El Conveni del Consell d’Europa sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans (“el Conveni”) va entrar en vigor a Andorra l’1 de juliol del 2011.

El Consell d’Europa, mitjançant el Grup d’Experts sobre la Lluita contra el Tràfic d’Éssers Humans (GRETA), s’encarrega de supervisar la implementació del Conveni i de redactar els informes que avaluen les mesures preses per cada estat part, els quals es basen en visites al país i en la informació recollida de diverses fonts. Al final, els informes elaborats pel GRETA contenen recomanacions amb la finalitat de reforçar la implementació del Conveni per part de l’estat implicat.

El primer cicle d’avaluació del Conveni va proporcionar una visió general de la seva aplicació per part dels estats part. El segon cicle d’avaluació del Conveni va examinar l’impacte de les mesures legislatives, polítiques i pràctiques en la prevenció del tràfic d’éssers humans, la protecció dels drets de les víctimes del tràfic i l’enjudiciament dels traficants, fent una atenció especial a les mesures adoptades per fer front a les noves tendències del tràfic d’éssers humans i a la vulnerabilitat dels infants al tràfic. El GRETA va decidir que el tercer cicle d’avaluació del Conveni se centrés en l’accés de les víctimes del tràfic a la justícia i als recursos efectius, cosa que és essencial per a la rehabilitació de les víctimes i el restabliment dels seus drets, i reflecteix un enfocament de la lluita contra el tràfic d’éssers humans centrat en les víctimes i basat en els drets humans.

L’accés a la justícia i als recursos efectius està supeditat al compliment d’una sèrie de condicions prèvies, com ara la identificació ràpida i precisa de les víctimes del tràfic, la concessió d’un període de recuperació i reflexió, la disponibilitat d’assistència material, psicològica, mèdica i jurídica, l’accés a traducció i interpretació, quan escaigui, la regularització de l’estada de la víctima, el dret a sol·licitar asil i a gaudir-ne, i el ple respecte del principi de no expulsió. Aquestes condicions prèvies, que corresponen a diverses disposicions del Conveni, s’han examinat detingudament durant el primer i el segon cicles d’avaluació. En conseqüència, el GRETA ha decidit sol·licitar a cada estat part una actualització sobre la implementació de les recomanacions prèvies del GRETA sobre temes seleccionats mitjançant una part separada del qüestionari específica per a cada país. Les conclusions i les anàlisis del GRETA sobre aquestes qüestions es presenten en un capítol a part.

El primer informe d’avaluació del GRETA sobre Andorra es va publicar el 18 de setembre del 2014, i el segon informe d’avaluació, el 3 de juliol del 2019. Sobre la base del segon informe del GRETA, el 18 d’octubre del 2019, el Comitè de les Parts del Conveni va adoptar una recomanació adreçada a les autoritats andorranes, en què sol·licitava informar el Comitè de les mesures adoptades per donar compliment a la recomanació en el termini d’un any. L’informe presentat per les autoritats andorranes va ser examinat a la 27a reunió del Comitè de les parts (4 de desembre del 2020) i es va fer públic el 2 de maig del 2022. El GRETA va iniciar el tercer cicle d’avaluació respecte d’Andorra enviant el qüestionari corresponent a les autoritats andorranes. La data límit per presentar la resposta al qüestionari era el 5 de setembre del 2022 i la resposta de les autoritats es va enviar en aquesta data.

La versió preliminar del tercer informe va ser aprovada pel GRETA en la 48a reunió (27-30 de juny del 2023) i es va presentar a les autoritats andorranes per formular-hi observacions. Els comentaris de les autoritats es van enviar el 29 de setembre del 2023 i van ser tinguts en compte pel GRETA en examinar i aprovar l’informe final en la 49a reunió (13-17 de novembre del 2023). L’informe final cobreix la situació fins al 17 de novembre del 2023; l’evolució des d’aquesta data no es té en compte en l’anàlisi i les conclusions.

La versió final del tercer informe va ser finalment publicada el 31 de gener del 2024 i el Comitè de les Parts va adoptar la Recomanació CP/Rec(2024)01 en la seva 34a reunió del 21 de juny del 2024, per tal d’instar al Govern d’Andorra a prendre les mesures pertinents en relació als punts identificats en l’informe. Així mateix, el Govern haurà d’informar, fins al 21 de juny del 2026, de les mesures preses per alinear-se amb aquesta Recomanació. 

Pàgina web del GRETA