Programa d’Educació Viària (PEV)
Consulta tota la informació sobre Programa d’Educació Viària (PEV). Tots els serveis i les novetats des del portal del Govern d'Andorra.
-
Què és el PEV?
El Programa d’Educació Viària (PEV) ofereix un ampli ventall d’activitats teòriques i pràctiques per als alumnes de totes les edats amb l’objectiu de sensibilitzar-los sobre:
- la seguretat viària i la prevenció d’accidents
- el foment d’actituds cíviques en la via pública i en el transport públic
- els hàbits de mobilitat positius per al medi ambient i per a la salut
- el foment de sistemes de mobilitat més sostenibles, com ara la mobilitat elèctrica, d’acord amb l’objectiu d’Andorra de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 37% fins al 2030
És un programa consolidat que actualment arriba a la 19a edició. El PEV va començar l’any 2000 centrat en la seguretat viària i ha anat augmentant els seus objectius d’acord amb l’evolució de la societat i les necessitats relacionades amb la mobilitat a Andorra.
Quants escolars del país hi participen?
El PEV és un programa per a tots els sistemes educatius, per a totes les escoles i per a tots els nivells de l’ensenyament (maternal, primera ensenyança, segona ensenyança, Batxillerat o Formació professional) i també ofereix activitats a l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell.
Des de la seva creació cada curs treballa amb una mitjana 4.000-5.000 alumnes. El curs 2019-2020 aquesta xifra augmenta fins a un total de 6.000 escolars que participaran en activitats del PEV, xifra que significa més d’un 50% del total de població escolaritzada.
De qui depèn el PEV? Qui intervé en el PEV?
El Grup Promotor del PEV està integrat per:
- Govern d'Andorra: Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, Ministeri d’Ordenament Territorial, Ministeri d’Economia, Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior i Ministeri de Salut.
- Els Comuns
- L’Automòbil Club
- FEDA
Aquestes administracions i entitats signen un Conveni de col·laboració que regula el PEV i hi ha una comissió que fa el seguiment del programa.
I tu, com vas a l’escola? (activitat a l'aula)
Informació
Els agents parlen als alumnes més petits de les precaucions que han de prendre com a vianants i quan viatgen en vehicle privat o transport escolar.
Circuit (activitat pràctica)
Els alumnes, en espais de seguretat habilitats, adopten el rol de conductors i de vianants i, amb la supervisió dels agents de circulació, practiquen els continguts treballats en l’activitat a l’aula.


Informació
Els agents de circulació recorden als alumnes de 1r cicle quins són els comportaments més segurs a la via pública.
Circuit
Joc educació viària: "Aprenem educació viària amb el Sisco" Els alumnes de 8 anys juguen i revisen els comportaments incorrectes que mostren les targes del joc.
Al carrer, fem les coses bé!
Informació
Els agents de circulació, amb el suport d’un audiovisual i d’un quadern d’activitats, revisen amb els infants de 2n cicle les normes i els senyals de circulació.
Ara practiquem al carrer: Els nens i nenes, amb la supervisió dels agents de circulació, posen en pràctica els seus coneixements sobre educació viària a l’entorn del seu centre escolar: gestió del trànsit, senyalització, infraccions...
Viari Show: El grup de teatre de les Cases Pairals amb la col·laboració dels agents de circulació d’Andorra la Vella escenifiquen diferents incidents a la via pública. Al final de cada seqüència els alumnes analitzen els comportaments inadequats que han derivat cap a aquests incidents.
Informació
Els agents de circulació revisen amb els alumnes algunes normes de circulació i prenen consciència de la necessitat d’una mobilitat sostenible a partir de l’anàlisi de la seva experiència.
Vigila amb el trànsit: Visita al Centre Nacional del Trànsit (CENATRA) i itinerari conduït per agents de circulació a l’entorn del Pont de Tobira. L’objectiu d’aquesta proposta és ensenyar als alumnes com es duu a terme la gestió de la mobilitat a Andorra, les mesures en cas d’avaria o accident i la informació als usuaris.
Quin bus esperes?: Els agents de circulació analitzen amb els alumnes els avantatges d’un comportament cívic en el transport públic tot creant un anunci de publicitat adreçat als companys.




Aprenem educació viària amb el Sisco
Tot va sobre rodes: Taller per conscienciar els joves de 13 anys en el bon ús, a la via pública, de patinets, monopatins i bicicletes.
Elèctrics: Noves formes de mobilitat sostenible
Stop al cop: Xerrada per sensibilitzar els joves a fi que prenguin les mesures de seguretat necessàries en conduir un vehicle i en practicar activitats esportives, de lleure o que comportin risc.
No te la juguis!: Xerrades de seguretat viària per als futurs conductors de vehicles a càrrec d’ agents de la Unitat de Seguretat Viària del Servei de Policia.


Bitllet d’anada i de tornada: Xerrades de seguretat viària i de prevenció d’accidents de trànsit a càrrec d’agents de la Unitat de Seguretat Viària del Servei de Policia.
A mi no em passarà?: Xerrada per a una conducció responsable amb professionals del servei de policia, de bombers i una víctima d’accident.

Tallers de seguretat viària adaptats a les especificitats dels alumnes de l’EENS de Meritxell amb l’objectiu de reforçar la seguretat d’aquests nois i noies en els seus desplaçaments diaris.


Qui duu a terme les activitats?
Els agents de circulació de tots els serveis de circulació dels comuns duen a terme aquestes activitats a les escoles de primera ensenyança i, en alguns casos, també intervenen els tècnics del CENATRA.
Els agents de policia, sanitaris del cos de bombers, i altres col·laboradors duen a terme les activitats amb els alumnes de segona ensenyança i batxillerat.
Quins materials fa servir?
El PEV compta amb materials propis que ha anat elaborant l’Àrea d’Activitats Culturals i Educatives del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior amb la col·laboració de l’Àrea de Mobilitat del Ministeri d’Ordenament Territorial
-
Programa d'educació viària. Curs 2019-2020
EDAT
CURS
1r TRIMESTRE
MATERIAL
2n/3r TRIMESTRE
MATERIAL
4-5
Infantil 4
MSI tu, com vas a l’escola?
45’Fitxa petita
Circuit (nivell I)
75-90’5-6
Maternal B
Infantil 5
GSI tu, com vas a l’escola?
45’Conte
I tu, com vas a l’escola?Circuit (nivell I)
75-90’6-7
1r cicle
1r/CPAprenem educació viària amb el Sisco
60’Fitxa A3 plegada
Circuit (nivell II)
90’7-8
1r cicle
2n/CE1Joc d’Educació Viària
60’Joc Aprenem educació viària amb el Sisco
8-9
3r
CE2Al carrer,
fem les coses bé!
90’Llibret
Al carrer,
fem les coses bé!Ara practiquem
al carrer
90’Fitxa blava i avís
9-10
4t
CM1Viari Show
90’Tríptic
Comú And. la Vella10-11
5è
CM2Massa trànsit?
90’USB i llibret
Busquem solucions a l’augment del trànsitVigila amb el trànsit
90’Fitxa taronja
CENATRA11-12
6è
6èmeQuin bus esperes?
90’USB amb projeccions,
fitxes lectura i pautes anunci12-13
1r 2a ens.
1r ESO
5èmeTot va sobre rodes
Llibret
Tot va sobre rodes13-14
2n 2a ens.
2n ESO
4èmeElèctrics
Noves formes de
mobilitat sostenible14-15
3r 2a ens.
3r ESO
3èmeStop al cop
15-16
4t 2a ens
4t ESO
2ndeNo te la juguis!
Tríptic
16-17
1r batx.
1eBitllet d’anada i de tornada
Tríptic
17-18
2n batx.
TleA mi no em passarà?