Les falles de Sant Joan d’Andorra, quan les rodes del foc encenen les valls
Descobriu tota la informació relacionada amb Les falles de Sant Joan d’Andorra, quan les rodes del foc encenen les valls visitant el portal oficial del Govern d'Andorra.
-
Introducció
Les falles de Sant Joan d’Andorra, quan les rodes del foc encenen les valls
El 23 de juny de 1987, una colla de joves va recuperar la tradició de les falles a Andorra la Vella, mai del tot oblidada. Ho van fer a la plaça del Poble i amb falles d’escorça de beç tal com s’havia fet antigament.
El primer document escrit que s’ha trobat data del 1906 i és un dels relats del folklorista català Salvador Armet, comte de Carlet, on narra un viatge a Andorra que va fer l’estiu de l’any 1905 i descriu la cremada de falles la nit de Sant Joan.
Per la tradició històrica de la festa i la seva singularitat i vitalitat, el 23 de juny del 2010, el Govern va incloure les falles d’Andorra la Vella a l’Inventari general del patrimoni cultural com a festa d’interès cultural, patrimoni immaterial d’Andorra.
Any rere any la festa de les falles s’ha anat recuperant i assolint més presència i protagonisme en altres poblacions del Principat: el 1997 a Sant Julià de Lòria, el 1998 a Encamp, el 2000 a Escaldes-Engordany, i el 2018 a Ordino.
L’1 de desembre del 2015, les falles van ser reconeguda internacionalment. La Unesco va incloure la festa en la Llista representativa del Patrimoni cultural immaterial de la humanitat gràcies a la candidatura multinacional Les festes del foc al solstici d’estiu al Pirineu, integrada per 63 pobles d’Andorra, Espanya i França.
Documentació relacionada