Preguntes freqüents registre d'associacions
Descobreix tot allò que està relacionat amb preguntes freqüents visitant el portal del Govern d'Andorra. Tots els serveis i informació detallada.
Preguntes freqüents
Les resolucions es recolliran a la tercera planta de l’edifici administratiu del Govern, al Registre d’Associacions (gabinet jurídic).
Les poden recollir el president de l’associació, o qualsevol persona acreditada per fer-ho, mitjançant una autorització del president de l’associació que ha de contenir una rúbrica i una fotocòpia del passaport del mateix president.
A més a més, cal que la persona que reculli la resolució s’identifiqui amb un document d’identitat o passaport.
- Les persones de nacionalitat andorrana.
- Les persones de nacionalitat estrangera residents legalment a Andorra.
- Les persones jurídiques constituïdes d’acord amb la legislació andorrana.
- Les persones estrangeres no residents poden ser membres de les associacions, però no poden ser elegibles per als seus òrgans directius ni representar-les.
Per constituir una associació cal ser major d’edat.
Per a les associacions juvenils, n’hi ha prou que dues de les persones constituents siguin majors d’edat, però en tot cas han de tenir com a màxim vint-i-cinc anys o han de ser persones menors emancipades, amb plenitud de drets.
La formació d’unions d’associacions es regeix per les mateixes normes que la constitució d’aquestes associacions.
Per constituir una associació general es requereixen com a mínim tres socis fundadors i la documentació següent:
- Acta fundacional protocol·litzada que contingui els punts següents:
- El lloc i la data on s’estén el document.
- Si són persones físiques: el nom i cognom, el domicili, el número de passaport o de qualsevol altre document oficial d’identificació, i la data de naixement dels fundadors.
Els estrangers han d’indicar també el seu número de permís o d’autorització de residència.
- Si són persones jurídiques: la denominació, la raó social, el número d’inscripció en el registre corresponent, les dades personals del representant de l’entitat per a aquest acte i l’acreditació del seu apoderament.
En el cas d’entitats estrangeres, l’acreditació de la constitució segons la seva llei nacional i de la inscripció en el registre corresponent.
- L’acord que manifesti la voluntat de constituir l’associació, que en el cas de persones físiques, s’acredita amb la signatura de l’acta, i en el cas de les persones jurídiques, amb la signatura del representant i l’aportació de la certificació de l’acord de fundar l’associació que hagin pres els òrgans competents.
- L’expressió d’aprovació dels estatuts pels quals es regirà l’associació.
- La designació dels membres que formaran part dels òrgans directius de l’associació.
Amb caràcter transitori, a l’acta fundacional s’hi pot fer constar la designació d’una comissió gestora provisional que, entre les altres funcions que se li assignin, ha de fixar un termini determinat per a l’elecció de la Junta Directiva.
- Els estatuts, que han de ser originals, rubricats a totes les pàgines i signats a la darrera per tots els socis fundadors.
- Una certificació de la designació de les persones que han d’ocupar els càrrecs de l’associació, expedida pel secretari o la persona que tingui assignades funcions equivalents.
- Una declaració del patrimoni de l’associació, certificada pel seu secretari o la persona que tingui assignades funcions equivalents.
- Les fotocòpies dels passaports (dels andorrans) i del permís o l’autorització de residència (dels estrangers residents al país), dels socis fundadors i dels membres de la Junta Directiva.
- La resolució de l’Oficina de Marques del Principat d’Andorra, que acordi l’autorització d’utilització de signes d’estat, o de l’autoritat competent, si escau.
Les associacions juvenils són les que, en virtut del seu objecte i de les seves finalitats socials, són idònies per agrupar persones amb una edat màxima de vint-i-nou anys.
En la denominació de l’associació s’hi ha d’expressar aquesta condició mitjançant els termes “juvenil”, “de joves” o qualsevol altre similar.
Les associacions juvenils s’inscriuen a la Secció General.
Per constituir una associació juvenil es requereixen com a mínim tres socis fundadors i la documentació següent:
- Acta fundacional protocol·litzada que contingui els punts següents:
- El lloc i la data on s’estén el document.
- El nom i el cognom, el domicili, el número de passaport o de qualsevol altre document oficial d’identificació, i la data de naixement dels fundadors. Els estrangers han d’indicar-hi també el seu número de permís o d’autorització de residència.
- En la constitució de l’associació hi han de participar almenys dues persones majors d’edat o emancipades, amb plenitud de drets.
- L’acord que manifesti la voluntat de constituir l’associació, que, en el cas de persones físiques, s’acredita amb la signatura de l’acta i, en el cas de les persones jurídiques, amb la signatura del representant i l’aportació de la certificació de l’acord de fundar l’associació que hagin pres els òrgans competents.
- L’expressió d’aprovació dels estatuts pels quals es regirà l’associació.
- La designació dels membres que formaran part dels òrgans directius de l’associació. Amb caràcter transitori, a l’acta fundacional s’hi pot fer constar la designació d’una comissió gestora provisional que, entre les altres funcions que se li assignin, ha de fixar un termini determinat per a l’elecció de la Junta Directiva.
- A la Junta Directiva hi han de figurar almenys tres membres majors d’edat o emancipats, que s’han de fer càrrec dels actes d’administració que requereixin plena capacitat d’obrar.
- Els estatuts, que han de ser originals, rubricats a totes les pàgines i signats a la darrera per tots els socis fundadors.
- Una certificació de la designació de les persones que han d’ocupar els càrrecs de l’associació, expedida pel secretari o la persona que tingui assignades funcions equivalents.
- Una declaració del patrimoni de l’associació, certificada pel seu secretari o la persona que tingui assignades funcions equivalents.
- Les fotocòpies dels passaports (dels andorrans) i del permís o l’autorització de residència (dels estrangers residents al país), dels socis fundadors i dels membres de la Junta Directiva.
- La resolució de l’Oficina de Marques del Principat d’Andorra, que acordi l’autorització d’utilització de signes d’estat, o de l’autoritat competent, si escau.
A les associacions estrangeres que es vulguin inscriure al Registre d’Associacions se’ls demanarà la documentació següent i es tindran en compte les consideracions que s’exposen a continuació. Tanmateix, tota la documentació s’haurà de traduir fefaentment al català:
Documentació
- Certificat expedit pel Registre d’Associacions o l’organisme competent del país d’origen que acrediti la inscripció de l’associació i, si escau, de les modificacions estatuàries. Aquest document s’ha de postil·lar.
- Còpia dels estatuts socials vigents i postil·lats.
- Acords socials (protocol·litzats i postil·lats) presos per l’entitat estrangera i, per tant, signats pel representant legal d’aquesta entitat, que estableixin:
- La voluntat d’inscriure’s al Registre d’Associacions del Principat d’Andorra.
- La declaració del patrimoni de l’associació en territori andorrà (positiu o negatiu).
- La constància de la seu social principal (domicili social central al país d’origen) i de la seu en territori andorrà.
- Certificació de la designació de les persones per ocupar els càrrecs de l’associació a Andorra, si escau.
- Certificació de la designació de les persones per ocupar els càrrecs directius de l’associació principal o estrangera.
- Certificat amb indicació del lloc i la data de constitució de l’associació.
- Estatuts o normes internes de funcionament originals per a Andorra, si escau. En aquest cas, també hauran de ser signats per tres membres de la Junta Directiva, entre ells el president de l’associació principal, com a mínim.
- Declaració del caràcter juvenil de l’associació, si escau. En aquest cas serà necessari aportar un certificat del Registre d’Associacions o de l’organisme competent en el país d’origen en què consti que l’associació ha estat declarada com a juvenil.
- La persona que presenti la sol·licitud d’inscripció al Registre d’Associacions i la documentació que l’acompanya haurà d’estar degudament apoderada i haurà d’acreditar la legitimació en la qual actua.
El Registre d’Associacions analitzarà que l’associació estrangera compleix el que estableix l’article 11 de la Llei qualificada d’associacions.
Pel que fa al contingut dels estatuts, l’associació estrangera pot acordar la inscripció, si escau, en virtut que el seu objecte social sigui lícit, és a dir, que es pretengui aconseguir, per mitjans no contraris a les lleis, una finalitat legítima de caràcter no lucratiu (article 2 de la Llei qualificada d’associacions) i amb una organització i un funcionament democràtics (article 2 de la Llei qualificada d’associacions).
Les activitats de les associacions estrangeres s’han d’adaptar al que estableix l’article 27 del mateix text legal.
Cal destacar que, a l’empara de l’article 4 de la Llei qualificada d’associacions, les persones estrangeres no residents al país poden ser membres de les associacions però no poden ser elegides per als seus òrgans directius ni representar-les.
Pel que fa a la denominació de l’associació s’actuarà segons el que estableix l’article 7 de la Llei qualificada d’associacions. La utilització d’un signe d’estat s’ha de regir per la legislació específica.
En tot allò que no estigui especialment previst, la tramitació de la inscripció de les associacions estrangeres es regeix per les normes aplicables a les associacions andorranes (article 11.3 de la Llei qualificada d’associacions).
L’actuació de les associacions estrangeres no inscrites al Registre d’Associacions del Principat d’Andorra es regeix pel que disposa l’article 16 de la Llei esmentada.
La inscripció de les associacions estrangeres es regula a l’article 4.2 i a l’article 12 del Reglament del Registre d’Associacions.
Es consideren clubs esportius les associacions que tenen per objecte la promoció d’una o més modalitats esportives, la seva pràctica esportiva per part dels associats, i la participació en activitats i competicions esportives. Per atorgar la consideració de club esportiu cal que l’entitat s’inscrigui o s’afiliï almenys en una federació esportiva.
Per constituir un club esportiu es requereixen com a mínim sis socis fundadors i la documentació següent:
- Acta fundacional protocol·litzada, redactada amb els mateixos termes que els de les associacions generals.
- Els estatuts, que han de ser originals, rubricats a totes les pàgines i signats a la darrera per tots els socis fundadors.
- Una certificació de la designació de les persones que han d’ocupar els càrrecs de l’associació, expedida pel secretari o la persona que tingui assignades funcions equivalents.
- Una declaració del patrimoni de l’associació, certificada pel seu secretari o la persona que tingui assignades funcions equivalents.
- Les fotocòpies dels passaports (dels andorrans) i del permís o l’autorització de residència (dels estrangers residents al país), dels socis fundadors i dels membres de la Junta Directiva.
- La resolució de l’Oficina de Marques del Principat d’Andorra, que acordi l’autorització d’utilització de signes d’estat, o de l’autoritat competent, si escau.
Les agrupacions esportives són associacions constituïdes per persones físiques relacionades per vincles de caràcter personal, professional o social, que s’associen per a l’estudi, la promoció o la pràctica d’activitats fisicoesportives i que no tenen una finalitat essencialment competitiva.
Per constituir una agrupació esportiva es requereixen com a mínim sis socis fundadors i la documentació següent:
- Acta fundacional protocol·litzada, redactada amb els mateixos termes que els de les associacions generals. A més, haurà de contenir el següent:
- La voluntat de constituir l’agrupació esportiva, la seva finalitat, el nom i el símbol.
- El domicili social de l’agrupació.
- La submissió de forma expressa a la normativa esportiva.
- Els estatuts, o les normes internes de funcionament, que han de ser originals, rubricats a totes les pàgines i signats a la darrera per tots els socis fundadors.
- Una certificació de la designació de les persones per ocupar els càrrecs de l’associació expedida pel secretari o la persona que tingui assignades funcions equivalents.
- Una declaració del patrimoni de l’associació, certificada pel seu secretari o la persona que tingui assignades funcions equivalents.
- Les fotocòpies dels passaports (dels andorrans) i del permís o l’autorització de residència (dels estrangers residents al país), dels socis fundadors i dels membres de la Junta Directiva.
- La resolució de l’Oficina de Marques del Principat d’Andorra, que acordi l’autorització d’utilització de signes d’estat, o de l’autoritat competent, si escau.
De conformitat amb la legislació específica que les reguli, les entitats públiques o privades que desenvolupin activitats físiques esportives sense ànim de lucre de caràcter accessori a la seva finalitat principal, poden crear seccions d’acció esportiva. Els comuns també poden crear seccions d’acció esportiva.
- Acta atorgada davant del ministeri competent en matèria d’esports, en la qual els legítims representants de les entitats facin palès, documentalment, la voluntat de constituir una secció d’acció esportiva.
- Certificació de l’acta de la reunió de l’Assemblea General, o de l’òrgan equivalent, en què s’hagi pres l’acord de constituir la secció d’acció esportiva, expedit pel secretari o la persona que tingui assignades funcions equivalents i amb el vistiplau del president.
Aquest acord ha de contenir, també, la identificació del responsable de la secció, el sistema de representació dels esportistes, la determinació d’un règim pressupostari diferenciat que faci palesa la inexistència d’ànim lucratiu i la submissió de forma expressa a la normativa esportiva.
- Els estatuts o les normes internes de funcionament de la secció d’acció esportiva.
- Les fotocòpies dels passaports (dels andorrans) i del permís o l’autorització de residència (dels estrangers residents al país), dels socis fundadors (president i secretari de l’entitat fundadora) i del responsable de la secció.
- La resolució de l’Oficina de Marques del Principat d’Andorra, que acordi l’autorització d’utilització de signes d’estat, o de l’autoritat competent, si escau.
Les federacions esportives són entitats privades sense ànim de lucre, d’interès públic i social, constituïdes bàsicament per clubs esportius, tècnics, jutges, àrbitres, esportistes i, si escau, per seccions d’acció esportiva i per altres representacions dedicades a la promoció, la gestió i la coordinació de la pràctica dels esports específics reconeguts nacionalment.
Per constituir una federació esportiva es requereixen, com a mínim, dos entitats que ho sol·licitin i la documentació següent:
- Autorització del ministeri competent en matèria d’esports per sol·licitar la inscripció al Registre d’Associacions.
- Acta fundacional protocol·litzada, redactada amb els mateixos termes que els de les associacions generals.
- Certificat de l’acord de Assemblea General que manifesti la voluntat de constituir la federació esportiva, expedit per cada una de les entitats fundadores.
- Els estatuts, que han de ser originals, rubricats a totes les pàgines i signats a la darrera pels representants de les entitats fundadores.
- Una certificació de la designació de les persones que han d’ocupar els càrrecs de la federació esportiva, expedida pel secretari o la persona que tingui assignades funcions equivalents.
- Una declaració del patrimoni de la federació esportiva, certificada pel secretari o la persona que tingui assignades funcions equivalents.
- Les fotocòpies dels passaports (dels andorrans) i del permís o l’autorització de residència (dels estrangers residents al país), dels representants de les entitats fundadores i dels membres de la Junta Directiva.
- La resolució de l’Oficina de Marques del Principat d’Andorra, que acordi l’autorització d’utilització de signes d’estat, o de l’autoritat competent, si escau.e forma expressa a la normativa esportiva.
Per modificar la Junta Directiva cal entregar la documentació al Servei de Tràmits de l’edifici administratiu del Govern i adjuntar a la sol·licitud genèrica, que es pot obtenir a través de l’enllaç de Tràmits del lloc web del Registre d’Associacions, la documentació següent:
- El passaport (dels andorrans) i el permís o l’autorització de residència (dels estrangers residents al país) dels membres que componen la nova Junta Directiva.
- El certificat de modificació de càrrecs (vegeu el model del certificat de modificació de càrrecs) firmat pel president i el secretari de l’associació.
Per modificar els estatuts cal entregar la documentació al Servei de Tràmits de l’edifici administratiu del Govern i adjuntar a la sol·licitud genèrica, que es pot obtenir a través de l’enllaç de Tràmits del lloc web del Registre d’Associacions, la documentació següent:
Certificat de modificació d’estatuts (vegeu el model del certificat de modificació d’estatuts) firmat pel president i el secretari de l’associació.