Batxillerat professional
Batxillerat professional
El batxillerat professional (BP) correspon al títol de formació professional del sistema educatiu andorrà classificat en un nivell 4 del Marc Andorrà de Qualificacions (MAQ). És un cicle de 2 anys (cursos escolars) que forma part del nivell educatiu de batxillerat (postobligatori).
El BP reconeix i sanciona les competències que el titular ha de desenvolupar en l’exercici d’una professió qualificada. El titular del Batxillerat Professional (BP) és un professional que porta a terme tasques tècniques bàsiques donant suport a l’equip en les tasques delegades, sota la supervisió d’un professional de nivell superior.
Tenint en compte la Classificació nacional d’ocupacions d’Andorra, que estableix la classificació professional de les ocupacions, la titulació es relaciona amb ocupacions bàsiques dels grups de Tècnics Auxiliar , de nivell bàsic o de Suport.
El titular del Batxillerat Professional (BP) posseeix coneixements fàctics i teòrics en contexts amplis en un camp de treball o d’estudi concret, conceptes i procediments amplis i sobre una branca, així com de les eines i els instruments de la seva professió o del context d’estudi. Posseeix un vocabulari ampli i específic de la seva branca professional, i es capaç de comprendre de manera general el marc metodològic de la seva branca.
En quant a les habilitats o destreses, el diplomat, com Tècnic Auxiliar o de Suport es capaç de desenvolupar el seu rol dins de l’organització, adquirir nous coneixements a través del seguiment en l’entorn professional, emprar les eines i instruments seleccionats per a la resolució de les diferents tasques encomanades amb certa autonomia, així com d’aplicar els mètodes de resolució de problemes entrenats.
Es poden cursar 6 diplomes de batxillerat professional:
Programes sota la Renovació de la Formació Professional del Sistema Educatiu Andorrà:
- BP Tècnic de suport de sistemes informàtics i xarxes
- BP Tècnic en cures auxiliars d’infermeria
- BP Tècnic de suport sociocomunitari
- BP Tècnic de suport de desenvolupament de programari
Programes del pla antic:
- BP de Secretariat multilingüe
- BP en activitats físiques, esportives i de lleure
El BP es pot obtenir per tres vies diferents:
1. Per la via de la formació presencial
La formació presencial del BP consta d’una formació al Centre de Formació Professional i a l’empresa. La formació a l’empresa es du a terme mitjançant una estada de formació obligatòria de 240 hores, repartides al llarg de la formació.
2. Per la via dels candidats lliures
La via dels candidats lliures del BP consta, d’una banda, de l’estada de formació a l’empresa i, de l’altra, de les proves certificadores corresponents a les assignatures establertes al programa de formació de cada diploma.
Per tal d’atendre les persones que desitgen obtenir el BP per la via dels candidats lliures, el ministeri encarregat de la formació professional posa a la seva disposició el suport formatiu que consideri oportú.
3. Per la via del reconeixement i la validació de l’experiència professional (REVEP)
El REVEP és la via d’obtenció del DEP que valida les competències d’una persona adquirides durant la seva experiència professional en l’àmbit del diploma al qual postula.
Les competències professionals que s’han de validar són les que es recullen en el programa de formació de cada titulació.
Plans d'estudi
El Batxillerat Professional (BP) s’organitza en un únic cicle de 2 anys de formació i les competències es desenvolupen en espais d’aprenentatge amb un plantejament global i integral.
El còmput horari del BP inclou 2000 hores de formació, 220 de les quals es realitzen en estada formativa a l’empresa.
Al BP els alumnes han de realitzar el Projecte d’Actuació i Servei (PAS), que contribueix al desenvolupament de les competències transversals.
Programa
El programa és una concreció del perfil professional (específica de cada branca) i del perfil general. El batxillerat professional s’organitza a partir de competències transversals, comunes a totes les branques, i de competències professionals, específiques de cada branca.
Perfil professional
El perfil professional determina el camp d’activitats que desenvolupa cada títol i fixa les funcions professionals pròpies del lloc de treball. El perfil professional recull el camp d’activitats (àmbits en què el professional pot desenvolupar la seva activitat).
Batxillerat professional de tècnic de suport sociocomunitari TSOCO:
Pla d’estudis Batxillerat Professional Tècnic de suport sociocomunitari
Programa de batxillerat professional de tècnic de suport sociocomunitari
Perfil professional de “Tècnic de suport sociocomunitari”
Batxillerat professional de tècnic en cures auxiliars TCAI:
Pla d’estudis Batxillerat Professional Tècnic en cures auxiliars d’infermeria
Programa de batxillerat professional de tècnic en cures auxiliars d’infermeria
Perfil professional de tècnic en cures auxiliars d’infermeria
Batxillerat professional de tècnic de suport de desenvolupament de programari TSDP:
Pla d’estudis Batxillerat Professional Tècnic de suport de desenvolupament de programari
Programa de batxillerat professional de tècnic de suport de desenvolupament de programari
Perfil professional del “Tècnic de suport desenvolupament de programari”
Batxillerat professional de tècnic de suport a la gestió administrativa TSGA:
Pla d’estudis Batxillerat Professional Tècnic de suport de gestió administrativa
Programa de batxillerat professional de tècnic de suport a la gestió administrativa
Perfil professional de tècnic de suport a la gestió administrativa
Batxillerat professional de tècnic de suport de sistemes informàtics i xarxes TSSIX:
Pla d’estudis Batxillerat Professional Tècnic de suport de sistemes informàtics i xarxes
Programa de batxillerat professional de tècnic de suport de sistemes informàtics i xarxes
Perfil professional del “Tècnic de suport de sistemes informàtics i xarxes”
La prova oficial de batxillerat professional (POB PRO) consisteix en la realització d’una sèrie d’exàmens escrits, orals i pràctics que permeten valorar de manera objectiva el grau de desenvolupament de les competències professionals i les subcompetències establertes en cada programa.
La realització de la POB PROés un requisit indispensable per obtenir el títol de batxiller professional. En el cas dels candidats presencials, la nota de la POB PRO representa un 50% de la nota de batxillerat. En el cas dels candidats lliures, la nota de la POB PRO representa un 100% de la nota de batxillerat.
La POB PRO s’adreça als candidats que segueixen la via de la formació presencial i la via dels candidats lliures. Els exàmens de la POB PRO, organitzats pel ministeri encarregat de l’educació, són anònims, idèntics per a tots els candidats - escolars o lliures - i es realitzen simultàniament en un centre escolar per garantir al màxim la igualtat d’oportunitats dels candidats que s’hi presenten.
El candidat que és declarat “apte” per a l’obtenció del BP en qualsevol de les tres vies d’obtenció del diploma, rep el diploma de batxillerat professional en la titulació corresponent.
El diploma de batxillerat professional permet, d’una banda, inserir-se en el món laboral, i de l’altra, prosseguir estudis de nivell superior.
L’actuació educativa respecta els drets i els principis proclamats per la Declaració Universal de Drets Humans i per la Convenció sobre els drets de l’infant, aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre de 1989, en vigor al Principat d’Andorra des del primer de febrer del 1996.
Principis d’una educació per a una ciutadania i una cultura democràtiques
Una educació per a una ciutadania i una cultura democràtiques s’orienta a proposar contextos d’aprenentatge, autèntics i vivencials, per viure experiències reals de la democràcia en les quals l’alumnat pugui exercir, de manera responsable, els drets, els deures i les llibertats fonamentals establertes a la Constitució i a la legislació andorranes, i pugui participar-hi activament.
Principis d’una educació inclusiva
L’educació inclusiva valora i accepta la diversitat humana com un element enriquidor a través de l’educació. L’educació inclusiva vetlla pel ple desenvolupament de la persona i per respondre a les necessitats educatives de tots els alumnes, organitzant els suports i els ajustaments necessaris per fer-ho efectiu.
Cal organitzar i aplicar els suports i els ajustaments raonables mitjançant les mesures concretes necessàries encaminades a fer efectiva una educació inclusiva amb l’objectiu de crear un entorn segur i adaptat que faciliti el desenvolupament integral de l’alumnat i la participació activa en l’aprenentatge. Aquests suports i ajustaments poden ser materials, organitzatius o pedagògics.
Una educació inclusiva es basa en els principis d’igualtat i d’equitat.
Principis d’una educació plurilingüe i intercultural
Una educació plurilingüe i intercultural pretén desenvolupar l’alumnat com un actor social que és capaç de participar i d’adaptar-se als contextos comunicatius, diversos i globalitzats. Una educació plurilingüe i intercultural entén la diversitat social i cultural de l’alumnat com un element enriquidor a través de l’educació. Una educació plurilingüe i intercultural es basa en els principis de diversitat lingüística i cultural i d’obertura a una cultura universal.
· Centre de formació professional
· Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya
Formació presencial
Requisits
1. Tenir la nacionalitat andorrana, residir legalment al país o disposar d’un permís d’estudi.
2. Ser major de 18 anys o complir els 18 anys abans del 31 de desembre de l’any en curs.
3. Estar en possessió del Diploma d'Ensenyament Professional o títol equivalent reconegut pel Govern d'Andorra.
Procediment
Formulari d'inscripció escolar
Candidats lliures
Requisits
1. Tenir la nacionalitat andorrana, residir legalment al país o acreditar que disposa o que ha disposat d’una autorització de treball al Principat
2. Ser major de 18 anys o complir els 18 anys abans del 31 de desembre de l’any en curs.
3. Estar en possessió del Diploma d'Ensenyament Professional o títol equivalent reconegut pel Govern d'Andorra.
4. No pot accedir a la via dels candidats lliures la persona que estigui matriculada en un centre de formació professional o de batxillerat del Principat d’Andorra; o la persona que hagi estat matriculada en un centre de formació professional o de batxillerat del Principat d’Andorra i no s’hagi donat de baixa abans del 31 de desembre de l’any escolar en curs.
Procediment
Formulari d'inscripció
Reconeixement i la validació de l'experiència professional (REVEP)
Requisits
1. Tenir la nacionalitat andorrana, residir legalment al país, o estar o haver estat en possessió d’una autorització de treball al Principat
2. Ser major de 18 anys
3. Acreditar un mínim de 36 mesos d’experiència en l’activitat professional relacionada amb el diploma
Procediment
Formulari d'inscripció
Per a més informació sobre l'accés i la inscripció a qualsevol de les modalitats d'obtenció del BP
Centre de formació professional
Ctra. d'Os de Civís, s/n
AD600 Aixovall
Sant Julià de Lòria - Principat d'Andorra
Tel: +376 741 025
C/e: ensenyamentprof@govern.ad
Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya
Centre de tecnificació esportiva
C. Narciso Yepes s/n
AD300 Ordino
Telèfon: +376 722 240
Fax: +376 723 240
C/e: efpem@andorra.ad
http://www.efpem.ad
Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior
Departament de Formació Professional
Edifici el Molí - Av. Rocafort, 21-23
AD600 Sant Julià de Lòria - Principat d'Andorra
Tel: +376 743 300