Despreniments i moviments de vessants
Descobriu tota la informació relacionada amb Despreniments i moviments de vessants visitant el portal oficial del Govern d'Andorra.
-
Introducció
Cal que coneguem com s'ha d'actuar davant de fenòmens perillosos com els moviments de vessant.
Els moviments de vessant, com són les esllavissades, els despreniments i els fluxos, consisteixen en roques, terres i/o fang que es mouen pendent avall. Poden ser grans o petits, ràpids o lents. Són desencadenats principalment per pluges intenses i/o persistents, cicles de gel-desgel i per modificacions fetes per l'home en talussos i vessants.
-
Alguns consells bàsics
- És molt important que estigueu preparats per afrontar les emergències: cal que a casa tingueu preparat el Catakit i el pla d’emergència familiar.
- Reaccionar de manera adequada davant d’una emergència i mantenir la calma són elements clau per reduir els riscos.
- Preneu consciència del risc i extremeu les mesures d’autoprotecció.
- En cas d’emergència, limiteu l’ús del telèfon per a trucades d’emergència, i limiteu la durada de la trucada per tenir les línies lliures.
- En cas d’emergència escolteu la ràdio i la televisió i seguiu les instruccions de les nostres xarxes socials
-
Vídeos relacionats
- Cal que ens informem del risc de moviments de vessant d'on vivim i de les zones que més freqüentem. Podem consultar IDE Andorra.
- Cal que no construïm ni ocupem les zones properes a talussos amb pendents forts, cingleres, rieres i torrents.
- Amb pluges fortes, cal evitar passar pel peu de vessants on es poden produir esllavissades i despreniments. S'hi ha de passar, cal fer-ho amb molta atenció. Podem consultar Meteo Andorra.
- Cal que coneguem per on circulen les aigües de pluja a prop de les zones que més freqüentem. Són zones a evitar en cas de pluges fortes.
- Si hem construït en una zona de risc, podem minimitzar el perill amb mesures de protecció. Cal que busquem consell en els professionals.
- El paisatge pot presentar canvis com petits moviments de terres, inclinació d'arbres o modificació del drenatge del terreny.
- De cop les portes i finestres tanquen malament o els seus bastiments es desquadren.
- Apareixen noves esquerdes a l'edifici.
- Elements externs als habitatges o estructures auxiliars, com coberts, piscines, escales, camins, tanques o murs, es desplacen o s'inclinen.
- Apareixen esquerdes o bombaments en el terra, paviments o voreres.
- Es trenquen canonades de servei.
- El terreny es deforma a base d'un tal·lus.
- El pendent del terreny canvia de direcció.
- L'aigua s'infiltra o enxopa el terreny per llocs on no ho feia abans.
- Si el fenomen s'està produint, un so semblant a un tro augmenta en volum conforme el fenomen s'acosta.
- Sons inusuals d'arbres trencats o blocs de pedra xocant poden indicar un moviment de vessant.
- On existeixin moviments de vessant anteriors.
- A sobre o a la base dels talussos i vessants.
- A la llera o a prop de rius, rieres i torrents.
- Terraplens.
- A la coronació o a la base de cingleres o vessants amb fort pendent.
- En roca poc fracturada.
- En zones planeres allunyades de zones amb canvis de pendent forts.
- A certa distància de la part superior de cingleres.
- Si ens trobem en una zona perillosa, cal abandonar-la, tenint en compte que no ens hem d'exposar encara més. Cal estar fora de la trajectòria del moviment de vessant.
- Cal estar atents a sorolls inusuals que poden indicar que el terreny es mou. Petits moviments de vessant poden precedir moviments més grans.
- Cal que circulem amb precaució pels trams senyalats amb perill de despreniments, especialment quan plou o ha plogut, ja que podem trobar roques, terres i/o fang a la carretera.
- No hem de creuar rius, rieres i torrents si la via està inundada. La força de l'aigua juntament amb el fang i la pedra que pot dur, pot ocasionar-nos danys importants i, fins i tot, la mort.
- Si ens trobem a prop d'una riera o torrent, hem d'estar atents a variacions sobtades del nivell d'aigua. Aquestes variacions poden indicar que s'ha produït un moviment de vessant aigües amunt.
- En una situació de perill, busqueu un lloc segur i abandoneu les pertinences.
- Si sospitem d'un moviment de vessant imminent o si s'ha produït, cal que avisem als serveis d'emergència, informem als nostres veïns i els ajudem, si cal, en l'evacuació fora de la zona de perill.
- Si l'esllavissada o el despreniment ha afectat casa nostra, cal que en sortim el més ràpidament cap a una zona allunyada i segura.
- Quan estiguem conduint amb pluges fortes, hem d'estar atents a la via i als seus talussos, ja que són susceptibles als moviments de vessant. Ens fixarem si veiem fang, roques o deformacions en el paviment, ja que poden indicar la presència d'un moviment.
- Cal que circulem amb precaució pels trams senyalats amb perill de despreniments, especialment quan plou o ha plogut, ja que podem trobar roques, terres i/o fang a la carretera.
- Cal que no ens quedem a la zona del fenomen o a prop, ja que se'n pot produir un altre.
- Cal que avisem als serveis d'emergència, donant tota la informació possible del lloc i dels danys, especialment si hem vist persones afectades.
- Cal que deixem lliures les línies telefòniques per tal de no col·lapsar-les.
-
Enllaç d'interès