• Vincle amb el medi

    La IGP Carn d’Andorra és avui possible gràcies a la supervivència d’un sistema de cria tradicional que, a l’empara de les muntanyes, es resisteix a desaparèixer, i que contra la lògica dels sistemes comercials actuals, insisteix a oferir-nos un d’aquells productes autèntics, tan difícils de trobar en el mercat actual.

    El medi natural singular del país i els seus costums han fet possible el desenvolupament d’unes tradicions alimentàries pròpies. La producció del bestiar, i en particular la raça Bruna d’Andorra, ha estat fortament determinada pel medi geogràfic i la manera particular i secular de fer dels ramaders que juntament amb els professionals del món de la carn i de la restauració han possibilitat la diferenciació de la seva producció i l’adquisició d’un prestigi merescut davant dels consumidors.

  • Zona geogràfica

    Les IGP reconeixen l’origen geogràfic d’un producte determinat i donen la garantia al consumidor de que, a part de l’origen certificat, el producte compleix els requisits de qualitat i els procediments d’elaboració tradicionals propis del territori que s’especifiquen en el plec de condicions aprovat.

    Així la IGP Carn d’Andorra permet al consumidor identificar fàcilment un producte ben diferenciat i per al qual es certifica un origen geogràfic (Andorra), uns procediments de cria específics (vedells de raça bruna d’Andorra criats mitjançant el sistema tradicional) i uns procediments de transformació i control íntegrament desenvolupats a Andorra.

  • Sistema de cria

    Andorra té una predisposició natural per a la cria de vaques alletants. Disposa d’abundants pastures de muntanya aprofitables directament pel bestiar i que són la base ideal per a la producció de carn de qualitat.

    Les vaques s’alimenten exclusivament d’herba i farratges, aprofitant un recurs propi i renovable del nostre país.

    Segueixen les pastures de més alçada a l’estiu, els prats de les valls durant la primavera i la tardor i durant l’hivern a les estabulacions tradicionals consumeixen, en forma de farratges, els excedents d’herba dallats. El vedell neix a l’aire lliure i és alletat directament per la seva mare. La riquesa alimentària de la llet de la vaca, la gran quantitat d’herba i l’ambient sa de les muntanyes asseguren un bon creixement dels vedells i l’absència de malalties. A partir dels quatre mesos d’edat els vedells són separats de les mares i allotjats en instal·lacions ubicades a les explotacions dels ramaders. Els locals asseguren una protecció adequada enfront del vent, la pluja i el fred i creen un ambient favorable per a l’engreix. Durant l’engreix, els vedells són alimentats amb fenc d’herba i amb un aliment concentrat elaborat exclusivament amb cereals i lleguminoses i produït en exclusiva per a Ramaders d’Andorra SA. L’únic objectiu perseguit per aquest sistema d’engreix és l’obtenció d’una carn de la màxima qualitat. A partir dels vuit mesos els animals són sacrificats a l’Escorxador Nacional d’Andorra, sota un estricte control sanitari. Es mesuren tots els paràmetres corresponents al plec de condicions de la IGP Carn d’Andorra i s’identifiquen les canals que compleixen amb totes les exigències.