Jornades i seminaris de paisatge

Descobreix tot allò relacionat amb Jornades i seminaris de paisatge visitant el portal del Govern d'Andorra. Tots els serveis i informació detallada.

Anys anteriors

El Centre de Congressos d’Andorra la Vella acollirà els propers dies 1 i 2 d’octubre la 16a reunió dels tallers del Consell d’Europa per a l’aplicació del Conveni europeu del paisatge. L’esdeveniment compta amb 185 participants de 35 països diferents, entre experts, autoritats i tècnics de les administracions i associacions de l’àmbit del paisatge que es concentraran al Principat durant tres dies.

Les jornades són un fòrum d’intercanvi d’experiències entre experts de diversos països en relació a l’aplicació del Conveni europeu del paisatge, tant a nivell local com regional o estatal. El Consell d’Europa organitza regularment aquestes reunions per aprofundir sobre temes del paisatge. En cada ocasió es fa amb la col·laboració d’un estat part del Conveni i per al país que acull la reunió és l’ocasió de presentar i destacar les seves experiències en l’aplicació del Conveni.

En aquest marc, el primer dels tallers, el dia 1 d’octubre, se centrarà en l’experiència d’Andorra, i comptarà amb diverses ponències sobre les accions de l’estratègia nacional del paisatge, així com les relacions transfrontereres a Andorra i l’experiència del paisatge fronterer del Pas de la Casa.

Durant els diferents tallers que se celebraran també es tractaran les experiències de cooperació transfronterera al voltant del paisatge i s’exposaran diverses iniciatives que s’han desenvolupat als països membres.

La cooperació transfronterera serà l’eix central de les dues jornades, ja que és un dels propòsits del Conveni europeu, que exposa aquest objectiu per tenir-lo en compte en les polítiques internacionals. Tal com ha recordat el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, Andorra és un país de fronteres properes on la cooperació transfronterera és rellevant en molts àmbits, i per això aquesta temàtica té un especial interès.



 

El modelat del paisatge per l’activitat agrícola i ramadera ha estat des de sempre molt important. Els paisatges europeus de fa poc més d’un segle eren majoritàriament agrícoles i han deixat pas a altres tipus de paisatge, igualment antropitzats però molt menys naturals.

Avui en dia, la percepció dels paisatges agrícoles és bona i s’acostumen a valorar de manera molt positiva. Per això, al marge de la importància de l’agricultura i la ramaderia com a productora d’aliments és important reconèixer el seu rol transcendental en la conformació del paisatge

El Departament de Medi Ambient del Govern d'Andorra ha col·laborat amb l'Observatori del Paisatge de Catalunya en l'elaboració d'un estudi sobre la planificació del paisatge en l'àmbit local a Europa i la seva vinculació amb el planejament urbanístic.

Aquesta recerca és interessant de cara a la implementació de l'Estratègia nacional del paisatge, que el Govern d'Andorra va aprovar l'abril del 2011, i constitueix una base de treball per establir eines de gestió i conservació del paisatge a Andorra.

Aquests propers 26 i 27 de setembre, tindrà lloc la presentació d'aquest recull d'exemples d'instruments de planificació i de presa en compte del paisatge en la planificació territorial local, en el seminari internacional “Redescobrir el paisatge des del món local” que es farà a Olot al casal Macià. El director i tècnics del Departament de Medi Ambient participaran en aquest acte.

El seminari parteix de la premissa que el món local veu cada vegada més el paisatge com un motor de desenvolupament i una via per incrementar el nivell d'autoestima, la identitat i la qualitat de vida de la ciutadania.

Durant aquests dies, a més de l'estudi també es presentarà una selecció, d'iniciatives i projectes europeus que tenen per objectiu la conservació, la millora o la promoció del paisatge en l'àmbit local. També es presentarà la web de l'Observatori del paisatge de Catalunya Paisatge i món localon es recullen iniciatives de Catalunya, Andorra i arreu d'Europa.

Dilluns 4 de juny

· 19 h - Conferència inaugural: Presentació del Conveni europeu del paisatge
Presentada per Xavier Jordana, Ministre d’Urbanisme i Ordenament Territorial. A càrrec de Maguelonne Déjeant-Pons, cap de la Divisió d’Ordenament Territorial i Paisatge del Consell d’Europa.
 

Dimarts 5 de juny

· 9.30 h – 10.15 h - El tractament jurídic del paisatge: instruments d’intervenció, gestió i concertació
A càrrec d’Albert Cortina, advocat, estudi DTUM.
Membre del grup d’experts del Ministeri de Medi Ambient per a la implantació del Conveni europeu del paisatge a l’Estat Espanyol

· 10.15 h – 11 h - Els mapes de les Unitats de paisatge d’Andorra
A càrrec de Maria de Bolòs i Capdevila i Jordi Bofarull Amat, Servei de Paisatge de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona

· 11 h – 11.30 h - Pausa cafè

· 11.30 h – 12.15 h - L’estudi del paisatge en els estudis d’impacte ambiental a França
A càrrec d’Yvain Benzenet, paisatgista, encarregat de missió de l’avaluació ambiental a la DIREN Midi-Pyrénées.

· 12.15 h – 13 h  - Organitzar l’espai per un paisatge de qualitat
A càrrec de Christian Meyer, urbanista, professor a la Universitat Marc Bloch d’Estrasburg

· 13.30 h – 15 h - Dinar

· 15 h – 15.45 h - 10 anys d’experiència de polítiques del paisatge en el Parc natural regional Ballons des Vosges
A càrrec d’Anne Kleindienst, responsable del Pôle de gestion de l’espace del Parc natural regional Ballons des Vosges.

· 16 h – 17.15 h - Taula rodona sobre el futur del paisatge i l’oportunitat del conveni a Andorra amb la participació dels ponents.
A càrrec de Joan Ganyet, director de la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge de la Generalitat de Catalunya.

· 17.15 h - Clausura a càrrec d’Antoni Puigdellívol, Ministre de Turisme i Medi Ambient