Altres organitzacions internacionals
Descobriu tota la informació relacionada amb Altres organitzacions internacionals visitant el portal oficial del Govern d'Andorra.
Organització de les Nacions Unides (ONU)
L’Organització de les Nacions Unides és l’organització internacional més gran i reconeguda del món. Es dedica a facilitar i fomentar la cooperació entre els seus membres per lluitar pel dret internacional, la pau, la seguretat, el desenvolupament econòmic i social, i els drets humans al món. Es considera l’organització més important de la diplomàcia multilateral. Va crear-se l’any 1945 i reuneix 193 estats membres. Andorra és el 184è estat membre; s’hi va adherir el 28 de juliol de 1993.
Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO)
L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura va néixer el 1945, i té com a objectiu establir la pau dins la ment dels homes a través de l’educació, la cultura, les ciències naturals i socials, i la comunicació. Andorra forma part de la UNESCO des de l’octubre del 1993.
Organització Mundial de la Salut (OMS)
L’Organització Mundial de la Salut és una agència especialitzada de les Nacions Unides, encarregada de dirigir i controlar les polítiques de prevenció, promoció i intervenció de salut en l’àmbit mundial. Andorra n’és el 191è membre des del 1997.
Unió Internacional de les Telecomunicacions (UIT)
La Unió Internacional de les Telecomunicacions és l’organització més important de les Nacions Unides, que s’ocupa de les tecnologies de la informació i de la comunicació. Andorra n’és el 182è membre des del 1999.
Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI)
L’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual és una agència especialitzada de les Nacions Unides, que s’ocupa de fomentar la protecció de la propietat intel·lectual arreu al món. Va néixer el 1967, i Andorra s’hi va adherir el 1994.
Organització Mundial del Turisme (OMT)
L’Organització Mundial de les Nacions Unides per al Turisme controla el moviment i el creixement del turisme global. Compta amb la participació d’Andorra des del 1995.
Organització per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO)
L’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació condueix les activitats internacionals oportunes per tal d’erradicar la fam. Andorra és membre de la FAO des del novembre del 2007.
Organització de l'Aviació Civil Internacional (OACI)
L’Organització de l’Aviació Civil Internacional és una agència de les Nacions Unides que s’ocupa d’estudiar els problemes del món de l’aviació, i de promoure i fomentar els reglaments i les lleis universals dins d’aquest món. Existeix des del 1944. Andorra n’és membre des del 2001.
Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ)
L’Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques té com a missió eliminar totes les armes químiques del món. L’OPAQ s’assegura que totes les armes siguin destruïdes i que no se’n produeixin més. Andorra s’hi va adherir el 2003.
Cort Penal Internacional (CPI)
La Cort Penal Internacional va néixer amb l’Estatut de Roma de 1998. És un tribunal de justícia internacional permanent que té per missió jutjar les persones que hagin comès crims contra la humanitat com el genocidi, crims de guerra, desaparicions forçades, entre altres. Andorra és membre de la CPI des del 2002, data en què va ratificar l’Estatut de Roma.
Organització del Tractat de Prohibició Completa dels Assaigs Nuclears (CTBTO)
El Tractat de prohibició completa dels assaigs nuclears és la pedra angular del règim internacional de no proliferació d’armes nuclears i un fonament indispensable per a la persecució del desarmament nuclear. Andorra és membre des del 2006.
Organització Meteorològica Mundial (OMM)
L'Organització Meteorològica Mundial és l'agència especialitzada de les Nacions Unides de referència en matèria de ciències meteorològiques com ara el clima i el temps, la hidrologia operativa i les ciències geofísiques. Existeix des del 1950. Andorra n'és membre des del 2018.
Conferència de la Haia de Dret Internacional Privat
La Conferència de la Haia de Dret Internacional Privat és una organització intergovernamental que té per objectiu promoure la unificació progressiva de les normes de dret internacional privat. L’activitat principal d’aquest organisme és negociar i elaborar tractats o convencions internacionals sobre diverses matèries de dret internacional privat que responen a necessitats mundials, i garantir-ne el seguiment. La Conferència va dur a terme la seva primera reunió el 1893 i va passar a ser una organització intergovernamental permanent el 1955, any de l’entrada en vigor del seu estatut. Actualment, 80 estats són membres de la Conferència de la Haia, entre els quals hi ha Andorra des de l’11 de juny del 2015.
Consell d'Europa
Creat el 1949, el Consell d’Europa és una de les primeres organitzacions que es va dedicar a la integració d’Europa. Engloba 47 països, a banda dels 6 estats que hi participen com a observadors. Andorra n’és el 33è membre des del 10 de novembre de 1994.
Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE)
L’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa intenta solucionar els conflictes existents en què un dels països membres està involucrat. Treballa contínuament amb cooperació amb l'ONU, la UE i el Consell d’Europa. Compta amb 57 membres. Andorra s’hi va adherir el 1996.
Secretaria General Iberoamericana (SEGIB)
La Secretaria General Iberoamericana és l’òrgan permanent de suport de la Conferència Iberoamericana i de la Cimera que reuneix els Caps d’Estats i de Govern de països iberoamericans. Té com a objectiu reforçar la cooperació entre els països iberoamericans i contribuir a la protecció de la seva comunitat. Organitza la Cimera Iberoamericana de Caps d’Estats i de Govern. Compta amb la presència d’Andorra des del 2007.
Conferència de Ministres de Justícia dels Països Iberoamericans (COMJIB)
La Conferència de Ministres de Justícia dels Països Iberoamericans (COMJIB) és una organització internacional de caràcter intergovernamental creada el 1992 que agrupa als Ministeris de Justícia i institucions homòlogues dels 22 països de la Comunitat Iberoamericana. Té com a objectiu l’estudi i promoció de formes de cooperació jurídica entre els estats membres. La Conferència és també Organisme Observador de l’Assemblea General de Nacions Unides, i té la seva seu a Madrid. Andorra va ratificar l'entrada a aquesta Conferència el 2018.
Organització d'Estats Iberoamericans per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (OEI)
És un organisme de cooperació multilateral entre països iberoamericans de llengua espanyola i portuguesa, amb seu a Madrid, i compta també amb uns 500 experts i col·laboradors repartits pels 19 països d'Iberoamèrica on l'organització té oficina. L'OEI concep l'educació, la ciència i la cultura com una eina per al desenvolupament humà i generadora d'oportunitats per a construir un futur millor per a tots. Treballa directament amb els Governs dels 23 països membres, responent a les seves prioritats i enfortint les seves polítiques públiques a través de programes i projectes que dissenyen i posen en marxa professionals qualificats. Andorra hi forma part des del 2016.
Centre Llatinoamericà d'Administració per al Desenvolupament (CLAD)
És un organisme públic internacional, de caràcter intergovernamental que es va constituir el 1972 i té la seva seu a Caracas, Veneçuela. La seva missió és promoure l'anàlisi i l'intercanvi d'experiències i coneixements amb relació a la reforma de l'Estat i la modernització de l'Administració Pública. A més, és la Secretaria tècnica permanent de les Conferències Iberoamericanes de ministres d'Administració Pública i Reforma de l'Estat que es realitzen en el marc de les Cimeres Iberoamericanes de Caps d'Estat i de Govern. Andorra és membre de ple dret des del 2019.
Organització Internacional de la Francofonia (OIF)
L’Organització Internacional de la Francofonia és una institució que uneix 80 Estats i Governs (57 membres i 23 observadors) que tenen en comú la llengua francesa i el respecte dels valors universals. El Principat d’Andorra va esdevenir membre associat el 2004 i membre de ple dret el 2006.
EUTELSAT (European Telecomunications Satellite Organization)
EUTELSAT és una empresa francesa que opera amb 31 satèl·lits de comunicació. És l’operador més gran d’Europa, ja que opera dins de 150 països. Andorra s’hi va adherir l’any 1994.
Centre Internacional per a l'Estudi de la Preservació i Restauració de l'Herència Cultural (ICCROM)
El Centre Internacional per a l’Estudi de la Preservació i Restauració de l’Herència Cultural és una organització intergovernamental que té com a objectiu preservar i controlar els béns culturals. Compta amb la participació de 132 països, i amb Andorra des del 1998.
Organització Mundial de les Duanes (OMD)
L’Organització Mundial de les Duanes és una organització intergovernamental que fomenta i promou la cooperació entre els estats membres sobre qüestions de duanes. Existeix des del 1952 i Andorra s’hi va afegir l’any 1998.
Organització Internacional de la Policia Criminal (INTERPOL)
L’Organització Internacional de la Policia Criminal va ser creada el 1923 per ajudar i millorar la cooperació internacional de la policia criminal. És la tercera organització més gran del món, i compta amb 190 membres. Andorra s’hi va adherir l’any 1987.
Organització Mundial de la Salut Animal (OIE)
L’Organització Mundial de la Salut Animal va ser creada l’any 1924. La seva funció és assabentar-se i protegir els països membres de les malalties dels animals i de les que són transmissibles als humans. Reuneix 178 membres, i compta amb la presència d’Andorra des del 1997.
Oficina Internacional d'Exposicions (BIE)
El BIE “l’Oficina Internacional de les Exposicions” és una organització internacional intergovernamental que té com a objectiu supervisar i preparar les exposicions internacionals. La seu es troba a París i Andorra és membre des del 2004.
Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR)
El CICR és una organització humanitària que té com a missió protegir les vides i assistir les víctimes de guerra o de violència interna. La seu es troba a Ginebra. Andorra n’és el 162è membre des de 1994.
Fons Monetari Internacional (FMI)
El Fons Monetari Internacional és una organització internacional creada el 22 de juliol del 1944 durant la Conferència de Bretton Woods, a New Hampshire (Estats Units). L’organització la van crear 44 estats fundadors que van voler establir un marc internacional de cooperació econòmica destinat a evitar que es repetissin les devaluacions de canvi competitives que van contribuir a provocar la Gran Depressió dels anys trenta. Aquesta organització promou l'estabilitat financera i la cooperació monetària internacional. Així mateix, busca facilitar el comerç internacional, la promoció d’una ocupació elevada i un creixement econòmic sostenible. Andorra s'hi va adherir el 16 d'octubre del 2020, i així va esdevenir el 190è estat membre.
Organització Mundial del Comerç (OMC)
L'Organització Mundial del Comerç (OMC) és l'única organització internacional que s'ocupa de les normes que regeixen el comerç entre els països. Andorra és membre observador des del 1997.
Comunitat de Països de Llengua Portuguesa (CPLP)
És un fòrum multilateral que vol aprofundir l'amistat mútua i la cooperació entre els seus membres, que actualment són 9 països, que tenen en comú, entre altres, la llengua portuguesa com a idioma oficial del país. La CPLP es va crear el 1996, i té personalitat jurídica i autonomia financera. L'Organització, amb seu a Lisboa, té com a objectius generals: reforçar la presència internacional de manera concertada entre els seus membres; la cooperació en camps com l'educació, la salut, ciència i tecnologia, defensa, agricultura, administració pública, comunicacions, justícia, o altres; materialitzar projectes de promoció i difusió de la llengua portuguesa. Hi ha prop de 20 països membres observadors associats, i altres institucions o entitats que són observadors consultius. Andorra és membre observador associat des del juliol del 2018.
Organització Mundial del Turisme
Fundació OMT.Themis
Sr. Omar Valdez
Director executiu
Av. Dr. Vilanova,13 - Edifici DAVI, Esc. B, 5è B, C i D
AD 500 - Andorra la Vella
Tel: +376 802 600
Fax: +376 829 955
A/e: info@unwto-themis.org