Objectius, prioritats i actors
Descobriu tota la informació relacionada amb Objectius, prioritats i actors visitant el portal oficial del Govern d'Andorra.
La cooperació internacional al desenvolupament d’Andorra i els actors de la cooperació andorrana
El Ministeri d’Afers Exteriors considera fonamental realitzar una política de cooperació internacional al desenvolupament rigorosa i eficaç, enfocada a tenir un impacte real en l’assoliment dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Per això, els principis de la Declaració de París i l’Agenda d’acció Accra constitueixen una referència per a la cooperació andorrana.
El pla rector de la cooperació a Andorra estableix les prioritats geogràfiques i sectorials en matèria de cooperació.
Prioritats estratègiques
- L'educació
- Els grups vulnerables (infants, dones i persones amb discapacitat principalment)
- El Medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic amb una especial atenció al tema de l’aigua
Prioritats geogràfiques
El Govern d’Andorra ha establert una llista de països prioritaris amb l’objectiu d’incrementar l’impacte de la cooperació al desenvolupament d’Andorra. Per a l’elaboració de les llistes, el Govern d’Andorra ha tingut en compte essencialment tres criteris:
- La situació dels països a les llistes internacionalment reconegudes com el Programa de les Nacions Unides per al desenvolupament (PNUD), el llistat de països menys desenvolupats de les Nacions Unides i el Banc Mundial, de manera que s’ha donat prioritat als països que més ho necessiten.
- La pertinença a organismes internacionals dels quals Andorra és part com l’Organització Internacional de la Francofonia, a les cimeres iberoamericanes, el Consell d'Europa o l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa.
- Les relacions bilaterals d’Andorra.
Prioritats Geogràfiques de la cooperació al desenvolupament del Govern d'Andorra
Països que formen el grup prioritari 1
- ÀFRICA:
- Burkina Faso, Camerun, Madagascar, Mali, Moçambic, República Centre Africana i Uganda.
- ÀSIA:
- Cambodja, Filipines i Síria.
- AMÈRICA LLATINA I CARIB:
- Bolívia, Colòmbia, Haití i República Dominicana.
- EUROPA CENTRAL I DE L’EST:
- Bòsnia i Hercegovina, Kosovo i Moldàvia.
Països que formen el grup prioritari 2
- ÀFRICA:
- Benín, Burundi, Guinea, Guinea Bissau, Marroc, Níger, República Democràtica del Congo, República del Congo, Ruanda, Senegal, Sierra Leone, Togo i Txad.
- ÀSIA:
- Afganistan i Nepal.
- AMÈRICA LLATINA I CARIB:
- El Salvador, Hondures i Nicaragua.
- EUROPA CENTRAL I DE L’EST:
- Armènia i Ucraïna.
Països que formen el grup prioritari 3
- Altres països que formen d’organismes internacionals dels quals Andorra és part com l’Organització Internacional de la Francofonia, les Cimeres Iberoamericanes, el Consell d’Europa o l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa.
- Altres països en via de desenvolupament segons les llistes internacionalment reconegudes com el PNUD, el llistat de països menys desenvolupats de les Nacions Unides i el Banc Mundial.
Els actors de la cooperació andorrana
Administracions públiques: Govern i comuns
El Ministeri d’Afers Exteriors, a través del Departament d’Afers Multilaterals i Cooperació, disposa d’una partida pressupostària destinada a la cooperació. El Departament gestiona amb rigor l’execució pressupostària aplicant els criteris i seguint les prioritats que s’estableixen en el pla rector. El Departament també es manté alerta de les crides d’emergència i de les situacions de catàstrofes que puguin manifestar-se a qualsevol indret del món. Finalment, aquest coordina el procés de subvencions a entitats cíviques i canalitza part del seu pressupost mitjançant acords bilaterals o contribuint a projectes gestionats directament per organismes internacionals.
A Andorra, els comuns també participen en projectes de cooperació al desenvolupament, de vegades actuant amb organismes internacionals en els quals tenen una presència activa.
Entitats cíviques i sense ànim de lucre andorranes
Les entitats cíviques andorranes són un dels principals motors de la cooperació internacional al desenvolupament, tant fora d’Andorra, executant projectes, com dins de les nostres fronteres, mitjançant accions de sensibilització dels ciutadans.
Algunes d’aquestes entitats combinen les seves accions a escala local, com l’assistència als sectors menys afavorits de la societat andorrana, amb les actuacions internacionals que mobilitzen part dels seus recursos per a projectes de cooperació en països en via de desenvolupament.
Altres entitats, en canvi, se centren en la cooperació al desenvolupament fora de les fronteres andorranes o porten a terme projectes d’educació per al desenvolupament dins d’Andorra.
Les empreses privades
El sector privat és cada cop més gran pel que fa a la cooperació al desenvolupament i les grans empreses acorden cada cop més importància a aquest tipus d’actuacions. És evident que el sector privat és un actor més de la societat i cada vegada té més assumit el rol i la responsabilitat social que representa. Efectivament, com més va, empreses i parapúbliques són més actives en el món de la cooperació, sigui subministrat béns o serveis, sigui mitjançant donacions a entitats o organismes.