Fira concurs de bestiar d'Andorra. Projecte: Vides de muntanya. Ramaderia d'alçada

Les fires evolucionen al ritme que marquen els temps i canvien de data i de lloc de celebració en funció de les necessitats i les possibilitats de cada moment històric. Una súplica del Comú d’Andorra a través d’una carta del secretari, Josep de Riba, al Consell General demana traslladar la fira anunciada pel 31 d’octubre al 27 del mateix mes ja que era la data més convenient per als comercials. El 30 de març de 1885 el Consell General accepta que la fira se celebri la data sol·licitada, el 27 d’octubre.

Fins a la primera meitat del segle XX se celebraven fires a diverses parròquies en moments diferents. A Canillo hi havia dues fires, la primera el 16 d’octubre i la segons el 18 de novembre. A Encamp el calendari marcava les dates del 9 de setembre i el 20 de novembre. A Ordino se celebrava una fira el 7 d’octubre i a la Massana, el 6 d’octubre. A Andorra la Vella es concentrava la major activitat amb tres fires: el 27 d’octubre, el 22 de novembre i el dissabte de Rams. L’any 1970 només es continuava celebrant la fira d’Andorra del 27 d’octubre i també desapareix. La desaparició de les fires ramaderes a Andorra durant els anys 60 és l’expressió de les transformacions que viu el país i el declivi del sector primari davant les possibilitats que oferia el comerç i el turisme.

Després d’uns anys sense fires comercials al país, l’any 1979, la Conselleria d’Agricultura impulsa la recuperació de la fira d’Andorra del dia 27 d’octubre amb la finalitat de dinamitzar el sector. La fira coneix nous al·licients com l’organització d’un concurs nacional de bestiar, que vol ser una mena d’estímul per continuar mantenint viva l’activitat, amb una connotació més festiva que comercial.

Des d’aleshores, la Fira concurs de bestiar l’organitza el Departament d’Agricultura amb la col·laboració de l’Associació de Pagesos i Ramaders, i té lloc cada 27 d’octubre a Andorra la Vella. El concurs és obert a tots els ramaders d’Andorra que poden presentar els animals que estiguin inscrits al Padral o registre d’animals de renda. El concurs preveu fins a 32 seccions amb premis per als millors exemplars de bestiar boví, equí i oví en funció de la raça, l’edat i el tipus de cria. Des de l’any 2003 se celebra el Concurs Nacional de la Raça Bruna d’Andorra, amb dos premis especials per al millor anoll i la millor anolla (animals entre 13 a 24 mesos d’edat), com una mesura més per impulsar la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de la carn de vedella produïda al país.

En els darrers anys la fira s’ha organitzat a l’antiga plaça de braus i reuneix uns dos-cents caps de bestiar. Els propietaris han de transportar els animals participants de la cort o els prats de l’explotació fins al lloc de la fira on els tècnics del Departament d’Agricultura habiliten els espais d’exhibició i d’avaluació. Els ramaders seleccionen els millors animals que transporten fins al recinte firal entre les 6 i les 9 hores del matí. Els animals han d’estar col•locats a les 10 hores perquè puguin ser examinats i valorats per un jurat internacional especialitzat.

La fira concurs s’ha convertit en una festa d’interès cultural. La tradició històrica, la significació de l’activitat i la participació ciutadana són els valors principals que han fet que l’any 2010, la festa hagi estat considerada com a bé immaterial i formi part de l’Inventari general del Patrimoni Cultural andorrà.

Document AE 21