Esports

24 de març 2025

El pressupost que es destina a l’esdeveniment ascendeix a un total de 4,584 milions d’euros i està previst tenir un retorn per al país positiu amb 12.000 nits d’hotel, 30.000 àpats i també la cessió de material esportiu per a les federacions valorat en 700.000 euros, així com la millora de les instal·lacions esportives

Dos mesos abans que la flama olímpica cremi a l’Estadi Nacional, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, i la presidenta del Comitè organitzador dels Jocs dels Petits Estats d’Europa Andorra 2025, Anna García, han presentat als mitjans de comunicació els principals detalls de l’organització d’aquest esdeveniment que tindrà lloc entre el 26 i 31 de maig. Als jocs hi participaran al voltant de 1.150 atletes de nou països diferents (Andorra, Xipre, Islàndia, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Mònaco, Montenegro i San Marino) i la família olímpica l’integraran al tomb de 2.000 persones (comptant atletes, delegacions i tècnics esportius).

“Vint anys després d’acollir els darrers Jocs dels Petits Estats d’Europa, Andorra tornarà a ser l’escenari d’aquest esdeveniment, que acull més de mil esportistes i que dona visibilitat als nostres atletes més enllà de les nostres fronteres”, ha assegurat Mònica Bonell.

Per la seva banda, Anna García ha relatat que “estem preparant uns Jocs on s’hi ha implicat tot el país i que serà una oportunitat per als esportistes andorrans de viure una experiència d’aquestes magnituds a casa nostra i per a la resta de delegacions de conèixer el nostre país”.

Les disciplines

Les disciplines que es disputaran aquests Jocs seran dinou: vòlei, vòlei platja, tenis, tir de precisió, tir al plat, tenis taula, natació, natació artística, rugbi, gimnàstica artística, gimnàstica rítmica, karate, judo, atletisme, ciclisme de muntanya, ciclisme a contrarellotge, ciclisme de carretera, bàsquet 5x5 i bàsquet 3x3. Totes les categories es disputaran en la modalitat masculina i femenina o mixtes, excepte natació artística (femenina), rugbi (masculí), gimnàstica rítmica (femení) i bàsquet 5x5 (femení).

Els escenaris dels Jocs

Pel que fa als espais de competició, s’han repartit en quinze equipaments de les set parròquies: Canillo acollirà el tenis taula (Edifici Perecaus); Encamp, el vòlei platja (Complex esportiu); Ordino el ciclisme a contrarellotge (el Serrat) i el rugbi (CTEO); i la Massana, el tir al plat (camp de tir del Pla de Borràs) i les proves de ciclisme de muntanya (Pal-Arinsal). Andorra la Vella acollirà al complex esportiu de Serradells les diferents modalitats de natació i de gimnàstica, així com el tir de precisió; el Pavelló Toni Martí serà l’escenari on es disputaran les proves de bàsquet 5x5; l’Estadi Comunal acollirà les proves d’atletisme; i les pistes del Parc Central les de vòlei platja. També a la capital es disputaran les proves de ciclisme de carretera i de tenis (Princiesport). Finalment, Sant Julià acollirà les competicions de karate (LAUesport), mentre que Escaldes-Engordany serà la seu del bàsquet 3x3 (Prat del Roure) i de judo (Pavelló del Prat Gran), en aquesta parròquia també estarà situada el menjador olímpic (Prat del Roure).

La força de tot un país

La voluntat dels organitzadors és mostrar la força d’Andorra com a país en la celebració d’aquests Jocs dels Petits Estats d’Europa 2025. De fet, per a la celebració dels JPEE es comptarà amb 825 voluntaris, coordinats per l’Àrea de promoció de la joventut i el voluntariat del Govern, dels quals 550 seran ciutadans i 275 seran tècnics de les federacions i especialistes en el món de l’esport.

“Els Jocs seran l’exemple de la capacitat que tenim com a país d’implicar-nos en l’organització de grans esdeveniments esportius i això ho demostra l’èxit de participació de voluntaris, que amb una sola campanya de captació hem pogut assolir el nombre necessari per donar cobertura als JPEE”, ha emfatitzat la ministra titular d’esports.

Però no només s’involucrarà el teixit esportiu del país en la celebració dels jocs, sinó que també estaran presents els actors culturals andorrans, els quals seran els protagonistes de la cerimònia d’obertura que se celebrarà el 26 de maig a les 21.30 hores a l’Estadi Nacional. “El talent local serà el protagonista de la cerimònia, a través de la qual hem volgut transmetre una visió moderna d’Andorra, escapant de celebrar únicament una cerimònia esportiva. Per això hem comptat amb els principals actors del teixit cultural del país”, ha relatat Toni Colom, coordinador de l’espectacle.

Les entrades per poder assistir-hi com a públic tindran un preu simbòlic de 20 euros i es podran adquirir a través de la pàgina web dels Jocs. També s’ha previst una cerimònia de cloenda orientada als esportistes que se celebrarà el 31 de maig al Prat Gran d’Escaldes-Engordany.

El llegat dels Jocs

El pressupost destinat a l’organització dels Jocs és de 4,584 milions d’euros en total: 2,4 els aporta el Comitè Olímpic Andorrà (més aportacions en forma de material), 1,8 el Govern (més 686.000 euros en ajuts a les federacions per a la preparació dels JPEE), 250.000 euros el patrocinador privat Andbank, 84.000 euros els Comuns (a banda de posar a disposició dels Jocs les instal·lacions comunals i el personal tècnic que hi treballa) i 50.000 euros Andorra Turisme. A més, Andorra Telecom aportarà els equipaments de telecomunicacions necessaris per desenvolupar els Jocs.

“És un pressupost ajustat i amb una voluntat evident de contenció de despesa, de fet, és gairebé el mateix pressupost que s’hi va destinar a l’organització dels Jocs l’any 2005. També estem treballant en l’establiment de convenis amb altres patrocinadors privats del país”, ha assegurat la presidenta del Comitè organitzador dels Jocs.

Pel que fa al retorn econòmic previst per al país, Anna García ha indicat que només amb les delegacions s’hi compten amb 12.000 nits d’hotel, 30.000 àpats i s’han contractat 20 autobusos i 50 vehicles (format furgoneta) a través d’empreses andorranes, per trajectes interns de les delegacions, “a banda de la despesa que puguin fer al país els espectadors i les delegacions dels països participants”.

Però els Jocs dels Petits Estats no només es traduiran en un retorn econòmic per al conjunt de l’economia, segons ha explicat la ministra Mònica Bonell, sinó que deixaran un llegat tangible en el teixit esportiu del país, a través de millores en les instal·lacions esportives del país, que s’han efectuat per adequar-les als Jocs i també amb la cessió de material tècnic a totes les federacions, un cop acabin els JPEE, per un valor de més de 700.000 euros. “L’esport andorrà guanya amb els JPEE, tant pel que fa a visibilitat com pel que fa a la millora que deixaran en els espais que utilitzen habitualment”, ha asseverat Bonell.

La mascota

Per a aquesta edició dels JPEE s’ha volgut recuperar la mascota dels primers Jocs que es van celebrar al Principat, redissenyada per Pere Moles. La figura emula l’animal fantàstic del país, el Tamarro, i “vol fer un homenatge a la gent i als jocs del 1991”, ha indicat Mònica Bonell. La mascota estarà present durant tots els jocs i també es podrà adquirir als diferents punts de venda oficials en forma de peluix com a record dels Jocs dels Petits Estats Andorra 2025.

Documents relacionats