Tasques

La UPLC és l'encarregada de portar a terme les iniciatives i les actuacions necessàries per implementar les recomanacions que el GRECO fa a Andorra a través dels informes d'avaluació (1r i 2n cicle, 8 de desembre de 2006 i del 3r cicle, 27 de maig de 2011 ), després de l'estudi de la legislació vigent i del desplaçament al país d'un equip d'experts d'aquest organisme europeu per entrevistar-se amb representants de diverses institucions del país.

Aquestes recomanacions, són d'obligat compliment i concerneixen la legislació penal i administrativa, l'augment dels recursos humans i la formació d'especialistes en l'àmbit policial i judicial, l'efectivitat dels recursos tècnics i legals per a la investigació i la sanció de les conductes punibles, la transparència administrativa i l'auditoria dels comptes públics, la deontologia professional, el règim d'incompatibilitats i els conflictes d'interessos, la sensibilització de la ciutadania i la investigació del fenomen de la corrupció.

La UPLC doncs, ha hagut d'emprendre diverses actuacions en els àmbits següents:

  1. Difusió d'informació i sensibilització en la lluita contra la corrupció en el sector públic i en el privat.
  2. Desenvolupament i coordinació dels estudis sobre l'abast del fenomen de la corrupció a Andorra.
  3. Estudi i confecció de codis de conducta d'acord amb uns principis deontològics bàsics identificats prèviament.
  4. Definició i proposició d'ajustament de les mesures legals en matèria penal.
  5. Proposició i impuls de nous projectes en matèria d'incompatibilitats, conflictes d'interessos, protecció de denunciants, transparència administrativa, entre d'altres.
  6. Assistència als plenaris del GRECO del Consell d'Europa, assumpció de les tasques que se'n derivin i seguiment de les evolucions en matèria de lluita anticorrupció per part d'altres organismes internacionals.
  7. Introducció de la temàtica del finançament dels partits polítics, actualment en curs d'avaluació al GRECO.

Objectius

Actualment la UPLC té fixats i està treballant en els objectius següents:

  1. Continuar la tasca de formació/sensibilització establerta de forma generalitzada i obligatòria dins l'Administració general i oberta a concernir altres col·lectius i la ciutadania.
  2. Portar a terme els estudis corresponents sobre l'abast de la corrupció a Andorra a través dels serveis especialitzats oportuns.
  3. Definir, proposar i implementar una política d'Estat efectiva en la lluita contra la corrupció.
  4. Obtenir l'aprovació dels corresponents codis de conducta en l'Administració pública i iniciar la campanya corresponent de difusió d'aquests codis.
  5. Concretar supòsits efectius de regulació dels conflictes d'interessos, de les incompatibilitats, de la migració cap al sector privat i de protecció dels denunciants de bona fe.
  6. Millorar els paràmetres de transparència administrativa mitjançant la normativa oportuna que permeti assegurar l'eficàcia de la iniciativa o les iniciatives que alhora permetran la millora de la comunicació amb el públic i la ciutadania.
  7. Implicar les institucions del país en la lluita contra la corrupció.
  8. Mantenir una actualització adient de l'evolució internacional en la matèria, i valorar i impulsar les adaptacions normatives internes amb la finalitat de millorar la nostra resposta davant la necessitat o les necessitats futures d'ampliar el nostre marc normatiu per incorporar-hi nous instruments jurídics internacionals.