Afers Exteriors

19 de març 2025

L’acte, organitzat pel Govern, tindrà lloc aquest dijous a les 19 hores a la llibreria Moby Dick d’Andorra la Vella i és obert a tothom

Aquest dijous, 20 de març, el Govern se suma als actes de celebració del Dia internacional de la francofonia amb una lectura d’obres d’autors francòfons adreçada a la ciutadania. La sessió anirà a càrrec de les professores de llengües clàssiques i literatura francesa Elda Gahete, del Liceu Comte de Foix, i Pilar Rabassa, de l’Escola Andorrana de Batxillerat, que llegiran extractes de Le Rêve du jaguar, de Miguel Bonnefoy, obra guanyadora del Prix Femina i del Grand Prix de l'Académie française; Houris, de Kamel Daoud, premiada amb el Prix Goncourt; i Jacaranda, de Gaël Faye i guardonada amb el Prix Renaudot.

L’activitat, que es du a terme amb la col·laboració de l'Ambaixada de França a Andorra, l'Aliança francoandorrana i la llibreria Moby Dick, posarà en valor autors que no tenen el francès com a llengua materna i que han aconseguit la gran fita de guanyar premis prestigiosos en l’àmbit de la literatura en francès. Alhora, es vol destacar el paper que han jugat aquests escriptors en la representació de la diversitat cultural present a l'espai francòfon.

L’activitat és oberta a tothom i es durà a terme entre les 19 i les 20 hores a la llibreria Moby Dick d’Andorra la Vella (carrer de l’Alzinaret, 1). Entre d’altres, hi assistiran la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, l'ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet, i el director de Gabinet de la representació del Copríncep francès, Robert Mauri.

En complement a aquest acte, el Ministeri d’Educació, la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO i l’Aliança Andorrano-Francesa organitzen el concurs de la francofonia Dis-moi dix mots sur la planète. El projecte convida als escolars del país d’entre 8 i 14 anys a explorar els grans reptes mediambientals, com el clima, la biodiversitat i els conflictes relacionats amb els recursos. Aquest any el concurs convida els estudiants a fer producció literària que ha d’incloure obligatòriament una sèrie de mots claus relacionts amb el medi ambient. Els projectes s’han de lliurar abans del 30 d’abril i el grup d’alumnes guanyadors de cadascuna de les categories rebran un diploma i un premi valorat en 250 euros.

Activitats fora d’Andorra

En consonància amb el compromís d’Andorra amb el multilingüisme i en particular amb el foment de l’ús de la llengua francesa, les ambaixades d’Andorra participen en els actes que tenen llocs a les diferents capitals a l’entorn de la celebració del Dia de la Francofonia.

Així doncs, l’Ambaixada d’Andorra a Espanya col·labora, juntament amb altres ambaixades, institucions i organismes francòfons, en la X Mostra de cinema francòfon que tindrà lloc a Madrid entre el 19 i el 23 de març a la Cineteca de Madrid i que projectarà una quinzena de films de temàtica diversa que signen directors consagrats com Léa Pool, Nadine Labaki o Cristian Mungiu i també cineastes emergents com Morgan Simon, Meryam Joobeur i Mati Diop.

D’altra banda, l’Ambaixada d'Andorra a Alemanya participarà a la Fête des francophonies que tindrà lloc el 5 d'abril a la Maison de la Francophonie du Centre Français de Berlin. A Viena, es participa en un acte per commemorar en dia internacional de la francofonia aborogant per un multilateralisme multingüe.

Al seu torn, l’Ambaixada d’Andorra a Portugal també col·labora activament, juntament amb altres ambaixades, en l’organització d’activitats en el marc de les celebracions de la Festa de la Francofonia 2025 a Lisboa que tindran lloc durant els mesos de març i abril.

En el marc de la setmana de la Francofonia, l’Ambaixada francesa a Riga organitza diversos esdeveniments, entre els quals Andorra participa en la projecció del documentat, en francès, “Boris Skossyref, l’estafador que va ser rei”, dirigit pel Sr. Jorge Cebrián. El documental s’emetrà al cinema K-Suns de Rigal el proper 22 de març a les 22h. Cal recordar que la première del documental va participar en la 30a edició del Festival de Cinemania de Montreal, al mes de novembre del 2024.

Tanmateix, el Grup d’Ambaixadors Francòfons de la UNESCO (GAFU) celebrarà el 13 de maig la Jornada Internacional de la Francofonia, entre altres activitats s’organitzarà un còctel “Voyage en Francophonie”, on les delegacions podran presentar les seves especialitats gastronòmiques i la mostra d’animacions musicals. L’Ambaixada d’Andorra a França col·laborà activament en aquest projecte amb la resta de delegacions permanents a la UNESCO.

Les Ambaixades d’Andorra també participen a les reunions dels Grups d’Ambaixadors Francòfons (GAF), en particular a París (OIF, UNESCO, BIE), Brussel·les (UE), a Estrasburg (CoE), a Madrid, a Viena (OSCE), i a Nova York. Precisament, a través de la Missió Permanent, els anys 2022 i 2024, Andorra ha cofacilitat l'adopció de resolucions clau sobre multilingüisme a les Nacions Unides per reforçar la importància de la diversitat lingüística en el treball de l'organització, promovent una millor accessibilitat als documents i debats per a tots els estats membres.