Estratègia nacional per al patrimoni cultural d’Andorra a la Unesco
Descobreix tot allò relacionat amb Estratègia nacional per al patrimoni cultural d’Andorra a la Unesco visitant el portal del Govern d'Andorra. Tots els serveis i informació detallada.
-
Introducció
Andorra és part de la UNESCO des del 20 d’octubre de 1993.
La Delegació Permanent d’Andorra a la UNESCO es va crear l’any 1995 i la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO (CNAU), el 1996.
El nostre país ha aprovat una estratègia nacional per al patrimoni cultural a la UNESCO que es veu reflectida en tres línies d’actuació:
- La difusió dels elements que formen part de les Llistes representatives de la UNESCO: la Vall del Madriu-Perafita-Claror, les Festes del foc del solstici d'estiu als Pirineus i les Festes de l’os als Pirineus.
- Les candidatures en curs o que es treballaran en els anys vinents.
- La revisió constant dels béns que formen part de l’Inventari general de patrimoni cultural.
El procés de revaloració patrimonial dels béns que formen part de l’estratègia s’ha plantejat de manera participativa i des d’una perspectiva integral, global i sostenible; ha comptat amb les aportacions de les organitzacions i els actors implicats en la protecció del nostre patrimoni cultural i el resultat ha rebut el suport del Consell Assessor del Patrimoni Cultural.
-
Els convenis de la UNESCO
La UNESCO ha aconseguit avanços significatius en la protecció i salvaguarda del patrimoni cultural, material i immaterial, en el reconeixement de la diversitat cultural i en el desenvolupament sostenible dels pobles.
Els acords internacionals i l’esforç conjunt dels països membres han estat clau en aquest avanç social i cultural.
- Andorra es va adherir al Conveni del patrimoni mundial (1972) el 3 de gener de 1997. El conveni té com a missió identificar i protegir el patrimoninatural i cultural del món considerat de valor universal excepcional. És un dels instruments de conservació global més importants.
- Andorra va ratificar el Conveni per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial (2003) el 8 de novembre de 2013. Aquest acord serveix de marc per a la implementació de polítiques nacionals que garanteixin el reconeixement i la salvaguarda de la riquesa de la diversitat cultural i el patrimoni cultural immaterial.
De manera complementària, Andorra també va signar el Conveni sobre la protecció i la promoció de la diversitat de les expresions culturals (2005) el 6 de febrer de 2007.