzades al territori andorrà en els casos que, exposats a continuació i sense perjudici del que disposa l’apartat 2 d’aquest article i l’article 44 d’aquesta Llei:
a) Quan el destinatari és un empresari o professional que actua com a tal i té la seu de la seva activitat econòmica o un establiment permanent o, en el seu defecte, té el seu domicili o residència habitual a Andorra, sempre que es tracti de serveis que tenen per destinataris l’esmentada seu, l’establiment permanent, el domicili o la residència habitual.
b) Quan el destinatari no és un empresari o professional actuant com a tal, els serveis prestats per un empresari o professional que té la seu de la seva activitat econòmica o l’establiment permanent des del qual els presta o, en el seu defecte, el lloc del seu domicili o residència habitual, es troba a Andorra.
2. No s’entenen realitzats en territori andorrà, els serveis que s’enumeren a continuació quan el seu destinatari no és un empresari o professional actuant com a tal i està establert o té el seu domicili o residència habitual fora del Principat d’Andorra, excepte que la utilització o explotació efectives dels serveis es produeixin en territori andorrà:
a) Les cessions i concessions de drets d’autor, patents, llicències, marques de fàbrica o comercials i els altres drets de propietat intel·lectual o industrial, així com altres drets similars.
b) La cessió o concessió de fons de comerç, d’exclusives de compra o venda o del dret a exercir una activitat professional.
c) Els de publicitat.
d) Els d’assessorament, auditoria, enginyeria, gabinet d’estudis, advocacia, consultors, experts comptables o fiscals i altres similars, a excepció dels relacionats amb béns immobles segons el disposat a l’article 44.
e) Els de tractament de dades i el subministrament d’informacions, inclosos els procediments i experiències de caràcter comercial.
f) Els de traducció, correcció o composició de textos, així com els cedits per intèrprets.
g) Els d’assegurança, reassegurança i capitalització.
h) Els de cessió de personal.
i) El doblatge de pel·lícules.
j) Els arrendaments de béns mobles corporals, excepte els de mitjans de transport i els de contenidors.
k) Les obligacions de no prestar, de manera total o parcialment, qualsevol dels serveis enunciats en aquest apartat.
l) Els serveis prestats per via electrònica.
m) Els serveis de telecomunicacions, de radiodifusió i de televisió.
3. Segons la Llei, s’entén per:
a) Seu de l’activitat econòmica: lloc en el qual els empresaris o professionals centralitzen la gestió i l’exercici habitual de la seva activitat empresarial o professional.
b) Establiment permanent: lloc fix de negocis de qualsevol índole, mitjançant el qual una persona física o una entitat no resident duu a terme tota o part de la seva activitat econòmica.
En particular, tenen aquesta consideració:
- les seus de direcció,
- les sucursals,
- les oficines,
- les fàbriques,
- els tallers, els magatzems, les botigues i altres establiments similars,
- les mines, les canteres, les explotacions agrícoles, forestals o pecuàries, o qualsevol altre lloc d’exploració o extracció de recursos naturals, i
- les obres de construcció, instal•lació o muntatge, la durada de les quals excedeix els dotze mesos.
c) Serveis de telecomunicació: aquells serveis que tenen per objecte la transmissió, emissió i recepció de senyals, textos, imatges i sons o informació de qualsevol naturalesa, per fil, radi, mitjans òptics o altres mitjans electromagnètics, incloent la cessió o concessió d’un dret a l’ús de mitjans per a tal transmissió, emissió o recepció i, així com, la provisió d’accés a xarxes informàtiques.
d) Serveis prestats per via electrònica: aquells serveis que consisteixen en la transmissió enviada i rebuda íntegrament per mitjà d’equips de processament, inclosa la compressió numèrica i l’arxivament de dades, i íntegrament tramesa, transportada i rebuda per cable, radi, sistema òptic o altres mitjans electrònics i, entre d’altres, els següents:
- El subministrament i allotjament de llocs informàtics.
- El manteniment a distància de programes i d’equips.
- El subministrament de programes i la seva actualització.
- El subministrament d’imatges, text, informació i la posada a disposició de bases de dades.
- El subministrament de música, pel•lícules, jocs, inclosos els d’atzar o de diners, i d’emissions i manifestacions polítiques, culturals, artístiques, esportives, científiques o de lleure.
- El subministrament d’ensenyament a distància.
A aquests efectes, quan el prestador d’un servei i el seu destinatari es comuniquen per correu electrònic, el servei per si mateix no té la consideració de servei prestat per via electrònica.
4. Tenen també la consideració d’establerts a l’efecte d’aquesta Llei els empresaris o els professionals que optin voluntàriament per la seva tributació com a obligats tributaris establerts i així ho sol•licitin al Ministeri encarregat de les Finances d’acord amb el procediment reglamentari que s’estableixi.”
El Decret legislatiu del 16-3-2016 de publicació del text refós de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte en l’article 57 estableix que:
“Article 57. Tipus de gravamen general
El tipus de gravamen general és d’un 4,5% i s’exigeix sempre que no es prevegi expressament l’aplicació d’un altre tipus de gravamen.”
El Decret legislatiu del 16-3-2016 de publicació del text refós de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte en l’article 58, apartat 3, estableix que:
“Article 58. Tipus de gravamen reduït
El tipus de gravamen reduït és d’un 1% i s’aplica només a les operacions següents:
3. Els llibres, els diaris i les revistes que no continguin únicament i fonamentalment publicitat. Els elements complementaris que es lliuren conjuntament amb aquests béns mitjançant un preu únic tributen al tipus de gravamen corresponent segons la naturalesa del bé lliurat.
Es comprenen en aquest apartat les execucions d’obra que tinguin com a resultat immediat l’obtenció d’un llibre, un diari o una revista en plec o en continu, d’un fotolit dels béns esmentats o que consisteixi en l’enquadernació dels mateixos béns.
S’entén que els llibres, els diaris i les revistes contenen fonamentalment publicitat quan més del 75 per cent dels ingressos que proporcionen al seu editor s’obtinguin per aquest concepte.”
El Decret legislatiu del 16-3-2016 de publicació del text refós de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte en l’article 59, apartat 4, estableix que:
“Article 59. Tipus de gravamen superreduït
El tipus de gravamen superreduït és del 0% i s’aplica només a les operacions següents:
4. L’educació de la infància i de la joventut, la guàrdia i la custòdia d’infants, l’ensenyament escolar, universitari i de postgrau i la formació i el reciclatge professional, realitzat per entitats parapúbliques, per entitats de dret públic o per entitats privades autoritzades per a l’exercici d’aquestes activitats.
El tipus superreduït s’estén a les prestacions de serveis directament relacionades amb els serveis descrits anteriorment, realitzades per les mateixes empreses docents o educatives que presten els serveis mencionats o per entitats o associacions de caràcter no lucratiu.”
D’altra banda, el Decret del 2-07-2014 pel qual s’aprova el Reglament de l’impost general indirecte, en l’article 18 estableix que:
“Article 18. Autoritzacions en matèria d’educació i ensenyament superior
Tenen la consideració d’entitats privades autoritzades, a les quals es refereix l’article 59, apartat 4 de la Llei de l’impost, els centres educatius o d’ensenyament superior reconeguts o autoritzats pel departament ministerial competent en aquestes matèries.”
Pel que fa a la formació en aules a Andorra i a les pràctiques realitzades a l’estranger entenem que, si l’entitat consultant té la consideració d’empresari als efectes de l’impost general indirecte i el destinatari dels serveis mencionats és una persona o entitat que no actua com a empresari o professional, les prestacions de servei en qüestió es consideren realitzades en territori andorrà i per tant subjectes a l’impost general indirecte, tal com estableix l’article 43, apartat 1.b, de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte. D’altra banda, si el destinatari és un empresari o professional que actua com a tal, establert a Andorra, les prestacions de servei efectuades per l’entitat consultant també s’entendrien realitzades en territori andorrà i per tant subjectes a l’impost general indirecte, tal com estableix l’article 43, apartat 1.a, de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte.
En el cas que la formació en aules i les pràctiques realitzades a l’estranger estiguin subjectes a l’impost, entenem que el tipus de gravamen aplicable serà el superreduït del 0%, sempre que l’entitat consultant estigui autoritzada per realitzar la formació en qüestió pel departament ministerial competent en aquesta matèria. En el supòsit que l’entitat no estigui autoritzada pel departament ministerial competent en aquesta matèria per realitzar la formació objecte de la consulta, l’entitat consultant haurà de repercutir el tipus de gravamen general del 4,5%.
Amb referència al lliurament de material del curs als socis, us informem que el lliurament de llibres que no continguin únicament i fonamentalment publicitat està subjecta al tipus de gravamen reduït de l’1%. S’entén que els llibres contenen fonamentalment publicitat quan més del 75 per cent dels ingressos que proporcionen al seu editor s’obtinguin per aquest concepte.
El tipus de gravamen reduït de l’1% és aplicable en els lliuraments de manufactures cartogràfiques de totes classes, inclosos els mapes murals, els plànols topogràfics i les esferes, impresos en forma de llibres o de fullets. Per tant, si la carta nàutica que lliura l’entitat consultant al soci correspon a un dels elements mencionats anteriorment, l’entitat consultant haurà de repercutir el tipus de gravamen reduït del 1%. En cas contrari, l’entitat consultant haurà de repercutir el tipus de gravamen general del 4,5%.
Per a la resta de lliuraments de béns que realitzi l’entitat serà aplicable el tipus general del 4,5%, sempre que la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte no prevegi expressament l’aplicació d’un altre tipus de gravamen.
Amb referència a la gestió de la renovació dels carnets de patró de costa i altura i a les convalidacions dels títols, us informem que el Decret legislatiu del 16-3-2016 de publicació del text refós de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte, en l’article 47, apartat 4.b, estableix que:
“Article 47. Base de tributació. Regla general
4. Es considera que no formen part de la base de tributació de l’impost:
b) Els suplerts, entenent com a tals les quantitats a percebre per atendre pagaments en nom i per compte de tercers que, en conseqüència, no constitueixen una contraprestació d’un lliurament de béns o una prestació de serveis realitzat per l’obligat tributari.”
El Decret del 2-07-2014 pel qual s’aprova el Reglament de l’impost general indirecte, en l’article 13 estableix que:
“Article 13. Definició de suplert
Pel que fa a l’aplicació de l’article 47. 4 b) de la Llei de l’impost, els suplerts han de complir les condicions següents:
a) Que siguin sumes pagades en nom i per compte del client, documentades en factures emeses a nom del client.
b) Que el pagament de les sumes esmentades s’hagi fet en virtut de mandat exprés, verbal o escrit, del mateix client per compte de qui s’actuï.
La justificació de la quantia efectiva d’aquestes despeses es realitza pels mitjans de prova admissibles en dret.”
Si l’entitat consultant té la consideració d’empresari als efectes de l’impost general indirecte i el destinatari dels serveis mencionats és una persona o entitat que no actua com a empresari o professional, les prestacions de servei en qüestió es consideren realitzades en territori andorrà i per tant subjectes a l’impost general indirecte, tal com estableix l’article 43, apartat 1.b, de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte. D’altra banda, si el destinatari és un empresari o professional que actua com a tal, establert a Andorra, les prestacions de servei efectuades per l’entitat consultant també s’entendrien realitzades en territori andorrà i per tant subjectes a l’impost general indirecte, tal com estableix l’article 43, apartat 1.a, de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte. Les prestacions de servei en qüestió estaran subjectes al tipus de gravamen general del 4,5%. D’altra banda, us informem que els suplerts no formen part de la base de tributació de l’impost general indirecte. Es consideren suplerts les quantitats a percebre per atendre pagaments en nom i per compte de tercers que, en conseqüència, no constitueixen una contraprestació d’un lliurament de béns o una prestació de serveis realitzat per l’obligat tributari, tal com estableix la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte, en l’article 47, apartat 4.b. Les quantitats en qüestió s’han de documentar amb factures a nom del client, i el pagament de les sumes esmentades s’ha d’efectuar en virtut de mandat exprés, verbal o escrit, del mateix client per compte de qui s’actuï, tal com estableix el Reglament de l’impost general indirecte en l’article 13.
Pel que fa a la venda puntual de roba nàutica, si l’entitat consultant té la consideració d’empresari als efectes de l’impost general indirecte i els béns es posen a disposició de l’adquirent en territori andorrà, l’operació en qüestió estarà subjecta al tipus de gravamen general del 4,5%.
En relació amb el servei de publicitat que realitzaria l’entitat consultant, entenem que si l’entitat consultant té la consideració d’empresari als efectes de l’impost general indirecte i el destinatari dels serveis mencionats és una persona o entitat que no actua com a empresari o professional, la prestació de servei en qüestió es considera realitzada en territori andorrà i per tant subjectes a l’impost general indirecte, tal com estableix l’article 43, apartat 1.b, de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte. D’altra banda, si el destinatari és un empresari o professional que actua com a tal, establert a Andorra, la prestació de servei efectuada per l’entitat consultant també s’entendria realitzada en territori andorrà i per tant subjecta a l’impost general indirecte, tal com estableix l’article 43, apartat 1.a, de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte. Les prestacions de servei en qüestió estaran subjectes al tipus de gravamen general del 4,5%.