Campanyes del 2017
Descobreix tot allò relacionat amb Campanya Igualtat 2017 visitant el portal del Govern d'Andorra. Tots els serveis i informació detallada.



Les Nacions Unides qualifiquen la violència envers les dones com una violació dels drets humans. És una conseqüència de la discriminació que pateixen, tant en el dret com a la pràctica, així com de la persistència de les desigualtats per raó de gènere.
Des de 1981, militants i activistes en favor del dret de les dones observaven el 25 de novembre com a dia de protesta i commemoració contra la violència que pateixen les dones. La data va ser escollida en record de l’assassinat el 1960 de les tres germanes Mirabal, activistes polítiques de la República Dominicana, per ordre del governant dominicà Rafael Trujillo (1930-1961).
L’Assemblea General de les Nacions Unides va establir oficialment el dia 25 de novembre com el dia internacional que commemora la lluita contra la violència envers les dones. Amb aquesta decisió, l’Assemblea General va convidar els governs, les organitzacions internacionals i les organitzacions no governamentals a organitzar cada any activitats dirigides a sensibilitzar l’opinió pública sobre la violència envers les dones.
La Constitució del Principat d’Andorra reconeix en l’article 6 que totes les persones són iguals davant la llei. Ningú no pot ésser discriminat per raó de naixement, raça, sexe, origen, religió, opinió o qualsevol altra condició personal o social. A més, els poders públics han de crear les condicions perquè la igualtat i la llibertat dels individus siguin reals i efectives.
A més, Andorra va ratificar la Convenció de les Nacions Unides sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació envers la dona i el Conveni, de l’11 de maig del 2011, de lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica, i va aprovar la Llei 1/2015, del 15 de gener, per l’eradicació de la violència de gènere i domèstica.
Enllaços
- Constitució del Principat d’Andorra Document PDF, 443KB
- Adhesió al Conveni sobre l'eliminació de tots els tipus de discriminació envers la dona, de 28-10-96. Document PDF, 443KB
- Conveni del Consell d’Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica, fet a Istanbul l’11 de maig del 2011. Document PDF, 220KB
- Llei 1/2015, del 15 de gener, per l’eradicació de la violència de gènere i de la violència domèstica Document PDF, 220KB
Enguany, l’eslògan Mai por del BC MoraBanc Andorra ha inspirat les professionals que formen part del Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere per fer la campanya de prevenció i sensibilització contra la violència envers les dones amb motiu del 25 de novembre, dia internacional que commemora la lluita contra aquesta violència.
El fet que un equip masculí de bàsquet protagonitzi la campanya posa èmfasi en la necessitat que els homes facin un canvi en relació amb la violència envers les dones. La lluita efectiva contra la violència passa perquè els homes facin un pas endavant i hi prenguin partit clarament en contra.
El BC MoraBanc Andorra manifesta el seu rebuig a la violència contra les dones i et convida a unir-te a aquesta lluita sota l’eslògan:
Nosaltres lluitem contra la violència envers les dones. T’hi apuntes?
#Maipor25N
Fa dos anys, el Govern d’Andorra va manifestar la seva adhesió a la campanya de les Nacions Unides de lluita contra la violència de gènere He for She, que persegueix implicar els homes en aquesta acció.
En aquell moment, es va organitzar una conferència taller titulada “Com implicar els homes en la prevenció de la violència”, a càrrec del psicòleg i director del màster interdisciplinari en prevenció i tractament de la violència familiar de la Universitat de Barcelona José Manuel Alonso Varea. Aquesta ponència estava orientada als professionals del sector.
El projecte He for She va ser presentat a les Nacions Unides per l’actriu Emma Watson i destacava la desigualtat entre homes i dones com a conseqüència de l’opressió que exerceixen els rols de gènere. Recollim les paraules d’Emma Watson en aquest sentit:
“Si els homes no necessitessin ser agressius per ser acceptats, les dones no se sentirien obligades a ser submises. Si els homes no tinguessin la necessitat de controlar, les dones no haurien de ser controlades. Si deixem de definir-nos els uns als altres pel que no som i comencem a definir-nos pel que sí que som, tots podrem ser més lliures, i això és del que tracta He for She. Es tracta de llibertat.”
Més informació
El masclisme no és un problema que ha de preocupar només les dones, sinó que ha de ser una preocupació social de tothom, inclosos els homes.
El masclisme no només afecta les dones, també afecta els homes perquè el patriarcat imposa un model de masculinitat que contribueix a la desigualtat i que, a més, genera violència i opressió per a tothom, especialment les dones.
La incorporació dels homes a la lluita contra la violència envers les dones passa per tenir una tolerància zero. Passa per rebutjar la cosificació de les dones, passa per la crítica als comportaments masclistes dels mitjans de comunicació, de les xarxes socials, dels nostres companys de feina, de les nostres amistats... El silenci deixa de ser una opció perquè implica una complicitat en els fets. Els homes que rebutgen la violència envers les dones no minimitzen els fets, no busquen excuses i donen suport a la decisió de la víctima de denunciar.
Aquest pas endavant implica un compromís dels homes per la igualtat i la llibertat en totes les esferes de la vida.
El SAVVG, a més de la seva funció d’intervenció directa amb víctimes de violència de gènere o masclista, efectua tasques de prevenció i sensibilització.
A més de les accions i les campanyes desenvolupades amb motiu dels dies internacionals, el SAVVG organitza tallers de prevenció de violència de gènere a les escoles dels tres sistemes educatius del país en coordinació amb el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior. Enguany, s’imparteixen a 2n de segona ensenyança per tal d’avançar els continguts preventius.