Segells oficials de control i garantia
Descobreix tot allò relacionat amb Segells Oficials de Control i Garantia visitant el portal del Govern d'Andorra. Tots els serveis i informació detallada.

Informació general
Els Segells oficials de control i garantia són d’ús col·lectiu i tenen per objectiu garantir el compliment d’unes característiques tècniques establertes per Reglament.
Segell Oficial de control i garantia Carn de Qualitat Controlada d’Andorra
El Reglament relatiu a la utilització del segell oficial de control i garantia Carn de qualitat controlada d'Andorra recull els sistemes de producció tradicionals dels diferents tipus de carn, en defineix la comercialització i reglamenta l'ús del segell.
Aquest segell només pot ser aplicat als diferents tipus de carn produïts en l'àmbit geogràfic del Principat que compleixin fidelment les normes de producció tradicionals corresponents, que defineixin clarament les característiques diferencials i els mètodes particulars de cria i engreix del bestiar.
El bestiar només pot ser sacrificat a l'Escorxador Nacional d'Andorra, que es el responsable de mesurar els diferents paràmetres definits al Reglament relatiu a la utilització del segell oficial, i procedirà a la identificació i distribució de la carn per tal de garantir-ne als consumidors l'origen i la qualitat.
Segell Oficial de control i garantia Carn de Qualitat Controlada d’Andorra - Control i certificació del procés
Els serveis veterinaris oficials del Departament d'Agricultura identifiquen i efectuen el seguiment del bestiar des del naixement.
Durant el període d'engreix els serveis tècnics del Departament d'Agricultura controlen les instal·lacions i l'alimentació del bestiar.
A l'Escorxador Nacional d'Andorra els veterinaris del Servei d'Aliments i Nutrició del Ministeri de Salut i Benestar, són els responsables de la inspecció de les canals i de les mesures de tots els paràmetres del segell oficial.
En els punts de venda la carn es ven identificada amb el segell oficial i els serveis d'inspecció del Departament de Comerç són els responsables d'efectuar tots els controls pertinents.
Productes amb reconeixement de Segell Oficial de Control i Garantia Carn de Qualitat Controlada d’Andorra
Característiques de producció
El vedell ha de ser nascut de vaques inscrites al Padral del Govern i engreixat en una explotació ramadera ubicada a Andorra, la qual des del naixement de l’animal fins a la finalització de l’engreix es dediqui exclusivament a la producció de carn per ser comercialitzada amb el segell de control i garantia “Carn de qualitat controlada d’Andorra”. Ha de ser d’una raça d'aptitud càrnica o un creuament entre races d’aptitud càrnica.Ha de ser fill/a d’una vaca criada en règim extensiu o semiextensiu, on l'alimentació base sigui de farratges i pastures.Ha de ser alletat directament per la seva mare durant un període mínim de quatre mesos i al moment de deslletar-lo s'ha d'engreixar sol o en lots de quinze animals com a màxim.
Per realitzar l’engreix ha de disposar d’ una superfície mínima de 3 m2 per cap, en locals desinfectats i sotmesos a processos de buidatge sanitari d'almenys quinze dies entre les diferents engreixades. Durant el període d’engreix ha de ser alimentat a base de palla o fenc com aliment de volum i d'un aliment concentrat establert reglamentàriament.
Sacrifici
El vedell es sacrificarà a una edat compresa entre vuit i dotze mesos, en un estat d'engreixament satisfactori i amb uns pesos recomanats de:
· Vedelles: de 200 kg a 260 kg
· Vedells: de 240 kg a 320 kg
El pH de la carn ha de ser inferior a 6 al cap de vint-i-quatre hores del sacrifici. I la seva canal s’ha de deixar madurar a la cambra frigorífica durant un període mínim de 48 hores
Comercialització
Durant tot el procés de comercialització la canal ha d’anar identificada amb un sistema d’identificació subministrat pel Departament d’Agricultura, que incorpora el segell de control i garantia "Carn de qualitat controlada d'Andorra" on totes les peces de l'especejament de la canal exposades al públic han d’anar identificades amb el segell de control i garantia "Carn de qualitat controlada d'Andorra". La comercialització ha de ser sempre en fresc.
Control
Els serveis veterinaris oficials del Departament d'Agricultura identifiquen i efectuen el seguiment del bestiar des del naixement.
Durant el període d'engreix els serveis tècnics del Departament d'Agricultura controlen les instal•lacions i l'alimentació del bestiar.
A l'Escorxador Nacional d'Andorra els veterinaris del Servei d'Aliments i Nutrició del Ministeri de Salut i Benestar, són els responsables de la inspecció de les canals i de les mesures de tots els paràmetres del segell oficial.
En els punts de venda la carn es ven identificada amb el segell oficial i els serveis d'inspecció del Departament de Comerç són els responsables d'efectuar tots els controls pertinents.
Empreses inscrites
Ramaders d’Andorra SA
Direcció 875703
Característiques de producció
La seva alimentació de base han de ser pastures o farratges, i ha d’estar complementada amb un aliment concentrat establert.
L’engreix s’ha de realitzar durant un període mínim de dos mesos fins a arribar a un engreixament òptim de l’animal.Cal disposar d’un espai mínim d’1,80 x 1,15 metres en estabulació tradicional i 6 m2 en estabulació lliure i d'un ambient sa i ventilat.
Sacrifici
S’ha de sacrificar a una edat compresa entre catorze mesos i deu anys, amb un grau d'engreixament correcte i ha de presentar un estat sanitari i una conformació satisfactoris. El pH de la carn ha de ser inferior a 6 al cap de vint-i-quatre hores del sacrifici. La seva canal s’ha de deixar madurar a la cambra frigorífica durant un període mínim de 96 hores.
Comercialització
Durant tot el procés de comercialització la canal ha d’anar identificada amb un sistema d’identificació subministrat pel Departament d’Agricultura, que incorpora el segell de control i garantia "Carn de qualitat controlada d'Andorra" on totes les peces de l'especejament de la canal exposades al públic han d’anar identificades amb el segell de control i garantia "Carn de qualitat controlada d'Andorra". La comercialització ha de ser sempre en fresc.
Control
Els serveis veterinaris oficials del Departament d'Agricultura identifiquen i efectuen el seguiment del bestiar des del naixement.
Durant el període d'engreix els serveis tècnics del Departament d'Agricultura controlen les instal·lacions i l'alimentació del bestiar.
A l'Escorxador Nacional d'Andorra els veterinaris del Servei d'Aliments i Nutrició del Ministeri de Salut i Benestar, són els responsables de la inspecció de les canals i de les mesures de tots els paràmetres del segell oficial.
En els punts de venda la carn es ven identificada amb el segell oficial i els serveis d'inspecció del Departament de Comerç són els responsables d'efectuar tots els controls pertinents.
Empreses inscrites
Ramaders d’Andorra SA
Direcció 875703
Característiques de producció
Els corders i/o cabrits han de ser fills d’ovelles o cabres inscrites al Padral del Govern i nascuts i criats en una explotació ramadera ubicada a Andorra, la qual es dediqui exclusivament a la producció de carn per ser comercialitzada amb el segell de control i garantia “Carn de qualitat controlada d’Andorra”. Les mares han de ser de raça tradicional del país o bé dels creuaments d’aquesta amb una raça d'aptitud càrnica.Han de ser fills d’ovelles i cabres criades en règim extensiu o semiextensiu, on l'alimentació base sigui de farratges i pastures i alletats directament per les seves mares fins el moment del seu sacrifici.
Han de ser criats al aire lliure o en espais que permetin una densitat i maneig dignes; en especial han de disposar d’ una superfície mínima de 1 m2 per ovella o cabra i pels parts que es produeixin als corrals han de disposar d’un racó tranquil i separat de la resta del ramat. Els locals han de ser desinfectats i sotmesos a processos de buidatge sanitari d'almenys quinze dies un cop a l’any.
Durant el període de cria s’ha de complementar la seva alimentació amb palla o fenc de qualitat com a aliment de volum i d'un aliment concentrat determinat.
Sacrifici
S’ha de sacrificar a una edat compresa entre 50 i 90 dies els corders i 30 i 60 dies els cabrits, en un estat d'engreixament satisfactori i dins els següents grups de pesos:
Corders: 8 a 9,9 Kg/canal
10 a 11,9 Kg/canal
12 a 13,9 Kg/canal
Cabrits: 4 a 6 kg/canal
En les èpoques de consum es podran sacrificar els corders a una edat compresa entre 30 i 50 dies i amb un pes de 6 a 7,9 Kg/canal.
La seva canal s’ha de deixar refredar a la cambra frigorífica durant un període mínim de 10 hores.
Comercialització
Durant tot el procés de comercialització la canal ha d’anar identificada amb un sistema d’identificació subministrat pel Departament d’Agricultura, que incorpora el segell de control i garantia "Carn de qualitat controlada d'Andorra" on totes les peces de l'especejament de la canal exposades al públic han d’anar identificades amb el segell de control i garantia "Carn de qualitat controlada d'Andorra". La comercialització ha de ser sempre en fresc.
Control
Els serveis veterinaris oficials del Departament d'Agricultura identifiquen i efectuen el seguiment del bestiar des del naixement.
Durant el període d'engreix els serveis tècnics del Departament d'Agricultura controlen les instal·lacions i l'alimentació del bestiar.
A l'Escorxador Nacional d'Andorra els veterinaris del Servei d'Aliments i Nutrició del Ministeri de Salut i Benestar, són els responsables de la inspecció de les canals i de les mesures de tots els paràmetres del segell oficial.
En els punts de venda la carn es ven identificada amb el segell oficial i els serveis d'inspecció del Departament de Comerç són els responsables d'efectuar tots els controls pertinents.
Empreses inscrites
Ramaders d’Andorra SA
Direcció 875703
Característiques de producció
L’animal ha de ser nascut d’eugues inscrites al Padral del Govern i engreixat en una explotació ramadera ubicada a Andorra, la qual des del naixement de l’animal fins a la finalització de l’engreix es dediqui exclusivament a la producció de carn per ser comercialitzada amb el segell de control i garantia “Carn de qualitat controlada d’Andorra”. Ha d’ésser d’una raça d’aptitud càrnia o un encreuament entre races d’aptitud càrnia. Ha d’ésser fill/a d’una euga criada en règim extensiu o semiextensiu, en què l’alimentació base sigui de farratges i pastures. Ha d’ésser alletat/ada directament per la seva mare durant un període mínim de sis mesos. Al moment del deslletament s’ha d’engreixar sol/a o en lots de quinze animals com a màxim respectant que hi hagi llocs per menjar per a tots.
S’ha de seguir el programa d’engreix controlat durant un període mínim de tres mesos fins a arribar a un engreixament òptim de l’animal. Per realitzar l’engreix ha de disposar d’una superfície mínima de 5 m2 per cap, en locals desinfectats i sotmesos a processos de buidatge sanitari d’almenys quinze dies entre les diferents engreixades. Durant el període d’engreix s’ha d’alimentar a base de palla o fenc com a aliment de volum i d’un aliment concentrat.
Sacrifici
L’animal s’ha de sacrificar a una edat compresa entre nou i divuit mesos, en un estat d’engreixament satisfactori i amb un pes en canal recomanat mínim de 200 kg.
La seva canal s’ha de deixar madurar a la cambra frigorífica durant un període mínim de 24 hores.
Comercialització
Durant tot el procés de comercialització la canal ha d’anar identificada amb un sistema d’identificació subministrat pel Departament d’Agricultura, que incorpora el segell de control i garantia “Carn de qualitat controlada d’Andorra”.
Totes les peces de l’especejament de la canal exposades al públic han d’anar identificades amb el segell de control i garantia “Carn de qualitat controlada d’Andorra”.
S’ha de comercialitzar sempre en fresc.
Control
L’execució de tots els controls tècnics i sanitaris relatius a la producció dels animals l’efectuen els tècnics del Departament d’Agricultura. L’execució de tots els controls tècnics i sanitaris relatius al sacrifici dels animals i a la manipulació, transformació o condicionament de la seva carn la duen a terme els tècnics del Serveis de Seguretat Alimentària. L’execució de tots els controls tècnics i sanitaris relatius a la comercialització de la carn la fan els tècnics de les administracions competents.
Empreses inscrites
Ramaders d’Andorra SA
Direcció 875703
Poltrand
Direcció +376 692 992

Informació general
Els Segells oficials de control i garantia són d’ús col·lectiu i tenen per objectiu garantir el compliment d’unes característiques tècniques establertes per Reglament.
Segell Oficial de control i garantia Vi de Qualitat Controlada d’Andorra
El Reglament relatiu a la utilització del segell oficial de control i garantia "Vi de qualitat controlada d'Andorra" recull els sistemes de conreu i transformació de les diferents varietats de vi , en defineix la comercialització i reglamenta l'ús del segell.
Aquest segell només pot ser aplicat a les diferents varietats de Vi produïts en l'àmbit geogràfic del Principat que compleixin fidelment les normes de producció corresponents, que defineixin clarament les característiques diferencials i els mètodes particulars de conreu i transformació del Vi.
El raïm ha de ser produït en vinyes registrades al parcel·lari del Registre d'Explotacions Agràries, dins d'una explotació degudament establerta al país. El departament d'agricultura es el responsable de mesurar els diferents paràmetres definits al Reglament relatiu a la utilització del segell oficial, i procedirà a la identificació i distribució del segell de control de qualitat del Vi per tal de garantir-ne als consumidors l'origen i la qualitat.
Segell Oficial de control i garantia Vi de Qualitat Controlada d’Andorra - Control i certificació del procés
L’execució dels controls tècnics i sanitaris relatius a la producció del raïm l’efectuen els tècnics del Departament d’Agricultura. Els controls tècnics i sanitaris relatius a la producció del vi la duen a terme els tècnics del Servei de Seguretat Alimentària.
Es poden complementar els controls amb empreses certificadores legalment establertes a Andorra o acreditades per la UE per poder certificar en territori andorrà.
En els punts de venda el Vi es ven identificat amb el segell oficial i els serveis d'inspecció del Departament de Comerç són els responsables d'efectuar tots els controls pertinents.