El Govern i el Comú de Sant Julià de Lòria formalitzen la compra de l’antiga fàbrica de tabac CATSA per preservar el patrimoni cultural del país
Cultura
L’edifici s’ha adquirit per un valor de 4,2 milions d’euros, a parts iguals per les dos institucions, i el Comú cedirà l’ús del 50% de la propietat a l’Executiu perquè s’hi desenvolupi un projecte estratègic i d’interès nacional, com ara una àrea tecnològica
El Govern i el Comú de Sant Julià de Lòria han formalitzat la compra aquest matí de l’antiga fàbrica CATSA, amb l’objectiu de preservar el patrimoni cultural del país i que aquest espai històric pugui acollir projectes estratègics i d’interès nacional i, així, aportar un actiu a la parròquia laurediana. L’edifici situat a l’avinguda Rocafort, número 39, s’ha adquirit per un valor de 4,2 milions d’euros, que sufragaran a parts iguals el Govern i el Comú lauredià. La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell; el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Cerni Cairat; i el representant de l’actual propietat de l’edifici, Christian Pérez, han estat els encarregats de rubricar el contracte de compra.
A l’acte de formalització de la compravenda de l’edifici amb la propietat, Bonell i Cairat també han signat un conveni que estableix que el Comú cedeix l’ús gratuït del 50% de la propietat durant trenta anys al Govern per tal que hi pugui desenvolupar el projecte de l’àrea tecnològica o els projectes que comportin un interès nacional que es considerin escaients i que puguin aportar un retorn notori a la parròquia de Sant Julià de Lòria.
“Avui és un dia molt important, formalitzem la compra d’aquest edifici, que ha format part del paisatge urbanístic de Sant Julià de Lòria, però que també ha estat testimoni d’una època molt important per a l’economia d’Andorra”, ha relatat la ministra Mònica Bonell. Per aquest motiu, la titular de Cultura ha anunciat que es començaran els tràmits per incloure l’edifici a l’Inventari general del patrimoni cultural d’Andorra i, a més, s’ha acordat amb la propietat poder custodiar, per part del Govern, els arxius de CATSA. “Amb l’objectiu de conèixer més sobre la història de la fàbrica, ens hem emplaçat amb els propietaris de la societat a formalitzar un conveni de cessió per traslladar els documents de la fàbrica a l’Arxiu Nacional, per poder catalogar-los i conservar-los”, ha afegit.
Per la seva banda, el cònsol major lauredià, Cerni Cairat, ha destacat que “amb la compra de CATSA, no només consolidem un compromís patrimonial, sinó que fem un pas decisiu cap a la revitalització de la parròquia. Aquesta operació preserva el nostre passat i projecta un futur de progrés per Sant Julià de Lòria i la part alta, que necessita una nova empenta. Ens ofereix la possibilitat de revitalitzar-la, de donar-li nous usos i d’integrar-la en el desenvolupament estratègic de Laurèdia”.
Per tal de culminar la compra, l’Executiu ha entrat a tràmit un Projecte de Llei de crèdit extraordinari amb l’objectiu que el Consell General el pugui aprovar amb els millors terminis i desbloquejar la partida pressupostària necessària per abonar l’import corresponent al 50% de la compra de l’edifici que ha de sufragar el Govern.
L’edifici de l’antiga Cooperativa Andorrana de Tabacs SA (CATSA), d’una superfície de 2.886 m2 i construït l’any 1962, va ser una de les fàbriques de tabac que van desenvolupar una important activitat fins al seu tancament el 2010. Actualment, l’edifici es troba en desús, tot i que darrerament va ser un dels espais principals del L’AndArt, festival d’expressió artística i cultural, que va contribuir a recuperar la memòria d’aquest edifici fabril que forma part de la història del tabac i del patrimoni industrial del país, i a donar-hi valor.
Galeria d'imatges



