Quin món després de la guerra d’Ucraïna?
Sessió
Dilluns 19 de setembre - Centre de Congressos d’Andorra la Vella
Resum
La crisi del 2008 i l’elecció de Donald Trump o el Brexit havien qüestionat fortament la globalització. El canvi climàtic que ens vam negar a veure va fer qüestionar els nostres estils de vida i consum. La pandèmia que acabem de viure ha posat en qüestió el nostre model social i les nostres solidaritats (intergeneracionals, internacionals, etc.). Finalment, la guerra a Ucraïna se suma a aquests dubtes i incerteses i destaca una vegada més tots aquests dilemes i preguntes. Més enllà d’això, accelera una mica més el retorn dels estats, una mutació (cap a una nova Guerra Freda?) de les relacions internacionals i del nostre lloc, els occidentals, en aquest món més multipolar del que sembla, però també de la globalització com a tal. Com? Per a què? Quines en són les conseqüències?
Sylvie Matelly
Després d'un màster en economia internacional orientat cap als mercats financers i de les matèries primeres, la Sylvie Matelly va escriure una tesi sobre els determinants econòmics de la despesa militar. Va obtenir el seu doctorat l'any 2000 a la Universitat Pierre Mendès France de Grenoble. També va estudiar a Barcelona i Montpeller.
Sylvie Matelly es va unir a l'Institut de Relacions Internacionals i Estratègiques (IRIS) l'any 2001 com a investigadora especialitzada en economia de la defensa i després com a directora de recerca (2008). Es va convertir en sotsdirectora l'any 2016.
Realitza estudis i investigacions sobre temes relacionats amb indústries i polítiques de defensa, control d'exportacions, sancions i corrupció tant per a institucions franceses i europees com per a empreses. Els seus darrers treballs se centren en el finançament d'empreses de defensa als Estats Units, Alemanya, França, el Regne Unit i Itàlia i en fusions i adquisicions de defensa.
També és membre del consell editorial de La Revue internationale stratégique.
El 2003, va crear la formació de nivell 2 del Màster "Economia i relacions internacionals" que ara es titula "Geoeconomia, gestió de riscos i responsabilitat corporativa". Actualment continua sent la responsable pedagògica d'aquesta iniciativa.
Als anys 2001/2002, va col·laborar amb el Grup de Transició i Desenvolupament de Grenoble (Groupe Transition et Développement de Grenoble) i l'Institut per a l'Economia en Transició (Institut For the Economy in Transition) (Moscou) per a la creació d'una agència de desenvolupament a Kaliningrad en el marc d'un projecte europeu TACIS. Va ser professora associada a l'École de Management Leonardo da Vinci a La Défense entre els anys 2009 i 2016 i entre 2014 i 2016 va dirigir el Departament de Finances, Economia, Dret i Relacions Internacionals d'aquesta escola. Ha publicat nombrosos articles i tres llibres.
Algunes Publicacions
- BASTIEN, N.; MATELLY, S. L'Europe peut-elle faire face à la mondialisation? París: La Documentation française, 2015.
- MATELLY, S. L’argent sale à qui profite le crime, París: Éditions Eyrolles, 2018.
- Géopolitique de l’économie, París: Éditions Eyrolles, 2021.