Sessió

Dimarts 14 de setembre - Conferència presencial - Centre de Congressos d’Andorra la Vella

Resum

Des del 2015, la Unió Europea ha estat negociant un o més acords d’associació amb Andorra, Mònaco i San Marino. Aquest o aquests acords tenen com a objectiu la seva participació en el mercat interior de la UE, tenint en compte la seva situació particular. El repte és important: accedir a aquest mercat de 440 milions d’habitants garantint al mateix temps la seva integritat, amb la lliure circulació de béns, serveis, persones i capitals. Aquesta negociació és complexa perquè es tracta d’assumir el cabal existent, milers de reglaments i directives, i garantir la represa dinàmica del nou cabal.

Hi havia altres opcions? La comunicació de la Comissió Europea del novembre del 2012 les va explorar: 1) l’statu quo, 2) l’enfocament sectorial, 3) l’acord d’associació, 4) la participació en l’espai econòmic europeu i 5) l’adhesió.

La presentació explorarà els diferents tipus d’acords entre la Unió Europea i els països tercers, especialment a la llum del que s’acaba de concloure amb el Regne Unit. També s’examinarà el cas d’entitats de mida territorial o econòmica comparable a Andorra, observant, però, que alguns enfocaments no són reproduïbles a causa d’un marc legal diferent.

Claude Maerten

Claude Maerten és economista estadístic amb una especialització en informàtica. Després de treballar uns anys a l’Institut Nacional d’Estadística i Estudis Econòmics de París (INSEE), a partir de 1986 ha dedicat la seva carrera a les institucions europees.

Ha ocupat diverses responsabilitats en l’àmbit de les relacions exteriors, i en particular en les qüestions de política de desenvolupament, de comerç i de mercat interior.

Va començar amb les negociacions de la Ronda Uruguai com a economista estadístic, i després va participar en les negociacions de l’Acord de lliure intercanvi amb l’Àfrica del Sud i de l’Acord de Cotonou i els acords de partenariat econòmic amb els països ACP.

Del 2010 al 2014, el Sr. Maerten va ser cap de delegació i ambaixador de la Unió Europea a Ghana, i després del seu retorn a Brussel·les, fins al 2019, va ser responsable de les relacions amb els països d’Europa de l’Oest que no estaven a la UE.

En aquest càrrec, va ser el negociador d’un acord amb Suïssa, director executiu de les negociacions amb els estats de mida territorial petita i president del comitè de gestió de l’Acord de l’Espai Econòmic Europeu.

Actualment, està implicat activament en la promoció d’Europa en la seva regió d’origen, a França, on presideix la secció del Moviment Europeu França.