Quina és la causa de les malalties?
Sessió
Dimarts 12 de setembre - Centre de Congressos d’Andorra la Vella
Resum
La investigació del meu grup de recerca s’ha centrat en la comprensió de les causes moleculars de les malalties, en particular les causes moleculars del càncer. És important indicar que hi ha hagut un canvi de paradigma en els darrers anys. Abans, es considerava que la recerca sobre les diferents malalties de manera independent podria portar al desenvolupament de tractaments específics i eficaços per a cadascuna d’elles.
En canvi, veiem com, malgrat l’aparició constant de tractaments per al càncer, el pes de la malaltia està augmentant. Això és degut fonamentalment a un envelliment de la població.
Avui sabem que l’envelliment de les nostres cèl·lules és font de malalties. Quan les nostres cèl·lules són joves aquestes malalties no es manifesten, però a mesura que es divideixen es desenvolupa una sèrie de processos moleculars que causen l’envelliment. La velocitat en què es produeixen en cada individu és el resultat de la combinació dels determinants genètics i dels hàbits de vida. L’envelliment molecular i cel·lular provoca tota mena de malalties, de manera que si volem disminuir o endarrerir-ne l’aparició hem d’atacar aquest procés.
En els darrers vint anys, els científics han descobert molts dels processos moleculars que condueixen a l’envelliment. Estic orgullosa de poder dir que un grup de tres científics espanyols (dos dels quals treballem al CNIO) han descrit les “claus de l’envelliment” en una revisió publicada recentment a la prestigiosa revista científica Cell. Una de les vies moleculars més ben estudiades de l’envelliment està relacionada amb l’escurçament dels telòmers, que són les estructures de protecció situades al final dels nostres cromosomes i que es perden al llarg de la vida. La velocitat amb què s’erosionen els nostres telòmers depèn de factors genètics i ambientals. El meu grup de recerca ha estat pioner a demostrar que un retard en aquest procés molecular també pot endarrerir l’envelliment i l’aparició de malalties.
María A. Blasco - Biòloga molecular
María A. Blasco és directora científica del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques, cap del Grup de Telòmers i Telomerasa. És una de les científiques més rellevants de l’actualitat, especialment per les seves investigacions sobre la funció dels telòmers i la telomerasa en el càncer i l’envelliment. Els seus estudis han estat publicats per les revistes científiques més rellevants, com Cell, Nature o Science.
Maria A. Blasco ha estat reconeguda amb diversos guardons i distincions, tant nacionals com internacionals. Ha rebut el Josef Steiner Cancer Research Award (Suïssa), la Medalla d’Or d’EMBO, l’European Körber Science Award (Alemanya), el premi Carmen i Severo Ochoa d’Investigació en Biologia Molecular, el premi Rei Jaume I d’investigació bàsica, el premi Alberto Sols a la millor tasca investigadora a les ciències de la salut, el premi Fundació Lilly de recerca preclínica 2010 i el Premi nacional Santiago Ramón i Cajal 2010 de recerca en biologia.
A més, ha rebut quatre doctorats honoris causa a Espanya: a la Universitat Carlos III de Madrid (2014), la Universitat d’Alacant (2017), la Universitat de Múrcia (2018) i la Universitat Internacional de València (2022). L’octubre del 2017 va rebre la distinció al Mèrit científic de la Generalitat Valenciana.
Ha estat editora o monitoring editor de diferents revistes científiques com Cancer Research i Journal of Cell Biology, i membre de diversos consells científics assessors a Espanya i a l’estranger. Des del 2020, forma part del Reial Patronat del Museu del Prado i des del 2022 és membre del Patronat i presidenta del Consell Assessor Científic de la Fundació ICAR (International Center for Aging Research) (València), així com membre del Consell Assessor de FECYT i acadèmica de número de la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia (Madrid).
Publicacions
- Morir joven, a los 140. Barcelona: Ediciones Paidós, 2016
- Envejecimiento (amb Julio Pérez Díaz). Madrid: Consejo Superior de Investigaciones Científicas, 2011