• Introducció

    consentiment

    Què és el consentiment?

    Les cites i el sexe poden ser terrenys difícils. Cada persona que es conegui tindrà els seus propis límits i expectatives. La comunicació és la clau. Aquí és on entra en joc el consentiment. És una part necessària de qualsevol relació.

    En realitat, el consentiment és bastant senzill. Significa tenir permís per a qualsevol activitat íntima, res més.

    A vegades, el consentiment s'expressa amb paraules; d'altres, amb accions. La qüestió és que si quedes amb algú en persona, tens la responsabilitat de respectar els seus límits. I l'altra persona ha de respectar els teus, és clar.

    Si no estàs completament segur que l'altra persona se senti còmoda, pregunta-l'hi directament.

    Si quedes amb algú, recorda això: has de sentir-te còmode i donar el teu consentiment de forma activa per a qualsevol activitat sexual. I si tens ganes de fer un pas més, assegura't que tens el consentiment de l'altra persona en tot moment.

    Demanar consentiment

    El consentiment no sempre ha de ser verbal, però acceptar amb paraules diferents activitats sexuals pot ajudar-te a tu i a la teva parella a respectar els límits de l'altra persona.

    El consentiment verbal pot incloure dir “sí”, “no paris” o dir a la parella el que vols. Alguns exemples de consentiment no verbal inclouen assentir amb el cap, acostar a algú cap a tu o la participació activa, com ara tocar-vos mútuament.

    Recordem  que les indicacions no verbals solen ser menys clares si ets amb una parella nova, així que sempre és millor utilitzar consentiment verbal fins que coneguis bé a l'altra persona. A més, demanar consentiment pot ser sexy. El consentiment sempre ha de ser clar, vehement i permanent durant tota l'activitat sexual. És molt important que tothom se senti còmode amb el que està passant i comunicar aquesta comoditat a cada pas que es faci.

    Cal tenir en compte que el consentiment no està limitat a l'activitat sexual. Esforça't per garantir un interès mutu pel contacte físic i així saber que tothom expressa el seu nivell de comoditat i els seus límits. Recorda que la gent que està sota els efectes de l'alcohol o les drogues no pot donar cap mena de consentiment.

    Si la teva parella accepta però transmet preocupació o inseguretat, no hi ha consentiment.

    Donar consentiment

    Si no et sents còmode amb cap mena d'activitat, no has de consentir res i ningú té dret a pressionar-te perquè ho facis. Expressa clarament les teves intencions i tingues clar que cap persona té dret a anar més enllà dels teus límits i sense pressions (ni tu hauries de fer-ho amb ningú.)

    Si estàs pensant a realitzar qualsevol mena d'activitat sexual, fes saber a l'altra persona què vols fer i què no. Troba maneres perquè tant tu com la teva parella comuniqueu el vostre consentiment en tot moment, com verbalitzar-lo a mesura que aneu avançant. Si no tens clar si l'altra persona és prou explícita sobre una activitat sexual en particular, pregunta-l'hi directament. Recorda: no dir “no” no equival a dir “sí” ( un no ho se, silenci, mirada a terra, etc... vol dir no).

    Consentiment reversible

    El consentiment es pot retirar i/o pots canviar d’idea en qualsevol moment, i el consentiment és important inclús entre parelles que ja han mantingut relacions sexuals prèviament.