Indicació Geogràfica Protegida

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) és la denominació emprada per a designar els productes agroalimentaris que procedeixen d'un lloc, una zona geogràfica o, excepcionalment, un país que degui la qualitat especial, la reputació o una altra característica concreta al seu origen geogràfic i que siguin produïts, transformats o elaborats en el lloc, la zona o el país que dóna nom a la indicació, incloses les denominacions tradicionals de productes agroalimentaris, geogràfiques o no.

Cal que es compleixin els requisits esmentats al Reglament UE núm. 1151/2012

Andorra téuna predisposició natural per a la cria de vaques alletants. Disposa d’abundants pastures de muntanya aprofitables directament per al bestiar i que són la base ideal per produir carn de qualitat.Les vaques s’alimenten exclusivament d’herba i farratges, aprofitant un recurs propi i renovable del nostre país.
Segueixen les pastures de més alçada a l’estiu, els prats de les valls durant la primavera i la tardor, i durant l’hivern a les estabulacions tradicionals consumeixen, en forma de farratges, els excedents d’herba dallats. El vedell neix a l’aire lliure i és alletat directament per la seva mare. La riquesa alimentària de la llet de la vaca, la gran quantitat d’herba i l’ambient sa de les muntanyes asseguren un bon creixement dels vedells i l’absència de malalties. A partir dels quatre mesos d’edat els vedells són separats de les mares i allotjats en instal·lacions ubicades a les explotacions dels ramaders. Els locals asseguren una protecció adequada enfront del vent, la pluja i el fred i creen un ambient favorable per a l’engreix. Durant l’engreix, els vedells són alimentats amb fenc d’herba i amb un aliment concentrat elaborat exclusivament amb cereals i lleguminoses i produït en exclusiva per a Ramaders d’Andorra SA. L’únic objectiu perseguit per aquest sistema d’engreix és l’obtenció d’una carn de la màxima qualitat. A partir dels vuit mesos els animals són sacrificats a l’Escorxador Nacional d’Andorra, sota un estricte control sanitari. Es mesuren tots els paràmetres corresponents al plec de condicions de la IGP Carn d’Andorra i s’identifiquen les canals que compleixen amb totes les exigències.

Després del procés iniciat la primavera del 2011, la Unió Europea ha publicat finalment al seu butlletí oficial els documents que resolen de forma favorable la demanda presentada pel Govern d’Andorra, en nom de la societat Ramaders d’Andorra SA, per obtenir una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) per a la carn d’Andorra.

Les IGP reconeixen l’origen geogràfic d’un producte determinat i donen la garantia al consumidor que, a part de l’origen certificat, el producte compleix els requisits de qualitat i els procediments d’elaboració tradicionals propis del territori que s’especifiquen en el plec de condicions aprovat.

Així la IGP Carn d’Andorra permet al consumidor identificar fàcilment un producte ben diferenciat i per al qual se certifica un origen geogràfic (Andorra), uns procediments de cria específics (vedells de raça bruna d’Andorra criats mitjançant el sistema tradicional) i uns procediments de transformació i control íntegrament desenvolupats a Andorra.

Tots els controls del compliment dels preceptes continguts en el plec de condicions, així com la certificació de tot el procés, els fa l’empresa certificadora autoritzada LDG-CER.

La IGP Carn d’Andorra és avui possible gràcies a la supervivència d’un sistema de cria tradicional que, a l’empara de les muntanyes, es resisteix a desaparèixer, i que contra la lògica dels sistemes comercials actuals, insisteix a oferir-nos un d’aquells productes autèntics tan difícils de trobar en el mercat actual.

El medi natural singular del país i els seus costums han fet possible el desenvolupament d’unes tradicions alimentàries pròpies. La producció del bestiar, i en particular la raça Bruna d’Andorra, ha estat fortament determinada pel medi geogràfic i la manera particular i secular de fer dels ramaders, que juntament amb els professionals del món de la carn i de la restauració han fet possible diferenciar la seva producció i l’adquisició d’un prestigi merescut davant dels consumidors.

La IGP Carn d’Andorra ha de permetre fidelitzar els consumidors, carnissers i restauradors a l’hora de contribuir a assegurar la continuïtat de les explotacions ramaderes del nostre país.

Data Sol·licitud: 12/04/2011

Data de Publicació: 20/11/2012

Data de Registre: 10 /10 /2013