Prova oficial de Batxillerat Professional (POBPRO)
Descobreix tot allò relacionat amb Prova oficial de Batxillerat Professional (POBPRO) visitant el portal del Govern d'Andorra. Tots els serveis i informació detallada.
La prova oficial de batxillerat professional (POBPRO) consisteix en la realització d’una sèrie d’exàmens escrits, orals i pràctics que permeten de valorar de manera objectiva el grau de desenvolupament de les competències i les subcompetències establertes en cada programa de l'especialitat a la qual es presenta el candidat.
La POBPRO s'adreça als candidats que segueixen la via de la formació presencial i la via dels candidats lliures
La realització de la POBPRO és un requisit indispensable per obtenir el títol de batxiller professional.
L'estructura i tots els elements que configuren la POBPRO queden recollits en els programes de formació publicats al decret de creació i de regulació de cada titulació.
Els exàmens de la POBPRO, organitzats pel ministeri encarregat de l'Educació són anònims, idèntics per a tots els candidats ─escolars o lliures─ i es realitzen simultàniament en un centre escolar per garantir al màxim la igualtat d’oportunitats dels candidats que s’hi presenten.
Pot accedir a la POBPRO:
- el candidat presencial que ha superat l’avaluació de centre amb una nota (NAC) igual o superior a 5 sobre 10 punts.
- el candidat lliure que compleix els requisits establerts a l'article 15 del Decret de creació del diploma de batxillerat professional, del 28 de novembre del 2012:
- Tota persona major de 18 anys, andorrana o legalment establerta al país o que acrediti que disposa o que ha disposat d’una autorització de treball al Principat i que hagi obtingut el diploma d’ensenyament professional o títol equivalent reconegut pel Govern d’Andorra.
- Excepcionalment, tota persona que tingui 17 anys en el moment de la inscripció sempre que compleixi els 18 anys abans del 31 de desembre de l’any natural en curs.
No pot accedir a la via dels candidats lliures, la persona que estigui matriculada en un centre de formació professional o de batxillerat del Principat d’Andorra o la persona que hagi estat matriculada en un centre de formació professional o de batxillerat del Principat d’Andorra i no se n’hagi donat de baixa abans del 31 de desembre de l’any escolar en curs.
Per obtenir el títol de batxiller professional del sistema educatiu, el candidat ─tant l’escolar com el lliure─ ha d’assolir una Qualificació final de batxillerat professional (QFBPRO), igual o suprior a 5,00 sobre 10 punts.
El càlcul per obtenir la qualificació final del batxillerat professional ha de tenir en compte les condicions següents:
- La nota de cada examen de la prova oficial de batxillerat professional certificadora s’expressa amb una nota del 0 al 10 que s’arrodoneix al quart de punt.
- La nota de cada examen de la prova oficial de batxillerat professional certificadora ha de ser igual o superior a 5 sobre 10 punts.
- Es pot calcular la qualificació final dels candidats que presentin una nota igual o superior a 3 sobre 10 punts en un màxim de tres assignatures generals.
- El candidat que obté una nota de 0 o una qualificació de no presentat (NP) en algun examen no pot ser declarat apte.
- La nota de la prova oficial de batxillerat professional (POBPRO) s’obté multiplicant la nota de cada examen pel coeficient corresponent, i dividint el resultat obtingut pel sumatori total dels coeficients. Aquesta nota s’expressa amb dos decimals i no s’arrodoneix.
- La qualificació final del batxillerat professional (QFB PRO) es calcula de la manera següent:
- Per als candidats lliures, la qualificació final del batxillerat professional (QFB PRO) es calcula considerant la nota de la prova oficial de batxillerat professional (POBPRO) i els seus coeficients amb un valor del 100%, un cop s’hagi presentat a tots els exàmens. Aquesta nota s’expressa amb dos decimals i no s’arrodoneix.
- Per als candidats presencials, la qualificació final del batxillerat professional (QFB PRO) es calcula aplicant un percentatge del 50% a la nota de l’avaluació de centre (NAC) i un 50% de la nota de la prova oficial de batxillerat professional (POB PRO). Per tant, s’aplica la fórmula següent: QFB PRO = NAC x 0,5 + POB PRO x 0,5
Aquesta nota s’expressa amb dos decimals i no s’arrodoneix.
Candidat declarat apte
És declarat apte el candidat que obté una qualificació final de batxillerat professional igual o superior a 5,00 sobre 10 punts.
Candidat declarat no apte
És declarat no apte el candidat que obté:
- una qualificació final de batxillerat professiomal igual o inferior a 4,49 sobre 10 punts;
- una qualificació final de batxillerat professional inferior a 5,00 sobre 10 punts un cop realitzats els exàmens de recuperació posteriors a la convocatòria de la prova oficial de batxillerat professional;
- una qualificació final de batxillerat inferior a 5,00 sobre 10 punts en la convocatòria especial de la prova oficial de batxillerat.
Candidat declarat pendent
És declarat pendent el candidat presencial o lliure que, després de la deliberació de la junta d'avaluació, obté qualificació final de batxillerat professional compresa entre 4,50 i 4,99 sobre 10 punts. El candidat declarat pendent pot presentar-se als exàmens de recuperació.
El candidat declarat pendent segons l’article 59 té la possibilitat de presentar-se a dos exàmens de recuperació de la mateixa especialitat i ser declarat apte per a l’obtenció del títol de batxiller professional.
Els exàmens de recuperació consisteixen en dos proves orals o pràctiques i tenen lloc, com a màxim, set dies hàbils després de la publicació dels resultats de la convocatòria ordinària de la prova oficial de batxillerat professional.
El candidat escull prèviament els exàmens als quals es presenta i en fa la demanda escrita a l’àrea encarregada dels exàmens oficials. Els resultats obtinguts als exàmens de recuperació substitueixen automàticament els anteriors amb el coeficient corresponent i serveixen per tornar a calcular la nota de la prova oficial de batxillerat professional i la qualificació final de batxillerat professional.
El candidat que, en cas d’absència degudament justificada relacionada amb un esdeveniment imprevisible i greu, independent de la seva voluntat, no ha pogut presentar-se a cap o a algun examen corresponent a la convocatòria ordinària té la possibilitat de presentar-se a la convocatòria especial de la prova oficial de batxillerat professional. En aquest cas, el candidat ha de formular la demanda per escrit i adjuntar els documents acreditatius a l’àrea encarregada dels exàmens oficials. El comitè tècnic de la prova oficial de batxillerat professional valora la demanda i emet una resolució.
En cas que el comitè tècnic de batxillerat professional hagi autoritzat el candidat a inscriure’s a la prova oficial de batxillerat professional, el candidat s’ha d’adreçar al servei de Tràmits del Govern per omplir la sol·licitud d’inscripció i fer efectiu el pagament de la quota de drets d’exàmens fixada anualment pel Govern. El pagament d’aquesta quota dóna dret al candidat a presentar-se a una única convocatòria.
El ministeri encarregat de l’educació convoca una vegada a l’any la prova oficial de batxillerat professional mitjançant un avís d’exàmens al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra. Aquesta convocatòria té lloc entre els mesos d'abril i juny.
En les bases de l’avís d’exàmens de cada convocatòria es determinen, per a cada titulació de batxillerat professional, els exàmens que conformen la prova oficial de batxillerat professional, així com les condicions, les normes, el lloc, la data i l’hora en què es realitzen aquests exàmens i el lloc de publicació dels resultats.
Després de la publicació dels resultats obtinguts en la prova oficial de batxillerat professional, el candidat pot sol·licitar al comitè tècnic del batxillerat professional un recompte de la puntuació o bé una segona correcció. La tria d’una de les opcions exclou automàticament l’altra.
El termini per formular aquests dos processos és de dos dies hàbils comptats a partir del dia següent de la publicació dels resultats. El comitè tècnic de la prova oficial del batxillerat professional ha d’emetre les resolucions corresponents en un termini màxim de quatre dies hàbils a partir de la finalització del període de sol·licitud.
La sol·licitud de revisió del recompte de la puntuació té com a finalitat verificar que totes les preguntes s’han avaluat i comprovar que no hi ha hagut errors en el procés de càlcul de la nota final.
La sol·licitud d’una segona correcció permet que l’examen sigui corregit per un corrector diferent del que ha fet la primera correcció. La nota és la mitjana aritmètica de les notes obtingudes en les dos correccions. En el supòsit que hi hagi una diferència de dos punts o més entre les dos notes, es fa una tercera correcció. La nota final és la mitjana aritmètica de les tres notes. El candidat només té dret a veure l’examen corregit després de la segona correcció en un termini de cinc dies hàbils.
El comitè tècnic de batxillerat professional ha d’adoptar les resolucions que estableixin les qualificacions definitives dels exàmens. Contra la segona resolució es pot presentar recurs administratiu en els termes establerts al Codi de l’Administració
Els candidats amb necessitats educatives específiques poden sol·licitar l’adequació de l’examen mitjançant l’aplicació de mesures específiques en la realització de la prova oficial de batxillerat professional per garantir les condicions d’igualtat, previstes en el Decret regulador del 16 de gener del 2013 de la Comissió de Mesures Específiques per a les Proves Oficials del ministeri encarregat de l'educació (BOPA 4 del 25.01.13).
El candidat ha de presentar, en el moment de la inscripció a la POB, al Servei de Tràmits una sol·licitud acompanyada d'un informe acreditatiu i descriptiu de les dificultats emès per un professional especialitzat col·legiat.
Per als alumnes escolaritzats en un centre educatiu, a més, cal adjuntar un informe lliurat des del centre que recull el seguiment i les mesures educatives d'adaptació preses durant l'escolaritat.
La Comissió de Mesures Específiques per a Proves Oficials del ministeri encarregat de l'educació (COMEPO) valorarà la demanda presentada i comunicarà les resolucions pertinents al candidat, com a més tard, 8 dies abans de realitzar l'examen.
- Arribar puntual als exàmens per evitar nerviosismes
- Portar tot el material necessari i permès per realitzar l’examen (document d’identitat, full d’inscripció a la POB, bolígrafs, llapis, goma, regle, calculadora, etc.)
- Llegir bé i entendre l’enunciat de la pregunta abans de respondre
- Controlar el temps
- En primer lloc, contestar les preguntes i/o resoldre els exercicis que us resultin més fàcils
- Tenir en compte la puntuació de cada pregunta i dedicar-li més o menys temps
- Fer en fulls d’esborranys els esquemes, operacions, croquis, guions, etc.
- Presentar els exàmens de manera estructurada, pulcra, clara i amb cal·ligrafia llegible
- Utilitzar la claredat conceptual, l’ordre lògic i el rigor expositiu
- Emprar en les respostes un vocabulari adient, una bona puntuació i ortografia així com una expressió sintàctica correcta
- Justificar les respostes donades, argumentar correctament i mostrar la capacitat de reflexió, de comprensió i de comunicació dels coneixements assolits
- Usar adequadament les terminologies específiques de cada assignatura
- Cada tipologia d’examen exigeix una tècnica diferent:
- Si és un examen de respostes llargues l’organització en l’exposició dels continguts i el domini del tema és essencial. Abans de respondre, cal fer un esquema per estructurar bé les idees i no deixar-se res d’important. Cal centrar-se en la pregunta formulada i no en explicar coses per omplir l’examen. Això pot penalitzar. Si no es té temps per explicar tot allò que se sap, cal centrar-se en els aspectes més importants i enumerar les idees secundàries encara que no es desenvolupin. En aquesta tipologia d’examen, cal utilitzar els últims deu minuts per fer un repàs exhaustiu de l’escrit i en particular de l’ortografia.
- Si és un examen de resposta curta es valorarà la capacitat de síntesi i els coneixements del candidat. Per tenir èxit en aquesta prova cal ser concís i expressar-se amb claredat.
La millor preparació per presentar-se a la POBPRO és haver treballat regularment durant tot el curs escolar, haver seguit un pla de treball i un bon mètode d’estudi.
- Un cop l’examinand s’hagi inscrit i disposi de la fitxa tècnica informativa que li lliurarà el Servei de Tràmits, no rebrà cap altre avís ni escrit ni oral de part del Ministeri d’Educació i Joventut que li recordi la seva convocatòria.
- Si el candidat no és present a l’hora de començar l’examen, perd la convocatòria d’aquest examen.
- La plaça d’un examinand no pot ser coberta per una altra persona.
- L’examinand ha de dur el passaport andorrà, o el document oficial d’identitat en cas d’altres nacionalitats, per accedir al recinte on es fan les proves així com el full d’inscripció a la Prova Oficial de Batxillerat Professional lliurat pel Servei de Tràmits de Govern. El tribunal examinador pot sol·licitar al candidat d’identificar-se a qualsevol moment de les proves.
- Cal mantenir al llarg del desenvolupament dels exàmens un silenci absolut i una adequada correcció personal.
- A l’inici de cada prova es lliura les preguntes de l’examen al candidat. El candidat ha de lliurar l’examen, obligatòriament, al vigilant de l’aula fins i tot encara que s’hagi deixat el full en blanc.
- L’absència d’un candidat a un examen equival a la qualificació no presentat (NP).
- El candidat que obté una nota 0 o la qualificació NP en algun examen no pot ser declarat “apte”.
- No es pot utilitzar durant els exàmens cap tipus d’informació (apunts, llibres, etc.) ni telèfons mòbils o altres aparells electrònics no autoritzats.
- Tota comunicació verbal o no verbal entre els candidats.
- L’ús de documents no autoritzats.
- L’ús de mitjans de comunicació i tecnològics no autoritzats.
- La suplantació d’identitat.
- Qualsevol altra circumstància que pugui tenir la consideració de frau per part del jurat.
Tot frau comès pel candidat durant els exàmens escrits, orals o pràctics comporta la qualificació de 0 a l’examen i la pèrdua de la convocatòria.
- Batxillerat Professional en animació socioeducativa Document PDF, 297KB
- Batxillerat Professional en estètica, cosmètica i perfumeria Document PDF, 244KB
- Batxillerat Professional en secretariat multilingüe Document PDF, 254KB
- Batxillerat Profesional en sistemes i xarxes informàtics Document PDF, 277KB
- Batxillerat Professional en activitats físiques, esportives i de lleure Document PDF, 281KB
-
Assignatures generals
-
Gestió empresarial
-
Activitats físiques, esportives i de lleure
- Descriptiu oficial de la prova E1 Marc de l'acció i de l'entorn professional Document PDF, 163KB
- Descriptiu oficial de la prova E2 Realització d'accions pedagògiques en l'entorn profesional Document PDF, 92KB
- Descriptiu oficial de la prova E3 Sessió pràctica d'una activitat física, esportiva i de lleure Document PDF, 224KB
- Descriptiu oficial de la prova E4 Gestió del projecte-Estades formatives- Document PDF, 175KB
- Descriptiu oficial de la prova E9 Matemàtiques Document PDF, 277KB
- Descriptiu oficial de la prova E10 Biologia Document PDF, 237KB
-
Animació socioeducativa
- Descriptiu oficial de la prova E1 Marc de l'acció professional Document PDF, 189KB
- Descriptiu oficial de la prova E2 Comunicació Document PDF, 130KB
- Descriptiu oficial de la prova E3 Pràctica professional a l'empresa Document PDF, 240KB
- Descriptiu oficial de la prova E4 Assignatura optativa- opció sanitària- Document PDF, 272KB
- Descriptiu oficial de la prova E4 Assignatura optativa-opció animació- Document PDF, 170KB
- Descriptiu oficial de la prova E10 Matemàtiques Document PDF, 129KB
-
Estètica, cosmètica i perfumeria
- Descriptiu oficial de la prova E1 Anàlisi d'una situació professional Document PDF, 160KB
- Descriptiu oficial de la prova E2 Ciències i tecnologies Document PDF, 124KB
- Descriptiu oficial de la prova E3 Tècniques professionals - venda, assessorament i animació - Document PDF, 273KB
- Descriptiu oficial de la prova E4 Tècniques professionals tractaments estètics, facials i corporals Document PDF, 130KB
- Descriptiu oficial de la prova E9 Matemàtiques Document PDF, 277KB
-
Secretariat multilingüe
-
Sistemes i xarxes informàtics
- Descriptiu oficial de la prova E1 Activitats realitzades en medi professional Document PDF, 71KB
- Descriptiu oficial de la prova E2 Preparació-posada en servei-gestió de la xarxa Document PDF, 269KB
- Descriptiu oficial de la prova E3 Manteniment in situ i manteniment a distància Document PDF, 246KB
- Descriptiu oficial de la prova E4 Gestió d'un lloc web Document PDF, 215KB
- Descriptiu oficial de la prova E9 Matemàtiques Document PDF, 199KB
- Descriptiu oficial de la prova E10 Ciències Físiques Document PDF, 199KB
-
Competències transversals
- Descriptiu oficial C1 Transversal POBPRO Document PDF, 228KB
- Descriptiu oficial C2 Transversal POBPRO Document PDF, 164KB
- Descriptiu oficial C3 Transversal POBPRO Document PDF, 175KB
- Descriptiu oficial C4 Llengua Anglesa POBPRO Document PDF, 212KB
- Descriptiu oficial C4 Llengua Castellana POBPRO Document PDF, 222KB
- Descriptiu oficial C4 Llengua Catalana POBPRO Document PDF, 221KB
- Descriptiu oficial C4 Llengua Francesa POBPRO Document PDF, 222KB
- Descriptiu oficial C5 Transversal POBPRO Document PDF, 193KB
-
Tècnic en cures auxiliars d'infermeria
-
Tècnic de suport sociocomunitari
- AS_E1_MAP_10 Document PDF, 416KB
- AS_E1_MAP_12 Document PDF, 175KB
- AS_E1_MAP_14 Document PDF, 195KB
- AS_E2_COM_10 Document PDF, 409KB
- AS_E2_COM_12 Document PDF, 191KB
- AS_E2_COM_14 Document PDF, 190KB
- AS_E4_SAN_13 Document PDF, 446KB
- AS_E4_SAN_14 Document PDF, 374KB
- AS_E4_SAN_15 Document PDF, 396KB
- AS_E10_MAT_9 Document PDF, 275KB
- AS_E10_MAT_10 Document PDF, 222KB
- AS_E10_MAT_11 Document PDF, 308KB
- AS_E1_MAP_10 Document PDF, 239KB
- AS_E1_MAP_12 Document PDF, 175KB
- AS_E1_MAP_14 Document PDF, 195KB
- AS_E2_COM_10 Document PDF, 235KB
- AS_E2_COM_12 Document PDF, 191KB
- AS_E2_COM_14 Document PDF, 190KB
- AS_E4_SAN_13_Prova Document PDF, 226KB
- AS_E4_SAN_14 Document PDF, 374KB
- AS_E4_SAN_15 Document PDF, 396KB
- AS_E10_MAT_9 Document PDF, 271KB
- AS_E10_MAT_10 Document PDF, 222KB
- AS_E10_MAT_11 Document PDF, 308KB
- SIX_E2_XARXA_15 Document PDF, 4MB
- X_E2_XARXA_16 Document PDF, 345KB
- X_E2_XARXA_17 Document PDF, 336KB
- X_E3_MANT_13 Document PDF, 363KB
- SIX_E3_MANT_15 Document PDF, 5MB
- X_E3_MANT_16 Document PDF, 318KB
- X_E3_MANT_17 Document PDF, 360KB
- X_E4_WEB_15 Document PDF, 270KB
- X_E4_WEB_16 Document PDF, 210KB
- X_E4_WEB_18 Document PDF, 238KB
- X_E9_MAT_9 Document PDF, 442KB
- SIX_E9_MAT_10 Document PDF, 609KB
- X_E9_MAT_12 Document PDF, 371KB
- X-E10_CF_9 Document PDF, 260KB
- X-E10_CF_10 Document PDF, 266KB
- SIX_E10_CF_11 Document PDF, 445KB
- X_E2_15 Document PDF, 4MB
- X_E2_16 Document PDF, 345KB
- X_E2_17 Document PDF, 336KB
- X_E3_MANT_13 Document PDF, 363KB
- X_E3_MANT_16_Prova Document PDF, 318KB
- X_E3_MANT_17 Document PDF, 360KB
- X_E4_WEB_14 Document PDF, 271KB
- X_E4_WEB_16 Document PDF, 210KB
- X_E4_WEB_18 Document PDF, 238KB
- X_E9_MAT_9 Document PDF, 442KB
- X_E9_MAT_10 Document PDF, 609KB
- X_E9_MAT_12 Document PDF, 371KB
- X_E10_CF_9 Document PDF, 260KB
- X_E10_CF_10 Document PDF, 266KB
- X_E10_CF_11 Document PDF, 445KB