• Premi internacional Antoni Calvó Armengol

    El guardó va néixer l’any 2008 com a homenatge al jove economista andorrà Antoni Calvó Armengol, mort l’any 2007 als 37 anys. El Sr. Calvó, va ser professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Barcelona School of Economics, i va deixar contribucions acadèmiques molt destacades en l’àmbit de l’economia social.

    El premi internacional Calvó Armengol l’atorguen cada dos anys el Govern d’Andorra i la Barcelona School of Economics a un investigador en economia, o altres ciències socials, de menys de 40 anys, que hagi contribuït a la comprensió de les estructures socials i les seves implicacions en les interaccions econòmiques. El premi, que inclou una dotació en efectiu de 30.000 €, reconeix els assoliments científics excepcionals de la persona guardonada.

    La guanyadora del setè premi internacional Calvó Armengol ha estat la Stefanie Stantcheva, professora d’economia a la Harvard University i fundadora del Social Economic Lab. El seu treball se situa principalment en l’estudi de les polítiques públiques en l’economia, l’economia del treball, la macroeconomia i l’organització industrial. La seva recerca es basa en dos grans àrees: els efectes dinàmics de la política de taxes a llarg termini i l’economia social, que permet interpretar la manera en què les persones veuen les polítiques econòmiques basant-se en fenòmens socials concrets.

    El guanyador del vuitè premi internacional Calvó Armengol ha estat Benjamin Moll. És un macroeconomista que basa la seva investigació en la comprensió de les desigualtats dins i entre els països. La seva feina persegueix avançar en dos àrees de recerca principals: per què alguns països són molt més pobres que altres? I com impacten les enormes disparitats entre ingressos i riquesa en la macroeconomia i la política macroeconòmica? Es troba més informació sobre el treball de Moll en aquesta agenda de recerca.

    Altres investigadors guardonats han estat: l’economista Esther Duflo del Massachussets Institute of Technology, guanyadora de la primera edició  del premi (2010), que ha estat condecorada l’any 2020 amb el premi Nobel d’Economia i s’ha convertit en la persona més jove que ha rebut aquest guardó i la segona dona que l’obté; Roland Fryer (2012) i Raj Chetty (2014) de la Harvard University; Matthew Gentzkow (2016) de la Stanford University; Melissa Dell (2018) i Benjamin Golub (2019) de la Harvard University.

    L’acte de lliurament del VII i VIII Premi internacional Calvó Armengol tindrà lloc el dimarts 11 de juny del 2024, a les 18.00 h, a l’auditori del Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

    Durant l’acte de lliurament, la professora Stefanie Stantcheva farà una breu intervenció i el professor Benjamin Moll pronunciarà la conferència: Els agents heterogenis en macroeconomia: vuit lliçons per a la política monetària i fiscal.

    Benjamon Moll resumeix vuit lliçons sobre les polítiques d’estabilització macroeconòmica que han aparegut en la literatura sobre els agents heterogenis, específicament els nous models keynesians d’agents heterogenis (Heterogeneous Agent New Keynesian - HANK): quatre lliçons per a la política monetària i quatre lliçons per a la política fiscal.