• Introducció

    menopausa

    La paraula menopausa prové del grec “mens” que vol dir mensualment i “pausi” que significa acabar. És el moment en que de manera natural la menstruació desapareix definitivament.

    Quan es produeix?

    Quan els ovaris deixen de fabricar les hormones que regulen la funció reproductiva (estrògens i progesterona). Això fa que els ovaris deixin d’ovular, acabant així l’etapa reproductiva de la dona. S’entra en un període de canvi anomenat Climateri, podent aparèixer fisiològicament i espontàniament a partir dels 40 anys.

    El Climateri marca la transició entre una etapa fèrtil i reproductiva, cap a una etapa de inactivitat ovulatòria en la qual la fase reproductiva de la dona cessa. Es divideix en dues etapes, en un primer temps la dona entra en la perimenopausa. Es dona entre el 40 i els 45 anys d’edat. En aquesta fase comencen a aparèixer alteracions dins del cicle menstrual amb períodes de sagnat irregulars, indicatius d’una ovulació irregular. No obstant, tot i ser menys probable s’ha de tenir present que la dona manté certa probabilitat d’un embaràs espontani. Es recomana mantenir l’ús de mètodes anticonceptius. A posteriori de la perimenopausa, s’inicia la segona fase de post menopausa. En aquesta fase ja no es percep activitat ovulatòria, ja no hi ha sagnat menstrual. Es pot experimentar canvis tant a nivell físic com emocional. Aquesta segona fase pot aparèixer de manera fisiològica entre els 45 anys i els 55 anys. 

    Quan podem afirmar que la dona té la menopausa?

    Cal que no hagi tingut la menstruació durant un any complet (es recomana anotar el dia d’última menstruació en un calendari per tenir una data certa de referència).

    Sol aparèixer entre els 45 i 55 anys tot i haver-hi casos en que pot ser abans i es denomina menopausa precoç. En el cas de que sigui a posteriori dels 55 anys, rep el nom de menopausa tardana.

    Quins canvis inclou?

    El 85% de les dones percebran símptomes climatèrics. No totes ho experimenten o manifesten de la mateixa manera o en el mateix temps, els canvis que es produeixen durant la perimenopausa i menopausa. Es tracta d’una fase important de canvis i acceptació que cada dona viu i accepta segons el seu ritme.

    A nivell físic:

    • Sufocacions (60-80% de les dones): coneguts popularment com a “fogots”, són el signe més temut de la menopausa. Aquests apareixen de forma sobtada manifestant- se per una calor intensa a tòrax, cara i esquena, vermellor i sudoració, tremolors i calfreds

    Pot ocórrer en qualsevol moment de dia o de la nit i cedeixen espontàniament. Un dels principals consells és vestir amb diferents capes de roba per poder adaptar-se als canvis de temperatura percebuts, i dur sempre un ventall. 

    • L’insomni (50-76% de les dones) és un altra de les conseqüències que ocorre amb les sufocacions.

    Les respiracions profundes, sopar mínim 3 hores abans d’anar a dormir, vestir roba transpirable i fina com el cotó, evitar aliments greixosos són algunes eines que ajuden a pal·liar aquest símptoma que en ocasions pot resultar molt incòmode. Empitjoren amb l’alcohol, cafè o te i el tabac, per la seva acció vasomotora.

    • Palpitacions, cefalees o migranyes.
    • Alteracions a nivell dels òrgans genitals: degut a la manca de producció d’estrògens, es produeix un aprimament de les parets vaginals provocant picors, molèsties i disminució de la lubricació vaginal. Això comportarà sequedat vaginal i en el moment de les relacions sexuals amb penetració pot ocasionar molèsties que reben el nom de disparèunia. Els hidratants vulvars i vaginals, lubricants (per exemple, olis naturals tipus ametlla o rosa mosqueta) són un gran aliat per a la salut sexual de la dona. També, de manera general, pot haver una disminució del desig sexual al llarg dels anys, o un alentiment en la percepció de l’orgasme sexual.
    • Incontinència urinària (mínim un 24% de les dones ho pateixen en algun moment): la musculatura en general sol debilitar-se amb el pas dels anys, i per conseqüent, la bufeta i el sòl pelvià també, produint-se pèrdues d’orina, irritacions i/o possibles infeccions d’orina. Molt recomanable fer exercicis com Pilates o Ioga per la seva prevenció. No obstant, professionals de la salut poden ajudar a la pràctica d’exercicis del sol pelvià (requereixen supervisió si no s’han realitzat mai anteriorment), com els exercicis de Kegel que han mostrat la seva efectivitat en l’enfortiment i tonicitat de la musculatura pelviana.
    • Canvis en la pell, ungles i cabell: la pell presenta més sequedat, es recomana una bona hidratació amb ingesta d’aigua i una correcta hidratació de la pell. El col·lagen i la elastina també es veuen afectats, fent que es pugui percebre més fina i menys elàstica. Les ungles i els cabells es debiliten i apareixen els primers signes d’alopècia.
    • Pèrdua de massa muscular (una mitja del 8% de pèrdua de massa): aquesta pot produir dolor en articulacions i molèsties generalitzades en el cos. A més existeix una tendència al guany de pes per la disminució del consum metabòlic. Mantenir una activitat física ajuda a pal·liar aquests símptomes i mantenir així la massa muscular. Es recomana fer exercicis que augmentin la massa muscular. Caminar, per exemple, és molt saludable però no suficient. Es recomana que l’activitat duri al menys 30 minuts diaris, a bon ritme.
    • Osteoporosis (més del 40% de les dones): la debilitat òssia és un dels signes que es poden dur a terme a llarg termini per una disminució de la densitat òssia, augmentant el risc de fractura. Les suplementacions alimentàries i l’activitat esportiva són uns bons aliats per a la seva prevenció en l’aparició. Millor activitat física sense impacte com caminar, bicicleta o esquí de muntanya.
    • Altres alteracions a llarg termini: la hipercolesterolèmia, els problemes cardiovasculars, la diabetis o la obesitat són malalties cròniques que poden dur-se a terme. La prevenció recau en els controls amb el metge referent. Es recomana evitar el consum excessiu de cafeïna i alcohol i restringir el iode (la sal), afavorint una dieta variada i saludable potenciant el consum d’aliments que continguin soja, calci, omega 3, vitamina D i fibra, entre altres.

    A nivell emocional:

    • Disminució del desig sexual: Al deixar d’ovular i amb l’aparició de la menopausa el desig sexual es pot veure disminuït amb l’aparició de la sequedat vaginal. Però no tot és penetració en les relacions sexuals. La sexualitat i el plaer ens acompanya al llarg de tota la vida. És recomanable poder parlar-ho amb la parella i professionals (per exemple un/a sexòleg/a): expectatives i realitat.
    • Irritabilitat o nerviosisme.
    • Labilitat afectiva: és transitòria. Quan el cos s’adapta a la inexistència de més cicles menstruals, les hormones es regulen. A partir del climateri, l’estat d’ànim es torna a estabilitzar. Important: control de la tiroides, perquè al canviar els processos metabòlics es pot veure alterada transitòriament contribuint a patir astènia i fatiga i requerint tractament.

    Tot i ser un procés natural on TOTES les dones hi passaran, és important desestigmatitzar la menopausa i donar suport a les dones. Es important verbalitzar els sentiments i percepcions per poder rebre eines d’ajuda.

    En efecte, els professionals de la salut especialitzats en el benestar de la dona, són els responsables en donar informació i assessorament sobre la menopausa i els canvis que es produeixen, per tal d’acompanyar les dones en la transició i la vivència de la menopausa des de la promoció de la salut.

    Si et trobes en aquesta nova etapa de canvis i adaptació i necessites ajuda, consells o simplement una escolta individualitzada, no dubtis en consultar amb el teu metge referent, ginecòleg o llevadora del teu CAP.