Ressenya històrica del Registre d'Associacions
Descobriu tota la informació relacionada amb Història del Registre d'Associacions visitant el portal oficial del Govern d'Andorra.
El 24 de juliol del 2001, data en què va entrar en vigor la Llei qualificada d’associacions, aprovada el 15 de desembre del 2000, el Gabinet Jurídic va esdevenir registre d’associacions.
El Registre d’Associacions, com disposa l’article 17 de la Constitució i també la Llei qualificada d’associacions, té una finalitat de publicitat. D’acord amb aquesta finalitat bàsica, que pretén donar garanties a les persones que es relacionen amb les associacions, la Llei qualificada d’associacions va preveure la creació d’un registre administratiu, on es poden inscriure les associacions creades i els actes principals relatius a l’organització i a la vida internes.
La Llei Qualificada d’Associacions té per objecte el desenvolupament del dret d’associació reconegut en l’article 17 de la Constitució i la regulació general de les associacions, sense perjudici de la legislació especial que reguli determinats tipus específics d’associacions.
Constitueix una associació, als efectes d’aquesta Llei, tota agrupació voluntària de tres o més persones per la qual pretenguin aconseguir, per mitjans no contraris a les lleis, una finalitat legítima de caràcter no lucratiu.Queden exclosos de l’àmbit d’aquesta Llei els col·legis professionals respecte dels quals s’estableixi la col·legiació obligatòria, que es regiran per la seva normativa específica.
Les associacions regulades per aquesta Llei poden realitzar activitats econòmiques, sempre que es moguin en el marc de les seves finalitats estatutàries i que no tinguin per objecte, explícit o implícit, l’obtenció de beneficis econòmics per ser repartits entre els associats.
La funció principal del Registre, com determinen la Constitució i la Llei qualificada d’associacions, és la publicitat de les associacions. En realitat, el Registre no és un instrument constitutiu sinó declaratiu, al servei d’aquesta finalitat essencial de publicitat.
En aquest sentit, s’estableix que el Registre és públic i pot ser consultat per qualsevol persona amb interès legítim, que es presumeix en general que existeix, i es disposen i es regulen les vies a través de les quals es pot fer la consulta, que són l’exhibició dels llibres i l’expedició de certificats i de notes informatives de les inscripcions i dels documents dipositats, sense perjudici que també es puguin fer consultes a través d’aplicacions informàtiques dissenyades a aquest efecte.
La Convenció per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals, feta a Roma el 4 de novembre de 1950, i ratificada per Andorra, s’integra en l’ordenament jurídic intern i no pot ser modificada ni derogada per les lleis internes.
Aquesta Convenció internacional reconeix igualment en l’article 11 la llibertat d’associació, amb un contingut que se’n desprenen els elements que la legislació de regulació de les associacions ha de respectar.
Tenint en compte el nombre de sol·licituds realitzades per les associacions, es fa necessari fer un considerable esforç addicional per assolir la gestió de l’actual Registre d’Associacions i, per aquest motiu, es decideix crear la pàgina web del Registre d’Associacions.
Així, doncs, d’acord amb el principi de publicitat establert per les lleis i amb la finalitat d’oferir la màxima transparència dels actes administratius es decideix crear la pàgina web del Registre d’Associacions.