• Catàleg del paisatge d’Andorra

    En paral·lel al mapa de les unitats de paisatge, el Departament de Medi Ambient ha encarregat a l'equip del Servei Científic Tècnic de Gestió i Evolució del Paisatge l'elaboració del Catàleg dels paisatges d'Andorra que ha finalitzat a l'abril 2009.

    L’elaboració del catàleg ha consistit en la realització d’enquestes a la població per conèixer les seves preferències i la seva opinió sobre els paisatges andorrans, i la confecció dels mapes de potencialitat turística, de prognosi del paisatge, i de qualitat del paisatge (valors).

    Aquest treball es conclou amb un document de propostes d’actuació i recomanacions a seguir per tal de preservar o millorar els nostres paisatges.

  • Opinió de la població

    Els dos tipus de treballs realitzats en matèria de consultes a la població durant el 2008 donen uns resultats força convergents.

    Destaquen les preferències pels paisatges humanitzats però amb un caire rural i tradicional i molt pròxim de la natura. La opinió majoritària apostaria per la preservació d'aquestes zones.

    No obstant això hi ha una franja de les persones enquestades que destaquen les avantatges de tenir un creixement urbanístic, amb un gran ventall de possibilitats a l'hora de combinar totes les coses positives que ens pot oferir la urbe (sanitat, educació, activitats culturals, oci, lleure,... ) i tot això a prop d'un entorn natural privilegiat. Ara bé la opinió en majoria és que els paisatges urbans mereixerien una transformació i millora, i la construcció es percep com l'amenaça més important pel paisatge Andorrà.

    L'entorn natural es valora en general com de gran qualitat i com l'element més definidor d'Andorra. També sobresurten per la seva qualitat el patrimoni cultural i històric, les pistes d'esquí el turisme i l'oferta d'oci.

  • Mapes

    Mapa de diagnosi de la potencialitat turística del paisatge

    Avalua l’aptitud de les unitats de paisatge per acollir activitats turístiques des d’una òptica de desenvolupament sostenible i amb una filosofia de preservació o millora dels paisatges. Permet determinar el límit de potencialitat fins on es pot utilitzar un paisatge sense modificar-ne les dominàncies.

    Per consultar o descarregar els mapes: www.ideandorra.ad


     

    Mapa de prognosi del paisatge

    Representa la tendència evolutiva a curt termini de les unitats de paisatge definides considerant les energies que el defineixen.

    Per consultar o descarregar els mapes: www.ideandorra.ad


     

    Mapa de qualitat del paisatge (valors)

    Els valors d’un paisatge es defineixen com la qualitat o el conjunt de qualitats que fan que sigui preuat. Quan en un paisatge coincideixen diversos tipus de valors, n’augmenta la qualitat global.

    Per elaborar el mapa de qualitat del paisatge (o de valors) s’han tingut en compte les unitats de paisatge i la seva qualitat visual i estètica a partir de la definició de les conques visuals. També s’han inclòs els elements del patrimoni natural i cultural considerats valors patrimonials. Finalment s’ha tingut en compte l’opinió de la població sobre els paisatges d’Andorra, a partir d’una enquesta a la població duta a terme el 2008.

    Per consultar o descarregar els mapes: www.ideandorra.ad


     

  • Conclusions i recomanacions