Desplegament ètic de la robòtica assistencial per a un envelliment saludable i sostenible
Sessió
Dimarts 26 de setembre - Centre de Congressos d’Andorra la Vella
Resum
L’envelliment de la població suposa una càrrega creixent per al sistema de salut i per a les famílies. Cal posar remei a la previsible escassedat de personal sanitari per atendre tanta demanda, i les tecnologies digitals poden ser una via de solució eficaç si se’n fa un desplegament ètic.
La robòtica assistencial, en ràpid desenvolupament, pretén alliberar el personal sanitari i d’assistència de tasques rutinàries amb poc valor humà afegit i alhora millorar la qualitat de vida i l’autonomia de les persones amb limitacions físiques o cognitives.
La interacció humà-robot en aquest context planteja reptes de recerca molt exigents per assegurar una comunicació fiable, personalitzada i respectuosa amb els valors i la dignitat de cuidadors i pacients, així com per garantir les estrictes mesures de seguretat que el contacte físic requereix, per exemple, en ajudar els usuaris a vestir-se o alimentar-se. Es presentaran prototips de robots que fan aquestes tasques.
La robòtica assistencial planteja també desafiaments ètics, que s’estan abordant mitjançant la regulació i una infinitat d’iniciatives educatives, algunes de les quals es basen en l’atractiu de la narrativa de ciència-ficció.
Es presentarà una d’aquestes iniciatives de formació en ètica de la intel·ligència artificial i la robòtica social, que es duu a terme en diverses universitats arreu del món.
Carme Torras - Matemàtica i informàtica
Carme Torras és llicenciada en matemàtiques, doctora en informàtica i professora d’investigació a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC) a Barcelona, on dirigeix un grup de recerca en robòtica assistencial. Compagina la dedicació a la investigació amb l’escriptura literària i la promoció de la tecnoètica.
La seva labor científica ha obtingut diversos reconeixements; els més recents són el premi Julio Peláez a les dones pioneres en ciències (2019), el Premi nacional de recerca Rey Pastor en matemàtiques i TIC (2020), atorgat pel Govern espanyol, i el Premi nacional de recerca (2020) atorgat per la Generalitat de Catalunya.
Les seves novel·les La mutació sentimental –premis Pedrolo i Ictineu–, Enxarxats –premi Ictineu– i el recull de relats Estimades màquines aborden dilemes ètics suscitats per les tecnologies digitals. Les seves obres han estat traduïdes a l’anglès, el castellà, l’italià i el xinès, i han inspirat materials didàctics sobre ètica en robòtica social i intel·ligència artificial utilitzats en diverses universitats i a secundària. És membre de l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya i vicepresidenta del Comitè d’Ètica del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).
Publicacions
Novel·les
- La mutació sentimental. Lleida: Pagès Editors, 2008.
- Enxarxats. Barcelona: Males Herbes, 2017.
- Estimades màquines. Barcelona: Males Herbes, 2020
- The Vestigial Heart. A Novel of the Robot Age. Cambridge: MIT Press, 2018.
Articles
- “Robótica asistencial. Retos éticos en la ayuda y acompañamiento a cuidadores y pacientes”. A: Soledad no deseada en la era digital, Quaderns de la Fundació Víctor Grífols i Lucas, 62: 38-46, 2023.
- “Ciència-ficció: un mirall per al futur de la humanitat. L’interessant debat sobre IA i ètica que propicia la ciència-ficció”. A: Revista IDEES, 48: 1-11, 2020.ç
- “Aprenentatge automàtic en xarxes i robots: reptes tecnocientífics i implicacions ètiques”. Institut d'Estudis Catalans. Secció de Ciències i Tecnologia, 2018.
Materials pedagògics per impartir un curs o generar debat sobre ètica en robòtica social i intel·ligència artificial
- Vídeo de la presentació “Robòtica, ètica i literatura: una activitat transversal a secundària” i materials didàctics
- Guia didàctica de la novel·la: La mutació sentimental
- Apèndix adjunt a la novela Enxarxats que inclou textos científics sobre la intel·ligència artificial, la ludificació i les xarxes socials.