Presentació Universitat d'Estiu i Tardor d'Andorra 2021
37a Universitat d'Estiu i Tardor d'Andorra. "La Unió Europea: reptes i perspectives"

Després d'un període d'inactivitat, obligat per la COVID-19, la Universitat d’Estiu i Tardor obre les seves portes.
En aquesta ocasió, es proposa un calendari de sessions repartit en el darrer trimestre del 2021 amb una combinació de formats presencials i en línia.
Amb la Universitat d’Estiu i Tardor d’Andorra s’enceta així una recerca de nous formats amb la voluntat d’ampliar les possibilitats de participació i de difusió d’aquest esdeveniment, seguint la seva llarga vocació de divulgació del coneixement.
Es vol respondre així, també, a les necessitats sorgides en el si d’unes societats transformades per la vivència de la pandèmia, que ha condicionat la nostra existència els darrers temps.
Per encetar una reflexió després d’aquest episodi tan significatiu en l’articulació “glocal” del món, proposem fer un recorregut en l’àmbit geogràfic més proper.
En col·laboració amb la Secretaria d’Estat d’Afers Europeus, plantegem una reflexió sobre aquesta nova etapa de la globalització, amb el títol La Unió Europea: reptes i perspectives.
Reforcem així una constant d’aquest cicle de conferències, que al llarg dels anys, en moments clau, ofereix anàlisis al voltant de les qüestions europees des de perspectives diverses: economia, societat i política.
La primera aproximació es va fer l’any 1986 amb Andorra i la Comunitat Econòmica Europea i el 1990 amb La casa comuna europea.
Es va presentar aleshores un estat de la qüestió en un moment de trasbals per a Europa amb la caiguda del mur de Berlín i van indicar pistes de futur per a Andorra.
Més endavant, amb motiu de la presidència d’Andorra del Consell d’Europa, l’any 2012, es van descriure les Petjades d’Europa en el món, i l’any 2015 es va completar amb l’edició Europa, reptes de futur.
En aquestes dos experiències, es va recollir l’estat d’un món marcat pels efectes de la crisi econòmica del 2008. S’hi van evocar aspectes tan diversos i essencials per a Europa com els drets socials en temps de crisi i les relacions internacionals amb el món àrab o els Estats Units.
Avui ens tornem a trobar en un moment crucial de la història després d’esdeveniments globals de gran impacte com la pandèmia i el Brexit.
Per això, l'edició d'enguany vol oferir un cop més una reflexió actualitzada, rigorosa i ajustada de l’època convulsa en què vivim.
Per aquest motiu, comptem amb el suport d’un moderador especialista en la temàtica: el Sr. Pol Morillas, politòleg i director del laboratori d’idees (think tank) Barcelona Centre for International Affairs - CIDOB.
En la seva ponència inaugural del dia 13 de setembre, L’estat de la Unió Europea: crisi i reforma, ofereix un context general sobre el model i el futur de la integració de la Unió Europea després dels darrers grans esdeveniments (el Brexit i la pandèmia).
El dia 14 de setembre intervé el Sr. Claude Maerten, economista, excap de divisió del Servei Europeu per a l’Acció Exterior i excap negociador adjunt de la Unió Europea per a l’Acord d’associació amb Andorra, Mònaco i San Marino.
En la seva conferència, La Unió Europea i els acords d’associació, es volen exposar els diferents models d’acord i els processos que s’estableixen amb els països amb territoris reduïts, així com les perspectives que s’obren com a eina de transformació en el marc d’un acostament amb la Unió Europea.
El 4 d’octubre, en format de conferència en línia, el Sr. Robin Niblett, politòleg i director del laboratori d’idees (think tank) Chatham House, evoca les relacions entre la Unió Europea i el Regne Unit després del Brexit en el context de postpandèmia.
Clou el cicle, amb la conferència del 9 de novembre, la Sra. Federica Mogherini, politòloga, rectora del Col·legi d’Europa i ex-alta representant de la Unió Europea per als Afers Exteriors i la Política de Seguretat.
En la seva intervenció, La Unió Europea i les joves generacions, vol subratllar la importància de les generacions més joves i de la seva formació perquè Europa pugui afrontar els reptes futurs d’un món complex i canviant.
Amb aquest recorregut en quatre etapes, la 37a edició, La Unió Europea: reptes i perspectives, vol ser una nova ocasió per oferir al públic debats rigorosos i exhaustius al voltant d’una qüestió essencial.
Conferències
La Universitat d’Estiu i Tardor d’Andorra és gratuïta i oberta a tothom.
Hi ha servei d’interpretació simultània al català.