• Mapa de les unitats de paisatge

    El Departament de Medi Ambient va adjudicar al juny del 2006 els treballs per l'elaboració del Mapa de les unitats de paisatge d'Andorra al Servei Científic Tècnic de Gestió i Evolució del Paisatge de la Universitat de Barcelona. És un projecte científic en el que han intervingut més d'una dotzena d'investigadors i està dirigit per Antonio Gómez Ortiz, Maria de Bolòs i Capdevila i Maria Tura Bovet i Pla.

    Els treballs a realitzar per l'elaboració del Mapa de les unitats de paisatge es van iniciar al 2006 i s'han acabat al març del 2009.

    Aquesta cartografia correspon al "paisatge objectiu" tant natural com antròpic; al seu torn serà la base idònia que permetrà introduir els aspectes subjectius, tals com els valors culturals, científics, estètics, patrimonials, etc., de les diferents unitats

    En paral·lel al mapa de les unitats de paisatge, el Departament de Medi Ambient ha encarregat a l'equip del Servei Científic Tècnic de Gestió i Evolució del Paisatge l'elaboració del Catàleg dels paisatges d'Andorra que s'ha finalitzat a l'abril 2009.

    Aquest treball es conclou amb un document de propostes d'actuació i recomanacions a seguir per tal de preservar o millorar els nostres paisatges.

  • Mapa de les unitats de paisatge

    Aquest mapa diagnostica i descriu tot el territori andorrà a partir de la classificació en 40 unitats de paisatge.

    La classificació de les unitats es basa en l’estructura i la dinàmica dels elements del paisatge, és a dir, els elements abiòtics, els biòtics i els antròpics. Els elements abiòtics són els que no tenen vida: relleu, clima, aigua. Els elements biòtics són els dotats de vida: sòl, fauna i vegetació. Els elements antròpics són els derivats de l’acció humana.
    Un altre factor per determinar les unitats del paisatge són les energies que el transformen, que poden tenir orígens naturals -la pluja, el sol...- o ser degudes a l’acció humana.