• 3a trobada de joves científics

    El Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior i la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco, en col·laboració amb els docents que participen en la XIX Jornada de les ciències (Escola Andorrana de batxillerat, Colegio Español María Moliner, Col·legi Sant Ermengol i Lycée Comte de Foix), amb la voluntat de fomentar el gust per la recerca i la creativitat científica, convoquen la 3a Trobada de joves científics.

    Hi pot participar un grup d’alumnes o una classe de:

    Sistema educatiu andorrà:
    De segon curs de primer cicle de segona ensenyança a segon de batxillerat.

    Sistema educatiu francès:
    De 4ème a terminale.

    Sistema educatiu espanyol:
    De segon de l’ESO a segon de batxillerat.

    S’atorga un premi de participació de 250 € per la compra de material científic i un diploma.

  • Els projectes dels joves científics

    Liceu Comte de Foix

    Alumnes: Carla Gonçalves, Antoni Tenreiro i Paula Duedra

    Professor: Eric Faritiet, professor de biologia

    EL DIAGNÒSTIC CARDÍAC A L’EDAT MITJANA I A L’ERA DIGITAL
    En aquest projecte hem treballat amb dibuixos anatòmics de Leonardo da Vinci. Hem estudiat des d’un
    infart i un ateroma de 1510 fins als diagnòstics actuals d’observació i d’investigació.

    Hem treballat amb tres paràmetres:
    - La mesura de la tensió i la seva interpretació.
    - L’observació d’un cor en 3D amb un sistema de realitat augmentada que permet explicar les imatges d’una ecografia, d’un escàner i d’un IRM.
    - La realització d’un muntatge amb un microcontrolador Arduino, amb la configuració d’un sistema electrònic d’enregistrament i d’un programa informàtic que permet la transferència d’informació i la lectura posterior d’un electrocardiograma en l’ordinador.

    Escola Andorrana de batxillerat

    Alumnes: Fernando Muñoz

    Professores: Yolanda Gómez i Andrea Babot, professores de biologia, i Montse Muñoz, professora de matemàtiques

    MICROBIOLOGIA I CONTAMINACIÓ DE PLÀSTICS
    Es presenta un projecte sobre com la microbiologia ens pot ajudar a reduir la contaminació de plàstics al món. Aquest projecte tracta les alternatives als plàstics i, d’altra banda, com la microbiologia pot reduir els plàstics que ja hi ha. Es presentaran diversos experiments.

    Liceu Comte de Foix

    Alumnes: Marta Gasset, Milena Tena, Al·legra Esteve, Titouan Noel, Alexandru Carp

    Professor: Christian Dauch, professor de ciències de la vida i de la terra

    PLANTES MEDICINALS D’ANDORRA
    Andorra ens ofereix una flora rica. Les plantes ens proporcionen remeis per al dolor. Els més comuns es presenten amb les seves propietats medicinals.

    Liceu Comte de Foix

    Alumnes: Gautier Blanchard, Nerea Gomez, Kenza Mimoun, Eglantine Masseau

    Professor: Emmanuel Jourdan, professor de física i química

    EXPERIÈNCIA DE CINÈTICA
    L’AMPOLLA BLAVA I EL COLOR NATURAL AMB ANTOCIANINES

    Els alumnes pertanyen a un grup que treballa les ciències en llengua anglesa. En el sistema francès, aquesta disciplina s’anomena “disciplina no lingüística”. Té com a objectiu el desenvolupament d’una cultura científica en una altra llengua que la llengua d’escolarització (qualsevol, excepte el francès) i el contingut escollit al Liceu Comte de Foix són les ciències del laboratori.

    Els dos experiments escollits recorren a protocols fàcils d’implementar: un es basa en una cinètica de reacció, per il·lustrar el concepte de reacció química lenta / ràpida= > és l’ampolla blava. Els alumnes han de ser capaços d’explicar amb paraules fàcils els mecanismes importants de la coloració i la decoloració de la molècula “blau de metilen”.

    Amb l’ajuda de productes corrents (líquids alimentaris, productes de neteja...), un altre experiment consisteix a il·lustrar la interacció color/acidesa utilitzant la col vermella, que conté una família molt coneguda de molècules, les antocianines.

    Col·legi M. Janer

    Alumnes: Elena Martín, Janna Campamà, Dani Pérez, Laia Martín, Cristian Iglesias, Maria Rossell, Carla Sabat, Roc Torres, Pol Estany i Carlos Aranda

    Professora: Meritxell Camps, professora de biologia

    EXTRACCIÓ DE L’ADN DE LES FRUITES
    En aquest projecte s’extraurà l’ADN de la maduixa, el kiwi, el plàtan i el nabiu utilitzant estris i ingredients bàsics de casa. La membrana plasmàtica de les cèl·lules es pot trencar amb qualsevol detergent i pot provocar la lisi cel·lular. Afegint-hi alcohol s’aconsegueix que l’ADN formi una capa entre la fruita i aquest, perquè, com que no és soluble en alcohol, precipita.

    Col·legi Sagrada Família

    Alumnes: Miquel Albós; Marta Ganitnit; Natàlia Garrancho; Adrià Gil; Anabel González; Gisela Justes; Ariadna Lladó; Mònica Magalhaes; Carla Mitjana; Maria Moles; Verònica Reazo; Lucas Plaja; Bea Robinat

    Professor: Emili Vergés, professor de ciències

    FOTOGRAFIA MICROSCÒPICA
    Exposició de fotografia microscòpica: els alumnes de 4t d’ESO han muntat una exposició amb les mostres que han pogut recollir des del setembre. Hi podreu veure des d’escates d’ala de papallona fins a cromosomes de cèl·lules vegetals en diferents fases de la mitosi.

    Escola Andorrana de segona ensenyança d’Ordino

    Alumnes: Raquel Álvarez, Joan Cortés, Nerea Fidalgo, David Moynat, Joana Serrat, Xavi Mas, Bruno Felix, Erica Cerqueira, Eva Langlais, Júlia Pubill, Humbert De Brawer, Matias Grassi i Ainara Pérez

    Professors: Marc Esquerré i Xavier Balmes, professors de l’Aula Oberta

    AUDITORIA ENERGÈTICA
    L’auditoria energètica té com a objectiu quantificar el consum energètic de l’escola (electricitat en kWh i gasoil en litres), així com el seu cost, i després veure l’estalvi econòmic real aconseguit només amb dos simples accions. Volem demostrar amb números reals la importància de portar a terme petites accions per estalviar energia i conscienciar així tota la comunitat educativa.

    Col·legi Sagrada Família

    Alumnes: Aitana Mauriz, Laia Dijkstra, Pol Tugues, Joel Bosma, Natasha Tublani, Laura Sala, Anna Orobitg, Josep Fernandez, Naiara Pedescoll, Ruth Pubill, Cloe Grandvallet

    Professor: Emili Vergés, professor de ciències

    FOTOGRAFIA MICROSCÒPICA II
    Exposició de fotografia microscòpica: els alumnes de 4t d’ESO han muntat una exposició amb les mostres que han pogut recollir des del setembre. Hi podreu veure des d’escates d’ala de papallona fins a cromosomes de cèl·lules vegetals en diferents fases de la mitosi.

    Col·legi Espanyol María Moliner

    Alumnes: Inés Dos Santos i Ivonne Pérez

    Professor: Benjamín Cruz, professor de física i química

    LES BEGUDES AUTOESCALFABLES
    Les begudes autoescalfables, amb els seus avantatges i inconvenients, tenen utilitat en situacions en les quals es necessita prendre begudes calentes però no és possible o no és convenient utilitzar una font de calor externa.

    El projecte proposa diversos objectius.
    En primer lloc, analitzar l’estructura del recipient d’una beguda autoescalfable.
    En segon lloc, explicar-ne el funcionament, inclòs el fonament científic. Bàsicament es tracta d’aprofitar l’escalfor generada per una reacció química exotèrmica, concretament la hidratació d’òxid de calç, en un recipient adequat, per escalfar un líquid com el cafè, a més de fer els càlculs bàsics per dissenyar un model.
    Per acabar, es pretén elaborar un model amb materials casolans, i per això s’utilitzen pots d’alumini de refrescos reutilitzats i altres materials d’ús quotidià.

    Col·legi Espanyol María Moliner

    Alumnes: Bruno Filipe Rodrigues i Jorge Luis Oliveira

    Professora: María Amparo de la Fuente, professora de biologia

    ELS COLORANTS EN LES BEGUDES
    En el nostre projecte hem determinat la presència dels colorants en les begudes per saber si són naturals o artificials.

    Hem elaborat diferents tipus de beguda i hem analitzat les que són naturals i les que no ho són, i en determinarem els colorants.

    Escola Andorrana de segona ensenyança d’Encamp

    Alumnes: Jonathan Batalla, Jan Cubo, Adrià Lorente, Lia Gil, Eloi Vilella, Martina Comella, Clara Gutiérrez, Iria Rivas, Ainara Zamorano, Miquel Castillo, Ariadna Cummins, Joel Martinez, Lluc Tugues, Jacob Castro, Daniel Ramos, Marc Coca, Joan Santuré, Noa Barrio, Marina Muñoz, Nil Panadés, Paula Tardiu, Marc Valdés, Marc Martínez, Álvaro Romo, Ramiro Velasco, Nil Vicente, Max González, Ryan Heuvel, Nico Medel, Dani Pereira i Tiago Ribeiro

    Professors: Víctor Boldú, professor de tecnologia; Meritxell Travesset i Vicky Ticó, professores de ciències físiques i de la natura

    TRES PROJECTES:
    LA CIÈNCIA ÉS AL COR / EL PÈNDUL DE NEWTON / EL MÓN MICROSCÒPIC

    La ciència és al cor: Dissecció comparada del cor de diferents espècies i la relació amb la seva evolució.

    El pèndul de Newton: Creació del pèndul de Newton per estudiar el moviment oscil·latori.

    El món microscòpic: Elaboració de mitjans de cultiu, creixement i aïllament dels bacteris, i la seva observació al microscopi.

    Col·legi Sant Ermengol

    Alumnes: Carla Calvet, Gabriel García i Bernat Solanelles

    Professora: Núria Turmo, professora de ciències

    CAMPANYA DE SENSIBILITZACIÓ PER EVITAR L’ÚS DEL PAPER D’ALUMINI
    Els alumnes mostraran la campanya que han dut a terme a l’escola i sensibilitzaran els alumnes de la Jornada de les ciències i de formació professional perquè evitin utilitzar alumini. Explicaran els avantatges i els inconvenients de l’alumini, i mostraran el vídeo de la campanya. Mitjançant un vídeo es farà una exposició amb objectes que substitueixen l’alumini i hi haurà una miniexposició amb objectes per substituir l’alumini i dos estructures fetes amb el paper d’alumini que han recollit.

    Liceu Comte de Foix

    Alumnes: Marta Gasset, Milena Tena, Al·legra Esteve, Titouan Noel, Alexandru Carp

    Professor: Christian Dauch, professor de biologia

    HISTÒRIA GEOLÒGICA D’ANDORRA
    Andorra es troba al cor dels Pirineus i presenta roques molt antigues. N’hi ha que tenen 500 milions d’anys. Us ho explicarem en el nostre projecte.

  • Galeria de fotos

    LYCÉE COMTE DE FOIX. El diagnòstic cardíac de l'edat mitjana a l'era digital

    ESCOLA ANDORRANA DE SEGONA ENSENYANÇA D'ENCAMP. Tres projectes La ciència és al cor; El pèndul de Newton; El món microscopi

    ESCOLA ANDORRANA DE BATXILLERAT. Microbologia i contaminació de plàstics

    COLEGIO ESPAÑOL MARÍA MOLINER. Les begudes autoescalfables

    COLEGIO ESPAÑOL MARÍA MOLINER. Els colorants en les begudes

    COL·LEGI SAGRADA FAMÍLIA. Fotografia microsòpica II

    COL·LEGI M. JANER. Extracció de l'ADN de les fruites

    COL·LEGI SANT ERMENGOL. Campanya de sensibilització per evitar l'ús de paper d'alumini

    LYCEE COMTE DE FOIX. Plantes medicinals d'Andorra

    LYCÉE COMTE DE FOIX. Història geològica d'Andorra

    LYCÉE COMTE DE FOIX. Experiència de cinètica. L'ampolla blava i el color natural amb antocianines

    ESCOLA ANDORRANA DE SEGONA ENSENYANÇA D'ORDINO. Auditoria energètica