Ventades
Descobriu tota la informació relacionada amb Consells bàsics per ventades visitant el portal oficial del Govern d'Andorra.

-
Alguns consells bàsics
- És molt important que estigueu preparats per afrontar les emergències: cal que a casa tingueu preparat el Catakit i el pla d’emergència familiar.
- Reaccionar de manera adequada davant d’una emergència i mantenir la calma són elements clau per reduir els riscos.
- Preneu consciència del risc i extremeu les mesures d’autoprotecció.
- En cas d’emergència, limiteu l’ús del telèfon per a trucades d’emergència, i limiteu la durada de la trucada per tenir les línies lliures.
- En cas d’emergència escolteu la ràdio i la televisió i seguiu les instruccions de les nostres xarxes socials.
Quan l'aire s'escalfa, es dilata i té tendència a enlairar-se. Així, crea una zona de baixa pressió . Quan es refreda , augmenta la seva densitat i crea una sobrepressió o un anticicló . Aquestes dos masses d'aire a pressions diferents no estan en equilibri i l'aire té tendència a circular de les zones d'alta pressió cap a les zones de baixa pressió. Aquesta circulació s'anomena vent.
A nivell terrestre podem parlar de varis tipus de vent:
Vents a escala planetària: Depenen de l'escalfament de les zones de la Terra , la no- homegeneïtat de la seva superfície i la força de Coriolis
- Zones equatorials: Reben la radiació solar perpendicular a la superfície terrestre, l'aire s'escalfa i tendeix a aixecar-se; es coneix per baixes pressions.
- Zones Polars: Reben els raigs solars inclinats i l'energia es menor que en zones equatorials. L'aire es refreda i es torna dens. Així, crea zones d'alta pressió o anticiclons.
Els vents locals són: De la mateixa manera que els vents a escala planetària, els vents locals presenten un desplaçament de l'aire des de zones d'alta pressió a zones de baixa pressió. Els vents locals estan influenciats de manera determinant per la topografia: Brises de vall, brises de muntanya i vents catabàtics i vents anabàtics.
Brises de vall: A les valls muntanyenques, durant el dia l'aire del fons de la vall s'escalfa i, en ser més calent, és més lleuger i tendeix a remuntar els vessants de la vall i dóna lloc a una brisa ascendent. Durant la nit es produeix el mecanisme invers, l'aire més dens i fred tendeix a baixar pels vessants de la vall i provoca d'aquesta manera una brisa descendent.
L'efecte Foehn o la gavatxa: Quan una massa d'aire en circulació topa amb una gran serralada (per exemple els Alps, els Pirineus, etc.) no la pot contornar i es veu obligada a remuntar-la i transformar l'aire fresc i humit en aire calent i sec. L'aire es refreda (uns 0,65 ºC cada 100 m ), provoca la condensació del vapor d'aigua i fabrica núvols que donen lloc a precipitació al vessant a sobrevent de la serralada.
L'efecte Foehn: és molt important a l'hora d'avaluar el perill d'allaus, perquè l'escalfament sobtat del mantell nival pot provocar el desencadenament d'allaus.
Consells
Info
- En la mesura que sigui possible, quedeu-vos a casa i eviteu qualsevol activitat exterior.
- Tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals. Abaixeu completament les persianes.
- Endreceu o fixeu els objectes sensibles als efectes del vent o susceptibles de patir danys o provocar un accident.
- Escolteu els canals de ràdio locals.
- Preveieu mitjans d'enllumenat d'emergència i feu una reserva d'aigua potable.
- No us aventureu a les teulades.
- Vigileu amb el mobiliari urbà, l'enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l'arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.
- No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les teulades, les bastides o altres construccions.
- Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscoses. Si sou en una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure.
- Eviteu totes les activitats amb foc.
- Limiteu els desplaçaments i consulteu les prediccions del temps i l'estat de les carreteres.
- Limiteu la velocitat i tingueu molta precaució. Us podeu trobar obstacles a la via.
- Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
- Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir de la via o bolcar.
- En l'esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure's afectats pel vent.
- A la muntanya, extremeu les precaucions, tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos i afavorir l'acumulació de neu, amb l'augment consegüent del perill d'allaus.
Més informació
A Andorra:
- www.meteo.ad
- www.incendis.ad
- www.mobilitat.ad
- Ràdio: 94.2 Ràdio Nacional d’Andorra