Guillem de Plandolit, entre la instantània i la postal (1902-1932)
Descobreix tot allò relacionat amb Guillem de Plandolit, entre la instantània i la postal (1902-1932) visitant el portal del Govern d'Andorra. Tots els serveis i informació detallada.
Guillem de Plandolit va néixer l’any 1872 a la Seu d’Urgell, fill de Guillem de Plandolit i Areny i de Carolina Plandolit de Pelati. La seva mort es diu que va ser l’any 1932, però darrerament han aparegut unes fotografies al seu fons de l’any 1933.
El nostre fotògraf va estudiar dret i va exercir de procurador a Barcelona. La seva gran passió que era la fotografia va fer que realitzés centenars de negatius de temàtica molt variada, des d’obres religioses fins als paisatges del seu entorn.
Una part important d’aquest fons el podem trobar a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i és propietat de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell des de l’any 2007.
És l’any 2008 que els hereus del fotògraf recuperen 480 negatius que ofereixen al Govern d’Andorra ja que la seva temàtica és íntegrament andorrana.
Postals
Avui donem a conèixer una bona part d’aquest fons conjuntament amb el catàleg íntegre del fons, que podeu trobar a la secció d'arxius del web www.cultura.ad
Amb aquestes dues mostres més l’exposició que es va fer l’any 2007 podríem dir que hem tingut la sort de recuperar un fons fotogràfic excel·lent, bàsic per entendre la història de la fotografia andorrana.
Guillem de Plandolit va aprofitar la seva gran producció fotogràfica per fer postals a partir de les seves imatges. Les primeres sèries de postals daten de l’any 1902 i són tiratges molt artesans i casolans, ja que les edita el mateix fotògraf. Al voltant dels anys 20 del segle XX entra en aquesta indústria gràcies a la Fototípia Thomas de Barcelona, que li fa d’editor de les postals.
Benvinguts al món fotogràfic del Guillem de Plandolit.
El fons Guillem de Plandolit
Trobar un fons fotogràfic de 438 negatius (383 plaques de vidre i 55 nitrats de cel·lulosa) del primer terç del segle XX, és una descoberta quasibé màgica i, encara més, si està format integrament per fotografies del Principat d’Andorra realitzades per un fotògraf andorrà. La màgia, es converteix en una realitat insuperable.
Aquesta sensació es la que varem tenir quan el mes d’abril del 2008 varem veure per primera vegada tot aquest conjunt de negatius.
L’actuació va ser ràpida i la compra d’aquests negatius als hereus del Guillem de Plandolit es va fer efectiva aquell mateix any.
Per una qüestió principalment (i únicament) econòmica, aquest fons no es va poder començar a treballar fins l’any 2011.
I es en aquest moment que el donem a conèixer.
El llegat fotogràfic de Guillem de Plandolit, és un fons que sorprèn des del primer moment, el volum de negatius que varem tenir la sort de veure dins de les seves caixes originals ja deixaven intuir la qualitat del contingut.
Exposició virtual
FGP-239: 1902-1914 - Vista parcial de Bixessarri. Església de Sant Esteve de Bixessari. Camí ral.
FGP-239: 1902-1914 - Vista parcial de Bixessarri. Església de Sant Esteve de Bixessari. Camí ral.
FGP-234: 1913-1914 - Instantània de la nova carretera a la sortida de Sant Julià de Lòria en direcció a Andorra, entre la casa Josa i la casa Molines. Més cap a la dreta hi ha l'església de Sant Bartomeu.
FGP-231: 1902-1904 - Entrada, sud, del poble de Sant Julià de Lòria. Antic camí ral i horts a la vora del riu. Entre d'altres cases que hi apareixen son cal Puntes (actual casa Clemens Travesset), la casa Mas, l'era del cal Campaner del Pont, cal Campaner del Pont, cal Palauet, cal Mas d'Alins, ca la Sagrata, cal Casaler, cal Lluscà, cal Betriu, ca l'Huguet, hostal del Comú, cal Mallol, ca l'Agustinet, l'era de cal Mas d'Alins, ca l'Oliva (hi havia hagut una fàbrica de tabac), cal Puntes, cal Calderer, cal Terrissaire, cal Mitenc.
FGP-209: 1902-1905 - Vista parcial de la vall central d'Andorra la Vella, vista sud nord. Al fons, Escaldes-Engordany.
FGP-241: 1902-1915 - Vista parcial de la solana d'Escaldes-Engordany. En primer terme de la imatge hi ha el cementiri i la borda de cal Til·lari. Cases d'esquerra a dreta: cal Ton del Quim, cal Pavilona, cal Xurrina, cal Peret de la Molinera, ca l'Elissa, ca la Pepeta, cal Quimet, Casa del Quart, la Creu Blanca, l'era del Quimet, cal Sistaró, borda del Lleuger, , cal Sucarana, cal Valentí, cal Bernat, cal Fontana, cal Frare, cal Lleuger, cal Mateo, cal Ricart, ca l'Estanyet, cal Jacó, cal Cabo, la borda del Tarrat, cal Cote, cal Becaina, cal Til·lari, cal Ribot, etc.
FGP-247: 1905-1915 - Vista general d'Escaldes-Engordany. Es veu el pont nou, al costat de l'Hotel Muntanya, s’està construint un edifici que podria ser l'Hotel Palacín. A la part esquerra es veu "el barri". Pont d'Engordany i riu Valira d'Orient; al costat del pont d'Engordany hi ha ca la Felicia.
FGP-222: 1902-1932. Església de Santa Coloma.
FGP-22: [1902-1905] - Vista nord-sud del camí o de la carretera (no ho es pot assegur, si fos la carretera la data no coincidiria) de Santa Coloma, amb tres matxos carregats i un home i una noia traginant-los. En un prat de l'esquerra de la imatge hi ha una senyora vigilant la pastura de dos vaques.La Casa de Quim Dolsa. - Nota sobre la data: durant l'any 1904, l'autor va fer la primera edició i la segona de postals, amb un marge ampla a la banda dreta de la part del davant, en va fer una sèrie de 36 postals diferents. L'any 1905 edita una tercera edició amb un format diferent al recto i al verso. L’hem datat entre el 1902 i el 1905, perquè forma part de la tercera edició
FGP-220: 1913-1932 - Vista del poble de Santa Coloma. Grup de cases i l'església de Santa Coloma. S'intueix la carretera. Oratori de Santa Coloma
FGP-227: [1907-1914] - Un home i dos vaques passant per la palanca de Tobira sobre el riu gran Valira. La construcció és provisional després de l'aiguat del 22 d'octubre de 1907. Anteriorment la palanaca era un pont amb pilars de pedra.
FGP-208: 1902-1905 - Vista dels prats de la part de vora del riu d'Andorra la Vella, al fons Escaldes-Engordany. Al prat que hi ha en primer pla (Prada Casadet) hi ha garbes assencant-se i a dalt a l'esquerra, al camí, hi ha la Creu Grossa d'Andorra la Vella. Prats del prat de la Creu
FGP-206: 1902-1914 - Vista general d'Andorra la Vella. Camí de la font de les Canals. Prat de les Oques, hort de Moles
Entre d'altres cases: a l'esquerra l'era del Cintet i al fons, la borda Casadet. Al poble i d'esquerra a dreta: cal Doret, cal Sucarà, la cort del Calvet. D'altres cases: casa Guillemó i cal Cintet. Església de Sant Esteve
FGP-184: 1902-1915 - Vista general del poble d'Anyós. Prats i horts. Sant Cristòfol d'Anyós. Cases del nucli del poble: cal Coma, cal Frare, cal Martí, l'era de cal Martí, l'era del Coma, cal Joan Pere i l'era, cal Capdevila i l'era, cal Bringué cal Serola i cal Masoveró. Cases del costat de l'església i d'esquerra a dreta: cal Joan i ca l'Antònia. A l'esquerra i sola: la casa Cremat i les eres. Al davant de cal Coma es veu el camí antic i la font Vella.
FGP-177: 1903-1931 - Vista de la vall de la Massana direcció cap a l'Aldosa, i al fons Ordino. En primer terme i a tota la vall, a tots els camps hi ha garbes. Imatge feta des de Sispony.
FGP-174: 1920-1931 - Paisatge de la Massana. A primer plà hi ha el camí ral amb un home i un animal carregats d'herba. Es veu la casa Teixidó i al fons a la dreta algunes cases del Pui de la Massana. Prats de dall i riu Valira del nord
FGP-171: 1902-1904 - La Massana i entorn. Camí ral i dos palanques de fusta. Prats de dall. Als camps hi tenen roba estesa. Camí ral de la Massana a Escàs. A una palanca hi ha un home amb una escopeta
FGP-134: 1902-1904 - Sornàs. Camí vell d'Ordino i el que puja al poble. A la cruïlla hi ha cal Moliner i al costat una palanca de fusta sobre el riu Valira. Cases del poble d'esquerra a dreta: cal Pei, l'era del Bessó, cal Cascarilla, cal Garreta, l'era del Miqueló, l'era del Jordà, al costat cal Jordà (aquesta casa es va cremar l'any 1920), al darrera hi ha cal Bringué i ca la Mariola al darrera de cal Jordà hi ha l'era del Joanet, al costat de cal Jordà, hi ha cal Rovelló, i al darrera cal Pelegrí (avui cal Miqueló), cal Margarit, cal Jaume i al costat cal Pereva. Al darrera de cal Jaume hi ha cal Joanet. Prats i terres. A la dreta del camí del poble i de baix a dalt: terra de la Calçada, prat de la Plana i just al peu del poble, el prat de la Casa. A l'esquerra del camí i de baix a dalt: prat de la Molina, camp de la Peça i a sobre del poble a l'esquerra la Planella.
FGP-160: [1902-1904] - La Cortinada. Palanca i poble. Camí ral. Les cases que hi ha de dreta a esquerra són cal Colau, cal Masover i Rossell, casa en runes, l'era de cal Masover, l'era de Sucarà, cal Sucarà, al darrere hi ha cal Buno, cal Jan petit, cal Rufó i l'era de Rufó, cal Ramonet, cal Quim de Galotxa, cal Pal. Cases de la part del darrere i de dreta a esquerra: era de cal Batlle, cal Batlle, era de cal Galotxa, cal Galotxa, era i cort de cal Jaumet, cal Baità. Grup de quatre cases a l'esquerra de la imatge: cal Formiga, cal Quart, cal Cametes i cal Duedra. Prats i terres. Al costat del camí hi ha el prat de Sucarà. Al davant del poble hi ha el prat de la Mola, i a la dreta, la prada de Rossell. A dalt de la muntanya, pastorer de cal Barbet.
FGP-159: [1902] - Ordino, vista parcial del poble. La façana de la Rectoria encara s'ha de modificar i el cobert del Casanoves al darrera de la Rectoria encara s'ha de construir. A l'entrada de l'església de Sant Corneli i Sant Cebrià hi ha un grup de gent, sembla una processó. Hi ha la Rectoria, cal Venturetes, cal Pascal, la casa Comuna
FGP-109: 1903-1931 - Vista parcial de la vall d'Encamp, vista sud-nord: la Mosquera i, al fons, Sant Romà de les Bons. En primer pla hi ha el riu Valira d'Orient, una palanca de fusta i un edifici que és la serradora de la Molina. El prat de l'esquerra de la palanca es el prat de l'Areny. Entre d'altres cases es veuen cal Valiella, casa Joan Antoni i el molí de Joan Antoni.
FGP-106: 1903-1931 - Camí ral de Canillo a la vall d'Incles. Imatge on actualment hi ha el Canaro. Al fons la vall d'Incles. Prats de dall, camí ral, murs de pedra seca i una borda.
FGP-095: 1903-1931 - Vista nord-sud de Sant Pere del Tarter. Prats de dall, al fons s’aprecien uns parts que podrien ser els Plans de Ransol.
D’esquerra a dreta: església de Sant Pere del Tarter, cobert del Casalé i cal Motxo.
FGP-095_1: 1903-1931- Vista del poble de Prats des del camí ral de Meritxell.
FGP-104: 1902-1912 - Vista parcial, des del camí de Prats, del poble de Canillo. Riu de Montaup i prats de dall. La Rectoria encara no està reformada. També hi ha altres cases com cal Jaumet, cal Roig, cal Roca, ca la Mijera, etc.
FGP-320: 1902-1910 - Ball de l'Óssa durant el carnaval a la plaça d'Ordino. La Rectoria encara és l'original, no esta reformada.
Entre d'altres cases es poden veure: la Rectoria, la Vicaria, la casa Comuna, cal Ramonguem, cal Venturetes i cal Pascal.
FGP-320: 1902-1910 - Ball de l'Óssa durant el carnaval a la plaça d'Ordino. La Rectoria encara és l'original, no esta reformada.
Entre d'altres cases es poden veure: la Rectoria, la Vicaria, la casa Comuna, cal Ramonguem, cal Venturetes i cal Pascal.
FGP-340: 1902-1910 - Dues instantànies dels encants de Sant Antoni a la plaça d'Ordino, al davant de la Casa Comuna.
Només hi ha homes i nens.
FGP-513: 1905 - Festa Major d'Escaldes-Engordany a la plaça Sant Anna. A la façana de ca la Felícia hi ha un rètol penjat on hi diu "Cinematografo del Paseo gran funcion para hoy". Primer testimoni d'una projecció de cinema a Andorra. Hotel Pla, pont d'Engordany, ca la Felícia i cal Tura.
FGP-224: 1904 - Una corranda a la plaça d'Andorra la Vella. A la plaça hi ha una creu. La casa Guillemó, la casa Molines, cal Cintet i part de cal Sabatè.
FGP-359: 1930-1933 - Fira del bestiar d'Andorra la Vella a les Peces del Felip Blau, al darrera de la Casa de la Vall, on actualment hi ha el pàrquing de Sindicatura.
FGP-362: 1920-1933 - Fira del bestiar a Canillo. Cavalls i grup de gent al peu del poble.
FGP-426: 1902-1906 - Instantània de la Farga d'Areny a Ordino. Es veu part de la construcció exterior; edifici i el canalot de fusta pel qual l'aigua arribava a la roda que mou el mall. Al prat hi ha un home assegut i un capellà i una altre home, amb una ramillet a les mans, drets. Al darrera a la captació de l'aigua hi ha dos nois.
FGP-348: 1902-1930 - Instantànies de dos dones viatjant amb un grup de traginers.
FGP-510: [1904-1920] - Instantània de la casa on hi ha instal·lada la centraleta de telèfons d' Andorra la Vella. És molt possible que sigui l'actual plaça de Sant Esteve i la casa sigui cal Bauró. A la porta d'entrada hi ha un rètol que hi posa "Telèfon" i tres homes asseguts a l'entrada davant d'una taula, sembla que estan cosint.
FGP-343: 1902-1933 - Retrat d’un home d'Escàs. Aquest personatge tocava el violí a les festes
FGP-342: 1902-1933 - Retrat d’un home d’Escàs.
FGP-331: 28/10/1929 - Actes oficials de la inauguració de l'eixamplament i de l'ampliació de la primera secció de la carretera entre Andorra i Encamp. Primers cops de pic i missa de campanya oficiada pel bisbe d'Urgell, Justí Guitart. Entre d'altres autoritats hi ha el prefecte de Perpinyà Ferran Leroy; el veguer francès, Carles Romeu, i el jutge delegat d'apel·lacions Pere Casagran. També s'hi veu algun personatge amb uniforme militar espanyol. El fet més curiós de la sèrie d'imatges és que no es veu cap membre del Consell General.
FGP-330: 28/10/1929 - Actes oficials de la inauguració de l'eixamplament i de l'ampliació de la primera secció de la carretera entre Andorra i Encamp. Primers cops de pic i missa de campanya oficiada pel bisbe d'Urgell, Justí Guitart. Entre d'altres autoritats hi ha el prefecte de Perpinyà Ferran Leroy; el veguer francès, Carles Romeu, i el jutge delegat d'apel·lacions Pere Casagran. També s'hi veu algun personatge amb uniforme militar espanyol. El fet més curiós de la sèrie d'imatges és que no es veu cap membre del Consell General.
FGP-516: 28/10/1929 - Fotografia oficial a l'entrada de la Casa de la Vall del bisbe Justí Guitart. Hi apareixen Ferran Leroy (vestit de gala), delegat permanent francès, i Carles Romeu, veguer francès, i part del Consell General, durant el dia dels actes oficials de la inauguració de l'eixamplament i l'ampliació de la primera secció de la carretera entre Andorra i Encamp.
FGP-297: 26/3/1929 - Visita oficial i signatura de la concessió de les carreteres amb Fhasa. Entre el Delegat permanent francès, Ferran Leroy, i el Consell General. A la imatge feta a la capella de Sant Ermengol de Casa de la Vall hi ha, entre d'altres: Carles Romeu, veguer francès; Ferran Leroy (vestit de gala), delegat permanent francès; la seva dona; el síndic general, Roc Pallarès; Enric Llorens, delegat de la mitra d'Urgell i Pere Casagran, jutge delegat d'apel·lacions.
FGP-306: 26/3/1929 - Visita oficial i signatura de la concessió de les carreteres amb Fhasa. Entre el Delegat permanent francès, Ferran Leroy, i el Consell General. A la imatge feta a la plaça d'Andorra i sota l'arc de benvinguda hi ha, entre d'altres: Ferran Leroy (vestit de gala); el síndic general Roc Pallarès; el subsíndic Agustí Coma; Carles Romeu; Pere Casagran; Enric Llorens, etc.
FGP-515: [1928-1931] - Instantània del Consell General. Hi ha els consellers generals i el secretari. Falten el síndic i el subsíndic Estan drets al davant d'un carruatge.
FGP-281: 1928-1933 - Fotografia del Consell General a les escales de la Casa de la Vall. Hi apareix el síndic, Roc Pallarès, i el subsíndic, Agustí Coma. El síndic aguanta una bandera andorrana i al seu costat hi ha dos homes vestits de paisà.
FGP-302: 1928-1933 - Fotografia oficial d'una visita a la Casa de la Vall. Grup de 10 homes a la porta d'entrada de la Casa de la Vall. El síndic general, Roc Pallarès, i el subsíndic general, Agustí Coma. Un guàrdia civil, espanyol, vestit de gala.
FGP-299: 1930 - Retrat del síndic, Roc Pallarès, i el subsíndic, Agustí Coma a la façana de la Casa la Vall.
FGP-517: 1928-1933 - Membres del Consell General i particulars durant una Visura.
FGP-317: 1928-1933 - Membres del Consell General i particulars durant una Visura.
FGP-346: 1902-1933 - Talla de la Verge de Meritxell.
FGP-379: 1902-1933 - Interior de l'església de Sant Joan de Casselles. Retaule i una creu romànica recolzada a la reixa de l'altar. El retaule és obra de Miquel Ramells i Guiot Borgonyó.
FGP-393: 1902-1933 - Interior de l'església de Sant Miquel de Prats. Retaule de Sant Miquel i la creu romànica amb el Sant Crist avui en dia desapareguda.