Sòl pelvià
Descobreix tot allò relacionat amb Sòl pelvià visitant el portal del Govern d'Andorra. Tots els serveis i informació detallada.
-
Introducció
Què és?
El sòl pelvià, tot i ser una de les parts més importants del cos femení, podríem dir que és el gran desconegut. Es tracta del conjunt de músculs i lligaments antigravitatoris que es troben a la base de la pelvis. Forma part del sistema core, és a dir, aquells músculs profunds que recobreixen el nostre tronc com l’abdomen o la musculatura lumbar.
Quina funció té?
Tenint en compte on està situat, la seva funció principal és la de mantenir subjectes i estables l’aparell digestiu, l’urinari i el reproductor, que són els aparells que disposen d’obertures (col·laborant a nivell funcional amb mecanismes de pressions), però també “sustenta” tot el tronc. Així doncs, el sòl pelvià també s’encarrega, entre altres moltes coses, de controlar la continència urinària i rectal. I és aquí on comencen la majoria de problemes relacionats amb la pèrdua d’aquest tipus de deposicions i fluids.
Al llarg de la vida, aquesta musculatura es pot veure sotmesa a agressions com són els embarassos, els parts, els esports d’impacte (córrer, saltar a corda,..), la pràctica d’instruments de vent,… i que, juntament amb l’envelliment, comporten la pèrdua de to muscular, col·lagen i elastina i poden portar a una incontinència urinària que alterarà la qualitat de vida de les dones.
Les disfuncions del sòl pelvià, com per exemple la incontinència urinària, són problemes de salut freqüentment ocultats que deterioren la qualitat de vida, limiten l’autonomia i repercuteixen en l’àmbit psicosocial, laboral, afectiu i sexual de la dona. Sempre s’ha de consultar un especialista per poder fer una bona valoració.
La reeducació dels músculs del sòl pelvià és una intervenció eficaç de baix risc que pot reduir significativament la incontinència. Perquè sigui eficaç, la persona ha de tenir la capacitat de contraure els músculs de manera correcta i complir amb un règim específic d’exercicis.
Com es poden prevenir i detectar disfuncions?
Recordeu que és important mantenir estils de vida saludables des de l’adolescència a la menopausa, rebent informació i assessorament.
- Aprendre a tenir consciència del perineu, de la forma i estructura de la nostra pelvis.
- Aprendre exercicis per a l’entrenament dels músculs del sòl pelvià i així adquirir un to muscular adequat.
- Treballar i adaptar els exercicis del sòl pelvià als hàbits quotidians de cadascuna.
- Conèixer i detectar els factors de risc que incideixen negativament en el sòl pelvià durant l’embaràs.