• 38a Universitat d’Estiu i Tardor d’Andorra . "Un món en estat d’emergència: transformacions i innovacions"

    portada38a

    En resposta als esdeveniments que, sens dubte, marcaran el decenni, la pandèmia i la guerra d’Ucraïna, es vol oferir un espai de reflexió aprofundida sobre una època en què l’emergència i la tensió d’un conflicte bèl·lic global són un fet quotidià per al conjunt de la humanitat.

    La missió dels ponents que ens acompanyen en aquesta ocasió és donar-nos elements de comprensió de la situació des de diferents perspectives i albirar les transformacions que es produeixen i les novetats que s’anuncien.

    La temàtica es desenvolupa en quatre sessions presencials, els dies 12, 13, 19 i 20 de setembre.

    Els dos primers dies es tracta de la situació geopolítica i el drets humans, i en la segona part s’aborden la perspectiva econòmica i l’ajuda humanitària.

    S’ha volgut crear una complementarietat entre sessions, de manera que l’anàlisi dels fenòmens geopolítics i econòmics estigui acompanyada per una reflexió sobre la dimensió humana i ètica de les seves repercussions.

    Per dur a terme aquest exercici complex i guiar els debats, comptem amb la presència del Sr. Pere Vilanova, catedràtic emèrit de ciència política i de l’administració de la Universitat de Barcelona i investigador sènior associat al Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB).

    El dia 12 de setembre, la ponència inaugural, Fragmentació de conflictes en un món en canvi, obre el cicle amb una anàlisi del context geopolític global per situar els esdeveniments recents a Ucraïna en l’àmplia trama de conflictes i crisis humanitàries agreujades per la COVID-19, que configuren un món que el ponent qualifica de “fragmentat i desordenat”.

    La sessió del dia 13 de setembre perllonga aquesta reflexió i fa èmfasi en els drets humans amb la conferència Quins valors defensa la UE? La universalitat dels drets humans i la garantia de l’estat de dret a la llum de la guerra a Ucraïna.

    La intervenció va a càrrec del Sr. Javier de Lucas, catedràtic de filosofia del dret i filosofia política, des de 1987, a l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDHUV), del qual va ser fundador i primer director el 2004.

    El ponent proposa una reflexió sobre els reptes que afronta la UE en les seves polítiques i en el context geopolític actual a l’hora d’aplicar els drets humans i la legalitat internacional.

    El dia 19 de setembre, s’analitza la conjuntura actual des d’una perspectiva econòmica amb la conferència Quin món després de la guerra d’Ucraïna?, presentada per la Sra. Sylvie Matelly, economista i sotsdirectora de l’Institut de Relacions Internacionals i Estratègiques – IRIS (París).

    La ponent proposa abordar els dilemes que afronta el món aquests darrers decennis −crisi del 2008, Brexit, repercussions del canvi climàtic etc.−, i reflexionar sobre com els darrers esdeveniments −la pandèmia i la guerra a Ucraïna− intensifiquen la incertesa i qüestionen la globalització. 

    El dia 20 de setembre es completa el cicle amb una reflexió sobre el cost humà d’aquesta dinàmica global amb la conferència Guerres, epidèmies, ús i mal ús de l’acció humanitària, a càrrec del Sr. Rony Brauman, director d’estudis de la Fundació Metges Sense Fronteres i president de Metges Sense Fronteres del 1982 al 1994.

    Basant-se en 50 anys d’experiència en context de guerres i epidèmies, el ponent proposa una reflexió sobre les respostes donades a aquests darrers esdeveniments, així com qüestions de fons de l’acció humanitària −la noció de genocidi, les ambicions per erradicar malalties infeccioses i la invocació dels principis humanitaris.

    Per tancar el cicle, el moderador, Sr. Pere Vilanova, destil·la en les conclusions les aportacions d’un cicle de conferències dedicat a l’actualitat més roent, una temàtica viva i en canvi constant. Això en fa una proesa més valuosa i necessària per construir amb lucidesa el futur.