• Introducció

    La Llei de tinença i protecció d'animals té per objecte establir les normes per protegir els animals, tenint en compte el tracte, el comerç i l'aprofitament dels animals, tant domèstics com salvatges, tant si són autòctons com si no. D'aquesta Llei en deriven diversos reglaments sobre la tinença, el transport i la importació i l'exportació dels animals.

  • Registre d'Animals de Companyia No Autòctons

    Els propietaris o els posseïdors d'animals de companyia no autòctons estan obligats a registrar els seus animals al Registre d'Animals de Companyia No Autòctons en un termini màxim de quatre mesos a partir de la data de naixement. Cal informar-se prop del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat dels requisits administratius necessaris.

  • Tinença, nuclis zoològics

    Els centres i els establiments que alberguin, comerciïn i tractin animals, o on es reprodueixin animals, tant domèstics com salvatges, s'han d'inscriure en el Registre de Nuclis Zoològics i han de complir una sèrie de requisits per assegurar que els animals hi estan en condicions adequades.

    El procediment d'inscripció i els requisits necessaris que han de complir els establiments estan detallats i especificats en el Reglament referent a la classificació i a l'establiment de les condicions d'atorgament de l'autorització de nucli zoològic per a espècies de la fauna salvatge, les obligacions de funcionament, el tipus d'instal·lacions i les condicions que han de complir .

  • Transport

    El Reglament pel qual s’estableixen les condicions per a la importació, l’exportació i el transport de fauna salvatge estableix a l'article 12  les Condicions de transport dins del territori andorrà..

    El transport dins del territori andorrà dels exemplars de la fauna  autòctona i no autòctona ha de complir els requisits genèrics següents, ja sigui un transport iniciat dins del territori andorrà ja sigui un transport amb origen en un altre país:

    · Els animals han de disposar d'un espai suficient que els permeti com a mínim aixecar-se i jeure si se'ls trasllada d'un lloc a un altre.

    · Els mitjans de transport o els embalatges s'han de concebre per protegir els animals de la intempèrie i de les diferències climàtiques fortes.

    · Els animals s'han d'abeurar durant el transport i han de rebre una alimentació apropiada cada dues hores.

    · En la càrrega i la descàrrega dels animals s'ha d'utilitzar un equip  adequat per evitar-los danys o sofriments.

  • Importació, exportació i reexportació d’animals vius, morts i productes d’origen animal considerats espècies salvatges de la fauna autòctona o de la fauna no autòctona.

    El Consell General aprovà, el 8 de juliol del 2021, l’adhesió d’Andorra al Conveni sobre el comerç internacional d’espècies de fauna i flora salvatges amenaçades (Conveni CITES). El Secretariat del Conveni CITES reconeix el Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat del Govern d’Andorra com l’autoritat administrativa andorrana competent per emetre documentació per a l’aplicació del Conveni CITES.

    Les operacions d’importació, exportació i/o reexportació amb un altre país es regulen mitjançant el Reglament relatiu a les condicions de transport, d'importació i d'exportació d'animals salvatges tenint en compte:

    - Si les espècies estan incloses en els apèndixs del Conveni CITES.

    - Si les espècies pertanyen a la fauna autòctona.

    - Si son espècies protegides d’acord amb el Reglament d’espècies de fauna protegides.

    - Si es tracta d’animals vius, morts o productes d’origen animal.

    Els tràmits es poden sol·licitar online mitjançant l’aplicatiu online SEFANA, i es disposa un manual per ús de l’aplicatiu.

    En casos en què no es disposi de certificat digital es pot realitzar el tràmit presencialment.

  • Enllaç d'interès