Jornada de les ciències
Descobriu tota la informació relacionada amb Jornada de les ciències visitant el portal oficial del Govern d'Andorra.
L’escalfament climàtic
Dimecres 14 de maig del 2025 a les 19.30 h
Sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany
Antàrtida: un món d’esperança
Es compleixen 200 anys del descobriment de l’Antàrtida. La conferència serà un recorregut per les expedicions que es van anar acostant al continent blanc. Des dels primers anys en què les matances de foques i balenes van portar moltes espècies d’animals a la vora de l’extinció, fins a l’actualitat. Es dedicarà una atenció especial a l’últim mig segle, quan un nou ordre s’ha instaurat a l’Antàrtida i l’ha convertit en un territori sense fronteres exclusivament dedicat a la pau i la ciència, i amb una protecció exquisida del medi ambient. Un exemple per estendre a moltes altres regions del planeta.
El conferenciant
Javier Cacho és físic, científic i escriptor. Va començar la seva carrera el 1976 com a investigador a la Comissió Nacional d’Investigació Espacial espanyola (CONIE), on va dur a terme estudis relacionats amb la capa d’ozó.
El 1985 es va incorporar a l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial espanyol (INTA), on durant diversos anys va ser responsable del laboratori d’estudis de l’atmosfera. El descobriment del forat d’ozó a l’Antàrtida va fer que centrés l’atenció en aquest continent.
El 1986 va ser membre de la primera expedició científica espanyola a l’Antàrtida, on tornaria els anys següents, un d’ells en ple hivern antàrtic, per continuar les investigacions relacionades amb la destrucció de la capa d’ozó.
Va tornar a l’Antàrtida durant diverses campanyes d’investigació el 1987, el 1988, el 1995-96, el 1996-97 i el 2005-06, les tres últimes com a cap de la base espanyola.
Precisament, l’impacte social que estava tenint aquest fenomen el va portar a multiplicar la seva activitat divulgadora, que feia anys que exercia com a col·laborador científic de Salvat Editors per a diverses enciclopèdies sobre temes científics. Antártida, el agujero de ozono va ser el seu primer llibre en espanyol sobre aquest tema i s’ha convertit en un clàssic en la matèria.
A partir d’aquest moment, la seva activitat professional està lligada tant a l’Antàrtida com a la promoció de la cultura científica. Durant diversos anys va ser col·laborador de la Comissió Interministerial de Ciència i Tecnologia en el programa antàrtic espanyol, secretari del Comitè Nacional d’Investigació Antàrtica d’Espanya i delegat en el Comitè Científic d’Investigacions Antàrtiques, l’organisme internacional que gestiona l’activitat investigadora a l’Antàrtida.
En el camp de la divulgació científica i en particular de l’ecologia, és coordinador/editor de diversos llibres pertanyents a la col·lecció Medio Ambiente Fiat, col·laborador científic de la revista Estratos, membre del consell editorial i del comitè de redacció de la publicació Tendencias Científicas y Sociales, cap de la secció d’ecologia de la revista Consciencia Planetaria i redactor en cap del servei de notícies de la plataforma d’Internet Geoscopio, especialitzada en temes mediambientals.
En reconeixement de la seva tasca investigadora, de gestió i de divulgació a les terres australs, el Comitè Científic d’Investigacions Antàrtiques va posar el seu nom a una illa de les Shetland del Sud, l’illa Cacho.
La seva passió pel continent gelat l’ha portat, a més, a escriure mitja dotzena de llibres d’èxit en què narra, amb una prosa de novel·lista professional, les aventures dels grans exploradors polars. Ha escrit Las aventuras de Piti en la Antártida, Amundsen-Scott: duelo en la Antártida (2011); Shackleton, el indomable (2013), sobre la vida de l’explorador; Nansen, maestro de la exploración polar (2017), i Yo, el Fram (2018).
-
Organització de la Jornada de les ciències
Hora Activitat 8.30 a 8.45 h Sala d'actes. Assistència de tots els alumnes i de les autoritats educatives
Obertura oficial.Presentació dels tallers per part dels professors
8.45 a 9.45 h Sala d'actes. Assistència de tots els alumnes. Conferència debat
Els neandertals
09:45 a 10.20 h Esmorzar conjunt a la sala d’alumnes (planta baixa)
10.30 a 13.45 h - Taller de química
- Taller de física
- Tallers de biologia
- Tallers de matemàtiques
19:30 h A la sala d'actes del Comú d'Escaldes-Engordany, conferència debat per a tot públic
Viurem mil anys?
Els tallers
Professores: Anna Pla, professora de ciències, Col·legi Sant Ermengol i María Inmaculada Pierres, professora de física i química del Colegio Español María Moliner.
En aquest taller, explorarem la relació entre l'evolució humana i la contaminació atmosfèrica i ambiental a través de pràctiques interactives. Estudiarem com l'evolució de l'espècie humana, la industrialització i el transport han impactat en l'entorn al llarg del temps. Mitjançant l'anàlisi de gasos d'efecte hivernacle, estudiarem com aquests provoquen un augment de la temperatura ambiental. A més, estudiarem els efectes negatius de la pluja àcida en la vegetació, aigües superficials i sòl.
Aquest taller proporcionarà als participants una oportunitat per explorar la relació intrínseca entre l'evolució humana i la contaminació, fomentant la consciència ambiental i la col·laboració per abordar aquest desafiament crític per al benestar del nostre planeta.
Professors: Hélène Floriach i Éric Lafitte professors de física i química. Lycée Comte de Foix.
En el taller tractarem la visió en els éssers humans: la visió de lluny, la visió de prop, els defectes, la comparació amb animals, la visió del color....
El principi de funcionament de l'ull: ús d'una modelització sobre un banc òptic amb diafragma, lent i pantalla per entendre el fenomen de l'acomodació.
Els defectes de l'ull: miopia, hipermetropia estudiada a partir de proves d'agudesa visual (visió de lluny i d'aprop amb un quadre d'optometria).
La correcció de defectes amb lents convergents i divergents
Visió dels colors (l'home: una espècie tricromat)
Defectes de la visió del color (Daltonisme)
Professors: Alice Bourcereau i Christian Dauch, professors de ciències de la vida i de la Terra. Lycée Comte de Foix.
Des de fa molt de temps, l'ésser humà es pregunta sobre els seus orígens. Aristòtil, al segle IV aC, va ser el primer en escriure sobre la comparació i classificació de les espècies. A la segona meitat del segle XIX va néixer la paleoantropologia, la ciència que estudia els fòssils humans o els prehumans i la història evolutiva del llinatge humà. La idea d'evolució es va afirmar el 1859, amb la publicació per Charles Darwin del llibre "L'origen de les espècies".
El 1856, a Alemanya, s'acabava de descobrir el primer home fòssil, els neandertals. Des de llavors, s'han trobat i catalogat milers de fòssils d'homínids.
Com orientar-se? Com s'identifica un fòssil del llinatge humà?
En aquest taller, els alumnes hauran de determinar a quina espècie del llinatge humà pertany el crani que se'ls proporcionarà. Per fer-ho, hauran de realitzar mesures i observacions per tal de situar correctament el fòssil proposat en el llinatge humà.
Professores: Clàudia Figuera, professora de biologia i química i Maria Cerdà professora de física. Escola Andorrana de batxillerat.
El taller consistirà en un joc format Scape Room on els alumnes agrupats en diferents grups (3-4 persones) hauran d'anar resolent diferents enigmes relacionats amb la física i la química que els permetran avançar en el joc. La targeta de presentació per iniciar el joc és la següent: us trobeu en un laboratori secret on el temps i la història s'han entrellaçat en un enigma paleontològic. Cada fòssil és una peça crucial per desemmascarar els secrets de l'evolució. En aquesta sala, trobareu fòssils de diverses èpoques, però estan desordenats. La vostra tasca és restaurar l'ordre temporal, descobrint les espècies i les seves èpoques mitjançant diverses tècniques de datació. Cada enigma resolt us acostarà més a la veritat. Teniu exactament una hora per completar la missió i sortir-ne victoriosos.
Professors: Ana Maria Redondo i Roberto Canamero, professors de biologia. Colegio Español María Moliner.
Els ossos i les dents són els materials més durs de l'organisme humà i per aquest motiu podem recuperar ossos i dents d'individus que van viure o morir fa milers d'anys. Amb l'estudi d'aquest material podem esbrinar l'edat en què van morir, si eren homes o dones, l'alçada que tenien, les malalties que van patir en vida, com era la seva alimentació i el seu estat de salut i, en molt comptades ocasions, fins i tot es pot establir la causa de la mort. Per això utilitzarem una rèplica d'un esquelet humà muntat, i una col·lecció osteològica que inclou les diferents parts esquelètiques del cos humà, a més de diferents fitxes amb informació per a la determinació del sexe, de determinació de la l'alçada i l'edat i de patologies
Professors: Maite López i Josep Gavaldà, professors de matemàtiques. Colegio Español María Moliner.
Es tracta de conèixer com durant els segles la comunicació en distàncies llargues ha estat necessària i com la trigonometria hi ha tingut un paper fonamental, tot i que les estructures teòriques d'aquesta disciplina encara no estaven establertes. Mostrarem l'evolució des dels temps en què les talaies eren els punts visibles a llarga distància i on un foc significava un senyal d'avís, fins al moment actual, en què un raig làser viatja a través d'un canal minúscul per manar milers de milions d'informacions de manera simultània. Farem un simulacre de canal òptic amb una bota de vidre en la qual introduirem dos mitjans fluids de diferent índex de refracció. Llançarem un llamp làser i en calcularem l'abast depenent del seu angle d'incidència.
Professors: Joan Antoni Alfaro, professor de matemàtiques al Col·legi Sant Ermengol, i Montse Muñoz, professora de matemàtiques a l'Escola Andorrana de batxillerat.
Els nombres són i han estat presents en la nostres vides. La humanitat ha tingut sempre la necessitat de comptar. A mesura que els pobles i civilitzacions han anat evolucionant ha estat cada vegada més necessari buscar una manera senzilla de representar els nombres, quantificar els objectes per facilitar-nos la vida quotidiana.
En aquest taller coneixerem diferents sistemes de numeració, des de la simbologia que utilitzaven els egipcis fins la numeració aràbiga passant pels babilonis i els grecs.
Prepareu-vos per, a partir d'un joc de cartes, descobrir i endinsar-vos en l'evolució de les grafies dels nombres i realitzar un diari amb les dades rellevants de les vostres vides.
-
El conferenciant
Juan Luis Arsuaga. És doctor en biologia per la Universitat Complutense de Madrid, de la qual és catedràtic de paleontologia a la Facultat de Ciències Geològiques. És també director del Centre Mixt UCM-Institut de Salut Carles III d'Evolució i Comportament Humans. La major part de la seva carrera científica s'ha desenvolupat als jaciments de la Serra d'Atapuerca, que codirigeix.
Aquest projecte va obtenir el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica el 1997. També codirigeix les excavacions dels jaciments de neandertals de Pinilla del Valle (Madrid).
És director científic del Museu de l'Evolució Humana de Burgos. Va ser professor visitant de la University College de Londres i darrerament ho ha estat de la Universitat La Sapienza de Roma.
Premis i distincions:
- Premi Castella i Lleó
- Premi de la Comunitat de Madrid
- Premi de la Societat Geogràfica Espanyola
- Premi Ciutat d'Alcalà
- Premi Antonio de Sancha de l'Associació d'Editors de Madrid
- Premi COSCE a la Difusió de la Ciència
- Premi de Periodisme Científic Concha García Campoy de l'Acadèmia de Televisió 2021
- Premi de la Lliçó Commemorativa Jiménez Díaz 2021
- Premi Drac d'Or de l'Ateneu de Cadis 2023
- Premi Zilarrezko Luma de la Fira del Llibre de Bilbao 2023.
- És membre d'honor distingit de l'Institut de Cultura, Ciència i Tecnologia
- Creu del Mèrit Mediambiental d'Espanya
- Medalla de Plata de la Comunitat de Madrid (2010)
- Membre de l'Acadèmia Nacional de les Ciències dels Estats Units
- Membre del Comitè Científic Internacional del Museu d'Antropologia Prehistòrica de Mònaco
- Membre del Consell Científic del Centre Europeu d'Investigacions Prehistòriques de Tautavel
- Membre del Consell d'Administració de l'Institut de Paleontologia Humana de París
- Membre de la Reial Acadèmia de Doctors d'Espanya i de les Reials Acadèmies de Medicina de Saragossa i d'Andalusia Oriental
- Vicepresident vitalici de la Fundació Atapuerca
- Fins al 2024 va ser president de la Fundació Gadea Ciència
- Doctor honoris causa per les universitats de Burgos, Politècnica de València i Saragossa
- Editor de la revista Munibe d'antropologia i arqueologia (Societat de Ciències Aranzadi)
És autor d'un gran nombre de publicacions científiques, entre les quals destaquen vuit articles a la revista Science i deu a Nature. Ha dirigit vint-i-una tesis doctorals.
És autor, en solitari o en col·laboració, de nombrosos llibres de divulgació científica traduïts a molts idiomes, entre els quals destaquen: La especie elegida; El collar del neandertal; Los aborígenes; Al otro lado de la niebla; Amalur. Del átomo a la mente; El reloj de Mr. Darwin; El primer viaje de nuestra vida; Breve historia de la Tierra con nosotros dentro; El sello indeleble; Vida; La gran historia; La vida contada por un sapiens a un neandertal; La muerte contada por un sapiens a un neandertal, i Nuestro cuerpo.
XXIII JORNADA DE LES CIÈNCIES
L’evolució humana
Dimecres 8 de maig del 2024 a les 19.30 h
Sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany
La saga humana
Quan parlem d’evolució humana, el primer que hem de tenir present és que el concepte mateix d’evolució és recent. Fins a la publicació de l’obra de Charles Darwin L’origen de les espècies, el 1859, era impensable una explicació de la vida que no estigués ancorada en les creences religioses. A partir d’aquest punt d’inflexió, les descobertes dels dos darrers segles han ajudat a aprofundir en la complexitat dels mecanismes evolutius del conjunt de les espècies vives, tant vegetals com animals. En aquest entramat de llinatges, l’espècie humana és fruit d’un procés evolutiu complex i de llarga durada. Ara sabem que no és lineal i que hi ha hagut nombroses espècies d’Homo a partir del que s’anomena el darrer ancestre comú que compartim amb els ximpanzés. Pocs jaciments al món ofereixen la possibilitat de resseguir aquesta trajectòria com el que s’ha trobat a la serra d’Atapuerca. A partir d’aquest exemple i de les descobertes recents d’arreu del món, explorarem junts el camí transitat des de fa milions d’anys fins a arribar al gènere Homo sapiens sapiens, que ocupa ara tot el planeta.
Conferències
Centre de Formació Professional a les 8.45 h
L'espècie de l'evolució humana més ben coneguda després de la nostra són els neandertals. Fins i tot hem seqüenciat el seu genoma. Ens fascinen i ens intriguen. No són els fòssils més antics, ni molt menys, però no deixen de publicar-se llibres sobre els neandertals. Alguna cosa tenen que ens inquieta profundament. En aquesta conferència hem intentat conèixer-los millor.
Si vols tenir èxit amb un assaig científic tens tres opcions. Dos són (molt) catastrofistes: la civilització es col·lapsarà i la intel·ligència artificial ens esclavitzarà. La tercera opció és (molt) optimista: viurem (gairebé) eternament. Per al conferenciant hi ha bones notícies per a les dues primeres profecies i males notícies per a la tercera. Ho explicarà durant la conferència.
-
Algunes fotografies
Hora | Activitat |
8.30 a 8.45 |
Sala d’actes (planta baixa). Assistència de tots els alumnes i de les autoritats educatives. Presentació dels tallers per part dels professors |
8.45 a 9.45 |
Sala d’actes. Assistència de tots els alumnes. Conferència debat a càrrec del Dr. Salvador Macip, catedràtic de medicina molecular al Departament de Biologia Molecular i Cel·lular de la Universitat de Leicester i director als Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya. Presentació del conferenciant a càrrec de les alumnes Andrea i Carla Becerra de l’Escola Andorrana de batxillerat Conferència El futur dels humans |
09:45 a 10.20 |
Esmorzar conjunt a la sala d’alumnes (planta baixa) |
10.30 a 12.30 |
|
19:30 |
A la sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany, conferència debat per a tot públic a càrrec del Dr. Salvador Macip, catedràtic de medicina molecular al Departament de Biologia Molecular i Cel·lular de la Universitat de Leicester i director als Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya. Presentació del conferenciant a càrrec dels alumnes Liam Pijuan i Camerón Rodríguez del Colegio Español María Moliner. Conferència Es pot curar el càncer? |
Taller 1. Què faries si haguessis de compartir un secret amb algú per Whatsapp?
Professores: Montse Muñoz i Maria Lourdes Torres, professores de matemàtiques. Escola Andorrana de batxillerat
Què faries si haguessis de compartir un secret amb algú per WhatsApp? Probablement utilitzaries un missatge xifrat i estaries aplicant la criptografia.
La criptografia és la disciplina d’escriure utilitzant una clau secreta i és tan antiga com la invenció de la mateixa escriptura. Un exemple clar és la pedra de Rossetta. Consta de tres escriptures diferents: jeroglífics egipcis, escriptura demòtica i grec antic, i data de l’any 196 aC. En el taller els alumnes coneixeran tècniques de codificació que s’han fet servir en algun moment de la història. Crearan i es codificaran missatges secrets a partir de representacions lingüístiques o criptogràfiques que necessiten emprar els nombres i els seus algoritmes per ser descobertes.
Taller 2. La notació matemàtica. Operacions amb conjunts aplicades a circuits elèctrics
Professores: Esther Rodríguez i Cristina Sànchez, professores de matemàtiques. Colegio Español María Moliner
El llenguatge de les matemàtiques resulta atractiu pel seu misteri i llunyà per la seva complexitat. Ningú no dubta de la seva precisió i de la seva utilitat. Els avenços en notació matemàtica són una constant al llarg dels temps, des de la notació del sistema decimal fins a la notació del càlcul diferencial, etc., i és l'eina imprescindible per expressar la precisió matemàtica.
En aquest taller els alumnes treballaran el llenguatge matemàtic; en concret, l'aplicaran als conjunts i les operacions. S’utilitzarà la notació matemàtica referent als conjunts i a les seves operacions per crear uns circuits elèctrics atractius.
Els dos exemples concrets per treballar en mitja hora seran de dos circuits elèctrics:
- Exemple 1: L'imprescindible per encendre els llums del cotxe.
- Exemple 2: L'imprescindible perquè soni l'alarma dels bombers.
Taller 3. Els nombres, una necessitat humana
Professors: Joan Antoni Alfaro, professor de matemàtiques i Enric Vega, professor d’intel·ligència artificial, matemàtiques i tecnologia. Col·legi Sant Ermengol
Els nombres són una necessitat humana que va sorgir quan l’ésser humà va esdevenir sedentari i es va trobar en la necessitat de comptar el nombre d'animals del seu ramat. El primers nombres que van sorgir són els nombres naturals, que són els nombres que serveixen per comptar.
En el taller proposem de fer descobrir que els nombres naturals tenen altres propietats i donen lloc a diferents tipus de nombres, com són: els nombres figurats, els nombres de Mersenne, els nombres primers, els nombres de Fibonacci, etc. Després van sorgir els racionals, els enters, els irracionals, etc. També en descobrireu alguns d’especials. Tot aquest món dels nombres l’observarem i veurem les seves aplicacions.
Taller de física. La dualitat ona / corpuscle, II
Professor: Vincent-Lucien Pinchon, professor de física. Lycée Comte de Foix
La dualitat ona/corpuscle va ser llargament debatut en física a principis del segle XX. En el taller presentarem experiments sobre la llum demostrant que la llum es pot descriure amb un model d'ones electromagnètiques però també pel model del gra de llum: el fotó.
En física, la dualitat ona-partícula o dualitat ona-corpuscle és un principi segons el qual tots els objectes del nostre univers presenten de manera simultània propietats de les ones i de les partícules. Aquest és un concepte fonamental de la mecànica quàntica. La dualitat ona-corpuscle es fa servir en microscòpia electrònica, en què la petita longitud d'ona associada a l'electró pot ser emprada per veure objectes molt menors que els observats mitjançant la llum visible.
Taller de química. La química amagada en els efectes especials del cinema
Professores: Inmaculada Pierres Duarte-Ferreira professora de física i química, Colegio Español María Moliner i Cristina Freitas, professora de física i química, Escola Andorrana de batxillerat
A principis del segle XX, George Mèlies, il·lusionista i cineasta francès, filmava el trànsit de París. El mecanisme de la càmera que utilitzava es va encallar, però el trànsit va continuar el seu curs. Finalment va aconseguir solucionar el problema. Després, en projectar el treball obtingut per la seva càmera, va veure com un gran autobús es transformava ràpidament en un cotxe fúnebre.
Aquest és el moment en el qual es pensa que van néixer els efectes especials al cinema.
D'efectes especials al cinema n’hi ha molts i de diversos tipus: efectes visuals, mecànics, de so, de maquillatge i digitals. La química té un rol important en els efectes especials mecànics i en els de maquillatge.
En el taller, sereu partícips de com s’utilitza la química per fer efectes especials que encara ara es troben a les pel·lícules, però que en el seu moment van revolucionar el món del cinema.
Taller 1. Simulació d’un test de detecció d’anticossos contra el VIH
Professors: Christian Dauch, professor de biologia, Lycée Comte de Foix i Carles Cayuelas, professor de biologia, Escola Andorrana de batxillerat
La síntesi d’anticossos per part dels limfòcits B enfront d’un antigen és un dels mecanismes del nostre sistema immunitari que ens permet defensar-nos de les malalties infeccioses.
En aquest taller utilitzarem solucions que imiten els sèrums sanguinis i els antígens del virus de la immunodeficiència humana (VIH) per simular la recerca d’anticossos contra el VIH en el sèrum sanguini mitjançant el test d’Ouchterlony. D’aquesta manera podrem deduir la presència o no d’anticossos contra el VIH dins el sèrum testat (seropositivitat o seronegativitat).
Taller 2. Elaboració de crema d’Aloe vera
Professores: Ana Maria Redondo i Julia Menéndez, professores de biologia. Colegio Español María Moliner
En el taller elaborarem crema d’Aloe vera. Els principis actius vegetals són substàncies que es troben en els diversos òrgans de les plantes i que modifiquen el funcionament de la resta d’éssers vius. La crema d’Aloe vera que farem durant el taller tindrà molts beneficis perquè manté intactes els principis actius d’aquesta planta. Alguns compostos de l’Aloe vera presenten propietats beneficioses importants per a la salut, com alguns polifenols. Aquests efectes es deuen a les seves propietats antioxidants, antiinflamatòries i reguladores de la resposta immunològica.

Salvador Macip (Blanes, 1970) és catedràtic de medicina molecular al Departament de Biologia Molecular i Cel·lular de la Universitat de Leicester i director als Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya.
Es va llicenciar en medicina a la Universitat de Barcelona, on també es va doctorar en fisiopatologia i fisiologia humana el 1998. Després va iniciar una estada postdoctoral al Ruttenberg Cancer Center de l’Hospital Mount Sinai de Nova York, on també va ser instructor del Departament de Ciències Oncològiques.
Des del 2008 dirigeix el Laboratori de Mecanismes del Càncer i l’Envelliment, i la seva recerca ha contribuït a trobar nous tractaments per a la leucèmia i noves eines per entendre i modificar l’envelliment. Ha publicat més de quaranta llibres, una dotzena d’ells de divulgació científica, i col·labora regularment en diversos mitjans.
Conferència per als alumnes: El futur dels humans
Centre de Formació Professional a les 8.45 h
A principis del segle XXI va començar una revolució científica que amenaça de canviar no tan sols el món que ens envolta, sinó també nosaltres mateixos. A partir del moment que vam poder llegir la informació genètica que contenen les nostres cèl·lules, es van obrir un munt de noves possibilitats, la més extrema de les quals és modificar els humans del futur.
Vivim ara en el que s’ha anomenat l’era postgenòmica, i la ciència ja ha fet possibles grans avenços en el camp de la salut. Però els límits són difícils de preveure, i els problemes ètics i socials derivats podrien transformar radicalment la humanitat. Estem preparats per a aquests canvis? Fins a on serem capaços d’arribar? Com continuarem evolucionant els humans? Com seran els humans del futur? Quins reptes ens plantejarà la ciència en les properes dècades?
Conferència per al públic: Es pot curar el càncer?
Sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany a les 19.30 h
El càncer és un dels problemes de salut més importants que ens queden per resoldre. Malgrat que la supervivència ha millorat moltíssim en els darrers 75 anys, fins a arribar a ser globalment de més del 50%, encara hi ha molta feina per fer. El problema és que, malgrat que fem servir un sol nom, el càncer és en realitat un conjunt de més de 200 malalties diferents, algunes de les quals (com el càncer de mama o de pròstata, dos dels més freqüents) es curen en més del 80% dels casos, mentre que altres (com el de pàncrees o del cervell) tenen unes xifres de supervivència molt baixes. Podrem arribar a curar tots els càncers? Quins enigmes ens falten encara per resoldre? Quins nous tractaments s’estan estudiant? Què es pot fer per evitar el càncer?








Hora | Activitat |
8.30 a 8.45 |
Auditori Claror. Assistència de tots els alumnes i de les autoritats educatives. Breu obertura oficial per part de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Sra. Ester Vilarrubla. Presentació dels tallers per part de les professores |
8.45 a 9.45 |
Conferència. Presentació de la conferenciant, Sra. Clara Grima a càrrec de les alumnes Laia Dijkstra i Anna Orobitg del Col·legi Sant Ermengol |
09:45 a 10.20 |
Pausa |
10.30 a 12.30 |
Realització dels tallers al Centre de Formació Professional d’Aixovall |
19:30 |
A la sala d’actes de MoraBanc conferència debat per a tot el públic. Presentació de la conferenciant Sra. Clara Grima, a càrrec dels alumnes Marta Gasset i Marc Salinas del Lycée Comte de Foix |
Càlcul vs. calculadora
Professores: Montserrat Muñoz; Carmina Mascarell; Lourdes Fernàndez i María Teresa López, professores de matemàtiques
El càlcul constitueix una de les grans conquestes intel·lectuals de la humanitat. El seu origen es remunta als antics grecs, fa 2.500 anys. La humanitat ha intentat dominar al llarg de molts segles els mètodes de càlcul i no va ser fins al segle XVII quan la societat va tenir la maduresa social, científica i matemàtica que li va permetre construir el càlcul tal com el coneixem avui en dia.
Des de l’àbac fins a la nostra calculadora d’avui en dia, s’han conegut molts aparells i diferents estratègies de càlcul.
El taller pretén que els alumnes descobreixin, de forma divertida i dinàmica, l’origen i l’evolució de la calculadora. Es donaran a conèixer altres formes curioses de calcular, utilitzades en altres cultures o en altres períodes de la nostra història. Per acabar, veurem calculadores curioses i molt antigues i aplicarem el sistema binari a la construcció dels circuits elèctrics.
La dualitat ona / corpuscle
Professors: Vincent-Lucien Pinchon i Eric Lafitte, professors de física i química
La dualitat ona/corpuscle va ser llargament debatut en física a principis del segle XX. En el taller presentarem experiments sobre la llum demostrant que la llum es pot descriure amb un model d'ones electromagnètiques però també pel model del gra de llum: el fotó.
En física, la dualitat ona-partícula o dualitat ona-corpuscle és un principi segons el qual tots els objectes del nostre univers presenten de manera simultània propietats de les ones i de les partícules. Aquest és un concepte fonamental de la mecànica quàntica. La dualitat ona-corpuscle es fa servir en microscòpia electrònica, en què la petita longitud d'ona associada a l'electró pot ser emprada per veure objectes molt menors que els observats mitjançant la llum visible.
Perfum sòlid d'aroma natural
Professores: Inmaculada Pierres Duarte-Ferreira i Cristina Freitas, professores de física i química
El perfum existeix des dels orígens de la humanitat i, a través de la seva història, podem conèixer l'estil de vida de les diferents civilitzacions. El perfum es va descobrir cremant matèries primeres, com fusta o resines que desprenien una olor flagrant, d'aquí prové el seu nom: PER – FUM (a través del fum). En un principi estava lligat a l'ofrena religiosa i al seu poder purificador, per aconseguir un camí més fàcil per trobar-se amb els déus. Després, es va fer servir amb finalitats medicinals i per fer tònics. El va prohibir l'Església durant la Inquisició i es va usar per amagar les males olors en el Renaixement. Fins a arribar a la gran revolució del segle XIX, quan neix la perfumeria moderna amb la química i es descobreix la possibilitat d'obtenir productes aromàtics fent-ne servir síntesis en un laboratori.
En el taller, elaborarem un perfum sòlid fent una extracció d'una aroma natural de flors al laboratori per barrejar-ho amb cera d'abella i olis vegetals. Obtindrem un perfum sòlid que els alumnes es podran emportar.
Professores: Ana María Redondo; Christian Dauch; Carles Cayuelas; Maria Luisa Rivera Gómez i Núria Turmo, professores de biologia
Els dos tallers que s’han elaborat pretenen mostrar la importància de la representació de la realitat en el camp de la història natural, i fixar-nos en detalls clau que serveixen per agrupar els organismes per les seves semblances i origen comú. Descobriments com ara la fotografia i la teoria de l’evolució són, sens dubte, grans descobriments per a la Ciència.
Cianotípies
La cianotípia és una tècnica fotogràfica del segle XIX que va popularitzar la científica Anna Atkins amb els seus herbaris. Utilitzant làmines impregnades d’un producte fotosensible, farem les nostres pròpies cianotípies en exposar mostres biològiques vegetals a la llum ultraviolada del Sol. Rentant amb aigua aquestes làmines apareixeran les nostres fotografies en blau.
Fòssils
Els fòssils són restes d’organismes que van viure en el passat. Són una de les proves de la teoria de l’evolució enunciada per Charles Darwin i Jean-Baptiste Lamarck. Desenterrarem de la sorra alguns dels fòssils més representatius de la història de la vida a la Terra. Els classificarem amb l’ajuda de claus dicotòmiques i reconstruirem el medi ambient en el qual van viure.























Hora | Activitat |
8.30 a 8.45 |
Assistència de tots els alumnes i de les autoritats educatives. Obertura oficial per part de la ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Sra. Ester Vilarrubla. Presentació dels treballs d’investigació del Lycée Comte de Foix; de l’Escola Andorrana de batxillerat; i dels tallers del Colegio Español María Moliner i del Col·legi Sant Ermengol. |
8.45 a 9.50 |
Assistència de tots els alumnes. Conferència debat a càrrec de la Sra. Pilar Mateo, doctora en ciències químiques per la Facultat de Química de la Universitat de València i pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (doctora honoris causa per la Universitat Anáhuac de Mèxic), ha centrat la seva activitat científica en el desenvolupament de productes d’alta tecnologia amb la seva pròpia tècnica de microencapsulació polimèrica. Presentació de la conferenciant a càrrec de dos alumnes de l’Escola Andorrana de batxillerat. Conferència |
10.00 a 11.15 |
Tallers - 4a Trobada de joves científics |
10.30 a 11.30 |
Presentació de cada projecte pels alumnes de cada centre educatiu. Les escoles que prenen part en la 4a Trobada de joves científics són: Lycée Comte de Foix; Escola Andorrana de batxillerat; Colegio Español María Moliner; Col·legi Sant Ermengol; Col·legi Sagrada Família; Col·legi M. Janer; Escola Andorrana de segona ensenyança d’Encamp i Escola Andorrana de segona ensenyança d’Ordino. |
Tècniques d'imatge mèdica per ones sonores i electromagnètiques (projecte d’investigació)
Professors: Eric Lafitte, Vincent-Lucien Pinchon i Hélène Floriach, professors de física
Es presentaran dos tècniques d'imatge mèdica que utilitzen les ones:
L’ecografia (ones mecàniques). La ultrasonografia mèdica és una tècnica de diagnosi utilitzada per crear una imatge de les estructures internes del cos, com ara els tendons, els músculs, els vasos sanguinis i els òrgans interns. L’objectiu és trobar l’origen d’una malaltia o bé descartar una patologia. Aquesta tècnica empra ones acústiques amb freqüències en una franja més alta que les que són audibles pels humans (>20,000 Hz).
Els raigs X (ones electromagnètiques). Els raigs X són una radiació d’alta energia electromagnètica penetrant que s’utilitza per identificar les estructures òssies. És útil per a la detecció de patologies del sistema esquelètic, així com per detectar processos de malaltia en els teixits tous.
Es presentarà un experiment per il·lustrar aquestes tècniques.
Nutrients de la llet, un aliment complet i saludable (taller)
Professors: Sinforoso Alcalá, professor de matemàtiques; Teresa García, professora de biologia, i Javier Pérez Fernández, professor de física i química
La llet és un dels aliments més complets per contenir la majoria dels principis nutricionals necessaris per al cos. En aquest taller analitzarem, a través de diferents proves, al laboratori, els diferents components de la llet identificant la presència de proteïnes, greixos, lactosa i minerals.
Pràctica amb dades COVID-19 a Andorra (primera onada) (taller)
Professors: Carmina Mascarell i Xavier Bafalluy, professors de matemàtiques
Subtaller 1. Control de dades: es tracta de produir un arxiu en format Excel amb dades reals de la primera onada de la pandèmia. L’arxiu inclourà reculls de dades i gràfiques que permetin veure les tendències.
Taller 2. Contagi: estudi i disseny d’un model matemàtic del contagi mitjançant la funció exponencial decreixent. Observant alguns paràmetres de la primera onada de la pandèmia els alumnes poden arribar a la conclusió que aquesta funció s’ajusta bé al seu comportament.
Taller 3. Anàlisi estadística: anàlisi estadística de les dades de la pandèmia mitjançant la funció de distribució normal (gaussiana). Explorem el fet que l’evolució d’aquesta pandèmia s’ajusta a aquesta funció. Es pretén reforçar la importància de la funció gaussiana en el món real com a model matemàtic.
Taller 4. Previsions: projecció de previsions mitjançant funcions interpoladores. Resulta interessant que els alumnes entenguin la utilitat de les funcions per poder predir comportaments i tendències.
Professors coordinadors de la jornada: Carles Cayuelas, professor de biologia; Montse Muñoz i Marta Armengol, professores de matemàtiques (coordinadors de la jornada)
La valorització energètica de residus.(Estudi de la combustió dels polímers plàstics (PP, PE, PLA i PE d’origen biològic) amb l’objectiu d’avaluar la valorització d’energia tèrmica (projectes d’investigació)
Professora encarregada del projecte d’investigació: Eulàlia Beal, professora de física i química
Actualment els polímers plàstics són els materials més econòmics a l’hora de fabricar un producte; tanmateix, la sobreproducció d’aquests polímers és un problema mediambiental en augment. L’any 2018, per exemple, es van quantificar en 1,08 milions els macroplàstics que suren a la superfície dels oceans (Lebreton, Egger i Slat, 2019).
Davant d’aquesta situació es va plantejar la valorització energètica dels residus plàstics com a mètode de tractament. Per tal de comprovar si en el cas dels plàstics seria eficient, es va muntar un circuit tancat d’aigua amb una font de calor per verificar si la combustió del PP (polipropilè), del PE (polietilè), del PE d’origen biològic i del PLA (àcid polilàctic d’origen biològic) era eficient per a la valorització energètica.
Els resultats van ser bastant similars entre les diferents mostres, tot i que el sistema que va alliberar més energia va ser el de la combustió del PE d’origen biològic.
Es va arribar a la conclusió que la valorització energètica dels residus plàstics és eficient si, prèviament, es descarten altres vies de tractament més sostenibles, com pot ser el reciclatge. Ara bé, per minimitzar l’acumulació de residus al medi, la valorització energètica és una alternativa efectiva per als materials plàstics estudiats.
Estudi de l’efecte de la temperatura hivernal en la conservació de l’àcid ascòrbic (vitamina C) present en un suc de taronja (projecte d’investigació)
Professor encarregat del projecte d’investigació: Mario Solé, professor de biologia
Tots ens hem plantejat, en un moment o altre de la vida, quin lloc de la nostra llar és el més idoni per conservar els nutrients o les vitamines presents en un suc de taronja acabat d’esprémer, tenint en compte la importància de la vitamina C per al bon funcionament de l’organisme.
Per donar resposta a aquest problema, es van simular diferents rangs de temperatura en el laboratori, corresponents als diferents llocs de la llar durant els mesos més freds de l’any (terrassa coberta: 3 °C, nevera: 5 °C, garatge: 10 °C, cava o bodega: 15 °C i rebost: 22 °C), emprant cambres frigorífiques, forns i estufes de cultiu. A cada lloc hi vam col·locar un suc de taronja i vam mesurar la concentració de vitamina C que hi havia cada cert temps.
La conclusió a la qual vam arribar és que, durant els mesos més freds de l’any, la vitamina C present en el suc de taronja es conserva millor a la terrassa coberta a 3 °C. Això sí, el suc hauria d’estar tancat i sense mantenir contacte amb la llum directa del sol. Conservant-lo en aquest indret també evitem la petjada de carboni causada, entre altres factors, per l’ús de la nevera.

Pilar Mateo és una científica reconeguda internacionalment en el camp de la química. Figura en el rànquing de les 10 dones científiques més prestigioses d'Espanya, així com en els 100 primers llocs de les dones científiques més prestigioses del món.
Doctora en ciències químiques per la Facultat de Química de la Universitat de València i pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (doctora honoris causa per la Universitat Anáhuac de Mèxic), ha centrat la seva activitat científica en el desenvolupament de productes d’alta tecnologia amb la seva pròpia tècnica de microencapsulació polimèrica.
En l’actualitat té vuit famílies de patents en més de cent països de tot el món, incloent-hi els Estats Units d’Amèrica i la Unió Europea.
És una científica amb una clara vocació social. Creu fermament que la ciència ha d'estar al servei de la societat. Ha centrat la seva activitat professional en el desenvolupament i l’aplicació de noves tecnologies per erradicar les malalties mortals que s'estenen a causa de la pobresa.
Pilar Mateo parla permanentment sobre el paper social de la ciència per a les persones. El seu lema és "La ciència que abraça", que significa la necessitat de ser allà on les persones pateixen malalties.
No només és una investigadora brillant, sinó també una dona emprenedora molt diligent.
Actualment és presidenta de l’empresa Inesfly Corporation i en dirigeix el departament d’R+D. És fundadora i promotora de l'empresa Shichi World i cofundadora de l'empresa audiovisual Filmántropo.
En paral·lel a les seves investigacions científiques, Pilar Mateo ha dut a terme diversos projectes socials per millorar la qualitat de vida de les comunitats més vulnerables. És presidenta del MOMIM (Moviment de Dones Indígenes del Món) i de la Fundació Pilar Mateo (www.pilarmateo.com).
En aquesta conferència s’explicarà la lluita contra els insectes que transmeten malalties endèmiques com el chagas, la malària, el dengue o el chikunguya.
Pilar Mateo va ser la descobridora d’una pintura que salva moltes vides, un repel·lent natural que a més evita danys a la salut i al medi ambient. En el seu cas posa la ciència al servei de la solidaritat.
El seu descobriment surt de la notícia del tancament d'un hospital per la presència de bacteris el que va fer considerar la investigació de pintures d'insecticides. Aquest va ser el germen de la seva empresa, una empresa de "pintura salvavides" a través de la "microencapsulació polimèrica".
En la xerrada es parlarà de la seva lluita contra la malaltia de Chagas que comença el 1995 després de la petició d'ajuda d'un metge bolivià, que ja va augurar que la seva pintura podria salvar milers de vides indígenes. L’aventura comença a la selva guaraní de Bolívia on va viure amb les comunitats per garantir la seva eficàcia de la pintura que va inventar.
Ens explicarà que ciència i emprenedoria van de la mà però que hi hem d’afegir compromís social.

















Hora | Activitat |
8.30 a 9.00 |
Sala d’actes (planta baixa). Assistència de tots els alumnes i de les autoritats educatives. Breu obertura oficial per part de la ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Sra. Ester Vilarrubla. |
9.05 a 10.10 |
Sala d’actes. Assistència de tots els alumnes. Conferència debat a càrrec del Dr. Ramon Brugada, professor catedràtic de medicina i director de la càtedra de malalties cardiovasculars de la Universitat de Girona, cap de cardiologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta i de l’Hospital de Santa Caterina de Girona i director del Centre de Recerca Cardiovascular de l’Institut Investigació Biomèdica de Girona. Presentació del conferenciant a càrrec d’Álex de Sousa i de Janire Atanes alumnes del Colegio Español María Moliner. Conferència ‘Esport amb seny’ |
10.15 h a 11.00 h |
Trobada de joves científics al vestíbul del Centre de Formació. Esmorzar conjunt a la sala d’alumnes (planta baixa). |
11.00 h |
Lliurament dels premis i dels diplomes de participació a les escoles participants a la 3a Trobada de joves científics. |
11.05 h a 14.10 h |
Es realitzaran 3 tallers (subdividits en subtallers)
|
19.30 h |
A la sala d’actes de MoraBanc, conferència debat per a tot públic a càrrec del Dr. Ramon Brugada, professor catedràtic de medicina i director de la càtedra de malalties cardiovasculars de la Universitat de Girona, cap de cardiologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta i de l’Hospital de Santa Caterina de Girona i director del Centre de Recerca Cardiovascular de l’Institut Investigació Biomèdica de Girona. Presentació del conferenciant a càrrec de Laia Bové i de Lluc Prodoprigora, alumnes de l’Escola Andorrana de batxillerat. Conferència ‘Esport amb seny’ |
Professors: Maria Cerdà, Miguel Ángel Costa i Montserrat Muñoz, professors de matemàtiques
Medicina i matemàtica
La matemàtica guarda una relació especial amb les ciències de la salut, com són l’odontologia, l’otorrinolaringologia, la infermeria, la nutrició, la bioanàlisi i la radiologia.
L’ús de l’estadística en medicina pot ajudar a prevenir alguns riscos associats a algunes malalties, i també pot quantificar aspectes o indicadors en algunes malalties. Amb la informació obtinguda es pot preveure el seu desenvolupament, quantificar òrgans, fer càlculs en radiologia i anticipar possibles situacions d’emergència o situacions anòmales.
Amb l’ús de la matemàtica podem quantificar les dosis de medicaments i fins i tot calcular la intensitat sonora i veure com ens afecta.
En aquest taller et plantejarem diferents situacions en què hauràs d’aplicar la matemàtica per obtenir una resposta al problema plantejat: llegir dades, sumar, restar, calcular percentatges, utilitzar variables estadístiques per estudiar comportaments de malalties i logaritmes per mesurar la intensitat del so, construir equacions complexes, treballar amb funcions, derivades, geometria, càlcul integral.
Logaritmes i soroll
En aquest subtaller de matemàtiques treballarem la influència dels sorolls forts/elevats en relació amb la salut auditiva i general de les persones.
Introduirem el concepte de dB, que es mesuren mitjançant una escala logarítmica (no lineal).
Seguidament, mitjançant una aplicació mòbil mesurarem els dB en diversos llocs del centre (per exemple, en altres tallers), introduirem les dades obtingudes en un full de càlcul (Excel) i les treballarem i interpretarem a través de diverses eines informàtiques.
Reaccions químiques i salut?
Professores: Victòria Gros i Andrea Babot, professores de física i química
L’objectiu és dur a terme algunes reaccions químiques que tenen a veure amb la curació o bé amb la detecció d’alcohol en l’alè.
Com actua l’aigua oxigenada sobre les ferides?
Per què desinfecta? Aquí treballarem també un mecanisme químic, la catàlisi, que permet accelerar les reaccions químiques.
Construint un alcoholímetre:
S’introduirà el taller fent incidència en els efectes de l’alcohol en la salut, a curt i llarg termini, i es relacionarà l’equivalència entre alcohol en sang i alcohol en alè.
Es construirà un alcoholímetre (com els que utilitza la policia) a partir d’una reacció redox, per detectar la taxa d’alcohol en l’alè. Es comprovarà com actua bufant sobre una dissolució d’etanol i de vi. Així se simularà el funcionament d’aquest aparell.
Antiàcids estomacals i col llombarda. Es comprovarà com actuen els antiàcids estomacals a partir d’un indicador del pH natural, que fabricaran els participants a partir de col llombarda.
El calci en el cicle de la vida i la vida a través dels ulls
Professors: Montserrat Pont i Benjamín Cruz, professors de física i química
Els elements Ca, P, S, K, Na, Mg i Fe es consideren bàsics i imprescindibles per a una nutrició correcta. És sabut que el calci es troba en el teixit conjuntiu i els músculs, i la seva aportació és fonamental per protegir i enfortir els ossos i les dents.
L’ésser humà perd constantment calci a través de l’orina, la suor i la femta. Per evitar que aquesta pèrdua afecti excessivament l’estructura òssia cal que el nostre organisme el vagi reposant a partir dels aliments (productes làctics, fruita seca i llavors de sèsam).
L’adolescència és una etapa de creixement ràpid i els ossos necessiten molta aportació de calci. La vellesa és un etapa en què es perd més calci del que s’aporta amb l’alimentació i els ossos es tornen fràgils i porosos (osteoporosi).
A través dels ulls percebem l’entorn. No obstant, la mirada pot ser alterada per trastorns òptics.
En el taller farem una investigació química per analitzar la presència de calci en els ossos i veure com una descalcificació ràpida n’afecta la duresa. Alhora, analitzarem la presència de proteïnes en forma de dispersió col·loidal. Per altra banda, farem una investigació sobre l’òptica de l’ull per veure com qualsevol alteració pot afectar la vista.
Els defectes de l’ull i les seves correccions
Professors: Vincent-Lucien Pinchon i Eric Lafitte, professors de física i química
L’ull real: un tall transversal simplificat de l’ull ens permetrà estudiar-ne la constitució (el medi transparent i la retina).
L’ull reduït: l’ull serà modelitzat (el diafragma, la lentilla convergent i la pantalla) per entendre’n el funcionament.
Estudiarem el problema de la distància cristal·lina / la retina constant i la necessitat de la netedat de la imatge sobre la retina: l’acomodació de l’ull.
El defectes de l’ull: entre els alumnes del taller detectarem els ulls hipermetrops i els miops amb la mesura del remotum i del proximum, i analitzarem el problema del límit d’acomodació.
La correcció dels defectes: després d’haver entès la necessitat de correcció d’una mala visió de l’ull, els alumnes justificaran la utilització de lentilles convergents o divergents a partir de la manipulació d’un ull modelitzat.

Ramon Brugada Terradellas, es va llicenciar en medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona el 1990. Va obtenir el títol d’especialista en medicina interna a l’Emory University School of Medicine, a Atlanta, i en cardiologia al Baylor College of Medicine, Houston, Texas, on es va formar com a investigador en genètica molecular de malalties cardiovasculars sota la direcció del Dr. Robert Roberts.
Al 2002 el van nomenar director de genètica molecular al Masonic Medical Research Laboratory, a l’estat de Nova York, on va liderar un nou programa d'investigació. El 2005 va traslladar-se a Montreal, on va ser nomenat professor adjunt, a la Universitat de Montreal, cardiòleg al Montreal Heart Institute, i científic en recerca i director del Clinical Cardiovascular Genetics Center.
El 2008 va tornar a Girona com a degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona, projecte que va liderar des del començament i que es caracteritza per fer formació a través del mètode d’ABP: aprenentatge basat en problemes. Aquest projecte va rebre el premi Vicens Vives a la innovació docent. Actualment és professor catedràtic de medicina i director de la Càtedra de Malalties Cardiovasculars de la Universitat de Girona.
També es va incorporar com a cardiòleg a l’Hospital Universitari Josep Trueta i com a director de la Unitat de Cardiopaties Familiars i del Laboratori Clínic de Genètica Cardiovascular. Des del 2017 és cap de cardiologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta i de l’Hospital de Santa Caterina de Girona.
Des del punt de vista de la recerca, al 2008 va ser nomenat director del Centre de Genètica Cardiovascular de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGi). Al 2011 va posar en marxa el Laboratori Clínic de Diagnosi de Genètica Cardiovascular, laboratori de referència a Catalunya.
Des de 1997 ha publicat més de 300 articles científics i ha estat convidat com a ponent en més de 400 congressos. Ha rebut nombroses distincions i premis, entre els quals l’ICREA Academia i l’Acadèmic Numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.
Centre de Formació d’Aixovall a les 9.00 i Sala d’actes de MoraBanc a les 19.30
Trobem diferents tipus d’esportistes a la nostra societat. Tots s’haurien de cuidar el cor. El cor és una màquina fantàstica, espectacular, perquè és fins i tot capaç de fer-se més eficient a mesura que l’entrenem. Un cor ben entrenat es converteix en l’anomenat cor d’atleta.
Tenim, en primer terme, un grup d’esportistes que són els esportistes d’elit, amb un cor d’atleta. Ens cal controlar aquests cors de forma regular perquè l’esport excessiu els pot malmetre.
Tenim un altre grup d’esportistes que ens cal vigilar. Són els que eren bons esportistes de joves, però deixen l’esport durant molts anys fins que un dia tornen a agafar la bicicleta i tenen un infart a mig camí. La malaltia coronària és una malaltia progressiva que no dona símptomes fins que no hi ha un tapament significatiu i fins que no es posa el cor sota pressió. Per això és imprescindible que la gent que vol tornar a fer esport es faci una revisió mínima per garantir que té el cor en bon estat.
També tenim esportistes que tenen una malaltia hereditària cardíaca. I no sempre ho saben. Ens cal adoptar les millors mesures de detecció i de prevenció possibles.
L’esport és bo, és sa, però sempre fins a un límit i sota un control mèdic. Parlarem de l’esport, de la mort sobtada, de les malalties hereditàries i de les sis estratègies per disminuir la prevalença de la mort sobtada en la nostra societat.























Hora | Activitat |
8.30 a 9.00 |
Sala d’actes (planta baixa). Assistència de tots els alumnes i de les autoritats educatives. Breu obertura oficial per part del ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Sr. Eric Jover. Presentació dels tallers per part dels professors. |
9.05 a 10.10 |
Sala d’actes. Assistència de tots els alumnes. Conferència debat a càrrec del Sr. Pierre-Henry Gouyon, genetista, professor al Museu Nacional d’Història Natural de París, a AgroParis TEC a l’Escola Normal Superior i a l’Institut d’Estudis Polítics de París. Presentació del conferenciant a càrrec dels alumnes Mateu Bracque i David Fernandes del Lycée Comte de Foix. Conferència |
10.15 h a 11.00 h |
Trobada de joves científics Esmorzar conjunt a la sala d’alumnes (planta baixa) |
11.00 h |
Lliurament dels premis i dels diplomes de participació a les escoles participants a la 2a Trobada de joves científics. |
11.05 h a 14.10 h |
Es realitzaran 3 tallers (subdividits en subtallers) · Taller de física i química |
19.30 h |
A la sala d’actes de MoraBanc, conferència debat per a tot públic a càrrec del Sr. Pierre-Henri Gouyon, genetista, professor al Museu Nacional d’Història Natural de París, a AgroParis TEC a l’Escola Normal Superior i a l’Institut d’Estudis Polítics de París. Presentació del conferenciant a càrrec dels alumnes Núria Garcia i Sergi Palacios del Col·legi Sant Ermengol. Conferència |
Matemàgic
Professors: Joan Antoni Alfaro, María del Pilar Jiménez i Montserrat Muñoz, professors de matemàtiques
Matemàgic: matemàtiques en els trucs de màgia: en aquest taller l’alumne descobrirà com s’amaguen els nombres darrere d’un truc de màgia i com el nostre sentit de la vista pot fer-nos veure un quadrat quan no hi és o no ens permet identificar rectes paral·leles i com ens poden sorprendre que superfícies de dos cares en tinguin només una. A més els alumnes veuran què és la cinta de Moebius i les seves curiositats: té una sola cara? És orientable? Té dos vores com un anell? Té alguna utilitat?
Il·lusions i geometria: al taller es mostrarà als alumnes figures que estan formades per elements geomètrics i es veurà com la nostra percepció visual ens enganya perquè els deforma. Els alumnes ho verificaran ells mateixos perquè construiran les figures.
Si no ho veig, no m’ho crec: les matemàtiques utilitzen la percepció, especialment de la vista, per demostrar els seus resultats o per arribar a conclusions. Veurem tres demostracions sense paraules: la suma d’una sèrie infinita, el teorema de Pitàgores i l’enumerabilitat dels nombres reals de Cantor.
La importància de la visualització en matemàtiques no és nova. Coneixerem dos professors en la matèria que van treballar al segle XX: Pere Puig i Adam i Miguel de Guzmán.
La relació entre matemàtiques i art. Ens basarem en dos exemples: la decoració de l’Alhambra i l’art de M. C. Escher. Las matemàtiques s’aprenen en moviment: construïm models de calidocicles en paper i superfícies de revolució amb l’aplicació Geogebra 3D.
La calor, la temperatura i com ho percebem
Professor: Oriol Servera, professor de física
Constantment sentim fred o calor a diferents parts del nostre cos: quan toquem un objecte, quan bevem aigua, quan bufa el vent... Què sentim exactament? Què és el fred i la calor? Sovint atribuïm a aquesta capacitat de percebre fred i calor com un termòmetre que pot classificar els diferents cossos per la seva temperatura. En aquest taller mostrarem primer que el que percebem no és la temperatura sinó que sentim la transmissió tèrmica que fa que rebem o perdem energia en forma de calor.
1r experiment: Fem una pluja de conceptes sobre el fred i la calor: què és calent i què és fred? Considerem diferents objectes: dos metalls, dos gots d’aigua, aire de la sala i aire de la boca. Toquem cadascun i els classifiquem de més fred a més calent. Després mesurem la temperatura d’aquest cossos i els ordenem de menys temperatura més temperatura. Veiem que les coses que considerem calentes i fredes potser no depenen només de la temperatura ja que l’ordre dels cossos de més fred a més calent i el de menys temperatura a més temperatura no coincideixen. Fem una petita teorització sobre la calor, la temperatura i la transferència de calor per assolir l’equilibri termodinàmic (i el fred que no existeix sinó que és la pèrdua de calor).
2n experiment: l’objectiu és determinar què vol dir el fred i la calor. Toquem cossos varis, apuntem la seva temperatura i els separem en dos grups: freds i calents. Observem que els cossos amb temperatures per sobre de 37ºC són calentes i les que estan per sota són fredes.
3r experiment: l’objectiu és classificar els cossos de més densos a menys densos i comparar-los als que notem més fred si els posem tots a 20ºC. Petita teorització sobre perquè alguns cossos transfereixen millor la calor que altres explicant les densitats de gasos, líquids i sòlids.
El cos humà no mesura la temperatura dels cossos sinó la transferència de calor que rep (percebem calor) o que perd (percebem fred). Per tant, tot i que l’aigua i l’aire estiguin a la mateixa temperatura, el metall és més “fred” que l’aigua i l’aigua és més “freda” que l’aire.
Química de les percepcions visual i olfactiva
Professors: Montserrat Pont i Benjamín Cruz, professors de física i química
Des de l’instant en què naixem, els humans experimentem recollint dades mitjançant els sentits. Els sentits són sensacions que ens permeten captar un estímul i reaccionar-hi. Quan les experiències acumulades a la memòria s’intercalen amb els sentits, entrem en el món de les percepcions. La percepció ens permet captar, processar i interpretar un estímul i donar-hi significat.
El sentit de la vista permet percebre la llum de l'exterior i interpretar-la per obtenir informació sobre la mida, la forma, el color... del que es trobi en el camp de visió. En el taller intentarem captar, processar i interpretar l’estímul de la vista a partir de monedes d’1, 2 i 5 cèntims d’euro.
El sentit de l’olfacte és considerat el sentit menys agut, comparat amb el de la majoria d’animals, però té una importància cabdal per a la nutrició, associat al sentit del gust, la seguretat i la qualitat de vida. Es considera un sentit químic en tant que el que es percep amb l’olor són substàncies químiques que interactuen químicament amb receptors olfactius. Per percebre una substància per l’olfacte, cal que aquesta substància sigui volàtil a fi que en inspirar l’aire pugui transportar les molècules “evaporades”. En el taller es farà una extracció química d’essències volàtils d’elements naturals.
Òptica i percepció
Professors: Vincent-Lucien Pinchon i Eric Lafitte, professors de física
Percepció dels colors. La percepció dels colors depèn de la interacció font de llum/objecte il·luminat/conjunt ull + cervell. Realitzarem un experiment: en una aula obscura, diferents fonts de llum acolorides il·luminen objectes acolorits. A partir de les observacions, caldrà trobar el “color” de cada objecte il·luminat amb llum blanca i interpretar els colors percebuts.
Percepció dels contrastos. Les il·lusions d’òptica. La percepció dels colors és una qüestió de contrastos entre l’objecte i el seu entorn. o de quina manera la lluminositat o la saturació provoquen percepcions diferents.
Percepció de l’emplaçament dels objectes. Un experiment basat en la refracció de la llum mostra que la percepció de l’objecte en l’espai s’ha modificat.
Percepció del moviment. Un experiment d’estroboscòpia dona una percepció d’immobilitat d’un objecte en moviment periòdic o de moviment alentit o accelerat.
Biologia i percepció
Professors: Eric Faritiet i Lourdes Cirera, professors de biologia
Després d’una presentació de la percepció en biologia, intentarem demostrar que els nostres sentits fan que la realitat no sempre sembli ser la que és. A fi d’il·lustrar-ho es proposen diversos tallers, essencialment sobre:
- La il·lusió tàctil: el protocol es basa en la idea d’estimular una mà amagada fent creure al cervell del participant que un espai buit davant d’ell és el que es toca. La il·lusió naixeria d’un conflicte entre les percepcions visuals, tàctils i propioceptives (l’autopercepció i la de la posició dels membres a l’espai). També té la causa especialment en la importància de la informació visual, que, quan s’utilitza, “exerceix un paper dominant per localitzar i atribuir-se els propis membres”. Els científics havien demostrat la importància de la visió en la il·lusió tàctil.
- La il·lusió òptica i la persistència retinina: a partir d’exemples iconogràfics i amb el càlcul de la persistència retinina es demostrarà que, quan una imatge es forma sobre la retina, no desapareix immediatament sinó que queda “impresa” abans que les cèl·lules de la retina es tornin novament sensibles a la llum. Aquesta imatge es guarda uns instants a la memòria fins i tot després de desaparèixer. L’encadenament de les imatges ens permet veure imatges en continu i no una successió d’imatges i de buits (experiències de realització del taumatrop) amb la teoria de la imatge subliminar.
La percepció en biologia
Professors: Jean-Luc Pagès i Andrea Babot, professors de biologia
Els òrgans sensorials són els encarregats de captar la informació del medi que ens envolta. Aquesta informació es transmet al cervell, que la processa per tal de tenir una percepció del nostre entorn. Algunes vegades, el cervell ens pot jugar males passades i no sempre percebem la realitat tal com és. En el cas del gust, per exemple, l’olfacte i la vista tenen un rol molt important...
En aquest taller ens preguntarem: com es transmet la informació des d’un òrgan sensorial fins al cervell? En quines àrees del cervell arriba la informació de cadascun dels òrgans sensorials? Com processa el cervell aquesta informació?
Estudiarem el gust, que és captat per diferents receptors químics que es troben en la llengua. Primerament veurem quins són els llindars a partir dels quals som capaços de detectar un gust. Tot seguit, veurem com el nostre cervell ens pot enganyar al moment de determinar un gust.
Després analitzarem el tacte, un sentit essencial captat per receptors sensorials que es troben en la pell. Determinarem la sensibilitat de diversos òrgans i, amb imatges per ressonància magnètica, veurem en quines àrees del cervell arriba aquesta informació.
Ens centrarem principalment en els sentits del tacte i del gust, per acabar fent una representació general de com es projecten els diferents òrgans en el còrtex cerebral tot creant un Homunculus.
Experimentant amb el gust i el tacte
Professores: Teresa García, professora de biologia, i Clara Pladevall, biòloga de l’Institut d’Estudis Andorrans
Els sentits ens proporcionen la informació que ens permet relacionar-nos amb el món que ens envolta. El mecanisme que té el nostre cos per processar els estímuls que rep: llum, sons, gustos, fred o calor, dolor, olors… són les sensacions.
En el nostre cervell és el que organitza, interpreta i dona significat a la informació que rep dels receptors sensorials és un procés anomenat percepció.
Els nostres sentits no són parcel·les acotades. La percepció d’una sensació concreta depèn de varis sentits que envien informació simultània al cervell que la filtra, l’analitza i ens la torna com una sensació concreta, és a dir li dona un significat.
D’aquesta manera el gust d’una substància depèn també de l’aroma, de la visió de la textura, de la temperatura de la substància i de la informació que tinguem emmagatzemada d’ella en el nostre cervell.
En aquest taller es realitzaran quatre experiències sobre els sentits: dos sobre el gust i la manera en que es veu influenciat pels altres sentits i dos sobre el tacte (pressió i temperatura). L’acomodació, el poder de resolució dels receptors tàctils i com varia la percepció entre els individus.
Aquestes experiències ens permetran comprendre millor la manera en que es perceben els estímuls captats pels receptors i com el cervell pot canviar la interpretació de les senyals que envia un mateix tipus de cèl·lula sensorial.

L’Àrea de Convenis i Relacions Internacionals del Departament de Sistemes Educatius i Serveis Escolars del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior organitza, per al dimecres 20 de març del 2019 a les 19.30 hores, una conferència a càrrec de Pierre-Henri Gouyon. La ponència es farà a la sala d’actes de MoraBanc.
Pierre-Henri Gouyon, va néixer el 25 de desembre de 1953. Admès a l’Agro (Institut Nacional Agronòmic París-Grignon, avui AgroParisTech) l’any 1972, esdevé enginyer agrònom l’any 1975, obté un doctorat de tercer cicle en ecologia a la Universitat de Montpeller l’any 1976 i passa una tesi de doctor enginyer en genètica a l’Agro l’any 1978, una tesi de doctorat d’estat en ciències a la Universitat de Montpeller l’any 1982 i un DEA en filosofia a la Universitat de Lletres de Montpeller l’any 1984.
Contractat com a ensenyant a l’Agro l’any 1976, va ser professor a la Universitat de París-Sud (Orsay) del 1988 al 2005 i a l’Escola Politècnica del 1994 al 2008 (vicepresident del departament de biologia del 2001 al 2006).
Ha ocupat diverses responsabilitats en el si del consell del departament de ciències de la vida del CNRS (director científic adjunt el 2000-2001). Ha format part del comitè operacional d’ètica en les ciències de la vida del CNRS, del Consell Nacional de les Universitats, del Comitè Nacional de la Recerca Científica, del comitè Ecosistemes i Desenvolupament Sostenible de l’ANR, del Consell Científic de les Conferències Jacques Monod del CNRS i del comitè d’ètica de l’Inserm.
Ha estat conseller delegat del Journal of Evolutionary Biology (1992-1996), diari de la Societat Europea de Biologia Evolutiva, corresponsable del màster en desenvolupament agrícola sostenible, director del laboratori UPS-CNRS-ENGREF d’ecologia, sistemàtica i evolució (1997-2005), i responsable de l’equip de botànica a l’UMR CNRS-MNHN OSEB (2006-2011).
Actualment és professor al Museu Nacional d’Història Natural (des del 2005), a l’AgroParisTech (des del 1988), a Sciences Po (des del 2009) i a l’ENS (des del 2012), i fa recerques en l’equip de botànica a l’UMR MNHN-CNRSOSEB (7205). L’any 2008 va ser elegit a l’Academia Europaea (Londres).
Ofereix moltes conferències sobre temes relatius a l’evolució, la genètica, l’ecologia, la biodiversitat i la bioètica. Està molt implicat en debats sobre les relacions ciència-societat en general. Essencialment, es preocupa d’una banda per les conseqüències socials de la teoria neodarwiniana de l’evolució sobre la nostra percepció del que és viu i, d’altra banda, de la cultura de plantes transgèniques (Grenelle el 2007, Conferència de ciutadans el 1998, Consell Econòmic i Social el 2002, debats amb parlamentaris –francesos i europeus‒ i experts, Comissariat General al Pla, Consell d’Anàlisi Econòmica, conferències a diversos llocs de França i en altres països –Itàlia, Ucraïna, Romania, Tunísia, Dinamarca, el Canadà, els Estats Units, el Japó, l’Equador, Bolívia...‒, entrevistes…). Pertany o ha pertangut a diversos comitès nacionals relacionats amb els temes de ciència en la societat (CNL, Biovigilància, Comissió del Geni Biomolecular, Desenvolupament Sostenible, Grenelle del medi ambient, Alta Autoritat sobre els OGM, Consell Científic del Criigen, vicepresident de Vivagora…) i va ser el ponent del grup 1 (Recerca & Societat) a les reunions nacionals de recerca del 2004. Presideix el Consell Científic de l’equip d’especialistes de la Fundació Nicolas Hulot.
Pierre-Henri Gouyon, també impartirà una altra conferència a les 9.00 hores al Centre de Formació Professional en el marc de la XVIII Jornada de les ciències.
Aquesta mitja jornada d’activitats pretén que alumnes i professors de diversos centres escolars reflexionin, plegats, a l’entorn d’una qüestió d’actualitat. El tema escollit per a aquest any en l’àmbit de les ciències ha estat la percepció. Durant tot un matí, docents i alumnes treballaran junts en diversos tallers.
Professors de les diverses assignatures científiques de batxillerat, membres de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) participen en l’organització de la Jornada, que pretén, d’una banda, dinamitzar les assignatures de biologia i geologia, matemàtiques, i física i química per desvetllar l’esperit crític dels joves i, d’altra banda, permetre a professors i alumnes dels tres sistemes educatius de treballar plegats, de compartir experiències educatives i de conviure durant tot un dia.
Centre de Formació Professional a les 9.00
Des d’un angle determinat, podem dir que els individus vius són artefactes inventats pels gens a fi de reproduir-se. El procediment evolutiu ha seleccionat progressivament informacions genètiques “codificant” per a la producció d’organismes i reproduint-les el millor possible en funció de les condicions del medi ambient present. Això significa que qualsevol ésser està totalment determinat pels seus gens? En realitat, cada ésser viu “interpreta” el genoma (com un músic interpreta una partitura) en funció del medi ambient. Aquesta ‘coconstrucció’ comporta una complexitat que és al centre de moltes recerques però també de moltes incomprensions. En aquest marc, què esdevenen les nocions d’innat i d’adquirit? I podem superar les dificultats relacionades amb la implicació de les ideologies en aquest àmbit?
Sala d’actes de MoraBanc a les 19.30
Es pot considerar que la ciència dona als humans un coneixement i una comprensió del món que els envolta o que genera progrés tècnic i riquesa. Segons la prioritat que s’atorga a aquestes dos facetes, la natura pot ser tractada com a tema d’estudi o com un enemic que s’ha de destruir. De fet, la ciència o, millor dit, la tecnociència contemporània no para de presentar-nos dos aspectes oposats de la natura, a vegades objecte complex i preciós, a vegades joc de Lego del qual podem canviar les peces quan volem.
En aquest marc, la biodiversitat és massa sovint percebuda com una llista d’espècies. Aquesta representació, que correspon a una concepció predarwiniana del món viu, basada en el Gènesi i que forma part dels fonaments de la nostra cultura occidental, condueix a un enfocament cas per cas del manteniment de tal o tal espècie o, potser, de mostres de biòtops: solucions del tipus “arca de Noè”.
Científicament, al contrari, sovint s’ha dit que “res en biologia no té sentit tret que sigui a la llum de l’evolució”. Tant si es tracta del que és una espècie o una cèl·lula o un ecosistema, de la biodiversitat o de l’organització del sistema circulatori, del sistema nerviós o dels òrgans de reproducció, del funcionament “normal” o de les malalties, com si es tracta de l’estudi dels humans o d’altres animals, plantes o altres branques de l’arbre de la vida, inclús evidentment els éssers vius que viuen amb nosaltres, que eduquem o cultivem, el que observem, el que estudiem, són els efectes de la història i els mecanismes de l’evolució. El fet de no presentar les coses així, de presentar-les com donades tal qual, és suposar implícitament un acte de creació misteriós.
Des de Darwin, l’any 1859, es disposa d’un marc teòric clar que permet abordar aquestes preguntes. Un enfocament de la biodiversitat basat en els processos evolutius de divergència i d’extinció de línies modifica la manera de copsar el problema. Ja no ens hem de preocupar dels efectes, sinó de les causes. La preservació d’espècies se substitueix per la represa d’un procediment actualment “avariat”. La diversitat intraespecífica ha de ser, entre altres, plenament integrada al concepte (i la mesura) de la biodiversitat. El cas de les espècies cultivades i la nostra forma de gestió actual, que empobreix els recursos genètics, és, com a tal, exemplar. Fins a tal punt que s’ha construït, a Noruega, una immensa “arca de Noè” subterrània suposadament per salvar-ho tot!
Quines són les causes d’aquesta pèrdua de diversitat, quines serien les solucions? Arreu se sent proclamar que cal “frenar l’erosió dels recursos genètics”. Quina manca d’ambició! Tot passa com si consideréssim que la diversitat del que és viu, tan preciosa, hagués estat creada una vegada per totes, com si les instàncies i les empreses que treballen en aquest àmbit ignoressin que l’evolució pot produir diversitat. Tan incapaços som que ens cal utilitzar aquesta diversitat constituïda pels nostres avantpassats des del neolític com si es tractés d’un recurs miner que només podem esgotar? No podem modificar les nostres pràctiques de manera que la selecció, basada en moltes plantes i molts actors, produeixi diversitat, com ha passat durant els 10.000 anys que han precedit el segle XX, sense renunciar al progrés genètic necessari?
Per això, caldria una conscienciació real d’aquestes qüestions per part de la comunitat científica i agronòmica concernida. Si les energies solar o eòlica són renovables sigui quin sigui el model d’explotació triat, si el petroli o el carbó no són renovables sobre unes durades raonables, la biodiversitat és o no renovable segons la manera en què l’explotem. Els científics i facultatius del segle XX, hem de desenvolupar els modes d’explotació sostenibles d’aquesta riquesa.
























Hora | Activitat |
8.30 a 9.00 |
Sala d’actes (planta baixa). Assistència de tots els alumnes i de les autoritats educatives Breu obertura oficial per part del ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Sr. Eric Jover. Presentació dels tallers per part dels professors |
9.05 a 10.10 |
Sala d’actes. Assistència de tots els alumnes. Conferència debat a càrrec del Sr. Francisco Villatoro, professor de la Universitat de Málaga al Departament de Llenguatges i Ciències. Presentació del conferenciant a càrrec de les alumnes Angelina Ubach Recasens i Anisa Takhtoukh Liazid del Colegio Español María Moliner Conferència |
10.15 h a 11.00 h |
Trobada de joves científics Esmorzar conjunt a la sala d’alumnes (planta baixa) |
11.00 h |
Lliurament dels premis i dels diplomes de participació a les escoles participants a la 1a Trobada de joves científics |
11.05 h a 14.10 h |
Es realitzaran 3 tallers (subdividits en subtallers)
|
19.30 h |
A la sala d’actes de MoraBanc, conferència debat per a tot públic a càrrec del Sr. Francisco Villatoro, professor de la Universitat de Málaga al Departament de Llenguatges i Ciències. Presentació del conferenciant a càrrec de les alumnes Júlia Martin i Jana Sánchez de l’Escola Andorrana de batxillerat Conferència |
Professors: Joan Antoni Alfaro, Beatriz Álvarez, professors de matemàtiques, i Maria Gilabert, professora d’informàtica
Creixement infinit i geometria fractal
L’objectiu és apropar-nos al creixement infinit mitjançant la geometria fractal. Començarem per conèixer el concepte de fractal a través d’una sèrie d’imatges i vídeos en els quals podrem observar-ne les característiques i veure’n alguns dels exemples més representatius. Amb l’ajuda d’un simulador, els alumnes crearan els seus propis fractals, utilitzaran límits per estudiar alguna propietat i, per acabar, construiran un fractal de cartolina: el tetraedre de Sierpinski.
Creixement exponencial
Analitzarem dos tipus de creixement infinits, el creixement exponencial i el creixement logístic. Tots dos fan referència al creixement de poblacions d’éssers vius. Ens centrarem en el creixement d'un conjunt d'amebes, de conills i en la població mundial. Veurem les gràfiques pertinents a partir de vídeos, treballarem la funció exponencial com a base d'aquests dos tipus de creixement i construirem una app per gràfiques.
La síntesi de polímers
Professores: Montserrat Pont i Andrea Babot, professores de física i química
Algunes criatures sovint juguen a construir objectes amb peces de LEGO, d’altres confeccionen collarets amb diferents tipus de pasta. Els paletes construeixen cases a partir de rajols. A la natura els àtoms formen molècules, i la unió de petites molècules forma macromolècules, com si es tractessin de les peces d’un joc de construcció, que es van repetint en llargues cadenes per a formar infinitat d’objectes.
Un exemple de macromolècules son els polímers. Per una banda, a la natura hi trobem polímers naturals, com la cel·lulosa del paper i del cotó, la llana, la seda, les proteïnes, l’ADN... Per altra banda, els humans hem aconseguit obtenir polímers sintètics com el PVC, el tefló, la baquelita, el plexiglàs, el niló.
En el taller intentarem obtenir alguns d’aquests polímers sintètics i detectarem com canvien les característiques de les substàncies reactives un cop obtingut el polímer.
L’espectre electromagnètic és continu i infinit?
Professor: Benjamín Cruz, professor de física i química
La radiació electromagnètica es classifica en funció de la seva longitud d’ona (o en funció de la freqüència relacionada amb l’expressió c = λ·f ) en: ones de ràdio, microones, infraroja, llum visible, ultraviolat, rajos X i rajos gamma. Longitud d’ona i freqüència són inversament proporcionals: a mesura que disminueix la longitud d’ona, la freqüència augmenta. Però ho fa infinitament? Teòricament, l’espectre electromagnètic és continu i infinit però sabem que en realitat la longitud d’ona mínima ha de ser limitada per la distància mínima físicament possible, que és de l’ordre de la longitud de Planck i, per tant, ha de tenir un màxim de freqüència corresponent. La longitud d’ona màxima serà de l’ordre de la mida mateixa de l’Univers.
Durant l’experiència, coneixerem l’espectre electromagnètic que es plasma en l’espectre de la llum, veurem l’espectre emès per diverses fonts de llum i construirem un espectroscopi casolà.
L’Univers
Professors: Vincent-Lucien Pinchon i Eric Lafitte, professors de física i química
Els objectes de l’Univers classificats per mida creixent. Basant-vos en un vídeo autònom, completareu un quadre amb forats amb el nom d’objectes.
Característiques de l’Univers (des dels quarks fins als supercúmuls galàctics) i les seves mides expressades en diferents unitats (legal, astronòmiques…).
Les ordres de magnitud que separen alguns d’aquests objectes es calcularan per entendre la diferència entre l’infinitament petit i l’infinitament gran.
Creixement de l’Univers del Big Bang fins a l’actualitat. A partir de fonts documentals (vídeos i fotocòpies), es proposa un test sobre els punts següents:
- Caracterització del Big Bang (data, mida…)
- Evolució de l’expansió de l’Univers des del Big Bang fins a l’actualitat
- Càlcul de la velocitat d’expansió a través de la constant de Hubble
- Interpretació de l’expansió en termes d’interaccions fonamentals
- Presentació de les nocions de matèria negra i d’energia negra
- Escenaris possibles de final de vida de l’Univers (Big Crunch, Big Rip o Big Chill).
El creixement infinit dels meristemes apicals
Professor: Eric Faritiet, professor de biologia
El creixement infinit dels meristemes apicals “amb activitats de talls i de preparacions microscòpiques amb figures de mitosis”. La captura es farà a partir d’una presentació dels organismes vius més antics (vegetals).
Les cèl·lules canceroses
Professors: Jean-Luc Pagès i Iolanda Gómez, professors de biologia
El càncer és una malaltia que pot afectar pràcticament qualsevol teixit del cos. Normalment, les cèl·lules es divideixen ordenadament per tal de regenerar els teixits envellits o malmesos, i substituir així les cèl·lules que moren de manera natural. En canvi, les cèl·lules canceroses es divideixen sense control, envaeixen els teixits adjacents i, fins i tot, en el pitjor dels casos poden migrar a altres òrgans.
En aquest taller de biologia mostrarem preparacions microscòpiques de diferents tumors, a partir de les quals es podran deduir les característiques d’aquestes cèl·lules tumorals. També es podrà investigar les causes d’aquesta disfunció del cicle cel·lular i elaborar conclusions al voltant de la relació de les mutacions i els càncers.
El creixement ràpid dels cristalls
Professors: Teresa García, professora de biologia, i Manel Niell, biòleg de l’Institut d’Estudis Andorrans
Els minerals que constitueixen les roques es troben amb freqüència cristal·litzats. Tots els minerals tenen una estructura interna perfectament ordenada, però presenten formes externes irregulars. Aquesta ordenació interna es manifesta alguna vegada a l’exterior; és quan el mineral té una forma geomètrica regular. En aquest cas es parla de cristalls. Els cristalls contenen àtoms, molècules i/o ions que es repeteixen, i aquesta repetibilitat, en tres dimensions, s’anomena xarxa cristal·lina. El conjunt que es repeteix, per translació ordenada, genera tota la xarxa (tot el cristall) i s’anomena cel·la elemental o cel·la unitat. Aquestes cel·les actuaran com a maons apilats en tres dimensions i formaran l’edifici cristal·lí.
Al laboratori podem reproduir les condicions que es troben a la natura perquè es formin cristalls. El procés comença amb la nucleació o formació d’una partícula inicial o nucli de cristall. A partir del nucli comença el creixement dels cristalls sempre que les condicions de l’entorn ho permetin, i són aquestes les que determinen de quina manera creixen els cristalls en una zona específica.
En aquest taller realitzarem tres o quatre experiències de creixement ràpid de cristalls:
- Observació al microscopi de la formació i de l’augment de la mida dels cristalls de clorur sòdic
- Observació del creixement ràpid de cristalls de sulfat cúpric i observació amb una lupa
- Creixement ràpid de cristalls de nitrat potàssic

L’Àrea de Convenis i Relacions Internacionals del Departament de Sistemes Educatius i Serveis Escolars del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior organitza, per al dimecres 18 d’abril del 2018 a les 19.30 hores, una conferència a càrrec de Francisco R. Villatoro. La ponència es farà a la sala d’actes de MoraBanc.
Francisco R. Villatoro és enginyer en informàtica (1992), llicenciat en física (1993), doctor en matemàtiques (1998) i professor titular en ciències computacionals a la Universitat de Màlaga (2000). És docent de diverses assignatures en informàtica, telecomunicacions i enginyeria industrial. Actualment imparteix bioinformàtica en el grau de bioquímica. Ha dirigit quatre tesis doctorals i ha publicat més de 50 articles en revistes científiques. Investiga en física computacional i matemàtica aplicada amb èmfasi en problemes d’enginyeria, en concret la propagació d’ones no lineals en mitjans òptics, semiconductors i bidimensionals. Ha ofert nombroses xerrades de divulgació des de 1995, a Espanya i en diversos països iberoamericans. Divulga la ciència des de 1998 en el seu blog La Ciència de la Mula Francis, dins de la xarxa de blogs de Naukas, i col·labora en altres blogs de divulgació científica. Participa regularment en programes de ràdio i en podcasts, i més esporàdicament participa en canals de televisió i en canals de YouTube. Ha rebut els premis CPAN i Tesla de divulgació científica.
Sala d’actes de MoraBanc a les 19.30
El coneixement actual sobre les lleis físiques que regeixen l’univers permet predir la seva evolució futura amb certes garanties d’encert. Començarem per l’evolució de la Terra, la Lluna, el Sol i la resta del Sistema Solar. Continuarem amb l’evolució de la Via Làctia, la galàxia Andròmeda, el Grup Local i el nostre supercúmul local Laniakea. Finalment, descriurem l’evolució de l’univers visible en el seu conjunt, i destacarem les seves inestabilitats associades a l’energia obscura i al camp de Higgs. Moltes d’aquestes idees són especulacions físiques basades en les lleis de la natura que coneixem, que podrien canviar després si en un futur es descobreixen noves lleis més fonamentals o si s’introdueixen modificacions a les lleis esmentades. En aquesta xerrada sempre es deixarà clar el grau d’especulació associat a les diferents prediccions. L’objectiu és motivar els assistents perquè raonin sobre les moltes coses que sabem del destí de l’univers i al mateix temps les poques que en sabem.
Francisco R. Villatoro , també impartirà una altra conferència a les 9.00 hores al Centre de Formació Professional en el marc de la XV Jornada de les ciències.
Aquesta mitja jornada d’activitats pretén que alumnes i professors de diversos centres escolars reflexionin, plegats, a l’entorn d’una qüestió d’actualitat. El tema escollit per a aquest any en l’àmbit de les ciències ha estat l’atzar i el temps. Durant tot un matí, docents i alumnes treballaran junts en diversos tallers. El tema escollit aquest any és el creixement infinit.
Professors de les diverses assignatures científiques de batxillerat, membres de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) participen en l’organització de la Jornada, que pretén, d’una banda, dinamitzar les assignatures de biologia i geologia, matemàtiques, i física i química per desvetllar l’esperit crític dels joves i, d’altra banda, permetre a professors i alumnes dels tres sistemes educatius de treballar plegats, de compartir experiències educatives i de conviure durant tot un dia.
Centre de Formació Professional a les 9.00
L’univers actual s’està expandint. Aquest gran descobriment va donar origen a la teoria del Big Bang, que explica de quina manera ha evolucionat l’univers des dels primers instants. Durant aquesta xerrada descriurem els indicis actuals sobre l’expansió de l’univers i sobre la teoria del Big Bang a partir dels coneixements adquirits pels estudiants a primer de batxillerat. Destacarem l’origen del fons còsmic de les microones i quina informació ens permet extraure sobre l’estat actual i passat de l’univers. Ressaltarem els rols que tenen el camp de Higgs, la matèria obscura i l’energia fosca en l’evolució primerenca de l’univers. Finalment, discutirem els indicis actuals de la inflació còsmica primordial. La intenció de la xerrada és motivar els estudiants perquè facin preguntes al ponent i profunditzin en la cosmologia.
- 06/04/2018 Document PDF, 94KB | L'evolució de l'univers centrarà la 17a Jornada de les Ciències (Diari d'Andorra)
- 06/04/2018 Document PDF, 271KB | La Jornada de les ciències estarà dedicada a estudiar l'evolució de l'univers (Bon Dia)
- 06/04/2018 Document PDF, 375KB | L'univers a la 17a Jornada de les Ciències (El Periòdic d'Andorra)
- 18/04/2018 Document PDF, 483KB | Francisco R Villatoro XVII Jornada de les ciències (Diari d'Andorra)
- 18/04/2018 Document PDF, 31KB | La Jornada de la ciència aplega 250 persones (Diari d'Andorra)
- 18/04/2018 Document PDF, 586KB | Trobada de joves científics (El Periòdic d'Andorra)
























Hora | Activitat |
8.30 a 9.00 |
Sala d’actes (planta baixa). Assistència de tots els alumnes i de les autoritats educatives Breu obertura oficial per part del ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Sr. Eric Jover Presentació dels tallers per part dels professor. |
9.05 a 10.35 |
Sala d’actes. Assistència de tots els alumnes. Conferència debat a càrrec de Joandomènec Ros. Presentació del conferenciant à càrrec de Neus Guàrdia i Esther Atero, alumnes del Col·legi Sant Ermengol Conferència |
10.40 h a 11.10 h |
Esmorzar conjunt a la sala d’alumnes (planta baixa) |
11.15 a 14.30 |
Es realitzaran 3 tallers (subdividits en subtallers)
|
19.30 |
A la sala d’actes del Centre Cultural la Llacuna conferència debat per a tot el públic a càrrec de Joandomènec Ros. Obertura de la conferència a càrrec del ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Sr. Eric Jover. Presentació del conferenciant à càrrec de Fabrizio Monteagudo i Àlex Martin, alumnes del Lycée Comte de Foix. Conferència |
Mesurant el nostre entorn
Professors: Vicente Montero, Carmina Mascarell, David Rios i Yolanda Colom, professors de matemàtiques
En aquest taller us proposem fer una activitat de camp: mesurar el nostre entorn. Per això necessitem estris que ens ajudin a mesurar. Veurem que, amb alguns objectes i el nostre mòbil, podem esbrinar mesures que tenim aquí mateix.
El primer pas serà la construcció d’un teodolit, el qual ens permetrà obtenir mesures de l’edifici del Centre de Formació Professional, amb l’ajut dels nostres coneixements de trigonometria. El segon pas serà anar a dos llocs dels voltants del Centre de Formació Professional per prendre les unitats amb el GPS i amb el mòbil. Seguidament, farem la conversió en unitats de longitud per conèixer la distància real entre els dos punts i les buscarem en el plànol. Trobarem així la seva escala. Per acabar, farem un croquis a la mateixa escala de la planta i el volum de l’edifici del Centre de Formació Professional. Observant que som capaços de mesurar i comparant amb el que hi ha al plànol, descobrirem els nostres errors de precisió.
Paisatge químic
Professores: Montserrat Pont i Victòria Gros, professores de física i química
El taller consisteix a dissenyar un paisatge curiós basant-se en reaccions químiques. Els alumnes, d’una banda, recrearan un fons marí simulant algues marines i coralls, i fabricaran neu artificial. També experimentaran la formació de cristalls fent estalagmites i recrearan cuques de llum utilitzant tant la fluorescència com la quimioluminescència.
Mesurem la circumferència de la Terra
Professor: Benjamín Cruz, professor de física i química
Eratòstenes de Cirene va ser un gran matemàtic, astrònom i geògraf. Quan era director de la biblioteca d’Alexandria va trobar un document sobre la cuitat de Siena, a Itàlia, que deia que en aquella ciutat el 21 de juny, dia del solstici d’estiu, es podia veure el fons dels pous i objectes com ara obeliscs que feien ombres. Va observar també que a Alexandria aquell dia a la mateixa hora no es produïa el mateix fenomen i ho va aprofitar amb gran enginy per fer el càlcul de la circumferència de la terra.
La nostra experiència pretén reproduir els càlculs d’Eratòstenes fent-hi una doble adaptació. D’una banda, farem l’experiment en una data diferent i en un horari a prop del migdia i, de l’altra, utilitzarem eines com Google Maps per fer els nostres càlculs sobre la circumferència i el radi terrestres amb una aproximació raonable.
Utilització de les ones electromagnètiques
Professors: Vincent-Lucien Pinchon, Eric Lafitte i Andrea Babot, professors de física i química
En aquest subtaller determinarem la distància en línia recta que separa els tres pics més alts d’Andorra: el Comapedrosa, el Fontblanca i el Casamanya utilitzant la llum i descobrint el mètode de triangulació.
També veurem en un segon subtaller la utilització de les ones electromagnètiques i el mètode de triangulació a través del funcionament del GPS (Global positionning system), que va ser desenvolupat als Estats Units amb finalitats militars i que des de l’any 2000 la seva utilització ha esdevingut civil permetent la navegació terrestre i en l’atmosfera a través d’una geolocalització precisa.
Radiometria i teledetecció
Professors: Eric Faritiet i Teresa García, professors de biologia
En aquest taller veurem una tècnica d’estudi de la Terra i dels seus paisatges: la teledetecció. La teledetecció es basa en la utilització de sensors o radiòmetres que enregistren l’energia de la radiació electromagnètica reflectida o emesa pels cossos de la superfície terrestre o de l’atmosfera. Un radiòmetre permet mesurar la luminància d’un objecte, és a dir, l’energia radiada per aquest objecte sobre una superfície donada i en una direcció donada.
La mesura de les luminàncies i de les reflectàncies espectrals (en relació amb l’energia incident) d’un objecte per a diverses longituds d’ona permet construir una corba característica que s’anomena signatura espectral de l’objecte. L’estudi de les signatures espectrals de diversos entorns (aigua, vegetació, sòls...) en permet la identificació a distància en un paisatge i, consegüentment, la interpretació de les dades de teledetecció.
Sòls i paisatge
Professors: Jean-Luc Pagès i Iolanda Gómez, professors de biologia
El paisatge està format per diverses roques i presenta una diversitat vegetal i traces de l’activitat humana. Les roques que componen el paisatge són originàriament elements minerals del sòl, la coberta vegetal ho és dels elements orgànics: el sòl és un ecosistema.
En aquest taller ens proposem estudiar l’ecosistema del sòl. Veurem diversos sòls provinents de roques mare diferents que determinaran les característiques fisicoquímiques, biològiques i les poblacions que s’hi associen.
Evolució paisatgística d’Andorra a partir d’ortofotografies
Professors: Rafael Crespillo, professor de biologia i Roger Caritg, geògraf de l’Institut d’Estudis Andorrans
A partir de les ortofotografies (fotografies aèries rectificades geomètricament) d’Andorra dels anys 1948 i 2012, es faran dos mapes de cobertes del sòl d’una part petita del territori andorrà, un per cada any de què hi ha fotografies. Se suggereix fer els mapes de manera senzilla per tal d’interpretar en cinc categories diferents el paisatge andorrà: roquissars i tarteres; prats i matollars; boscos; conreus i zones urbanes i infraestructures.
El mapa s’intentarà elaborar mitjançant el programa MiraMon.
Es carregaran les ortofotografies de la zona de la qual s’hagi decidit fer el mapa. Amb les eines que ofereixi el programa caldrà digitalitzar a sobre de les ortofotografies interpretant les cinc categories. Un cop elaborats els dos mapes es calcularan les superfícies de cada una de les categories. Es faran dos taules on s’anotaran les estadístiques extretes de cada mapa i es durà a terme la comparació entre les dos bases cartogràfiques. Es determinarà el percentatge d’augment o disminució de cada categoria. Plegats farem una reflexió històrica de com ha evolucionat el país a partir de la comparació de dades.

L’Àrea de Convenis i Relacions Internacionals del Departament de Sistemes Educatius i Serveis Escolars del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior organitza, per al dimecres 5 d’abril del 2017 a les 19.30 hores, una conferència a càrrec de Joan Domènech Ros. La ponència es farà a la sala d’actes del Centre Cultural La Llacuna.
Joandomènec Ros i Aragonès (Barcelona, 8 de març de 1946) és un biòleg català, catedràtic de la Universitat de Barcelona. Des del 10 de juny de 2013 és el president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), i des del 2015 el rector de la Universitat Catalana d'Estiu. Doctor en biologia per la Universitat de Barcelona, és catedràtic d'Ecologia des del 1986. Ros ha treballat en el departament d'Ecologia de la UB i també de la Universitat de Múrcia. És especialista en biologia i ecologia d'organismes i comunitats bentòniques en el medi marí, aspectes sobre els quals ha publicat una dotzena de llibres, així com articles en diverses revistes científiques. El seu camp de treball també s'ha centrat en la conservació de la natura i l'ecologia general. Ha estat director del grup de recerca Ecologia del Zoobentos Marí a la Universitat de Barcelona, integrat en el Laboratori Europeu Associat de Ciències del Mar. Igualment, ha col·laborat amb la Generalitat de Catalunya dins el Consell de Protecció de la Natura i ha coordinat la Càtedra UNESCO de Medi Ambient i Desenvolupament Durable a la Universitat de Barcelona. Fou director del Programa de Ciències del Mar de la Universitat de la Mediterrània i director del programa Estratègia catalana per a la conservació i l'ús sostenible de la diversitat biològica promogut per l'Institut d'Estudis Catalans. Igualment, ostentà la presidència de la Universitat Catalana d'Estiu entre el 2001 i el 2008 i fou guardonat amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic per la Generalitat de Catalunya l'any 2006.
Sala d’actes del Centre Cultural la Llacuna a les 19.30
L’impacte del canvi climàtic en l’oceà és difícil d’establir perquè l’ambient marí ens és encara menys conegut que el terrestre, i les característiques físiques, els equilibris químics i les respostes biològiques dels oceans estan subjectes a dinàmiques que s’estenen des de la superfície fins al fons i per un medi que té una inèrcia (tèrmica, per exemple) notable. Al mateix temps, amb prou feines coneixem la dinàmica de fenòmens a macroescala oceànica, com El Niño, o el funcionament d’àrees no prou estudiades fins ara, com l’oceà Austral. Per acabar-ho d’adobar, hi ha una sinergia amb altres impactes antròpics que poden emmascarar o potenciar alguns d’aquests efectes que es reforcen mútuament i/o es confonen, des de la contaminació i la invasió d’espècies al·lòctones a la sobrepesca. Tot i així, ja hi ha prou indicis, i certeses, que l’impacte del canvi climàtic es deixa sentir al mar i que els efectes són encara més variats, globals i preocupants del que hom preveia. Ultra els informes que elabora el Panel Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) a escala global, a casa nostra ja són diversos els estudis que tracten d’aquesta qüestió, dins d’informes més amplis o centrats en l’impacte al paisatge marí i costaner. Hom passarà una breu revista a aquests efectes, tant en l’àmbit oceànic global com pel que fa a la Mediterrània.
Joandomènec Ros, també impartirà una altra conferència a les 9.00 hores al Centre de Formació Professional en el marc de la XV Jornada de les ciències.
Aquesta mitja jornada d’activitats pretén que alumnes i professors de diversos centres escolars reflexionin, plegats, a l’entorn d’una qüestió d’actualitat. El tema escollit per a aquest any en l’àmbit de les ciències ha estat l’atzar i el temps. Durant tot un matí, docents i alumnes treballaran junts en diversos tallers. El tema escollit aquest any és El paisatge: mesura i escala.
Professors de les diverses assignatures científiques de batxillerat, membres de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) participen en l’organització de la Jornada, que pretén, d’una banda, dinamitzar les assignatures de biologia i geologia, matemàtiques, i física i química per desvetllar l’esperit crític dels joves i, d’altra banda, permetre a professors i alumnes dels tres sistemes educatius de treballar plegats, de compartir experiències educatives i de conviure durant tot un dia.
Centre de Formació Professional a les 9.00
Des de Jules Verne fins a Kim Stanley Robinson, passant per Isaac Asimov i Arthur C. Clarke, els mons imaginaris que els autors de ciència-ficció ens pinten, els experiments fantàstics que duen a terme els seus protagonistes, els paisatges aliens i estrafolaris poden ser utilitzats com a notable complement als manuals d’ecologia a l’ús. La comprensió del funcionament dels oceans, la formació en el passat de l’atmosfera tòxica de la Terra, la dinàmica de la successió ecològica, l’impacte que tindrà (ja ho està fent) el canvi climàtic en la nostra vida, les limitacions que la física imposa a l’evolució o el caràcter contingent de la història (i de la història natural), per esmentar només alguns fenòmens ben reals, són sovint tractats de manera prou didàctica i entenedora per poder aprofitar, ultra l’argument fantàstic de la novel·la o el film, el rerefons científic i ecològic en els casos que es presentaran.
























Hora | Activitat |
8.30 a 9.00 |
Sala d’actes (planta baixa). Assistència de tots els alumnes i de les autoritats educatives. Breu obertura oficial per part del ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Sr. Èric Jover. Presentació dels tallers per part dels professors. |
9.05 a 10.35 |
Sala d’actes. Assistència de tots els alumnes. Conferència debat a càrrec de Carlos Briones, doctor en ciències químiques per la Universitat Autònoma de Madrid i científic titular del Centre Superior d’Investigacions Científiques al Centre d’Astrobiologia (CSIC-INTA, associat al Nasa Astrobiology Institute). Presentació del conferenciant a càrrec de dos alumnes. Conferència |
10.40 h a 11.10 h |
Esmorzar conjunt a la sala d’alumnes (planta baixa) |
11.15 a 14.30 |
Es realitzaran 3 tallers (subdividits en subtallers)
|
19.30 |
A la sala d’actes del Centre Cultural del Comú d’Escaldes-Engordany conferència debat per a tot públic a càrrec de Carlos Briones. Presentació del conferenciant a càrrec de dos alumnes. Conferència |
Taller 1. Els intercanvis genètics durant la meiosi es produeixen a l’atzar
Professora: Eric Faritiet, Iolanda Gómez, Teresa García, professors de biologia
L’objectiu del taller és comprovar, a partir de l’estudi estadístic de l’encreuament de mosques (drosòfiles), diferents intercanvis genètics i recombinacions aleatòries que són a la base de la diversitat genètica dels éssers vius. La interpretació, a nivell cromosòmic, dels resultats obtinguts ens permetrà fer l’anàlisi posterior.
Taller 2. El desenvolupament de la vida en funció del substrat i del temps
Professors: Maria Lluïsa Serrano, Manel Niell, Rafael Crespillo, professors de biologia
Quin és el medi més adequat per al desenvolupament de microorganismes? Hi ha variacions en el nombre i en el tipus d’organismes al llarg del temps? Aquestes i altres qüestions poden tenir resposta en aquest taller.
Amb l’ajut del microscopi, claus dicotòmiques i fotografies, identificarem els principals grups de microorganismes presents en els nostres pots de cultiu i en farem recompte mesurant la densitat òptica i utilitzant un programari adequat.
Taller 1. La velocitat de les reaccions químiques
Professora: Montserrat Pont, professora de física i química
A la natura es produeixen reaccions molt ràpides, com les associades a la transmissió d’un impuls nerviós que succeeixen en una fracció de segon. D’altres són reaccions molt lentes, com el procés de meteorització química en què certs agents (aigua de pluja, gasos de l’aire, etc.) alteren els minerals de les roques.
Des dels inicis del coneixement científic, l’home no ha deixat de qüestionar-se el perquè dels fenòmens que passen en el nostre univers. Pel que fa al tema que ens ocupa, les qüestions més formulades, que posteriorment van concloure amb les teories de la cinètica química, varen ser: Com es va formar l’Univers? Quines varen ser les primeres transformacions químiques? Quines varen ser les primeres partícules? Es pot predir el moviment de les partícules? Totes les partícules es mouen? Ho fan en igual direcció i sentit? El moviment de les partícules es produeix a l’atzar? Aquests moviments produeixen xocs? Tots els xocs són favorables a l’avanç de la reacció? Com influeix el temps en aquests moviments?
En el taller experimentarem els efectes de quatre factors sobre la velocitat de reacció i demostrarem la dependència del temps en l’avanç d’una reacció en termes de concentració dels reactius.
Taller 2. El rellotge atòmic i llum/temps
Professors: Jean-Jacques Couderc i Sébastien Àlvez, professors de física
Al primer taller s’explicarà a través del funcionament d’un rellotge atòmic l’existència dels nivells d’energia en un àtom. Es farà entendre la fabulosa precisió de l’instrument realitzat: el rellotge atòmic.
En el segon taller veurem que la llum és al cor de la teoria de la relativitat. La velocitat en el buit condueix a propietats sorprenents.
Taller 3. Atzar, caos i fractals
Professor: Benjamin Cruz, professor de física i química
Laplace va arribar a afirmar que si coneguéssim perfectament les condicions de l’Univers en un instant determinat podríem fer prediccions del passat i del futur amb total certesa. És físicament impossible conèixer les condicions d’un sistema, en un moment determinat, amb total certesa per poder fer prediccions de la seva evolució sense marge d’error. A més, sempre hi ha un marge d’error amb qualsevol mesura, com ens diu Heisenberf amb el seu principi de la incertesa. Poincaré va postular que “l’atzar no és res més que la mesura de la ignorància de l’home”. En els sistemes caòtics, a més, petites variacions en les condicions inicials poden provocar grans variacions en el comportament del sistema que facin impossible la seva predictibilitat. És el que es coneix com a efecte papallona.
Podem trobar molts exemples de sistemes que es comportin de manera erràtica, desordenada i caòtica, com els canvis de clima, el moviment de l’aigua d’un riu, el ritme cardíac, l’economia, o el simple fet de tirar un dau. Tendim a pensar que són processos aleatoris i alhora intuïm que els processos deguts a l’atzar donen lloc a estructures desordenades i arbitràries. Trobem un exemple visualment molt vistós que trenca amb aquesta intuïció: la generació d’un fractal. L’ordre sembla aparèixer aleshores del caos.
Taller 4. Les reaccions rellotge o reaccions oscil·lants
Professora: Eulàlia Beal, professora de física
En aquest taller descobrirem les reaccions rellotge. Aquestes reaccions semblen desafiar la lògica de la química quan ajuntem dos reactius, hi ha una reacció i aquí s’acaba. Tenen un comportament molt poc habitual en relació al temps: canvis sobtats, reaccions oscil·lants, ones químiques... Durant el taller realitzarem algunes d’aquestes reaccions, n’explicarem el mecanisme i n’estudiarem l’aplicació en certs fenòmens lligats a la natura.
La matemàtica del joc
Professors: Joan Antoni Alfaro, Laura Ruiz, Iolanda Colom, Maria José Alcaide, Xavier Bafalluy, professors de matemàtiques
Subtaller 1. Black jack
El black jack és un joc de cartes en el qual els jugadors competeixen contra la casa o el crupier. Consisteix en el fet que els jugadors van traient cartes que tenen un valor específic. L’objectiu del joc és aconseguir una puntuació tan propera com sigui possible a 21, sense passar-se. Si hom no arriba a 21, l’objectiu del joc és tenir una puntuació més alta que la del crupier.
En aquest subtaller el que farem és realitzar partides de black jack, tot fent càlculs probabilístics en cada moment de la partida per avaluar les probabilitats de guanyar cada mà; tant per part del crupier com per part del/s jugador/s.
Hi ha estudis d’aquest joc de cartes que donen lloc al que s’anomenen estratègies bàsiques i estratègies avançades; el professor podrà comparar les decisions que van prenent els alumnes després dels càlculs de probabilitat que han fet amb aquestes estratègies.
Subtaller 2. Benford
En aquest subtaller estudiarem l’atzar de nombres lligats amb la nostra vida, com el número de passaport, les nostres despeses, nombres que pensem, la nostra alçada, etc.
Arribarem, amb l’ajut de l’estadística, a deduir el mateix que va deduir Benford amb la seva llei. El nombre 1 té molta més probabilitat de sortir en els nostres nombres que no pas un altre.
Subtaller 3. La ruleta
Aquest subtaller consta de dos parts: la primera ens permetrà analitzar diversos jocs d'apostes del tipus loteries per tal de valorar les opcions de guanyar i altres qüestions. A la segona part del taller ens endinsarem en el joc de casino de la ruleta i analitzarem diverses jugades i practicarem en directe.
Subtaller 4. La loteria
La loteria de Nadal és un de los sorteigs més populars a Espanya. El seu origen es remunta a l’època de les Corts de Cadis (1810). El ministre de la Cambra d’Índies va pensar-hi com un mitjà per augmentar els ingressos de l’Estat sense incrementar la càrrega d’impostos per als contribuents. El primer sorteig va tenir lloc el 18 de desembre de 1812.
Va rebre el nom de Loteria Moderna, per diferenciar-la de la Loteria Primitiva iniciada pel ,marquès d’Esquilache. El nom de Sorteig de Nadal no va arribar fins al 23 de desembre de 1892 i cinc anys després aquest nom ja apareixia a les butlletes.
Al taller, a través de la simulació i de la representació de les terminacions dels números premiats en un gràfic temporal, els alumnes analitzaran i representaran els resultats simulats d’un sorteig per poder extreure conclusions sobre l’atzar.

L’Àrea de Convenis i Relacions Internacionals del Departament de Sistemes Educatius i Serveis Escolars del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior organitza, per al dimecres 16 març del 2016 a les 19.30 hores, una conferència a càrrec de Carlos Briones Llorente. La ponència es farà a la sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany.
Carlos Briones Llorente és doctor en ciències químiques (especialitat de bioquímica i biologia molecular) per la Universitat Autònoma de Madrid. Va realitzar la seva tesi doctoral al Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CSIC-UAM) i és científic titular del CSIC al Centre d’Astrobiologia (CSIC-INTA, associat a l’Institut d’Astrobiologia de la NASA). Des de l’any 2000 dirigeix el grup d’evolució molecular del Centre d’Astrobiologia, que investiga sobre diversos aspectes relacionats amb l’origen i l’evolució primerenca de la vida, l’evolució d’àcids nucleics in vitro, la genètica de virus, la biodiversitat microbiana en ambients extrems i el desenvolupament de biosensors. Com a resultat del seu treball d’investigació ha publicat més de 60 articles científics en revistes internacionals i 30 capítols en llibres especialitzats, i és coinventor de 7 patents en els àmbits de la biotecnologia i la biomedicina. És editor de la secció de genètica i l’evolució de l’Encyclopedia of Astrobiology (ed. Springer, Heidelberg, Alemanya, 1a ed. 2010 i 2a ed. 2015) i membre del Comitè Editorial de la revista Virología (ed. Societat Espanyola de Virologia). Ha impartit classes en graus, llicenciatures, màsters i cursos d’estiu de diferents universitats. Ha estat guardonat per la NASA pel seu treball en la caracterització de la biosfera subterrània del nostre planeta.
Paral·lelament a la seva trajectòria investigadora ha acumulat una àmplia experiència en divulgació científica com a conferenciant. És coordinador de cursos, autor d’articles per a la premsa escrita i col·laborador de ràdio i de televisió. Els seus articles de divulgació científica han aparegut en nombroses revistes (entre les quals Revista de Occidente, Mundo Científico, Muy Interesante, El Cultural), diaris (El Mundo, El Heraldo de Aragón i el Diario de Burgos) i blogs (Naukas i Ciencia para llevar). És col·laborador del programa de ràdio A hombros de gigantes, a Ràdio Nacional d’Espanya, i ha participat en altres programes de ràdio (com España vuelta y vuelta, d’RNE, i La Mecánica del Caracol, de Radio Euskadi) i de televisió (Redes i Tres14, de TVE, Tesis, de Canal Sur).
És coautor dels llibres Nanociencia y Nanotecnología (ed. FECYT, Madrid, 2008), Astrobiología: Sobre el origen y evolución de la vida en el Universo (CSIC-Catarata, Madrid, 2011), El nanomundo en tus manos (col·lecció Drakontos, ed. Crítica, Barcelona, 2014) i Biologie Evolutive (ed. De Boeck, París, 2015). El setembre del 2015 ha publicat, amb Alberto Fernández Soto i José María Bermúdez de Castro, un altre llibre en la col·lecció Drakontos de l’editorial Crítica; Orígenes: el universo, la vida, los humanos.
Finalment, en l’àmbit literari ha escrit poesia i relats de ficció. És autor dels poemaris De donde estás ausente (amb el qual va obtenir el VIII Premi de Poesia Hiperióni, que va publicar aquesta editorial el 1993), i Memoria de la luz (DVD Ediciones, 2002). La seva obra ha aparegut en diferents antologies i revistes literàries durant les dos últimes dècades.
Azar, necesidad y tiempo en el origen de la vida
L’estudi de l’origen i de l’evolució primerenca de la vida és un camp molt actiu de la investigació interdisciplinària. Cada vegada tenim més dades sobre els passos que es van poder succeir entre la síntesi de les primeres molècules senzilles i la formació dels éssers vius capaços d’autoreproduir-se i d’evolucionar. Però els dubtes superen les certeses i algunes de les preguntes obertes són de gran calat científic i filosòfic. Què és la vida ? On són els límits entre el que no és viu i el que és viu? Quant temps va necessitar el pas de la química a la biologia? La vida es va iniciar en una sola vegada o va poder tenir diversos orígens?
Sobre tots aquests interrogants se’n planeja un altre que va suggerir el filòsof i matemàtic grec Demòcrit d’Abdera i que va ser replantejat el 1970 pel biòleg Jacques Monot. La vida sorgeix per atzar o per necessitat?
En la conferència analitzarem el paper que actualment s’atribueix al temps, als esdeveniments casuals i als processos deterministes en l’origen de la vida. Reflexionarem sobre un fet molt suggeridor: com menys importància hagi tingut l’atzar en l’emergència de la vida, més probable és que existeixin éssers vius fora del nostre planeta.
La vida: una carrera entre el tiempo y el azar
La Terra és l’únic lloc conegut de l’Univers en el qual existeixen éssers vius. Però la vida es va originar al nostre planeta o es va formar en un entorn extraterrestre i va arribar fins aquí a bord de meteorits i de cometes?
Aquesta pregunta encara sense resposta ens porta a plantejar-nos si la Terra, formada fa 4.570 milions d’anys, va tenir el temps suficient perquè només 1.000 milions d’anys més tard ja s’haguessin originat els éssers vius que van deixar les seves empremtes als fòssils més antics que coneixem. En cas contrari, com ho defensa la tesi de la panspèrmia, el més probable és que la vida ja formada o algun dels seus constituents fonamentals s’originés en altres entorns del cosmos, a través de reaccions químiques que haurien disposat d’un marge temporal més ampli. D’altra banda, el temps podria haver estat un factor menys limitant si a l’origen de la vida, l’atzar o els processos causals haguessin tingut un paper important: aquestes casualitats podrien haver accelerat el nostre planeta, la transició entre la química i la biologia. Com s’explicarà a la conferència, aquestes són algunes de les preguntes fonamentals sobre les quals s’està investigant i experimentant, amb la utilització de models computacionals, en l’àmbit de l’origen de la vida.
Carlos Briones Llorente també impartirà una altra conferència a les 9.00 hores al Centre de Formació Professional en el marc de la XV Jornada de les ciències.
Aquesta mitja jornada d’activitats pretén que alumnes i professors de diversos centres escolars reflexionin, plegats, a l’entorn d’una qüestió d’actualitat. El tema escollit per a aquest any en l’àmbit de les ciències ha estat l’atzar i el temps. Durant tot un matí, docents i alumnes treballaran junts en diversos tallers. El tema escollit aquest any és atzar i temps.
Professors de les diverses assignatures científiques de batxillerat, membres de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) participen en l’organització de la Jornada, que pretén, d’una banda, dinamitzar les assignatures de biologia i geologia, matemàtiques, i física i química per desvetllar l’esperit crític dels joves i, d’altra banda, permetre a professors i alumnes dels tres sistemes educatius de treballar plegats, de compartir experiències educatives i de conviure durant tot un dia.





















Hora | Activitat |
8.30 a 9.00 | A la sala d’actes (planta baixa). Assistència de tots els alumnes i de les autoritats educatives. Obertura oficial per part de la ministra d’Educació i Joventut, Sra. Roser Suñé. Presentació dels 3 tallers per part dels professors. |
9.05 a 12.55 |
Es realitzaran 3 tallers (subdividits en subtallers) · Taller de física i química |
10.40 h a 11.10 h |
Es farà una pausa de 30’ per esmorzar a la sala d’alumnes (planta baixa) |
13.00 a 14.30 |
A la sala d’actes (planta baixa). Assistència de tots els alumnes. Conferència debat a càrrec de Joan Manuel Vilaplana, doctor en ciències geològiques i professor de geodinàmica i geofísica de la Universitat de Barcelona. La presentació del conferenciant anirà a càrrec d’un alumne. Conferència |
19.30 |
A la sala d’actes del Centre Cultural del Comú d’Escaldes-Engordany, conferència debat per a tot públic a càrrec de Joan Manuel Vilaplana. La presentació del conferenciant anirà a càrrec de dos alumnes. Conferència |
Taller 1. L’efecte d’hivernacle: per què uns gasos sí i uns altres no?
Professora: Victoria Gros, professora de física i química
El taller té per objectiu que els alumnes vagin descobrint la raó per la qual hi ha alguns gasos de l'atmosfera que són responsables de l'efecte d’hivernacle, i d'altres no. Utilitzarem conceptes de química: geometria molecular, moment dipolar, modes de vibració, espectroscòpia infraroja, i alguns de física (ressonància física) per explicar-ho.
Taller 2. Hi ha un volcà a sota d’Escaldes? Estudi de l’origen de les aigües calentes geotèrmiques
Professors: Jean-Claude Marot i Sébastien Alvez, professors de física
En aquest taller ens endinsarem en un congrés que reuneix experts en geofísica, geoquímica, geotèrmia i física nuclear per determinar si hi ha un volcà a Escaldes.
Taller 3. Sismografia
Professor: Jean-Jacques Couderc, professor de física
Al taller entendrem el funcionament d'un sismògraf (velocímetre) i utilitzarem una aplicació en un smartphone d'un sismògraf-accelerometre. Un cop feta la distinció entre la celeritat de les ones S i P, situarem l'epicentre d'un terratrèmol a partir de diverses estacions de mesura. Observarem en temps real les dades d'un sismògraf ubicat a Sète (França) i a Andorra (La Rabassa).
Taller 4. Electricitat
Professor: Jesús M. Socorro, professor de física i química
La càrrega elèctrica es troba a l’estructura atòmica. Els protons i els electrons són partícules carregades i és la descompensació en el seu nombre la que genera la càrrega que podem apreciar a escala macroscòpica. El taller abordarà diverses formes de crear aquesta càrrega i posar-la en moviment (corrent elèctric). Es pretén anar més enllà dels exemples habituals de fregament, contacte o inducció. S’explicaran els efectes termoiònic, fotovoltaic (amb una petita introducció al fotoelèctric), seebeck (termoparells) i electroquímic, sobre els quals els alumnes realitzaran determinades experiències. Finalitzarem amb la variació del camp magnètic com a origen del corrent altern.
Taller 5. De les estalagmites a la pluja àcida: el cicle del carboni
Professora: Eulàlia Beal, professora de física
En aquest taller, a partir del fenomen de la formació de les estalagmites i estalactites, parlarem de la precipitació dels carbonats, estudiarem l’impacte del pH en la reacció d’equilibri dels carbonats i del cicle del carboni per explicar fenòmens naturals com el de la puja àcida.
Taller 1. El fenomen natural de l’osmosi. Efectes macroscòpics
Professors: Manuel López, Rafael Crespillo i M. Luisa Serrano, professors de biologia
Com podem veure el fenomen de l’osmosi? El propòsit d’aquesta investigació és explorar diverses situacions per trobar una explicació als resultats obtinguts aplicant el concepte d’osmosi. Plantejarem tres experiments diferents però basats en el mateix fenomen. Què succeeix quan submergim prunes en aigua destil·lada? Què succeeix quan posem unes gotes d’essència de vainilla dins d’un globus i, seguidament, el tanquem dins una capsa? Què succeeix a les patates tallades en forma de dits (patates xips) si les submergim en diferents concentracions de cassis? Al taller trobaràs les respostes!
Taller 2. Tigmonàstia
Professores: Elise Guillaumat i Iolanda Gomez, professores de biologia
En uns segons es poden produir moviments ràpids en algunes plantes. Com es pot explicar la velocitat d’aquest fenomen en comparació amb la lentitud del creixement de les plantes? Ho descobrirem en aquest taller.
Taller 3. Risc d’inundació i d’esllavissades: quan els diferents tipus de sòls existents en el medi natural poden tenir un paper rellevant...
Professors: Natàlia Gallego, investigadora del CENMA i Armand Jesús March, professor de ciències
Durant els episodis de precipitacions importants, el risc d’inundació i d’esllavissades es veu fortament incrementat, perquè l’aigua té un paper fonamental en l’ocurrència d’aquests dos fenòmens naturals. Un dels aspectes que poden modular les conseqüències d’aquests episodis és la composició dels sòls, ja que els diferents tipus de terrenys també faran variar la magnitud d’aquests dos fenòmens naturals.
En aquest taller, introduirem a través d’un document audiovisual, les causes i les conseqüències de les avingudes d’aigua, així com dels moviments de vessant, en particular les esllavissades.
En una segona fase, identificarem —per a quatre sòls diferents— la seva capacitat per drenar l’aigua i posarem en evidència els diferents coeficients d’escorrentia. Aquest assajos s’efectuaran usant plans inclinats modulables que ens permetran establir les relacions existents entre diferents sòls, els volums d’aigua de precipitació, i la seva capacitat de circular en els terrenys naturals que haurem recreat. Aquests assajos ens permetran classificar els quatre tipus de sòls en funció de la seva perillositat enfront dels episodis d’inundacions.
I en una darrera fase, simularem esllavissades del terreny amb diferents tipus de sòls, i veurem també com la seva composició afecta de forma important en el desencadenament d’aquests moviments de vessant.
Taller 1. Els huracans, els tornados i els terratrèmols
Professors: Alfredo Domínguez, Auxiliadora González, Joan Antoni Alfaro, Montse Muñoz i Jordi Gajas, professors de matemàtiques
Els huracans. En aquest taller l’alumne coneixerà la relació dels huracans amb la matemàtica i els conceptes següents: l’espiral logarítmica; l’espiral de Fermat; l’espiral hiperbòlica; l’espiral d’Arquímedes i les coordenades polars. Es visionarà un vídeo i es farà la representació gràfica dels diferents tipus d’espiral.
El tornados. En aquest taller l’alumne coneixerà quina relació té l’hèlix que es genera en un tornado i la matemàtica. Cada alumne construirà la seva pròpia hèlix en cartolina.
Es visualitzarà un vídeo per conèixer com s’originen i es desenvolupen els tornados.
Els terratrèmols. En aquest taller l’alumne coneixerà: com s’origina i es detecta un terratrèmol; quines ones es propaguen i com es detecten en un sismògraf; com es determina l’epicentre d’un terratrèmol mitjançant la propagació de les ones S i P i com es determina la magnitud en l’escala Richter i quina és la escala que s’utilitza avui en dia. L’alumne realitzarà una simulació de detecció d’un terratrèmol en paper.

L’Àrea de Convenis i Relacions Internacionals del Departament de Sistemes Educatius i Relacions Internacionals del Ministeri d’Educació i Joventut organitzen, per al dimecres 18 març del 2015 a les 19.30 hores, una conferència a càrrec de Joan Manuel Vilaplana. La ponència es farà a la sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany.
Joan Manuel Vilaplana és doctor en ciències geològiques i professor de geodinàmica i geofísica de la Universitat de Barcelona. És coordinador de l’especialitat de riscos geològics, del màster interuniversitari (Universitat de Barcelona- Universitat Autònoma de Barcelona) de recursos minerals i riscos geològics. Des del 1997 coordina el grup de recerca de riscos naturals (RISKNAT) de la Universitat de Barcelona (http://www.ub.es/risknat).
Joan Manel Vilaplana també impartirà una altra conferència a les 13 hores al Centre de Formació Professional en el marc de la XIV Jornada de les ciències. El tema de la jornada d’enguany és els fenòmens naturals.
Aquesta mitja jornada d’activitats pretén que alumnes i professors de diversos centres escolars reflexionin, plegats, a l’entorn d’una qüestió d’actualitat. El tema escollit per a aquest any en l’àmbit de les ciències ha estat l’energia. Durant tot un matí, docents i alumnes treballaran junts en diversos tallers. El tema escollit aquest any és fenòmens naturals.
Els desastres naturals, no tan naturals
Un desastre o catàstrofe natural és un fet produït per fenòmens d’elevada energia, propis de la dinàmica natural del planeta i que produeixen una gran quantitat de danys materials i personals en una determinada àrea geogràfica i en un moment donat.
La tipologia del fenòmens naturals que poden produir catàstrofes al nostre planeta és amplia i diversa. Els huracans, les inundacions, els terratrèmols i les erupcions volcàniques són els fenòmens naturals potencialment perillosos de més impacte socioeconòmic a la Terra.
Aquestes fenòmens potencialment perillosos són d’origen natural, en canvi, quan parlem del risc de desastre que generen, no hauríem de parlar de risc natural. Això per què? Doncs el risc no és tan natural perquè no depèn només del fenomen físic que implica, sinó que sobretot depèn de la vulnerabilitat i de l’exposició que presenten persones i elements territorials a cada fenomen en qüestió. I això ja no depèn de la natura sinó de l’ésser humà.
S’analitzarà el perquè de l’increment de l’impacte socioeconòmic de les catàstrofes naturals durant les últimes dècades.
Es veuran diversos casos reals de desastres , amb comparacions i anàlisis dels punts forts i els punts febles en les característiques de l’escenari i en la gestió dels desastre que ens podem servir per veure com hauríem de millorar la mitigació dels riscos. El cas de l’huracà Mitch el 1998 a Centreamèrica, el del Katrina el 2005 als EUA; els tsunamis d’Indonèsia el 2004 i del Japó el 2011; les erupcions volcàniques del mont Saint Helens el 1980 a l’estat de Washington i les crisis volcàniques a Islàndia, entre molts altres, en són uns bons exemples.
En el nostre entorn geogràfic, proper veurem que els desastres naturals també existeixen. Si retrocedim al 1982, recordarem els aiguats que van afectar el Pirineu i molt especialment les Valls d’Andorra. Durant la darrera dècada a l’Estat espanyol veurem que hem tingut escenaris i situacions de risc especialment impactants: la torrentada del barranc d’Arás a Biescas l’agost del 1996 va produir 87 morts; la inundació d’un barri humil de la ciutat de Badajoz la tardor del 1997 va matar 24 persones. El 10 de juny del 2000, a la Catalunya central, unes pluges de gran intensitat van provocar la pèrdua de 5 vides humanes i nombrosos danys materials.
Les catàstrofes naturals són socialment i econòmicament molt costoses, i resulta evident que fan insostenible el desenvolupament dels pobles. Prevenir no és car, prevenir és fonamentalment educar i organitzar la societat, prevenir és sobretot planificar racionalment el territori i els seus usos.
Volcans i terratrèmols: conviure amb els riscos geològics
Els sismes i les erupcions volcàniques són fenòmens geològics que fan viva la terra. Es relacionaran amb la tectònica de plaques per tenir una visió geogràfica i global de volcans i terratrèmols al planeta. Veurem com funcionen i com s’estudien, com es mesuren i es parametritzen. En el cas dels terratrèmols, veurem la diferència entre magnitud i intensitat. Ens introduirem en la diversitat i la complexitat del fenomen volcànic i totes les seves derivacions.
La humanitat ha hagut de viure sempre, des de l’antiguitat, en territoris amenaçats per aquests fenòmens potencialment destructius. Les catàstrofes que produïen s’atribuïen a càstigs divins. Actualment seguim parlant de catàstrofes i desastres naturals produïts per sismes, tsunamis i erupcions volcàniques però el coneixement científic ens permet conèixer cada cop millor el seu origen i el seu funcionament. Actualment hom parla de risc sísmic i de risc volcànic.
Ens introduirem en la noció de risc geològic i dels seus factors bàsics: la perillositat, la vulnerabilitat i l’exposició. Parlarem de l’impacte de volcans i terratrèmols a partir d’exemples reals, alguns d’antics i d’altres recents i actuals. Analitzarem per què s’ha produït un increment del risc de desastre. Entrarem a debatre la difícil convivència entre la humanitat, la societat, els assentaments, l’ús del territori i aquests dos fenòmens tan impactants.
Debatrem, també, com es pot gestionar aquest risc, quines són les estratègies de mitigació. És possible fer predicció? Com s’estableixen les estratègies de prevenció? Veurem com és possible conviure amb volcans i terratrèmols, però com això té limitacions i no sempre ho fem prou bé perquè els danys causats per aquests fenòmens siguin cada cop menors. Tot s’il·lustrarà, tal com he comentat més amunt, analitzant aspectes concrets de casos reals d’on puguem extreure alguna lliçó: per exemple els sismes de Managua, Haití, Japó i Lorca; els tsunamis d’Indonèsia i del Japó; i les erupcions volcàniques de Pompeia, del Nevado del Ruiz, Saint Helens, Pinatubo, Etna, el Hierro.
Acabarem amb unes reflexions finals sobre com millorar la mitigació per conviure millor amb uns nivells de risc tolerable.
Professors de les diverses assignatures científiques de batxillerat, membres de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) participen en l’organització de la Jornada, que pretén, d’una banda, dinamitzar les assignatures de biologia i geologia, matemàtiques, i física i química per desvetllar l’esperit crític dels joves i, d’altra banda, permetre a professors i alumnes dels tres sistemes educatius de treballar plegats, de compartir experiències educatives i de conviure durant tot un dia.










La Jornada de les ciències és un projecte organitzat pel Departament de Sistemes Educatius, i Relacions Internacionals del Ministeri de Realcions Institucionals, Educació i Universitats. Es proposen i s’organitzen activitats i projectes interescolars, destinats a alumnes i docents dels tres sistemes educatius presents a Andorra (andorrà, espanyol i francès).
Els objectius bàsics dels projectes són afavorir l’intercanvi i el coneixement mutu entre professors i alumnes de diferents centres escolars i millorar les relacions entre els diversos sistemes educatius. Els docents que participen proposen al Ministeri temes d’interès comú al voltant dels quals volen treballar conjuntament, i dissenyen les activitats que es preparen.
La Jornada de les ciències es va iniciar el curs escolar 2001-2002 i aquest curs se n’ha celebrat la XXII edició. Hi participen els alumnes de primer de batxillerat dels tres sistemes educatius que conviuen a Andorra. La Jornada es proposa crear situacions pedagògiques que posin en relleu la ciència com un espai de construcció de l’esperit crític. S’estructura en tres tallers -taller de matemàtiques, de geologia i/o de biologia i de física i química- on els alumnes i els professors treballen plegats durant tot un matí; també s’ofereixen dues conferències (una per als alumnes durant el matí i una altra per a tot públic al vespre), impartides per un reconegut especialista en el tema escollit.
Convidats:
- Miguel de Guzmán, catedràtic de matemàtiques de la Universitat Complutense de Madrid i assagista
- Conferència per a alumnes: «Los goces estéticos del quehacer matemático»
- Jean-Pierre Luminet, astrofísic a l’observatori de Meudon i escriptor
- Conferència per a alumnes: «Le big-bang et le destin de l’univers»
- Conferència per a tots els públics (conjunta): «La ciència en la novel·la»
- Convidat: Eudald Carbonell, arqueòleg, director general i vicepresident de la Fundación Atapuerca i codirector de l’excavació als jaciments de la serra d’Atapuerca
- Conferència per a alumnes: «Integració de la diversitat i socialització del coneixement»
- Conferència per a tots els públics: «Sierra d’Atapuerca: hominització i humanització»
- Convidat: Xavier Serra, músic, biòleg, doctor en informàtica musical i director de l’Institut Universitari de l’Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra
- Conferència per a alumnes (conjunta): «El so digital: noves possibilitats per a la música»
- Convidat: Jean-Claude Risset, compositor, músic, doctor en ciències i director de recerca del CNRS en informàtica musical
- Conferència per a alumnes (conjunta): «El so digital: noves possibilitats per a la música»
- Conferència per a tots els públics (conjunta): «Avui el so musical és també un càlcul numèric»
- Convidat: José Luis Sanz, catedràtic de Paleontologia de la Universitat Autònoma de Madrid
- Conferència per a alumnes: «¿Cómo estudiamos los dinosaurios?»
- Conferència per a tots els públics: «Mitología de los dinosaurios»
- Convidat: Jaume Pujol, catedràtic d’optica i optometria de la Universitat Politècnica de Catalunya
- Conferència alumnes: «Els colors en la natura, la ciència i la tecnologia»
- Conferència tot públic: «Els colors del món: de la llum a la visió dels colors»
- Convidat: Josep Maria Canals, Departament de Biologia Cel·lular, Immunologia i Neurociències de la Universitat de Barcelona
- Convidat: Yves Michaud, filòsof i fundador de l’Université de tous les savoirs
- Conferència conjunta (per a alumnes i tots els públics): «La cèl·lula: des de la teoria cel·lular fins a les cèl·lules mare»
- Convidat: Enric Banda, geofísic, president d’Euroscience, copresident d’ESOF 2008 (Euroscience Open Forum) i director d’Innovació i Medi Ambient del grup La Seda de Barcelona
- Conferència (per a alumnes i tots els públics): «La física del globus: conèixer el nostre planeta»
- Convidat: Jorge Wagensberg, professor de teoria dels processos irreversibles de la Universitat de Barcelona, director de l’Àrea de Ciència i Medi Ambient de la Fundació “la Caixa” i escriptor
- Conferència (per a alumnes i tots els públics): «El temps passa, només és una qüestió de temps»
- Convidat: Claudi Alsina, catedràtic de matemàtiques a la Universitat Politècnica de Catalunya
- Conferència per a alumnes: «Sorpreses geomètriques»
- Conferència per a tots els públic: «Els secrets més bells i curiosos de l’arquitectura»
- Convidada: Mara Dierssen, investigadora, professora universitària, neurobiòloga i coordinadora del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona
- Conferència per a alumnes: «El conocimiento neurocientífico como herramienta de cambio social»
- Conferència per a tots els públics: «Historias neurobiológicas de la realidad paralela: descifrando el código genómico del síndrome de Down»
- Convidat: Christophe Lavelle, doctor en biofísica i investigador al CNRS
- Conferència per a alumnes: «Science et cuisine: la chimie, la physique et la biologie dans nos casseroles»
- Conferència per a tots els públics: «ADN, cancer et alimentation: de la génétique à l’épigénétique»
- Convidat: Manuel Toharia, director científic de la Ciutat de les Arts i de les Ciències de València
- Conferència per a alumnes: «Energía y medio ambiente: ¿un dilema por resolver?»
- Conferència per a tots els públic: «Cambio global: ¿un planeta amenazado?»
- Convidat: Jean-François Colonna, doctor en ciències, investigador al Centre de Matemàtiques Aplicades de l’Escola Politècnica de París
- Conferència per a alumnes: «Geometria fractal i fenòmens naturals»
- Conferència per a tots els públic: «Per a què serveixen i que són les matemàtiques»
- Convidat: Joan Manuel Vilaplana, doctor en ciències geològiques i professor de geodinàmica i geofísica de la Universitat de Barcelona
- Conferència per a alumnes: «Volcans i terratrèmols»
- Conferència per a tots els públic: «Els desastres naturals no tan naturals»
- Convidat: Carlos Briones, doctor en ciències químiques (especialitat de bioquímica i biologia molecular) per la Universitat Autònoma de Madrid i científic titular del CSIC al Centre d’Astrobiologia (CSIC-INTA)
- Conferència per a alumnes: «La vida, una carrera entre el tiempo y el azar»
- Conferència per a tots els públic: «Azar, necesidad y tiempo en el origen de la vida»
- Convidat: Joandomènec Ros, catedràtic d’ecologia de la Universitat de Barcelona
- Conferència per a alumnes: «La ciència-ficció, ens ensenya, també ecologia»
- Conferència per a tots els públic: «El canvi climàtic ja el notem a la Mar Mediterrània»
- Convidat: Francisco R. Villatoro, doctor en matemàtiques i professor en ciències computacionals a la Universitat de Màlaga
- Conferència alumnes: La expansión del universo: hacia el origen de todo
- Conferència tot públic: El destino del universo: hacia el infinito y más allá
- Convidat: Pierre-Henri Gouyon, genetista, professor al Museu Nacional d’Història Natural de París, a Agro-Paris Tech, a l’Escola Normal Superior i a l’Institut d’Estudis Polítics de París
- Conferència alumnes: L’hérédité, l’inné, l’acquis ? ... Le fil de la vie
- Conferència tot públic: Ressources génétiques et biodiversité
- Convidat: Dr. Ramon Brugada, professor catedràtic de medicina i director de la càtedra de malalties cardiovasculars de la Universitat de Girona, cap de cardiologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta i de l’Hospital de Santa Caterina de Girona i director del Centre de Recerca Cardiovascular de l’Institut Investigació Biomèdica de Girona
- Conferència alumnes i tot públic: Esport amb seny
- Convidada: Pilar Mateo, doctora en ciències químiques per la Facultat de Química de la Universitat de València i pel Consell Superior d'Investigacions Científiques, ha centrat la seva activitat científica en el desenvolupament de productes d’alta tecnologia amb la seva pròpia tècnica de microencapsulació polimèrica
- Conferència alumnes: Emprenedoría, ciencia y compromiso social
- Convidada: Clara Grima, doctora en matemàtiques per la Universitat de Sevilla i professora titular del Departament de Matemàtica Aplicada de la mateixa universitat.· Conferència alumnes: Emprenedoría, ciencia y compromiso social
- Conferència alumnes: Geometría bajo tu piel
- Conferència públic: Facebook, Twitter y las matemáticas
- Convidat Salvador Macip: catedràtic de medicina molecular al Departament de Biologia Molecular i Cel·lular de la Universitat de Leicester i director als Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya.
- Conferència alumnes: El futur dels humans
- Conferència públic: Es pot curar el càncer?
· Convidat: Juan Luis Arsuaga, doctor en biologia, catedràtic de paleontologia de la Universitat Complutense de Madrid i codirector del jaciment d’Atapuerca
· Conferència alumnes: Los neandertales
· Conferència públic: ¿Viviremos mil años?