• Guillem de Plandolit

    Guillem de Plandolit va néixer l’any 1872 a la Seu d’Urgell, fill de Guillem de Plandolit i Areny i de Carolina Plandolit de Pelati. La seva mort es diu que va ser l’any 1932, però darrerament han aparegut unes fotografies al seu fons de l’any 1933.

    El nostre fotògraf va estudiar dret i va exercir de procurador a Barcelona. La seva gran passió que era la fotografia va fer que realitzés centenars de negatius de temàtica molt variada, des d’obres religioses fins als paisatges del seu entorn.

    Una part important d’aquest fons el podem trobar a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i és propietat de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell des de l’any 2007.

    És l’any 2008 que els hereus del fotògraf recuperen 480 negatius que ofereixen al Govern d’Andorra ja que la seva temàtica és íntegrament andorrana.

    Postals

    Avui donem a conèixer una bona part d’aquest fons conjuntament amb el catàleg íntegre del fons, que podeu trobar a la secció d'arxius del web www.cultura.ad

    Amb aquestes dues mostres més l’exposició que es va fer l’any 2007 podríem dir que hem tingut la sort de recuperar un fons fotogràfic excel·lent, bàsic per entendre la història de la fotografia andorrana.

    Guillem de Plandolit va aprofitar la seva gran producció fotogràfica per fer postals a partir de les seves imatges. Les primeres sèries de postals daten de l’any 1902 i són tiratges molt artesans i casolans, ja que les edita el mateix fotògraf. Al voltant dels anys 20 del segle XX entra en aquesta indústria gràcies a la Fototípia Thomas de Barcelona, que li fa d’editor de les postals.

    Benvinguts al món fotogràfic del Guillem de Plandolit.

    El fons Guillem de Plandolit

    Trobar un fons fotogràfic de 438 negatius (383 plaques de vidre i 55 nitrats de cel·lulosa) del primer terç del segle XX, és una descoberta quasibé màgica i, encara més, si està format integrament per fotografies del Principat d’Andorra realitzades per un fotògraf andorrà. La màgia, es converteix en una realitat insuperable.

    Aquesta sensació es la que varem tenir quan el mes d’abril del 2008 varem veure per primera vegada tot aquest conjunt de negatius.
    L’actuació va ser ràpida i la compra d’aquests negatius als hereus del Guillem de Plandolit es va fer efectiva aquell mateix any.
    Per una qüestió principalment (i únicament) econòmica, aquest fons no es va poder començar a treballar fins l’any 2011.
    I es en aquest moment que el donem a conèixer.

    El llegat fotogràfic de Guillem de Plandolit, és un fons que sorprèn des del primer moment, el volum de negatius que varem tenir la sort de veure dins de les seves caixes originals ja deixaven intuir la qualitat del contingut.

  • Exposició virtual