Guerres, epidèmies, ús i mal ús de l'acció humanitària
Sessió
Dilluns 20 de setembre - Centre de Congressos d’Andorra la Vella
Resum
La guerra a Ucraïna i l’epidèmia de la COVID-19 es mantindran, sens dubte, com els punts culminants de la dècada del 2020. Per a Metges Sense Fronteres, que treballa des de fa 50 anys en el context de guerres i epidèmies, aquestes situacions eren familiars i noves. S’informarà sobre la reflexió que fa referència a les respostes a aquests esdeveniments apropant-los a altres situacions comparables: els usos de la noció de genocidi, les ambicions per erradicar malalties infeccioses, la invocació de suposats principis humanitaris i el paper instrumental de l'acció humanitària, entre d’altres.
Rony Brauman
Nascut el 1950, és metge, graduat en epidemiologia i medicina tropical. Després de treballar diversos anys com a metge sobre el terreny, principalment en situacions de conflicte i camps de refugiats, es va convertir en president de Metges Sense Fronteres el 1982 i va ocupar aquest càrrec fins al 1994. Va ser professor associat a Sciences Po Paris i professor a l’Humanitarian and Conflict Response Institute (HCRI), a la Universitat de Manchester (Regne Unit).
Actualment, és director d’estudis de la Fundació Metges Sense Fronteres. És autor de diversos llibres, documentals i nombrosos articles, principalment sobre l'acció humanitària, els seus límits i les seves qüestions ètiques i polítiques.
Algunes Publicacions
- BRAUMAN, Rony. La médecine humanitaire, 3a ed. París: Presses Universitaires de France, 2018 (Que Sais-je?)
- Humanitaire, diplomatie et droits de l'homme, prefaci de Tzvetan Todorov, París: Éditions du Cygne, 2009
- Guerres humanitaires? Mensonges et intox, París: Textuel, 2018 (Conversations pour demain)
- À quoi sert le droit humanitaire? A: Annuaire Français des Relations Internationales, AFRI, núm. 20, 2019