L’Estratègia nacional del paisatge 2011-2020
Descobreix tot allò relacionat amb L’Estratègia nacional del paisatge 2011-2020 visitant el portal del Govern d'Andorra. Tots els serveis i informació detallada.
-
L’Estratègia nacional del paisatge 2011-2020
L’ Estratègia nacional del paisatge , aprovada pel Govern el 27 d’abril del 2011, segueix els principis i els objectius del Conveni europeu del paisatge, que reconeix que el paisatge és una part important de la qualitat de vida de la població i que cal considerar paisatge tant els espais excepcionals com els quotidians. Efectivament aquest Conveni indica que cada país pot acordar uns objectius de qualitat per als seus paisatges i definir les accions necessàries per assolir-los, comptant amb la participació ciutadana.
L’Estratègia és fruit dels diversos estudis efectuats pel Servei de Gestió i Evolució del Paisatge de la Universitat de Barcelona, per identificar i qualificar els nostres paisatges, i del Fòrum de l’Estratègia nacional del paisatge, que el Departament de Medi Ambient va organitzar al final del 2010 (del 30 de novembre al 2 de desembre). En aquest Fòrum, en el qual van participar unes seixanta persones procedents de les administracions i de diversos sectors econòmics i socials del país, es van consensuar els set objectius de qualitat paisatgística de l’Estratègia i un conjunt de 99 accions per assolir els objectius, les quals es van prioritzar per urgència i importància.
El document de l’Estratègia recull en diversos capítols de quina manera concorda amb el Conveni europeu del paisatge, les principals actuacions relacionades amb el paisatge efectuades aquests darrers anys pel Departament de Medi Ambient, la normativa que hi ha en la matèria, la descripció del procés participatiu del Fòrum, i els set objectius de qualitat paisatgística consensuats durant el Fòrum.
-
Les accions 2016 – 2020 de l’Estratègia nacional del paisatge
El 19 d'abril la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha presentat les 22 accions de l'Estratègia Nacional del Paisatge pel període 2016-2020 desprès que el Govern les aproves el passat 13 d'abril. Hi han assistit unes 60 persones.
D’aquestes accions algunes són continuistes perquè es van programar per al període anterior i es continuen en aquest. Es mantenen les accions de caire legal, com la Llei de conservació de la natura i la Llei d’avaluació ambiental de plans i programes.
També hi ha accions que s’ha cregut més oportú tractar en altres estratègies com la relació entre paisatge i energia, que es tindrà en compte en el Pla sectorial d’infraestructures energètiques. Pel que fa als temes relacionats amb l’aigua, s’estudiaran en el marc d’una reflexió més global al voltant dels rius i els usos de què són objecte.
Les accions noves no hi falten, com la millora de la normativa acústica, i la introducció del paisatge en la planificació urbanística i en la sectorial nacional, gràcies al Pla sectorial d’infraestructures verdes.
Com en el període anterior, hi ha actuacions que es desenvoluparan conjuntament amb altres departaments del Govern, com el d’Agricultura, Turisme i Ordenament Territorial, i també serà necessària la implicació dels comuns. Finalment, les accions relatives a la sensibilització de la societat en el valor dels paisatges i les seves transformacions, adreçades als escolars i als tècnics que intervenen en el paisatge, continuen programades, pensant també en els adults en general.
Aquestes accions s’han planificat i se n’ha fet les fitxes que inclouen els objectius que permeten assolir, la descripció de l’acció, els agents implicats en l’acció i el calendari previst.
-
Les accions 2012 – 2015 de l’Estratègia nacional del paisatge
Durant la segona meitat del 2011 des del Departament de Medi Ambient s’han analitzat, prioritzat i reorganitzat el conjunt de les accions proposades durant el Fòrum, i ha arribat a prop de 50 accions que conformen el llibre d’accions que esmenta el document de l’Estratègia nacional del paisatge per a l’horitzó 2020.
Finalment, atès el gran nombre d’accions resultants, el Departament de Medi Ambient ha efectuat una tria de les accions prioritzades en majoria com a més urgents i/o importants per dur-les a terme en els propers 4 anys, i ha escollit les de més impacte i de menys cost.
Aquestes accions s’han planificat i se n’ha fet les fitxes que inclouen els objectius que permeten assolir, la descripció de l’acció, els agents implicats en l’acció i el calendari previst.
El 24 de gener el ministre de Turisme i Medi Ambient va convidar els assistents del Fòrum de l’Estratègia nacional del paisatge a la presentació d’aquestes accions 2012-2015. Hi van assistir unes 40 persones.
El 15 de febrer del 2012 el Govern va aprovar les accions 2012-2015 de l’Estratègia nacional del paisatge que contribuiran en bona mesura a l’assoliment dels objectius de qualitat paisatgística que marca l’Estratègia.