Destacats
Descobriu tota la informació relacionada amb Destacats visitant el portal oficial del Govern d'Andorra.
-
4a trobada d'investigadors d'Andorra
-
Lectura de tesi doctoral
La Sra. Andrea Dias Alves, beneficiària dels Ajuts de Tercer Cicle de l’any 2020 ha obtingut el títol de Doctora en Medicina i Sanitat Animals per la Universitat Autònoma de Barcelona
La Sra. Andrea Dias Alves, beneficiària de l’Ajut de Tercer Cicle durant de l’any 2020; i dels Ajuts per al pagament de matrícules de Tercer cicle dels anys 2021 i 2022 ha obtingut el títol de Doctora en Veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la qualificació d’Excel·lent Cum Laude.
El passat dia 25 d’octubre, la Sra. Andrea Dias Alves va defensar a la Sala de Graus de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona la tesi doctoral titulada Exploring antimicrobial resistance and bacterial dynamics: a comprehensive One Health investigation at the the livestock-wildlife-human interface in rural western Uganda dirigida per la Dra. Lourdes Migura Garcia, pel Dr. Oscar Cabezón Ponsoda i pel Dr. Ignasi Marco Sánchez.
El tribunal de la tesi ha estat format per la Dra. Sara Maria Soto González de la Universitat de Barcelona que ha participat en qualitat de Presidenta; el Dr. Francesc Accensi Alemany de la Universitat Autònoma de Barcelona, com a Secretari; i, la Dra. Nora Navarro González de la Universitat de Barcelona, com a vocal.
La tesi estudia el mal ús dels antibiòtics en salut humana, animal i mediambiental que ha propiciat l'aparició i propagació accelerada de resistències a antimicrobians (RAM) i que constitueixen una de les amenaces més greus per a la salut pública. La iniciativa "One Health" promou, a partir de la col·laboració interdisciplinar entre diferents sectors, l'optimització de la vigilància, les polítiques de control i l'ús d'antibiòtics a nivell global. Diverses regions en desenvolupament no disposen de les directrius terapèutiques necessàries per regular la prescripció i el consum sostenible dels antibiòtics, a més que existeix un gran desconeixement sobre la magnitud de les RAM i dels factors que les potencien. Aquest projecte de tesi doctoral determina la situació epidemiològica de les RAM en tres regions d'Uganda a través de la realització de qüestionaris i investigació bibliogràfica. Per altra part, mitjançant la realització de mostrejos, s'estudia la presència de RAM tant en humans com en animals domèstics i salvatges a partir de l'aïllament de soques d'E. coli i de la posterior determinació de resistència a diversos antibiòtics. Finalment, gràcies a la utilització de noves metodologies de seqüenciació i metagenòmica per afavorir la detecció de bacteris multi-resistents en nous nínxols ecològics, s’han realitzat estudis moleculars per investigar la possibilitat de transmissió de gens de resistència entre espècies i el medi ambient.
-
16ns Debats de Recerca. Aigua: desafiaments i oportunitats
El Ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats organitza juntament amb la Societat Andorrana de Ciències i Andorra Recerca+Innovació els 16ns Debats de recerca que tenen per títol: Aigua: desafiaments i oportunitats. L’acte va tenir lloc els dies 11 i 12 de novembre a la sala d’actes de MoraBanc.
En aquesta 16a edició dels Debats de Recerca es reflexiona al voltant de l’aigua com a recurs indispensable per a la vida, considerant tant l’aigua dolça i l’aigua salada, com també la neu i les glaceres. S’han abordat els principals reptes i desafiaments actuals i futurs, tenint en compte la disponibilitat i la gestió dels recursos hídrics en un context de canvi climàtic.
Els objectius dels Debats són:
Difondre la recerca realitzada per investigadors andorrans o altres científics experts en recerca relacionada amb Andorra.
• Crear un fòrum on els científics del país reflexionin sobre l’estat de la recerca a Andorra i proposin possibles vies de desenvolupament.
• Millorar la imatge social de la recerca a Andorra.
• Donar visibilitat a les funcions i tasques dels organismes públics i privats que fomenten la recerca al país.
• Ser una eina de divulgació científica i una plataforma per fomentar la col·laboració científica.Podeu consultar tots els detalls a l’apartat Difusió d’aquest web.
Documentació relacionada