• L'objectiu

    L'objectiu principal de la Xarxa de Vigilància de la Qualitat de l'Aire (XVQA) és vigilar els nivells d'immissió, és a dir, obtenir els nivells de concentració a l'aire dels principals contaminants atmosfèrics, conèixer la seva evolució en el temps i la seva variació en funció de les condicions meteorològiques i, mitjançant els resultats de les mesures que s'obtenen, proposar les actuacions necessàries per solucionar els problemes originats per la contaminació atmosfèrica.

    La xarxa de vigilància es composa d'un conjunt d'estacions fixes i mòbils, automàtiques i manuals, per a la mesura dels nivells d'immissió dels principals contaminants.

  • Xarxa automàtica

    La xarxa automàtica de vigilància de la qualitat de l'aire (XAVQA) està equipada d'estacions amb un o més analitzadors mesurant cada un, en continu i de manera automàtica, un contaminant segons una tècnica analítica específica, així com, certs paràmetres meteorològics. Les estacions s'implanten en llocs representatius de diversos tipus d'exposició. Les dades de cada estació són trameses automàticament al centre receptor de dades on són validades, analitzades i difoses al públic.

    El Departament de Medi Ambient disposa actualment d'una xarxa automàtica de la qualitat de l'aire de 3 estacions, una fixa a Escaldes-Engordany i dos de mòbils per tot el Principat.

  • Xarxa manual

    La xarxa manual de vigilància de la qualitat de l'aire (XMVQA) es composa d'aquelles estacions que permeten obtenir una mostra en el lloc de mesurament, que posteriorment és analitzada en un laboratori especialitzat. Aquestes estacions tenen un cost reduït comparat amb les automàtiques.

    El tipus de mostra i el tipus d'anàlisi dut a terme en el laboratori depenen del contaminant que es mesuri. Els resultats informen de valors mitjans durant el temps de mostreig, però no reflecteixen possibles valors punta que poden sorgir en períodes de temps més curts. Per tant, no permet conèixer en continu i en temps real l'estat de la qualitat de l'aire. Els contaminants mesurats són el diòxid de nitrogen (NO2) i el benzé, el tolué, l'etilbenzè i el xilé (BETX).

    L'any 2001, el Departament de Medi Ambient va signar un conveni amb l'associació francesa AIR Languedoc-Roussillon per la seva proximitat geogràfica, les seves competències i la seva experiència. En Col·laboració amb aquesta associació es preveu:

    • L'establiment d'una vigilància de la qualitat de l'aire adaptada a les especificitats de les zones geogràfiques existents (urbana, industrial, rural.).
    • La qualitat de la vigilància i de les mesures preses (sistema de calibració, càlcul d'incerteses, representativitat de les estacions, protocols d'estudis.).
    • La previsió dels episodis de contaminació i la seva representació cartogràfica.
    • La informació al públic a partir del tractament de les dades i dels resultats dels estudis.
  • Adquisició de dades

    Les dades obtingudes pels analitzadors de les estacions automàtiques de vigilància de la qualitat de l'aire són trameses instantàniament al centre receptor de dades, mitjançant la xarxa de telèfon convencional o per GSM, on són validades, analitzades i difoses al públic, pel Departament de Medi Ambient.

    Per a més informació:
    www.aire.ad 

  • Intercomparacions de les estacions de vigilància de la qualitat de l'aire

    El departament de medi ambient disposa d'una xarxa de control i vigilància de la contaminació atmosfèrica que mesure la qualitat de l'aire en temps real. Tota xarxa d'aquest tipus ha de comptar amb uns criteris de control i garantia de qualitat de les dades obtingudes.
    El control de qualitat és el procediment que assegura que les mesures obtingudes d'una instrumentació siguin correctes i, es porta a terme amb la implantació d'un sistema de qualitat. La garantia de la qualitat és el procediment que assegura la reproducibilitat i la qualitat de les dades de la xarxa i, es porta a terme mitjançant intercomparacions, auditories....
    Durant el mes de maig del 2002, el Govern d'Andorra va participar a un exercici d'intercomparació engegat pel Ministeri de Medi Ambient Espanyol a través de l'Instituto Carlos III de Madrid. Els exercicis d'intercomparació, que es realitzen per cada un dels contaminants mesurats, consisteixen en l'enviament de botelles de calibració de concentració coneguda per l'Instituto Carlos III als diferents participants, els quals desconeixen aquesta concentració. Els participants han d'enviar els resultats obtinguts en les seves estacions amb aquestes botelles a l'Instituto, el qual comprova la coherència dels resultats trobats.

    Igualment durant el mes de maig del 2006, el Govern d'Andorra va participar a un exercici d'intercomparació engegat pel Govern Francés a través de l'INERIS i l'ORAMIP a Tolosa. Els exercicis d'intercomparació, que es realitzen per cada un dels contaminants mesurats, consisteixen en l'enviament de gasos de concentració coneguda per l'INERIS als diferents participants.

940 - Estació mòbil

Tipus d'estació: Urbana 
Contaminants mesurats: Ozó (O3), diòxid de sofre (SO2), monòxid de carboni (CO), òxids de nitrogen (NOx), partícules (PM10) 
Paràmetres mesurats: Meteorològics, temperatura i humitat interior

942 - Estació fixa

Tipus d'estació: Urbana 
Contaminants mesurats: Ozó (O3), diòxid de sofre (SO2), monòxid de carboni (CO), òxids de nitrogen (NOx), partícules (PM10) 
Paràmetres mesurats: Meteorològics, temperatura i humitat interior

941 - Estació mòbil ozó

Tipus d'estació: Rural 
Contaminants mesurats: Ozó (O3) 
Paràmetres mesurats: Meteorològics, temperatura i humitat interior

943 - Estació de partícules

Tipus d'estació: Urbana 
Contaminants mesurats: Partícules (PM10 i PM2,5) 
Paràmetres mesurats: Meteorològics, temperatura i humitat interior