Primera ensenyança
Descobreix tot allò relacionat amb Primera ensenyança visitant el portal del Govern d'Andorra. Tots els serveis i informació detallada.
La primera ensenyança és el primer dels dos nivells en què s’estructura l’educació obligatòria.
Aquest nivell educatiu acull normalment els infants entre els 6 i els 12 anys d’edat i s’organitza en tres cicles de dos cursos acadèmics cadascun.
Els grups-classe de primera ensenyança tenen assignats dos mestres tutors.
En la primera ensenyança, la intervenció educativa té com a objectiu desenvolupar uns processos d'ensenyament i aprenentatge que capacitin l'alumne per:
1. Mostrar, durant les activitats habituals, un nivell acceptable d'autonomia, autoconfiança i autoestima, i elaborar i aplicar criteris i judicis propis.
2. Articular els objectius, els desitjos i els interessos seus amb els de les persones amb qui interactua, renunciar a l'exclusivitat del seu punt de vista i coordinar-lo amb altres punts de vista.
3. Establir relacions afectives equilibrades i durables amb les persones d'igual o diferent edat i sexe amb qui té una certa afinitat, manifestar-hi afecte, i sentir i apreciar l'afecte que li dirigeixen.
4. Analitzar les exigències i les dificultats dels objectius, les tasques o les activitats que es proposa, valorar de forma realista les possibilitats de realitzar-les, cercar l'ajut necessari, responsabilitzar-se de les seves actuacions i manifestar una actitud positiva envers la feina ben feta.
5. Participar activament en la constitució, la planificació i la realització de tasques i activitats grupals, col·laborar per assolir els objectius fixats, acceptar les normes i les regles d'actuació, i assumir la seva responsabilitat en els resultats obtinguts.
6. Conèixer i utilitzar adequadament les normes i les pautes de comportament que permeten una relació interpersonal equilibrada i constructiva en situacions socials determinades (situació de treball, de joc, de diàleg, de discussió i confrontació de punts de vista, etc.).
7. Utilitzar, en un context de resolució de problemes, els procediments adequats per cercar, seleccionar, organitzar i presentar la informació escaient per mitjà de formes de representació diferents i prendre-hi decisions.
8. Utilitzar els coneixements sobre l'entorn físic, social i tecnològic per plantejar-se i resoldre problemes en el seu àmbit d'experiència, com també per comprendre millor les condicions de la seva vida i de la vida de les altres persones de la comunitat a què pertany.
9. Mostrar una actitud crítica en els diversos àmbits de la seva activitat, elaborar criteris propis i raonats, i defugir l'acceptació passiva i irreflexiva de les normes, les informacions i les opinions transmeses a l'escola i fora de l'escola.
10. Planificar la feina habitual, anticipar les condicions materials i temporals per realitzar-la, introduir modificacions en el pla inicial segons els resultats obtinguts i perseverar en l'esforç fins a assolir els objectius fixats.
11. Adquirir el domini de les tècniques d'estudi i dels hàbits de treball elementals i utilitzar-los amb autonomia en les tasques escolars.
12. Comprendre i utilitzar els recursos bàsics dels llenguatges musical, plàstic i corporal, i les tècniques associades, desenvolupar progressivament la sensibilitat estètica i la capacitat creativa, i aprendre a gaudir amb les obres i les manifestacions artístiques.
13. Comprendre i utilitzar, en les activitats quotidianes i en la resolució de problemes senzills, les operacions, els procediments de càlcul i els conceptes matemàtics (aritmètics, de mesura, geomètrics) i lògics elementals, com també els sistemes de representació corresponents.
14. Comprendre i utilitzar oralment amb fluïdesa i precisió el català, el francès i el castellà per formular i comunicar informacions, idees, intencions, interessos, desitjos i sentiments, com també per explicar, argumentar i descriure fets, situacions i esdeveniments. Remarcar els aspectes culturals propis de cada llengua i contrastar-los sota una visió pluricultural.
15. Comprendre i produir textos escrits en català, en francès i en castellà segons intencions i contextos diferents, utilitzar la lectura per a finalitats diverses (informar-se, gaudir, aprendre, etc.) i fer servir l'escriptura amb objectius diferents (comunicar-se amb altres persones, prendre notes, resumir, etc.).
16. Comprendre i produir en anglès alguns enunciats orals en situacions familiars i contextualitzades i sensibilitzar-se per la llengua escrita.
17. Assolir una autoimatge positiva i ajustada del propi cos i contribuir al seu desenvolupament equilibrat i al seu bon funcionament amb la pràctica de l'exercici físic, de l'esport i d'hàbits alimentaris i de cura personal adequats.
18. Valorar la repercussió d'algunes pràctiques socials sobre la salut (tabac, alcohol, conducció, pol·lució, alimentació, etc.) i desenvolupar pautes de comportament coherents.
19. Valorar l'entorn com un dels elements determinants de la qualitat de vida de les persones, i contribuir-ne activament a la millora, la defensa i la conservació amb els mitjans a l'abast.
20. Aplicar els principis bàsics del funcionament democràtic en el comportament individual i en la valoració del comportament d'altres persones, respectar els drets i les llibertats de tothom, exercir els drets i les llibertats propis de forma crítica i responsable, i acceptar la diversitat com un valor positiu en una societat pluricultural com l'andorrana.
21. Analitzar els trets més importants de les formes principals d'activitat humana (laboral, professional, comercial, política, esportiva, cultural, de lleure, etc.) presents a Andorra, comprendre'n les funcions i les interrelacions, i valorar-ne els resultats o els productes.
Els programes de la primera ensenyança s'organitzen en les àrees d'aprenentatge següents:
Àrea de ciència i tecnologia:
Document d'orientació del programa
Programa de ciència i tecnologia
Àrea de ciències socials:
Document d'orientació del programa
Àrea d'educació física:
Document d'orientació del programa
Àrea d'educació musical:
Document d'orientació del programa
Àrea d'educació visual i plàstica:
Document d'orientació del programa
Programa d'educació visual i plàstica
Àrea de llengües i literatures:
Document d'orientació del programa
Programa de llengües i literatures
Àrea de matemàtiques:
Document d'orientació del programa
Competències transversals:
A la primera ensenyança, les llengües vehiculars són el català i el francès, i en totes les aules hi ha un mestre tutor de català i un de francès.
Les activitats en llengua anglesa es realitzen per part d'un mestre especialista d'anglès al llarg del segon i tercer cicles.
El castellà s'introdueix en el tercer cicle i el realitza un mestre especialista de castellà.
Requisits
· Tenir 6 anys a l’inici del curs escolar
· Complir els 6 anys abans del 31 de desembre de l’any en què s’inicia el curs escolar.
Procediment
Formulari d’inscripció escolar
Per a més informació
Escola Andorrana de maternal i primera ensenyança on vulgueu inscriure el vostre fill o filla
Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior
Departament d’Escola Andorrana
Edifici el Molí - Av. Rocafort, 21-23
AD600 Sant Julià de Lòria - Principat d'Andorra
Tel. +376 743 300
Els alumnes que superen la primera ensenyança reben el certificat de primera ensenyança i promocionen al nivell educatiu de segona ensenyança.
Escola Andorrana de maternal i primera ensenyança de Canillo
Escola Andorrana de maternal i primera ensenyança d'Encamp
Escola Andorrana de maternal i primera ensenyança del Pas de la Casa
Escola Andorrana de maternal i primera ensenyança d'Ordino
Escola Andorrana de maternal i primera ensenyança de la Massana
Escola Andorrana de maternal i primera ensenyança d'Andorra la Vella
Escola Andorrana de maternal i primera ensenyança de Sant Julià de Lòria
Escola Andorrana de maternal i primera ensenyança d'Escaldes-Engordany