Fira subhasta de sementals de raça Bruna
Plataforma digital sobre Fira subhasta de sementals de raça Bruna del Govern d'Andorra. Accedeix al portal oficial governamental d'Andorra i informa't.
Fira subhasta de sementals de raça Bruna. Projecte: Vides de muntanya. Ramaderia d'alçada
El Departament d’Agricultura, amb la col·laboració de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra, va organitzar la primera Fira Concurs Nacional de Mascles de la Raça Bruna d’Andorra el 13 de març de 2012, que tradicionalment s’havia celebrat en el marc de la Fira Concurs de Bestiar d’Andorra el 27 d’octubre.
La fira i subhasta de sementals de raça bruna d’Andorra està lligada al projecte foment de la qualitat de la carn produïda al país i el naixement de la societat Ramaders d'Andorra SA dedicada a la promoció i la comercialització de la carn del bestiar criat i engreixat pels seus socis en explotacions ramaderes ubicades a Andorra, que el Govern va posar en marxa l’any 1999. La raça Bruna d’Andorra és el resultat de la recerca d’una tipologia d’animal adaptat a les muntanyes i als sistemes tradicionals de cria del bestiar boví. Aquests animals es poden desplaçar fàcilment per les pastures d’alta muntanya i presenten avantatges a l’hora del maneig ramader. Aquestes característiques es complementen amb uns rendiments productius interessants.
En el marc del programa de selecció genètica de la raça Bruna d’Andorra, el Departament d’Agricultura organitza la selecció dels mascles reproductors com a estratègia per aconseguir la millora de la raça. El fet de realitzar una fira especialitzada només de mascles ofereix als ramaders la possibilitat de competir entre ells per trobar els millors mascles de cada categoria i així veure els progressos de la selecció realitzada durant els últims anys. L’arribada de la primavera és un bon moment per avaluar les condicions físiques dels animals. En el marc de la subhasta, el jurat conformat per especialistes internacionals, a més de qualificar els animals, exerceix una tasca didàctica i explica els motius en què es basa la puntuació atorgada en cada secció relacionant-los amb les característiques fixades en el Llibre de raça.
El concurs es realitza conjuntament amb la subhasta de vedells que provenen del Centre de Selecció Genètica de Villeneuve de Paréage (Arieja), on cada any es desplacen sis o set vedells seleccionats entre totes les explotacions andorranes durant l’estiu anterior, i on se’ls realitza un seguiment exhaustiu de creixement i de conformació. D’aquests animals, els que no presenten unes aptituds òptimes són descartats com a reproductors per una comissió d’avaluació. Aquest i altres controls són part de l’estratègia de reconeixement que garanteix davant tots els estats de la Unió Europea la certificació del compliment de tots els paràmetres d’una producció tradicional de la “carn d’Andorra” que des del 10 d'octubre del 2013 està registrada com a Indicació Geogràfica Protegida (IGP).
Joan Fité de casa Jumpere d’Anyós explica en què consisteix aquest esdeveniment que és un pas més en la tecnificació i l’especialització de les explotacions ramaderes. Velles i noves maneres d’entendre el maneig ramader i d’interpretar les qualitats productives es troben en aquesta fira especialitzada.
Document AE 26